Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Eğitim: Mürekkeplerin Kuruma Sistemleri

shedesign

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
19 Mar 2008
Mesajlar
2,233
Tepkime puanı
104
Web sitesi
www.asigazetesi.com
Tüm baskı sistemleri mürekkebin akışkan halde olmasını gerektirir ve ancak bu şekilde mürekkep baskı makinalarında hazneden baskı yüzeyine taşınabilir. Diğer bir şart ise mürekkebin baskı yapıldıktan sonra akışkan halden katı hale geçmesidir. buna mürekkebin kuruması denir. Kuruma nasıl oluşur.

A) EMİLİMLE

Mürekkebin sıvı fazının baskı yüzeyi tarafından emilmesi yoluyla oluşan kuruma şeklidir. Daha çok emici özelliği fazla olan kağıtlar üzerine basılan ofset ve tipo mürekkeplerinin kuruma şeklidir.

B) OKSİDASYON ve POLİMERİZASYON

Mürekkep basıldıktan sonra bünyesinde bulunan solventi kağıt yüzeyi tarafından emilir kalan (vernik,pigment) kısmı ise havanın oksijeni ile birleşerek kimyasal reaksiyonlar sonucu polimerleşip sertleşir. Bu sistemde kuruyan mürekkepler kaplanmış kağıt ve kortonlar üzerine baskı yapılan ofset mürekkepleridir.

C) BUHARLAŞMA

Mürekkep yapısında bulunan uçucu solventlerin baskıdan hemen sonra buharlaşarak müerekkebin filminden uzaklaşmaları yoluyla oluşan kuruma şeklidir.Bu tip mürekkepler flekso,rotogravür sistemleri ile genellikle emici olmayan yüzeylere (plastik filimler gibi) baskı yapılan likid mürekkeplerdir.

D) RADYASYON

Ultraviole (UV) ve Infraruj (IR) ışık enerjileri yardımıyla mürekkep filminin baskı yüzeyinde sertleşmesi,polimerleşmesidir. Bu metotlarla kuruyan mürekkeplerin yapılarındaki bağlayıcı ve solvent sistemi,bu tür ışık enerjisine hassastır ve bu enerjiler yardımıyla çok kısa sürede (baskı metaryali ne olursa olsun)kururlar.

Yukarıda bahsedilen kuruma sistemleri bir mürekkep için tek başına fonksiyonel olabildiği gibi birden fazla sistem aynı anda aynı mürekkep için geçerli olabilr. Modern düz ofset mürekkepleri hem emilim hem de oksidasyon kuruması yapar.





...alıntı...
 

Benzer konular

Üst