Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Ciddiyetsiz ilânlar

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
İşveren ilânlarının ciddiyetine inanmıyorum. Üç otuz paraya nasıl ucuz "eleman" bulurum diye dalış yapan uyanıkların mekânı olmuş sanki. Grafik sanatının ne kadar yerlerde süründüğünü ölçmek isteyen, bu bölümlere bakabilir.

"Tasarım" başına üç kuruş ücret önerenler, atılan mesajlara cevap verme tenezzülünü göstermeyenler, on tane iş karşılığında bir "eleman" parası verenler, aslında ilân metni yazmak için bir reklam ajansına ihtiyacı olanlar... Ne ararsan var...

Hiç yoktan. grafik tasarım için belirli bir taban fiyatın altında "tasarımcı" arayan (eleman değil) "gerçek" işverenlerle sınırlanmalı... Bu taban fiyatın altında ücret öneren ilânlar ise geri çevirilebilmeli... Bu bir onur ve haysiyet sorunu oldu artık...

Benzer konular

met-out

🌱Yeni Üye🌱
Durumun bu hale gelmesinin nedeni yine biziz. İşimize değer verseydik ve hakkımız kadar olan miktarı isteseydik bu hele gelmezdik.

nihavend77

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
size katılıyorum. bizim mesleğin en büyük sıkıntısı ve karşılaşılan tepki şu " ne yapıyoki iki tıklıyo, çiziyo " diyerek küçümseyen bi tavıur hakim. ama olaya şu şekilden bakan yok, bu adam bu seviyeye yani bi işi 2 tık ile yapabilecek seviyeye nası geliyor. bunun için nası bi donanıma sahip olmak gerekir? bu soruyu sormak kimsenin işine gelmiyor sanırım.

bunu en iyi ne organize eder? bir tek dernek gibi bi sivli toplum orgütü aklıma geliyor. tıpkı gazeteciler cemiyeti gibi mesela, insanları kurallar, kanunlar organize eder, yönetir, en modern toplumlarda bile bazı kurallar silsilesi gerekir.
biraz da kendimize bakmak gerekir sanırım yani biz grafikerlerde de suç yokmu sonuçta ilanı veren kadar bu ilana üç otuz paraya iş yapmayı kabullenen meslekdaşlarımız da yok deil hani. bu işin bi rayici yokmu? yada bunu bi şekilde organize etmenin yolu yokmu?
freelancer iş veren ile çalışan arasındaki güven problemini ortadan kaldıran bir yapıya ihtiyaç var kanımca.
herkezin emeğinin karşılığını alması dileklerimle...

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
bunu en iyi ne organize eder? bir tek dernek gibi bi sivli toplum orgütü aklıma geliyor. tıpkı gazeteciler cemiyeti gibi mesela, insanları kurallar, kanunlar organize eder, yönetir, en modern toplumlarda bile bazı kurallar silsilesi gerekir.
biraz da kendimize bakmak gerekir sanırım yani biz grafikerlerde de suç yokmu sonuçta ilanı veren kadar bu ilana üç otuz paraya iş yapmayı kabullenen meslekdaşlarımız da yok deil hani. bu işin bi rayici yokmu? yada bunu bi şekilde organize etmenin yolu yokmu?
freelancer iş veren ile çalışan arasındaki güven problemini ortadan kaldıran bir yapıya ihtiyaç var kanımca.

Bu tür bir yapı için önerilerimi, Örgütlenme yollarımız başlıklı konuda açıklıyorum. İlginçtir, onca sıkıntıya rağmen, geniş spektrumlu bir örgütlenme yelpazemiz var. Şu "dernek" (cemiyet) kıstasını ise aklınızdan çıkarın.

mailadresilazim

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
haklısınız arkadaslar bence bu site için şu önerilebilir burada grafikerler.net'e üye olan grafiker arkadaşların taban fiyatını belirmek lazım freelance olsun veya çalışma baabında ve bu sabit olmalı iş veren bunu bilmeli görmeli ona göre hareket etmeli o zaman kaliteli olur diyorum böylece buradaki arkadaşlar ve iş verenler hak edileni yapmalı

