Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Eşit Parçalama

HepBahar

🌱Yeni Üye🌱
Herhangi bir nesneyi cetvel kullanmaksızın eşit parçalara bölmenin yöntemi nedir? örn: bir dikdörtgen nasıl 3 eşit parçaya bölünür ?

GraFighteR

🌱Yeni Üye🌱
corelde ölçülü bir nesneyi ölçüsünü 3 e böldüğünüzde 3 te 1 lik kısmını böleceğiniz nesneden biraz uzun tutun ve ilk önce 3 te 1 lik kısmı üste olmak şartıyla seçili iken shift tuşuna basılı şekilde bölmek istediğiniz şekli seçin ve üst kısımdaki intersect aracına basın istediğiniz kısmı bölmüş olacaksınız

Son düzenleme:

HepBahar

🌱Yeni Üye🌱
corelde ölçülü bir nesneyi ölçüsünü 3 e böldüğünüzde 3 te 1 lik kısmını böleceğiniz nesneden biraz uzun tutun ve ilk önce 3 te 1 lik kısmı üste olmak şartıyla seçili iken shift tuşuna basılı şekilde bölmek istediğiniz şekli seçin ve üst kısımdaki intersect aracına basın istediğiniz kısmı bölmüş olacaksınız

özür dilerim hiç anlayamadım. intersect aracını kullanmayı biliyorum ama istediğim bi kısım yok aslında nesnede. benim amacım mesela çizgilerle ayırmak. 1 dikdörtgenden 3 adet yanyana hizalı dörtgen elde etmek.

GraFighteR

🌱Yeni Üye🌱
anladım bir görsel ekledim yapmak istediğiniz bu mudur?

cfnu.jpg

HepBahar

🌱Yeni Üye🌱
evet tam da budur. kare bulmaca gibi kendi içinde eşit dörtgenler ama genelde tek bir kare.

GraFighteR

🌱Yeni Üye🌱
sorunuzun cevabı basittir corel çalışma penceresinde sol ve üst kısımda bulunan cetvele sol tıklayarak basılı bir şekilde nesneye doğru çekin ve bırakın çıkan çizgi çalışma ekranında görünür fakat corel format hariç diğer formatlarda kaydedildiği zaman görülmez hayalidir hizalamaya bölmeye ve çalışmalarınıza yön vermeniz için kullanabilirsiniz ayrıca bu çizgiyi 360 derece döndürebilirsiniz bunun için çizgi üzerine tıkladığınızda çevirme fonksiyonları çizgi üzerinde belirir kolay gelsin.

HepBahar

🌱Yeni Üye🌱
sorunuzun cevabı basittir corel çalışma penceresinde sol ve üst kısımda bulunan cetvele sol tıklayarak basılı bir şekilde nesneye doğru çekin ve bırakın çıkan çizgi çalışma ekranında görünür fakat corel format hariç diğer formatlarda kaydedildiği zaman görülmez hayalidir hizalamaya bölmeye ve çalışmalarınıza yön vermeniz için kullanabilirsiniz ayrıca bu çizgiyi 360 derece döndürebilirsiniz bunun için çizgi üzerine tıkladığınızda çevirme fonksiyonları çizgi üzerinde belirir kolay gelsin.

anladım efendim cetvelde kullanabiliyorum ama nasıl eşit aralıklarla cetvelleri yerleştirebilirim kolay bi yolu yok mu bunun ? bakınız şu şekli ben 3 eşit parçaya bölmek istiyorum ama bu konumda kalsınlar istiyorum.

GraFighteR

🌱Yeni Üye🌱
photoshop da var o özellik ama corel de bildiğim kadarı ile yok corel kullanırken ben isteğim ölçülerde kareler kullanarak yapıyorum bu işlemi snap özelliğinden yararlanarak noktalara hizalıyorum

HepBahar

🌱Yeni Üye🌱
hmm anladım. bende hizalamalar için bazen kendi yaptığım ölçüleri kullanıyorum ama bu durum farklı. boyutlarıyla oynayamayacağım bi dörtgen bu. o sebeble hiç mevcut boyutlarını değiştirmeden tek dörtgenden 3 dörtgen elde etmem lazım ve bunlar birbirine eşit olmalı. neyse ben araştırmaya devam edim teşekkür ederim.

