Tashih Yapım Şekli
1. Tashih yapan öğretmenler tashih diline sadık kalarak tashihlerini yapacaklar.
2. Kitap üzerine metin veya cümleler girecekse üzerine yazılmayacak. Bir numara verilip, ek bir sayfaya yazılarak tashihi yapılacağa yere zımbalanacaktır.
3. Metinlerin içine küçük küçük ve anlaşılmayacak şekilde yazılar yazılmayacak ve cümleler kesik kesik atlamalar olmayacaktır.
4. Tashihler yapılırken tashihlerin belli olabilmesi için metinden farklı renkte kalemlerle yapıla-cak. Kalemlerin rengi kırmızı tercihtir (Farklı renkte yapılabilir ama siyah ve açık tonda renkler olmamak kaydı ile).
5. Tashihler sorumlu kişiye teslim edilecektir.
Metin Tashih Dili
Tashih – Redaksiyon
Düzelti
Tashih-Redaksiyon; yazılmış olan bir metnin provalarını gözden geçirerek, üzerinde özel düzeltme işaretleriyle yanlışları gösterme, gereken düzeltmeleri yaparak metni basıma hazır duruma getirme işlemidir. Bu işlemde, çalışmalardaki anlatım bozuklukları, yazım (imlâ) ve noktalama işaretleri yan-lışlıkları düzeltilerek metin, yazım kurallarına ve sayfa düzenine uygun ve basıma hazır hale getirilir.
Tashih-redaksiyon işlemi, metne/esere göre hem eğlenceli hem oldukça zor bir iştir. İyi bir Türkçe bilgisinin yanı sıra bazen düzeltilecek metnin konusu hakkında bilgi sahibi olmayı da gerektirir. Doğru Türkçe bilgisi olmadan düzelti yapmak mümkün değildir. Düzeltinin en zoru ve meşakkatlisi, edebi metin düzeltisi ve tecrübesiz çevirmenin elinden çıkmış olan metnin düzeltisidir.
-----------------
Yukarıdaki gibi bir metin hazırladım. Yanlız metin tashihleri için işaretlerini ben kendim belirledim. Bunların genel bir işaret dili olduğunu düşünüyorum. Benim elime birkaç sene önce bir yayınevinde geçmişti ama kayboldu. 2 sayfalık bir tashih işaretleri oluşturulmuş. Bende buna benzer bir tashih dili oluşturmak istiyorum.
Yayınevlerinde ve dershanelerde çalışan öğretmenlerin genel olarak söylüyorum biraz dağınık çalışıyorlar. 5 kere hatta öyle oluyor ki 7 kere kadar tashih yapıyorlar. Soruları beğenmemeler, yeniden yazmalar, yerlerini değiştirmeler, sorunun kökünü yazmamalar, konuyu eksik yazmalar saymakla bitmez. Bende bunlara bir düzen getirmek istiyorum. Bundan dolayı birkaç çizelge hazırladım. Yukarıdaki de bunlardan bir tanesi...
İlgin için teşekkür ederim.