graphicd

🌱Yeni Üye🌱
belki bu konuyla ilgisi yok ama içime hep dert olmuştur bu. neden kazaçlar arası bu uçurum. iki şarkı türkü söyleyip sanatçı olan kimseler bir gece de milyarlar kazanırken vergi rekortmeni olurken ben gecelerce göz nuru döktüğüm uğruna gözlerim şiştiği paranın azlığına mı yanayım yoksa geçeyim azlığını hiç alamadığım paralara mı yanayım. biz emek vermiyor muyuz ? sonra da aylık üç kuruş para verip yaratıcı kimliğini ortaya koy derler. patron altında son model arabayla gününü gün ederken ben de cebim delik yaratıcık düşüneyim. eğer piyasa buysa uyacaksın tabi uymaz mısın? ohoo der patron şimdi ilan versem 50 tane grafiker gelir. evet gelir. önüne gelen grafiker olursa gelir. işin de sanatın da değeri kalmaz. biz de bu paraya tasarım yapılmaz deyip evde pinekleriz işte. peki ne yapayım?

goker2002

🌱Yeni Üye🌱
Yaşanan kriz neticesinde, ve bunu kullanan işverenler sayesinde bu durumlara düşmüş durumdayız, üç otuz parayı bırakın ücretsiz çalışacak elemanlar aranıyor. Neredeyse üste para istenecek ve başvurulan hiçbir ilandan daha cevap almadım. Umarım sektördeki ciddi işyerleri de bizim gibi bu mesleği öğrenmek ve kendini geliştirmek isteyen arkadaşlara cevap verirler. SERAP ADA

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Yaşanan kriz neticesinde, ve bunu kullanan işverenler sayesinde bu durumlara düşmüş durumdayız, üç otuz parayı bırakın ücretsiz çalışacak elemanlar aranıyor.

Bunun kriz ile alâkası olduğuna da inanmıyorum. 1994 krizini de, 2001 krizini de iliklerine kadar yaşamış insanım. Bizde kriz, süreklidir. Durmaz. Çünkü bu iş, çoluk çocuğun yapabileceği, her bilgisayarın başına geçenin çözebileceği, basıt bir iş olarak algılanıyor. Grafik tasarım estetiği, yeteneği ve eğitimini soran yok. Önüne gelen bu işe balıklama dalıyor, grafikerlik popülerleşiyor ve bu bozulma yaşanıyor. Bugün gazetelerdeki "Eleman aranıyor" ilânlarına baksanız, tepeniz daha da atar. Adam, "İşyerinde telefonlara bakacak bayan grafiker aranıyor" diye ilân verme cesaretini bulabiliyor. Birisi veya bir birlik örgütü kalkıp bunlara haddini bildirmedikçe, daha böyle sakız gibi uzar, gider.

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Photoshop ve Corel kullanmayı öğrenen herkes ben grafikerim diyerek ortaya çıkarsa olacağı budur.Ayrıca maalesef birbirimizin kuyusunu kazmaktan başka bir şey yapmıyoruz.
İlanlara bakın lütfen.Yazılan aynen şu;

Photoshop,CorelDraw,İllustrator,Freehand gibi programları çok iyi derece de bilen.

Allah aşkına bir insan bu programları çok iyi derecede kullandımı iyi bir grafik tasarımcı mı oluyor ?

Daha geçen yıl başıma geldi.İsmini vermeyeceğim.İstanbul'da bir ajansa internet üzerinden iş yapıyordum.Ajans sahibine grafikeriniz yetişemiyor işlere herhalde dedim.
Yok yetişememe sorunu değil de.Tasarım yönü zayıf.Önüne yapacağı tasarımı koyar bunu yap dersen yapar.Ama kendisi bir şey üretemez.Bu sebeple dışarıya iş vermek zorunda kalıyorum. Dedi.

Buyrun şimdi bu meslek ne hale geldi.

Başımdan geçen bir diğer olay da şöyle;
Geçen hafta 22 sayfalık bir katalog+logo çalışması için görüşme yaptım.Baskı maaliyeti ve kendi istediğim ücreti bildirdim.Bir iki saat sonra bana dönüp şunu demez mi.

Bana görüştüğüm bir matbaa bütün bu işleri 1500 Tl ye yaparım dedi.

Düşünün bu piyasa ne hale geldi.İş kapacam diye olabildiğince fiyat kırmalar falan.

Aynı iş için matbaacıyla görüşmemde bu işin tasarımını da siz yapmış olsaydınız tasarım için ne ücret talep ederdiniz dediğimde. Verilen cevap;

bütün tasarım için 100 Tl alırdım:)

Düşünebiliyormusunuz? 22 sayfa katalog ve logo = 100 Tl.

Maalesef piyasanın yerlerde sürünmesinin sebeplerinden biri de (bazı istisnalar hariç) matbaacılardır.

