Grafik tasarımın en önemli meselelerinden biri de doz, ölçü ve orandır. Bu konuyu anlamak için kompozisyonu oluşturan parçaları; başrol oyuncusu, yardımcı rollerdekiler ve figuranlar olarak düşünmek çok faydalı olur. Yani algı sıralamasındaki önceliklerine göre tüm parçalar; en üst/aslî unsurdan en ast/talî unsurlara kadar, büyük-küçük, az-çok, düz-dokulu, ince-kalın, ön-arka, yakın-uzak, yatay-dikey, eğri-düzgün, net-bulanık, statik-hareketli, koyu-açık, sıcak-soğuk, canlı-ölü ton gibi zıtlıklarla “algı sıralamasına” tâbi tutulmalıdırlar. Bu çerçevede, ardçılar, öncülerin etkisini zayıflatacak şekilde veya tâli elemanlar aslî öğeleri/vurguları tolere edecek şekilde istiflenmemelidirler.
Algı (önce - sonra) hiyerarşisi: Afiş tasarımlarında; parçadan bütüne, gizliden alenîye, îmadan ifşaya, dolaylıdan doğrudana, azdan çoğa ve slogandan metne doğru bir algı sıralaması söz konusudur. Mesela bir afiş çalışmasında algı sıralaması:
1- Dolaylı / sembolik görsel
2- Slogan / Spot cümle / İsim
3- Açık görseller
4- Alt metinler
5- Jenerik / Amblem / İletişim bilgileri (lansmanı yeni yapılan bir marka değilse)
şeklindedir. (1 ve 2. şıklar, algı önceliğinde bazen eşdeğer de olabilirler).
Grafik kurallarına uyalım, uymayanları uyaralım Wall-E Movie Poster - Internet Movie Poster Awards Gallery I, Robot Movie Poster - Internet Movie Poster Awards Gallery https://impawards.com/2012/amazing_spiderman_ver9.html https://impawards.com/2010/devil.html https://impawards.com/2010/daybreakers.html