Bende bir ekleme yapayım. Programların hepsinin ana amacı vardır zorlarsak çok farklı şekillerde de kullanabiliriz.
Ayrıca hepsinin bir araç olduğunu bilmek gerekir. Gerekli tasarım ve kurgu bilgisine, işin teorisine sahip olmayan birinin bu programlarla hiç bi şey ortaya koyamayacağı da aşikardır.
Photoshop: Fotoğraf düzenleme, bitmap editoru, Vektörelde özellikleride vardır.
İllustrator: Vektörel çizim programı
Corel Draw: Vektörel çizim programı
After effects: Video efekt, animasyon ve bindirme (composit) programı
Cinema 4d: Kolaylığı ve hızıyla, kullanıcı dostu olmasıyla rakiplerini geride bırakan 3d modelleme ve animasyon programı.
Mesela ben yukardaki programların hepsini çok iyi derecede kullanabilen birinin deha olduğunu düşünürüm. Önemli olan alanını seçebilmek oraya yönelebilmek.
Ben şöyle derim mesela video sanatı ile uğraşacaksan illustratoru bilmek gibi bir şartın yok. After effectci arkadaşlarımın hiç biri anlamaz mesela
Ama vektörel bir program bilmek önemli bir artıdır orası ayrı.
3d alanına yöneleceksen ben sana cinema4d + bir video edit programının (premiere, final cut, avid vb.) üstünde durmanı öneririm takviye olarak da photoshop
Video art diyorsanda öncelikle after effects + video edit programı ve photoshop derim.
En son bunlara ilave bir vektörel program freehand olur, AI, corel farketmez. Bu tür programlar (3d ve after) vektör dosyaları genelde AI 3 - 4 formatında alırlar. Yukarıda saydığım vektör programlardan zaten bu çıktıyı her zaman alabilirsin.
Bu seçtiğin alanlarda en azından orta ayar bir duruma geldiğini düşündüğünde diğerlerine o zaman atlarsın.
Kolay gelsin.