Katalog siparişi veren kişi daha sonra sadece logo yap dedi.Adam deri işiyle ilgilendiği için karşılığında bana bir kemer ve cüzdan hediye edeceğini söyledi:)

Olmaz yanıtını alınca.

Yaa zaten bilgisayar yapa el övünür demez mi.

İyi o zaman önünde şu an bilgisayar duruyor buyur logonu kendin yap cevabını verdim.

Benden sonra site de bir arkadaşa logosunu sipariş etmiş.Nasıl anlaştılar bilmiyorum.Ancak arkadaşımız şu hatayı yapmış.İş başlamadan önce belli bir miktar peşinat talep etmemiş.

Sonuç mu?

Adam logoyu beğendim.Ama vazgeçtim yaptırmaktan demiş.

Netice de iş arkadaşımızın elinde patlamış.

Diyeceğim özetle şu;

Lütfen mesleğimize değer verelim.Emeğimizi kendi elimizle heba etmeyelim.

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Arkadaşlar, matbaacılar, en büyük dertlerimizden biri.

Bu konuda elbette örgütlenme ile çözülecek çok şey var. Yalnız, şu durumda, sadece bir grafik tasarımcı, bunlar aleyhine tazminat davası açsa, hatta Türk Ceza Kanunu'na dayanarak savcılıklara şikâyette bulunup kamu davası açılmasına öncülük etse, matbaalar yüzünden iş yapamaz, iş alamaz hale geldiğini, geçinemez duruma düştüğünü bildirse, o matbaacılar bir daha bizim işimize ellerini sürmeye tövbe ederler. Hani tabiri caizse, "Sallandıracaksın iki tanesini" bâbında :)) Bu bir şaka elbette. Ama bu konuda ciddiyim. Karşılaştığınız her bu tipte olay, gönderilen fiyat teklifleri, vesâire, ciddi birer delildir. Lütfen iyi saklayın.

100 TL'na tasarım ha... Böyle matbaacılara savaş açmayalım da ne yapalım şimdi?

İŞ VE ÇALIŞMA HÜRRİYETİNİN İHLÂLİ

Madde 117 - (1) Cebir veya tehdit kullanarak ya da hukuka aykırı başka bir davranışla, iş ve çalışma hürriyetini ihlâl eden kişiye, mağdurun şikâyeti hâlinde, altı aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası verilir.

(2) Çaresizliğini, kimsesizliğini ve bağlılığını sömürmek suretiyle kişi veya kişileri ücretsiz olarak veya sağladığı hizmet ile açık bir şekilde orantısız düşük bir ücretle çalıştıran veya bu durumda bulunan kişiyi, insan onuru ile bağdaşmayacak çalışma ve konaklama koşullarına tâbi kılan kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis veya yüz günden az olmamak üzere adlî para cezası verilir.

(3) Yukarıdaki fıkrada belirtilen durumlara düşürmek üzere bir kimseyi tedarik veya sevk veya bir yerden diğer bir yere nakleden kişiye de aynı ceza verilir.

(4) Cebir veya tehdit kullanarak, işçiyi veya işverenlerini ücretleri azaltıp çoğaltmaya veya evvelce kabul edilenlerden başka koşullar altında anlaşmalar kabulüne zorlayan ya da bir işin durmasına, sona ermesine veya durmanın devamına neden olan kişiye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir.

Türk Ceza Kanunu,

Bakınız: https://www.ceza-bb.adalet.gov.tr/mevzuat/5237.htm

Son düzenleme:

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.cahitgulden.com
İşveren ilânlarının ciddiyetine inanmıyorum. Üç otuz paraya nasıl ucuz "eleman" bulurum diye dalış yapan uyanıkların mekânı olmuş sanki. Grafik sanatının ne kadar yerlerde süründüğünü ölçmek isteyen, bu bölümlere bakabilir.

"Tasarım" başına üç kuruş ücret önerenler, atılan mesajlara cevap verme tenezzülünü göstermeyenler, on tane iş karşılığında bir "eleman" parası verenler, aslında ilân metni yazmak için bir reklam ajansına ihtiyacı olanlar... Ne ararsan var...

Hiç yoktan. grafik tasarım için belirli bir taban fiyatın altında "tasarımcı" arayan (eleman değil) "gerçek" işverenlerle sınırlanmalı... Bu taban fiyatın altında ücret öneren ilânlar ise geri çevirilebilmeli... Bu bir onur ve haysiyet sorunu oldu artık...

