Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Gökhan TEKİN

ARTniyetli
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
2 May 2007
Mesajlar
4,702
Tepkime puanı
74
Adobe After Effects temellerine devam...
Adobe After Effects nedir ne değildir? Sorularına yanıt vermeye devam ederek, yazılımın temellerini iyice pekiştirelim...


Daha ilk başta söylediğimiz gibi Adobe After Effects bir video edit yazılımı değildir, dolayısıyla sadece video edit yazılımlarıyla ve onların uygulama mantığıyla kendini geliştirmiş bir kullanıcı, sadece Adobe After Effects değil benzeri tüm compositing yazılımlarında bir bocalama yaşayabilir.

Belki de bu tarz yazılımlardaki tek benzerlik time-line mantığıdır. Zira tüm hareketli görsellerle uygulama yapmamızı sağlayan yazılımlar Macromedia Flash'tan Adobe Premiere'e kadar her zaman karşımıza bir time-line ile çıkar. Bu arada bilmeyenler için hemen belirtelim; Time-line bu tarz uygulamalardan hareketli görüntü içerisinde gezinmenizi sağlayan zamanlama çubuğudur. Bu zamanlama çubuğu sayesinden video düzlemi içerisinde hareket edebilir ve dilediğiniz yere müdahele edebilirsiniz.


Ne zaman nasıl kullanmalı?
Aslında en çok sorulan sorulardan biri de budur. Elimizde 20 dakikalık bir video olduğunu varsayalım ve bunun içinde bir yerlerde 4-5 saniyelik bir bölümde Adobe After Effects'e ihtiyacımız olsun. Kullanıcıların bir çoğu böyle bir durumda, tüm videoyu After Effects'e atıp atmama konusunda tereddüt ederler. Aslında haklılar da 4-5 saniyelik bir gereksinim için koskoca videoyu yazılıma atmak kimi zaman işkenceye dönüşebilir.



İki olaslık var birincisi, gerekli kısmı tek başına After Effects'te işleyip, çıkış aldıktan sonra video edit yazılımıyla tüm video içerisine yerleştirmek. Ya da gözümüzü karartıp tüm videoyu After Effects içerisine atmak. Teoride tüm videonun tek seferde işlenmesi mantığı her zaman daha avantajlıdır, yani gözümüzü karartmak çok daha iyi sonuçlar verebilir. İşte bu noktada sisteminizin gücü ve sabrınız önemli bir rol oynuyor.
aex_02_02.jpg


Temel özellikleri
Adobe After Effects oldukça gelişmiş araçlar ve compositing mantıklarıyla birlikte gelmektedir. Her ne kadar 3D bir yazılım olmasa da elinizdeki düzlemleri, videoları ve yazıları v.s After Effects'in içeri doğru olan 3D boşluğunda kullanabilirsiniz. Anlatması biraz zor olacak ama After Effects de 3D yazılımlar gibi 360 derece değil, karşınızda monitör içerisinde, dahası ekrandaki monitör penceresi içerisindeki 180 derecelik alan içerisinde 360 derece hareket sağlamaktadır.



Yazılımın temel filtreleri kurgu sonrası rötuşlarınız için yeterli olsa da, asıl ufkunuzu açacak olan araçlar pluginlerle birlikte gelecektir. Bu sebepten After Effects'in mantığını yakaladıktan hemen sonra, sıkı bir plugin avına çıkmanız çok faydalı olacaktır.


Tabii ki After Effects'in can damarlarından biri olan "kamera" mantığını da unutmamak gerekli. Hemen yukarıda belirttiğimiz gibi yazılım 3D bir boşluk içerisinde çalıştığı için, videolarınızın ve benzeri görsellerinizin içerisinde sanal kameralar yaratabilir (tam teknik detayları da siz belirleyebilirsiniz) ve sanal bir kamerayla görseller içerisinde, arasında, üzerinde dolaşabilirsiniz. Kaldı ki gördüğünüz o çok yönlü ve "kıpır kıpır" jeneriklerin bir çoğunda bu kamera mantığı kullanılır.



