Evet sorum bu Özellikle de sevgili Murat VARDAR'a
Corel draw ile mac bağdaştırması yapacak olursam.
Mac te corelin hangi sürümünü çalıştırabilirim ve diğer bilmem gereken şeyleri öğrenmeyi çok isterim.
Corelin mac için kısayolları neler?
Pc de farklılıkları neler? gibi gibi
en son 11 sürümü için mac desteği olduğunu öğrendim
Konuyu geç görmüş olduğumdan geç cevap vermeden ötürü özür dilerim :sadsmile:
Soruya gelirsek;
Corel Corporation 1987 yılında Michel Bouillon ve Pat Beirne adındaki iki yazılım geliştiricisini masaüstü yayıncılık yazılımları için vektör tabanlı illustrasyon yazılımı geliştirmek üzere işe aldı. 1989 yılında CorelDRAW'ın ilk sürümü yayınlandı. CorelDRAW 1.x ve 2.x sürümleri Microsoft Windows 2.x ve 3.0 altında çalışıyordu. CorelDRAW, Windows tarafında Postscript çıkış alabilen ve font yönetimini sorunsuzca sağlayabilen ilk yazılımlardan biridir.
Microsoft, Windows 3.1 sürümünü yayınladığında CorelDRAW'ın da 3.0 sürümü yayınlandı. CorelDRAW 3.0 Vektörel ve raster (Photopaint) grafik yazılımları ve font yöneticisi ile aynı zamanda ilk masa üstü yayıncılık program paketidir.
CorelDRAW versiyonları, Windows platformlarında çalışmak üzere geliştiriliyor. MacOS işletim sistemi içinse, yayınlanan son sürüm 11. sürüm (Graphic Suite) oldu ve bu sürümden sonra MacOS için geliştirilmesi bırakıldı yada MacOS bu durumdan vazgeçti. Bu tamamen ticari bir durumdur.
Adobe, macromedia'yı satın alıp freehand'i bitirme kararı aldığında, ABD piyasasında freehand %20'lik bir kullanım oranına sahipti. pazarın geri kalanı ise corel ve adobe tarafından bölüşülüyordu.
yani adobe, macromedia'yı aldığında aynı zamanda vektörel tasarım yazılımı sektörünün %20'sini de ele geçirmiş oldu. freehand'i öldürerek, bu alanı adobe yazılımlarına bıraktı. Bütün meselenin buradan kaynaklı bir tarih geçmişini izlersek Adobe ve MacOS 'un geçmişe dayalı sıkı bir işbirliği sonucunda Corel Corperation 'la olan ticari ilişkinin de sonu oldu. V.11 direk çalışan bir son sürüm olarak kaldı.
Peki bundan sonra ne oldu?
PC deki çok hızlı gelişen oyun ve multimedya, mac kullanıcalarının her ne kadar iştahını kabartsada MacOS 'un burada yapabileceği çok şeyi olmadı. ne zamana kadar geri kaldığı multimedya desteğini MacOS kullanıcılarına sunmanın arayışı noktasında MacOS üzerine kurulabilir Windows işletim sistemiyle çözüme kavuşturularak ilk adım atıldı. sonraki dönemde de kendisinin geliştirdiği multimedya desteği ile bu açığı kapatmaya çalıştı.
MacOS üzerine kurulu bir windows işletim sistemiyle çok rahatlıkla X5, X4, X3 vs.. çalışması mümkün hale geldi.
umarım sormuş olduğun sorunun cevabını verebilmişimdir.