Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Etiket, tarife, fiat lisitesi ve CE işareti

Sadgraf

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
5 May 2009
Mesajlar
285
Tepkime puanı
23
ETİKET BULUNDURMA ZORUNLULUĞU

Ticaret konusu olan ve perakende satışa arz edilen malların veya ambalajlarının ya da kaplarının üzerine etiket konulması, etiket konulması mümkün olmayan hallerde ise, aynı bilgileri kapsayan listelerin görülebilecek ve kolaylıkla okunabilecek şekilde uygun yerlere asılması veya konulması zorunludur. Bu etiketlerde MALIN ÜRETİM YERİ- MALIN AYIRICI ÖZELLİĞİ-MALIN TÜM VERGİLER DAHİL SATIŞ FİATI hususlarının bulunması zorunludur.
İthal edilmiş mallara ait etiketlerde; malın üretildiği ülke isminin veya 'ithal', 'ithal malı', 'yabancı' gibi malın ithal edildiğini gösterir bir ibarenin kullanılması zorunludur. Etikette bu tür bir ibarenin yer almaması ya da 'yerli', 'yerli malı', 'Türk Malı' gibi ibarelerin kullanılması, o malın yurt içinde üretildiğini gösterir.
Üretici veya satıcılar tarafından yapılarak; cam, naylon, karton, kağıt ve bunlara benzer maddelerden oluşan kutu, kova, şişe, kavanoz, poşet, torba ve benzeri ambalajlar içinde satılan her türlü gıda, yiyecek, içecek ve temizlik maddelerinin etiketlerinde; net ağırlıklarının veya hacimlerinin satış fiyatları ile birim fiyatlarının aynı boyut ve renkte görülebilir ve okunabilir şekilde yazılması zorunludur

ETİKET ZORUNLULUĞU OLMAYAN MALLAR

Üzerinde veya ambalajında, etikette aranılan hususlar basılı olarak açıkça yazılı bulunan mallarla, kitap, dergi ve gazete gibi üzerinde fiyatı belirtilmiş olan mallarda ve arttırma suretiyle veya özel kanunlarına göre satışı yapılan mallarda etiket ve liste koyma zorunluluğu yoktur.
Satış fiyatı, ulusal veya uluslararası borsa veya benzeri kurum ya da kuruluşlarca ya da ticari örf ve adetlere göre belirlenen ve uygulanan kıymetli taş veya madenlerden yapılmış mallarda da etiket ve liste koyma zorunluluğu bulunmamakla birlikte bu malların cinslerine göre birim satış fiyatları; ETİKETLERİN VE LİSTELERİN BİÇİM VE KAPSAMI maddesindeki esaslara aykırı olmamak üzere, satışa arz edildikleri işyerinin uygun bir yerinde görülebilir ve okunabilir bir şekilde gösterilir. Bu satış fiyatlarına işçilik bedelinin dahil olup olmadığı ayrıca ve açıkça belirtilir.


ETİKETİN KONULUŞ BİÇİMİ VE YERİ

Perakende olarak satışa arz edilen mallara konulması zorunlu olan etiketler; malın niteliğine, malın satışa sunulduğu yerin büyüklüğüne, ticari usul ve adetlere göre malın veya aynı nitelikteki mal gruplarının veya raflarının üzerine konulmak, dikilmek, zımbalamak, yapıştırılmak bunlara herhangi bir bağ ile tutturulmak veya asılmak suretiyle kullanılır.

TARİFE VE FİAT LİSTESİ

Hizmetlerin özelliğine ve tüketiciye sunuluş biçimine göre, tarife ve fiyat listelerine ilişkin belge, levha, pano ve benzerleri, hizmetin sunulduğu işyerinde, tüketiciler tarafından görülebilecek ve kolaylıkla okunabilecek şekilde asılır, takılır veya konulur.
Lokanta ve bunun gibi yerlerde tarife ve fiyat listelerinin işyerinin dışında da gösterilmesi ayrıca, tarife ve fiyat listesinde gösterilen fiyatların üzerine; servis ücreti veya herhangi bir isim altında başka bir ücret konulacaksa, bunun tarife ve fiyat listesinde gösterilmesi zorunludur.

