Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

eleştiriyemi kapalıyız,yalancımıyız yoksa biraz kapitalistmi?

zeroth

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Herkese selamlar..

forumda çok eski sayılmam ama meslekte te çok yeni sayılmam.. ama türkiye de değil mesleğimi yurtdışında icra etmeye çalışıyorum.. yani az çok türkiye az çok yurtdışı tecrubem var.. ve gözüme takılan farklılıkları ve meraklarımı sizinle belki bir faydası olur diye paylaşmak istedim..

sitede yayınlanan bazı görsellere yapılan yorumlarda nezaman renklerin, fontların, grafiklerin yalnış yada uygunsuz kullanıldığına dair yorumlar yayınlansa ya kıyametler kopuyor ya da "müşteri böyle istedi ne yapabilirim" gibi cevaplar geliyor..

bu kadar eleştriye kapalımıyız? bizi düzeltmek için görselimizi düzeltmek için yapılan yorumlara cevabımız bu kadar sertmi olmalı? eğer bukadar eleştriye kapalıysak niye bu forumdayız, niye hala paylaşıyoruz görsellerimizi?

yada daha acısı bu gerçekten doğrumu? gerçekten müşteri bizden bu kadar kötü bir tasarım mı istedi? yoksa bu bizim topu taça atma yolumuz,eleştrilerden kaçma, karizmayı kurtarma yolumuz mu?

eğer gerçekten müşteri böyle istedi diye bu kadar kötü tasarımlar yapıyorsak "esnaf usülü" diye bir konsep yarattığımızın ve bunları görüp bu işi bukadar basit zanneden iki photoshop açıp kapatanların "graphic designer" olmasına yol açtığımızın farkındamıyız..

burada aldığım eğitim eğer sana "bad reputation" yani "kötü ün" getirecek hiç bir işi kabul etme, onu gören başka bir potansiyel müşteri senin kaliteni o zanneder ve sana iş vermekten vaz geçer der..

acaba biz bunu yapabilecek kadar cesaretlimiyiz? yada zaten iş yok 3-5 bişeyler çıkartıyoruz ses etme mi deriz?

burada öğrendiğim şeylerden bir taneside kendimizi geliştirirken müşterilerimizide geliştirmek olduğu.. eğer biz müşterinizin ufkunu açmazsak aslında istediğinin yanlış olduğunu mantıklı bir dille anlatmazsak onlar bizden daha çook esnaf usulü işler ister bizlerde daha çoook esnaf usulü tarasımlar yapar forumlarımızda da yurtdışında yapılmış yaratıcı ve harika dediğimiz tasarımları başlık başlık paylaşırız..

sevgi ve saygılarımla..
ana vatana selamlar..
zeroth

girift

🌱Yeni Üye🌱
Benim yaklaşımımda seninkinin tam tersi. Burada gösterilen örneklere yıkıcı eleştiriler geliyor. Her kişi potansiyel rakip. Senin mesajının içinde de bu var. İki photoshop açıp kapatan graphic designer oluyor demişsin. Sen ne zaman oldun. Bu işin pirlerine görede sen devede kulaksın. Eleştiriye açıksın ya, rahatsız olmamışsındır umarım.
Burada bir kaç usta var, bilgisiyle efendiliğiyle yorumlar yapıyorlar. Herkes onları örnek alsın. Yarım hocalarda bizi dinden çıkarıyor malesef.

ardasevgili

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Eleştiriyi kime yaptığınızada bağlı bu. Grafiker farklı birşey grafik tasarımcı farklı birşey.

Grafiker = Eğitim görmemiş hobi olarak yapmaya başlayıp daha sonra meslek haline getiren kişilere denir.

Grafik Tasarımcı = Bu işin eğitimini görmüş çekirdek bilgilere sahip, grafik ve tasarım hakkında bilgili, yaratıcı kişilere denir.

Günümüzde grafiker çok fakat Grafik tasarımcı sayılacak kadar az.

Lütfen eleştiri yaparken eleştiriyi yaptığınız kişi Grafikermi Yoksa Grafik tasarımcımı olduğuna dikkat edelim.

Nazy

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.maxicep.com
Türkiyede üstad var ancak genç kesime eğitim vermek isteyen üstad yok...
okullar ise tam bir fiyasko piyasa ile ilgili doğru düzgün grafik tasarım vs. eğitimi veren yok (marmara ünv. dışında)
bu biraz benim ekmeğimi kimse yemesin mantığı, oturmuş tepeye moruk!!! alttan gelenleri engelliyor...
dolaylı yoldan forumlardaki saçma sapan tasarım ve eleştrilere neden oluyor...