Levent bey bu konuda bizi suçlu hissettirdiğinizin farkındamısınız bilmem ama. Bizim amacımız burada bir köle pazarı yaratmak değildir. Daha önceki mesajımdada söylediğim gibi, bu konuda değişik çalışmalar yapılıyor. Sitemizi takip eden herkes, bizim bu konuda ne kadar hassas olduğumuzu bilir.
İşveren vasfıyla buraya ilan veren işverenlerin, grafikerin tanımını bile bildiğini sanmam. Örneğin bir grafikerin css ile ne işi olur, artık iş öyle bir çorbaya döndüki insanların webmasterle grafikeri birbirine karıştırmaya başladı. İşveren ilan veriyor ve "web grafikeri" arıyorum diyor, varmı böyle birşey? Sayın işveren diyorum o halde: Madem yeni kategoriler ürettiniz, o halde size teklifim. iyice parçalayında bari, logo grafikeri, afiş grafikeri diye ayıralım olsun bitsin.
Birde kimdir bu işveren bunu hiç sorguladıkmı? Kim olduğunu merak ediyorsanız bir iki ajansa gidin bakın, konu hakkında hiçbir bilgisi olmayan, parası bol, sanat peşinde değilde kar peşinde olan insanlardır. Grafik tasarım alanı bu ülkede okullar aracılığıyla eğitim veren ve buradan mezunlar veren bir alandır fakat bundan sonrası tamamen karmaşa ve kaosla örülüdür, kimin eli kimin cebinde belli değildir. Sanatsal üretim yapanla, tamamen kopye ve dijital destekle üretim yapanlar arasındaki rekabet kopye ve yeteneğe dayanmayan şekilde üretim yapanların lehine doğru değişti. İsminin yanına Graphic&Design By diye havalı bir ibare yazan grafikerliğe soyundu. Buradan işverenlere sesleniyorum,
Yapılan işi araştırın öğrenin, yoksa bu alan yakın bir zamanda güme gidecek,
Bundan 5-10 yıl öncesinin cazip bir mesleği olan grafikerlik, cazibesini yitirmiş durumda, bir süre sonra grafiker niteliğine sahip kimseyi bulamayacaksınız.
Sokakları bugün olduğundan daha çirkin tabelalar ve bilboardlar kaplayacaktır.

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Aslında isterseniz gerçekten seçici olursanız çalışacağınız insanlar arasında çok güzel işler ve sonuçlar sizi bekliyor. Bunu buradan bir kaç kere iş almış bir kişi olarak konuşuyorum. Bence burada bir fırsat yaratılıyor; onu doğru şekilde değerlendirmek de bir zahmet bize düşüyor artık... hiç bir yöneticinin suçluluk duyacağı bir konu değil bu. Tamamen ilanı verenlerin niyetleri ve çalışmak isteyen grafikerin kendini bilip bilmemesiyle ilgili bir durum bu.

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Cahit Bey, elmalarla armutlar bir değildir.

Bundan sonra, şu ekonomik kriz bahanesine sarılıp insanlığımızı üç otuz paraya satacağımızı düşünen aklıevvelerin çıkıp bu mesleğin onuruna zarar vermemesi için bir şeyler alt üst olacaksa, olsun. Evet, grafikerlik, "modern kölelik" fenomenlerinden biri haline geldi. Bunu da kabul edelim. Bu makus talih, tersine dönmelidir.

nihavend77

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Bu tür bir yapı için önerilerimi, Örgütlenme yollarımız başlıklı konuda açıklıyorum. İlginçtir, onca sıkıntıya rağmen, geniş spektrumlu bir örgütlenme yelpazemiz var. Şu "dernek" (cemiyet) kıstasını ise aklınızdan çıkarın.

sonuçta kimsenin dernek diye tutturduğu yok arkdaşım. o an aklıma çyle geldi dernek yazıverdim, amaç bi statü altında birlik olabilmek, sonuçta bu esnaf odası olmuş sendika olmuş ismi o kadar önemli deil.

maksat gönüller bir olsun, çıkarlar ve hakları korunsun.

met-out

🌱Yeni Üye🌱
Emeğe değer vermeyen, grafik ve tasarım işini ciddiye almayan bir toplumuz. Tasarım denen şey hazır şekilleri bir araya getirip bir iki effect eklemek ise bu işi herkez yapar tabiki...
ben bu işi öğrendikçe biliyorum demeye cesaret edemiyorum, millet yeni olmasına rağmen iş alıyor . sonumuz pek parlak değil sanırım :)