ETİKETLERİN VE LİSTELERİN BİÇİM VE KAPSAMI

Etiketlerin ve listelerin kare, dikdörtgen, daire ve benzeri geometrik bir şekilde olması gerekir. Bunların kolaylıkla görülebilir boyutlarda, üzerindeki rakam ve harflerin okunabilir, düzgün, eksiksiz, gerçeğe uygun, yeterli büyüklükte ve başka rakam, kelime ve işaretlerle karışıklığa sebep vermeyecek görünüşte olması, yanıltıcı ve aldatıcı bilgiler, içermemesi zorunludur. Etiketlerin tüketiciler tarafından kolaylıkla görülebilecek ve hangi mala ait olduğu açıkça belli olacak şekilde konulması gerekir.
Etiket ve listelere satış fiyatlarının; 'Türk Lirası' veya kısaca 'TL'
şeklinde yazılması zorunludur.

TARİFE VE FİAT LİSTELERİNİN BİÇİM VE KAPSAMI

Tarife ve fiyatları, meslek kuruluşları veya mevzuatına göre bu konuda yetkili bulunan kurum ya da kuruluşlarca belirlenen mal ve hizmetlere ilişkin, tarife ve fiyat listelerini içeren belge, levha, pano ve benzerleri, TARİFE VE FİAT LİSTESİ, ETİKETLERİN VE LİSTELERİN BİÇİM VE KAPSAMAI maddelerine aykırı olmamak kaydıyla bu kurum ve kuruluşlarca belirli tip ve ebatta hazırlanabilir.

ÜRÜNÜN FİATI

Etiket, fiyat listesi ve diğer araçlarla tüketicilerin bilgisine sunulan fiyat, peşin ve tüm vergiler dahil satış fiyatıdır.
BU FİAT İLE KASA ARASINDA FARK OLMASI DURUMUNDA TÜKETİCİ LEHİNE OLAN FİAT UYGULANIR.

Mesela bir markete gittiniz rafta herhangi bir ürün 5 YTL. Kasaya geldiniz 5.5 YTL tüketici ürünü raf fiatından almalıdır.
Bir malın veya hizmetin miktar, sayı, ebat ve benzeri farklı birimlerden satışı yapıldığı takdirde, her birime uygulanan fiyatlar etiketlerde, tarife ve fiyat listelerinde ayrı ayrı gösterilir.

İNDİRİMLİ SATIŞLAR

Fiyat indirimine giren mal ve hizmetlerin etiket, tarife ve fiyat listelerinde indirimli satış fiyatının; ETİKETLERİN VE LİSTELERİN BİÇİM VE KAPSAMI maddedeki esaslara aykırı olmamak üzere malın indirimden önceki satış fiyatıyla birlikte ayrıca gösterilmesi zorunludur.
Lokanta ve bunun gibi yerlerde bu zorunluluk aranmaz.

CE İŞARETİ

CE işareti bir ürünün amacına uygun kullanıldığında insana, hayvana, çevreye ve aynı ortamdaki diğer ürünlere zarar vermeyeceği anlamına gelmektedir.

İş eldiveni, baret gibi kişisel koruyucu donanımlarda, oyuncaklarda, buzdolabı çamaşır makinası gibi elektrikli ev aletlerinde, çimento pencere gibi inşaat malzemelerinde, cep telefonu bilgisayar gibi elektronik aletlerde, ocak fırın gibi gaz ile çalışan aletlerde, asansörlerde, takım tezgahları gibi makinelerde, kan kitleri, gebelik testleri gibi tıbbi malzemelerde, düdüklü tencere gibi patlayabilir basınçlı kaplarda CE işaretini arayalım.

Alıntıdır.

:iloveyou:
 
Son düzenleme:

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
8 Eki 2008
Mesajlar
2,046
Tepkime puanı
62
Yaş
48
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
Konu ilgili bölüme taşınmıştır...

Faydalı bilgiler, paylaşım için teşekkürler...
 
Son düzenleme:
Üst