BlueX

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.bluexdesign.com
eğitim almadan hiçbir iş yürümez.
Günümüzde (bazı) tasarımcılar, dediğiniz gibi Photoshop açmış kapamış "tamam bunu biliyorum" diyenlerdir. maalesef bunu diyen insan sayısıda çok fazla. bu "bizim çocuk bi baksın o bilgisayardan anlar" olayına benziyor. neyi anlar? iki oyun oynamışsın bilgisayarda bilgisayarın uzmanımı oldun. iki tık atmışsın sağ sola bilgisayardan mı anlıyorsun? bu eğitimsizlik, kalitesizliği beraberinde getirir.
eğitimsiz, kalitesiz olan biriside eleştiri kaldıramaz
bir tasarımcı için "müşteri böyle istedi" diyip kaçmak olmaz. müşteri ister, sen yaparsın. kendi aklınla, kendi kabiliyetinle, kendi hayalgücünle yaparsın. İş insanın aynasıdır. yaptığımız tasarım bizim aynamızdır. eğer bir tasarımcı "müşteri böyle istedi" diyip eleştiriden kaçıyor kendine ders çıkarmıyorsa, inanın bu tasarımcının kabiliyetsizliğini örtüp şuçu müşteriye atmasıdır. Tasarımcı olan hayalgücüyle yeni birşeyler üretir ve müşterinin hayalgücün alt-üst edebilir.

(eleştiriden kastım ahlak sınırlarını aşmayan, saygıyla yapılan yorumdur)

sagat

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Herkese selamlar..

forumda çok eski sayılmam ama meslekte te çok yeni sayılmam.. ama türkiye de değil mesleğimi yurtdışında icra etmeye çalışıyorum.. yani az çok türkiye az çok yurtdışı tecrubem var.. ve gözüme takılan farklılıkları ve meraklarımı sizinle belki bir faydası olur diye paylaşmak istedim..

sitede yayınlanan bazı görsellere yapılan yorumlarda nezaman renklerin, fontların, grafiklerin yalnış yada uygunsuz kullanıldığına dair yorumlar yayınlansa ya kıyametler kopuyor ya da "müşteri böyle istedi ne yapabilirim" gibi cevaplar geliyor..

bu kadar eleştriye kapalımıyız? bizi düzeltmek için görselimizi düzeltmek için yapılan yorumlara cevabımız bu kadar sertmi olmalı? eğer bukadar eleştriye kapalıysak niye bu forumdayız, niye hala paylaşıyoruz görsellerimizi?

yada daha acısı bu gerçekten doğrumu? gerçekten müşteri bizden bu kadar kötü bir tasarım mı istedi? yoksa bu bizim topu taça atma yolumuz,eleştrilerden kaçma, karizmayı kurtarma yolumuz mu?

eğer gerçekten müşteri böyle istedi diye bu kadar kötü tasarımlar yapıyorsak "esnaf usülü" diye bir konsep yarattığımızın ve bunları görüp bu işi bukadar basit zanneden iki photoshop açıp kapatanların "graphic designer" olmasına yol açtığımızın farkındamıyız..

burada aldığım eğitim eğer sana "bad reputation" yani "kötü ün" getirecek hiç bir işi kabul etme, onu gören başka bir potansiyel müşteri senin kaliteni o zanneder ve sana iş vermekten vaz geçer der..

acaba biz bunu yapabilecek kadar cesaretlimiyiz? yada zaten iş yok 3-5 bişeyler çıkartıyoruz ses etme mi deriz?

burada öğrendiğim şeylerden bir taneside kendimizi geliştirirken müşterilerimizide geliştirmek olduğu.. eğer biz müşterinizin ufkunu açmazsak aslında istediğinin yanlış olduğunu mantıklı bir dille anlatmazsak onlar bizden daha çook esnaf usulü işler ister bizlerde daha çoook esnaf usulü tarasımlar yapar forumlarımızda da yurtdışında yapılmış yaratıcı ve harika dediğimiz tasarımları başlık başlık paylaşırız..