Şimdilik After Efects'in neler yapıp yapamayacağından bahsetmenin hem anlamı yok hem de bu şekilde özetlemek neredeyse imkansız. Bu yüzden ilerleyen yazılarda yazılımın gerçek özelliklerini birlikte keşfedeceğiz...
 

Benzer konular

Gökhan TEKİN

ARTniyetli
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
2 May 2007
Mesajlar
4,702
Tepkime puanı
74
Adobe After Effects'e giriş;

After Effects herkesin de bildiği gibi Adobe firması tarafından geliştirilmiş bir compositing & vector video yazılımıdır. Bir başka değişle After Effects bir video edit yazılımı değil, aksine video edit yazılımlarının yetemediği noktalarda ve fazlasının gerektiği anlarda bize yardımcı olan harici bir uygulamadır.

aex05.jpg

Herşeyden önce compositing ve vector video mantıklarından bahsetmemiz gerekiyor. Compositing en kaba haliyle en az iki farklı görsel birbirine adapte etmek ve tek bir video . Yani 3D bir arka plana gerçek insanları yerleştirmek bir compositing işlemidir. Bu işlemi özellikle verdiğimiz örnekteki gibi yapan çok daha başarılı ve hatta bu konuya dedicate olmuş yazılımlar olsa da After Effects'in nimetleri ve esnekleği onu uzun sürelerdir gündemde tutmayı başarmıştır.


Çünkü compositing dediğimiz sırada tek kastettiğimiz unsur 3D ve gerçek görüntüler arasındaki ilişki değildir. İki gerçek görüntü, gerçek görüntü ve vektör video gibi bir çok farklı kombinasyonda After Effects oldukça işe yaramaktadır.


aex_screen.jpg

Gelelim vector / vektör video mantığına. Bilgisayar grafiklerindeki vektör ve piksel grafik farklarını bilirsiniz. Piksel grafikler, sabit noktaların daha önceden belirlenmiş renk ve birbirleriyle adaptasyon kriterlerine göre oluşturduğu ve aslında hiç bir esnekliği olmayan bir nevi kilitli piksel yığınıdır. Yani bir piksel grafiği büyüttüğünüzde, yapılan iş büyüteçle bakmak kadar aciz bir yöntemdir aslında ve hiç bir zaman kusursuz bir büyüme olmayacağı gibi, kusursuz bir küçülme de olmaz. Piksel grafikler büyürken bozulduğu gibi çoğu zaman küçülürken de bozulur. Yani ebatları değiştirmek hiç bir yönden piksel grafiklerin işine yaramaz.

Bizim kullandığımız geleneksel videolar ve tabii ki video kameramızla çektiğimiz video görüntüleri piksel bazlıdır ve aslında ne iseler "o" durlar. Şartlar ne olursa olsun, her bir kıpırdanma onlar için deformanson anlamına geldiği gibi, bu kısır esneklik durumu compositing gibi işlemler de uygulayanı oldukça kısıtlar.



Peki ya vector video nedir?
Yine herşeyden önce vektör kavramını biraz açalım. Vektör kavramı piksel ile uzaktan yakından ilgisi olmayan bir kavramdır. Vektör de görseli oluşturan bileşenlerin sabit bir değieri yoktur. Sadece bu görselleri oluşturacak bilgiler vardır diyebiliriz. Şöyle ki; Photoshop'ta düz bir çizgi çekelim, bu çizgi sabit değerlere sahip ve tamamen göründüğü gibidir. Fakat aynı çizgiyi örneğin Corel Draw gibi vektör tabanlı bir uygulamada çizersek bu sefer ortada sabit değeler yerine "bu noktadan, şu noktaya kadar" ile başlayan ve çizgiyi aslında her seferinden "yeniden" yaratan bir sistem vardır. Böylece o çizgiyi istediğiniz kadar büyütüp küçültmeniz, bir başka çizgiyle piksele oranla çok daha kusursuz birleştirmeniz mümkündür.