ZxxxE

👑Efsanevi Grafiker👑
Corel'de direk olarak bölme işlemi yok. Birkaç şekilde bölme işlemi yapılabilir ama bence anlatılanlar bence uzun yoldan bölme işlemi olmuş. Eşit bölmek için önce bölünecek yerleri belirlemek lazım bunun için en kolay yöntem düz bir çizgi çizin bir kopyasını alın başa ve sona hizalayın sonra iki çizgiyi seçip blend menüsüne girerek bölmek istediğiniz rakamı yazın iki çizgi arasında yazdığınız adette çizgiler olacak ve her biri birbirine eşit olacaktır. Bundan sonra kesip biçme işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz. Anlatmak uygulamaktan daha uzun sürüyor uygulamada gayet pratik bir yöntemdir ...

HepBahar

🌱Yeni Üye🌱
Corel'de direk olarak bölme işlemi yok. Birkaç şekilde bölme işlemi yapılabilir ama bence anlatılanlar bence uzun yoldan bölme işlemi olmuş. Eşit bölmek için önce bölünecek yerleri belirlemek lazım bunun için en kolay yöntem düz bir çizgi çizin bir kopyasını alın başa ve sona hizalayın sonra iki çizgiyi seçip blend menüsüne girerek bölmek istediğiniz rakamı yazın iki çizgi arasında yazdığınız adette çizgiler olacak ve her biri birbirine eşit olacaktır. Bundan sonra kesip biçme işlemlerini rahatlıkla yapabilirsiniz. Anlatmak uygulamaktan daha uzun sürüyor uygulamada gayet pratik bir yöntemdir ...

uff çok çok teşekkür ediyorum ya bunu nasıl düşünemedim. ben mevcut dikdörtgene 2 dikey çizgiyi align and distribute ile eşit dağıtmaya kafayı takmıştım. onuda galiba benim corelden kaynaklı becerememiştim.

tekrar çok teşekkür ederim.

GraFighteR

🌱Yeni Üye🌱

evet bende denedim gayet güzel bir yöntem teşekkür ederim bilgi için.

Majestic

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.ngrafik.com
tek tıkla istediğin ölçüde ve eşit bölmelerde tablo oluşturabilirsin corel x5'in table menüsüne tıkla create new tableyi seç karşına gelen pencereye ölçülerini yaz kaç tablo olmasını istediğini yaz ok de olur;)

DarkBerG

🌱Yeni Üye🌱
En kolayı bu şekildedir.

Şu anda corel kullanmıyorum ama ben bölme işlemini şu şekilde yapıyorum.
sırası ile yazıyorum.
Mesela bir dikdörtgeni dik olarak 3 eşit parçaya bölmek için

1. Dikdörtgen çiz.
2. "Pen Tool" Aracı ile yukardan aşağıya dikdörtgeni kesecek bir çizgi çiz
3. Çizgiyi kopyapa ve Shift e basarak yanına çek. toplam 2 çizgi olacak. Ben kopyalamayı klavyenin + tuşu ile yaparım.
4. Ctrl + D kuşuna basarak eşit miktarda çizgi eklerim. Kaça bölmek istersen o kadar ekle. Biz 3 böleceğimiz için 3 çizgi olacak
5. Ctrl + G ile çizgileri grupla
6. Sol çizgiyi Dikdörtgenin soluna hiza ve çizgiyi seç. Yanındaki tutamaçtan dikdörtgenin soluna doğru esnet. Bu şekilde eşit olarak araları büyüyecektir.
Şimdi geldi kesme işlemine.. Onu da anlatmama gerek yok aslında.. Dikdörtgeni kesiyorsun :)

Umarım faydalı bir bilgi olmuştur.
İyi çalışmalar dilerim.