sevgi ve saygılarımla..
ana vatana selamlar..
zeroth

çoğu cümlelerinizden dolayı sizi ayakta alkışlıyorum

kimse tepeden inme grafiker değil üstad yada çırak olmuş
alaylı olmuş farketmez biz yaptığımız çalışmayı beğeniyorsak buraya ekleyelim iki harfi yan yana koymuş bak logo diyorlar sonrada bikaç cümle yazıncada kızılca kıyamet kopuyor

eleştiri yapanın benden iyi olması yada kötü olması önemli değil eleştirisi ve önerisiyle bana ne kadar faydalı oluyor bana ne kadar yol gösteriyor benim için önemli olan bu
kullandığı uslüba takılacağımıza acaba doğrumu söylüyor onun dediği gibi yapsam nasıl olur diye düşünsek bizim için daha faydalı
bu yüzden üslüptan çok verilen mesaja bakmalıyız
kavgamız sen iyisin ben kötüyüm kavgası olmamalı
daha iyi nasıl olabiliriz kavgası olmalı

grafik siteleri niye var sadece dosya paylaşmak için mi
yoksa mesleği dahada ileriye götürebilmek için mi ?
sizce...

BlueX

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.bluexdesign.com
çoğu cümlelerinizden dolayı sizi ayakta alkışlıyorum

kimse tepeden inme grafiker değil üstad yada çırak olmuş
alaylı olmuş farketmez biz yaptığımız çalışmayı beğeniyorsak buraya ekleyelim iki harfi yan yana koymuş bak logo diyorlar sonrada bikaç cümle yazıncada kızılca kıyamet kopuyor

eleştiri yapanın benden iyi olması yada kötü olması önemli değil eleştirisi ve önerisiyle bana ne kadar faydalı oluyor bana ne kadar yol gösteriyor benim için önemli olan bu
kullandığı uslüba takılacağımıza acaba doğrumu söylüyor onun dediği gibi yapsam nasıl olur diye düşünsek bizim için daha faydalı
bu yüzden üslüptan çok verilen mesaja bakmalıyız
kavgamız sen iyisin ben kötüyüm kavgası olmamalı
daha iyi nasıl olabiliriz kavgası olmalı

grafik siteleri niye var sadece dosya paylaşmak için mi
yoksa mesleği dahada ileriye götürebilmek için mi ?
sizce...

Güzel bir yorum

zeroth

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Benim yaklaşımımda seninkinin tam tersi. Burada gösterilen örneklere yıkıcı eleştiriler geliyor. Her kişi potansiyel rakip. Senin mesajının içinde de bu var. İki photoshop açıp kapatan graphic designer oluyor demişsin. Sen ne zaman oldun. Bu işin pirlerine görede sen devede kulaksın. Eleştiriye açıksın ya, rahatsız olmamışsındır umarım.
Burada bir kaç usta var, bilgisiyle efendiliğiyle yorumlar yapıyorlar. Herkes onları örnek alsın. Yarım hocalarda bizi dinden çıkarıyor malesef.

aslında yazımda açıkça belirttim ben mesleğimi yurtdışında icra ediyorum.. yani eğer siz buralardan iş almadığınız sürece rakip değiliz.. keşke olsak ben oralara gelemiyorum iş alamıyorum.. ama benim insanım buralardan iş alsa keşke.. bende bir çok arkadaşım gibi bu işe yıllarımı verdim ama profilime bakarsan mesajlarına "bu işte yeniyim/öğrenciyim/hevesliyim" diye başlayanlar gibi mesleğimi grafiker yazmadım grafiker öğrencisini tercih ettim.. çünkü daha öğrenecek çok şeyim var.. bu işe yeni başlayandan da yıllarını verenden de..

benim derdim bizim standartlarımız.. forumda eğer benim yorumlarıma biraz göz gezdirirsen tasarımdan çok imlalarda,metinlerde yapılan hatalara yorum yazmışımdır.. ingilizce metinlerde kullanılan noktalı büyük harflere yorum yapmışımdır..noktasıda virgülüde bu görselin bir parçası..grafikerlik,tasarımcılık sadece güzel bir görsel yapmak değildir.. güzel bir sonuç elde etmektir..