Adobe After Effects ise tıpkı bu şekilde vektörel çalışabilen bir yazılımdır. Bu da After Effetcs'e muazzam bir güç verir. Vektör video dediğimiz an da aslında ilk bilinen şey, varolmayan videolar yaratmaktır, ki After Effects'in uzmanlık alanı da budur aslında. Yani ortada hiçbir kaynak ya da çekilmiş görüntü olmadan bize CG tabanlı videolar üretebilir.

After Effects bu arenada elbetteki tek başına değildir ve çok güçlü rakipleri vardır. Fakat piyasa nasıl olduysa Adobe ürünleri için uygulama ve eklenti geliştirmek için bir yarış halindedir. Böylece harici plugin destekleri sayesinde Adobe After Effects sınırlarını çoktan aşmış ve yapılabilecekler her geçen gün artan bir yazılımdır.

Makaleyi yazan Erdem Peremeci ' e teşekkürler. Alıntıdır.
 

graphic00

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
2 May 2007
Mesajlar
320
Tepkime puanı
7
aydınlatıcı bilgilerin için teşekkürler Gokhan...
 

sheker

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
10 Kas 2007
Mesajlar
243
Tepkime puanı
6
paylaşım için teşekkürler hocam
 

stronger_ht

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
30 Kas 2007
Mesajlar
100
Tepkime puanı
1
After Effects çok gelişmiş ve dehşet'ül alem yaratan bir program, ben şahsen çok etkilendim, program hakkında deneyimim daha yeni, buna rağmen birçok kısmı çözdüm gibime geliyor, sorunu veya sormak istediği birşey olan arkadaşlar buradan da birbirimize destek verebiliriz.
 

blapx

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
28 Nis 2008
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Çok sağol gercekten aydınlatıcı bir acıklamaydı..
 

aytacdmn

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
1 Kas 2008
Mesajlar
12
Tepkime puanı
0
color difference keyi nasıl kullanabilirim sizce?
 

al_muallim

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
1 Ara 2008
Mesajlar
65
Tepkime puanı
0
color difference keyi nasıl kullanabilirim sizce?


color difference key= herhangi bir resim veya video üzerindeki rengi, değiştirip, oraya istediğiniz rengi verip yumuşatır, tabi belli ayarları var, bunları deneyerek görebilirsiniz,,

mesela, bi resimde beyazlık var, ben orayı kahverengi yapmak istiyorum ve yumuşatmak istiyorum, color difference faydalı gözüküyor bu durumda, orayı hem yumuşatıyor hemde rengi değiştirebiliyor,,,
 

demirhanca

Boardcast Design
🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
3 Ocak 2009
Mesajlar
403
Tepkime puanı
7
Yaş
47
Web sitesi
www.buyuksehirfirmalari.com
After Effects'e yeni başlayacak olanlar için hangi versiyonu önerirsiniz sanki 7.0 dan başlamak daha iyi gibi geliyor bana 7.0 ile başladım ben ama internetteki araştırmalarımda hep üst sürümlerle ilgili dersler ve çalışmalar verilmiş pat diyede en üst sürümden başlamak biraz tuhaf geliyor bana...
 

grafikoguz

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
6 Nis 2011
Mesajlar
10
Tepkime puanı
0
yapılan herhangi bir resim üzerindeki ışıklandırma yada yazı olarak resim çevresinde dönme özelliğini nasıl kullanabilirz hangi yolları izleyerek hareketli video haline getirebiliriz henüz yeniyim doğru yolları kullanmak istiyorum ilgili yada tamamlayıcı mesajlarınız bekliorum / Teşekkürler/
 
Üst