falancas

🌱Yeni Üye🌱

Konu eleştiri ama siz hala eleştirmenin ne olduğunun bilincinde değilsiniz sanırım.Ben buraya ücretli bir iş yaptırmak için üye oldum ama cevap yazmak istedim. 'Sen ne zaman oldun' bunu söyleme cesaretini nereden alıyorsunuz bilmiyorum ama özellikle de sanal platformlarda kişiler hakkında atıp tutmanın yanlış olacağı kanaatindeyim.Kimin neci olduğunu burada kestirmek zordur.Onun için siz karşınızdaki kişiye bu tür bir yaklaşım yerine,daha yapıcı cümleler kurabilirsiniz.İyi forumlar herkese

girift

🌱Yeni Üye🌱
Konu eleştiri ama siz hala eleştirmenin ne olduğunun bilincinde değilsiniz sanırım.Ben buraya ücretli bir iş yaptırmak için üye oldum ama cevap yazmak istedim. 'Sen ne zaman oldun' bunu söyleme cesaretini nereden alıyorsunuz bilmiyorum ama özellikle de sanal platformlarda kişiler hakkında atıp tutmanın yanlış olacağı kanaatindeyim.Kimin neci olduğunu burada kestirmek zordur.Onun için siz karşınızdaki kişiye bu tür bir yaklaşım yerine,daha yapıcı cümleler kurabilirsiniz.İyi forumlar herkese

"iki photoshop açıp kapatan" demekle "sen ne zaman oldun" aynı manada cümlelerdir. İlkini konuyu açan arkadaş yazmış, ona ironiydi. Yazarkende cesarete gerek yok. Cüret demek istedin sanırım, onuda üstte cevaplamaya çalıştım.

zeroth 'a cevap
yazımın genelinde şahsının değil, yıkıcı eleştiri yapanların düşünce yapılarını analiz etmeye çalıştım. Başka bir meslekte bu kadar çekememezlik yoktur heralde.

Ultio

Magic & Mayhem
♾️Grafik Gurusu♾️
Başka bir meslekte bu kadar çekememezlik yoktur heralde.

Başka hiç bir ülkede bu kadar grafiker ve tasarımcı(!)da yoktur sanırım. Çok derin ve içinden çıkılamayacak bir konu.

cairex_21

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.youtube.com
zerpth eleştiri var eleştiri var senin eleştirilerin genelde görsel üzerine yaptığın eleştiriler değil illa bi yazım hatası bulacam diyipte baktığın resimlerdir daha geniş bakıp bilgilendirici yorumlar yada eleştiriler yaparsan yaptığın eleştirirn bi anlamı olacaktır resme çok dar gözle bakıyorsun eleştri olaya daha perpektif bakarsan daha iyi anlayacaksın..

zeroth

🏅Acemi Tasarımcı🏅
zerpth eleştiri var eleştiri var senin eleştirilerin genelde görsel üzerine yaptığın eleştiriler değil illa bi yazım hatası bulacam diyipte baktığın resimlerdir daha geniş bakıp bilgilendirici yorumlar yada eleştiriler yaparsan yaptığın eleştirirn bi anlamı olacaktır resme çok dar gözle bakıyorsun eleştri olaya daha perpektif bakarsan daha iyi anlayacaksın..

iste sorunda tam burda basliyor.. ben uzun yillar grafikerlik, art directorluk ve proofreaderlik yaptim hala da yapmaya devam ediyorum.. grafikerlik ve sanat yonetmenligi turkiye bir sekilde yapiliyor ama baski oncesi imlalarin ve yazilimlarin kontrol edilmesi ve duzenlenmesi gorevini yapan proofreading islelerinin turkiyede yapildigini hic ama hic zannetmiyorum..

forum uzerinde onlarca arkadasimiz hocamiz zaten gorselleri sanatsal acidan elestiriyor ya da fikirlerini belirtiyor ben ise baska bir konuya dikkat cekmek adina yazilarin ya da grafiksel adiyla Typo nun da en az gorseller kadar onemli oldugunu anlatmaya calisiyorum..

cunku Turkiye de yapilan sacma sapan okadar cok hatali tasarim buralarda alay konusu oluyor ki anlatmanin imkani yok.. hergun masama onlarca yanlis ya da hatali kullanilmis tasarim ornekleri geliyor.. ve tasarimcilarla kafa bulunuyor.. ve bunların en buyuk cogunlugu koreliler ve turkler..

benim amaclarimdan biriside burdan yazarak tasarimci arkadaslarin en azindan yaptiklari gorsel kadar yazim ve imla kurallarinida onemsemeleri gerektigini bir sekilde gosterebilmek.. en mukemmel gorseller dahi en ufak bir imla hatasi yuzunden kaybedenler basligi altinda yerini aliyor ve onca emek bosa gidiyor..