Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Gökhan TEKİN

ARTniyetli
👑Efsanevi Grafiker👑
Türkiye’de yeni yeni tanınan, dünya’da ise geniş bir çalışan kitlesine hitap eden bir iş koludur. Free-lance’in ingilizce karşılığına bakarsak ‘özgür mızrak’ şeklinde çevrilebilir. Özgür mızrak şeklinde bir karşılığının olmasının nedeni belki de freelance çalışmanın bir nevi savaşçı olmayı gerektirmesi olabilir; Çünkü yönetici de, art director de, grafiker de, müşteri temsilcisi de, sekreter de, officeboy da, tahsilatci da sizsinizdir artik. 3 şey öğreniyorsunuz; Açgözlülük egosunu dizginlemek, disiplinli çalışma alışkanlıkları ve en önemlisi de insan ilişkileri...

Bir işin freelance olabilmesi için yapılacak işin ücret karşılığı ve genellikle "dışarıdan" diye tanımlanan şekilde, bünyesinde çalışıyor görünmediğiniz bir firmadan geliyor olması gerekmekte... Kısaca emek ve işçilik isteyen işlerin, parça başı yada saat üzerinden ücretlendirelerek yapılması freelance çalışmaktır diyebiliriz.

Freelance çalışmanın avantajları :
Bir ajansı’nın herhangi bir web sitesi projesi için verdiği fiyat 3000-10000$ civarındadır ve projeden projeye değişmektedir. Freelance çalışan ise bu fiyatların dörtte bir, hatta bazen beşte biri karşılığında aynı hizmeti sunabilir. Yani freelance çalışmak firmalar için kar, çalışan için ise yeni bir referans ve ‘kendi işim’ heyecanıyla sevdiği işi yapabilmektir.

Freelance çalışmanın dezavantajları :
Çalışan için öncelikli dezavantaj, freelance çalışırken sosyal güvenlik haklarının olmamasıdır. İkinci bir dezavantajı da sürekli iş garantisinin olmamasıdır ki bu çoğu freelance çalışanın fulltime işlere yönelmesinin başlıca nedeni.

Firmalar için dezavantaj sözkonusu değildir. Ama sürekli çalışabileceği ve güvenebileceği bir freelance çalışan bulmak firmalar için bir sorundur diyebiliriz.

Freelance iş kolları :
Freelance kelimesi genel olarak tasarım projelerini gerçekleştirebilecek çalışanlar ve bazı ülkelerdeki özel istihdam bürolarında sözleşmeli inşaat işçileri için kullanılıyor. Ancak ülkemizde web tasarımı, interaktif tasarım, masaüstü yayıncılık, çizerlik, illustratörlük, heykel, resim, 3d modelleme, yazarlık, tez-ödev yazımı, el işçilikleri ve hatta boya-badana yapmak bile freelance grubuna giriyor.

Freelance iş portalları :
Dünya’da geniş bir çalışan kitlesine hitap ettiği ve bilinen bir çalışma şekli olduğundan bahsetmiştik. Bununla ilgili örnek verebileceğimiz bilinen bir çok organizatör firma var. Scriptlance.com, guru.com ve elanceonline.com bu firmalardan en çok bilinenler. Belli bedeller karşılığı üye olunur, gelen işler firma üzerinden gelir ve üyelik ücreti yada hizmet bedeli üzerinden komisyon şeklinde çalışırlar. Türkiye’de bu tarz bir firma henüz kurulamadı (birkaç girişim haricinde).

Türkiye’de Freelance ve Güven :
Çalışanlarda tembellik ve erteleme hastalığı, iş verenlerde ise güvensizlik ve hayal kırıklıkları dikkat çekiyor. Bu yüzden Türkiye’de freelance pazarı güven üzerine kuruludur; Yüzyüze görüşmek, sözleşme yapabilmek, fatura kesebilmek, belli aralıklarla proje üzerine toplantılar yapmak, iş takibi ve en önemlisi bu işi daha önce yapmış olmak freelance çalışmak için olmazsa olmazlar arasındadır.

Kimlerle freelance çalışmalı :
Yüzyüze görüştüğünüzde güven duyduğunuz, daha önce iş yaptığınız, referans gösterebilen, sözleşme-fatura konularında tereddüt etmeyen, işinde tecrübe ve başarısını ispatlamış herkez bu iş için uygundur.

Kod:
[CENTER]ALINTIDIR - Levent AYSAN [/CENTER]

Benzer konular

belqin

🌟Usta Tasarımcı🌟
Yazan ve paylaşanın emeğine sağlık.
Freelance anlamını bilsemde tanımını bu kadar güzel yapan bir yazı okumamıştım.

Özellikle yurt dışında bununla ilgili organizatör firmaların olması ve henüz Türkiye de bu gibi firmaların olmaması dikkatimi çekti ve düşündürdü. Ama yazıda da belirtildiği gibi güven konusunda henüz beklememiz gerekiyor galiba ama inşalalh olur. Güzel olur... :)

ByGRAFF

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Yazan ve paylaşanın emeğine sağlık.
Freelance anlamını bilsemde tanımını bu kadar güzel yapan bir yazı okumamıştım.

Özellikle yurt dışında bununla ilgili organizatör firmaların olması ve henüz Türkiye de bu gibi firmaların olmaması dikkatimi çekti ve düşündürdü. Ama yazıda da belirtildiği gibi güven konusunda henüz beklememiz gerekiyor galiba ama inşalalh olur. Güzel olur... :)

Aynen katılıyorum arkadaşım :)

quick

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.dijitalsokak.com
teşekkürler gökhan hocam bu yazıyı bize ilettiğin için
freelance çalışma hakkındaki sorularıma cevap oldu bu yazı
teşekkürler.

555111

🌱Yeni Üye🌱
teşekkür ederim
bişey daha öğrendik

azzap

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
teşekkürler üstat ben bu işi zaten yapıyomuşum... evde çalışmak kadar zevkli bi iş yok... alacan böle Freelance işleri oturacan evde çalışacan ohhh.... :)

y.ceylan

🌱Yeni Üye🌱
Gökhan Bey,paylaşımınız için çok teşekkür ederim. Bu konuda bilgim vardı ama şu an sayenizde daha iyi bilgilendim.

Bende sizinle şu an adını hatırlayamadığım bir yazarın şu sözlerini paylaşmak isterim.

Sende bir yumurta var bende bir yumurta var, sendekini bana, bende olanı da sana versem, sende bir yumurta kalır ve bende bir yumurta kalır.
Ama bende bir bilgi sende bir bilgi olsaydı sendekini bana bendekini de sana verseydim her ikimizde de iki bilgi olurdu.
:))

ProjeKurdu

🌱Yeni Üye🌱
www.projekurdu.com

Merhaba Arkadaşlar,

Artık Türkiye'de de elance ve guru gibi bir freelance sitesi var. Artık bu siteden proje bulabileceğiz veya projemizi yaptırabileceğiz.
Umarım sizlere faydalı olur.

Selamlar saygılar

pikasu

🌱Yeni Üye🌱
freelance

freelance hiç duymamıştım öğrenmiş oldum teşşekürler:))

superclarkie

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
evde çalışmak gerçekten çok kötü iş arkadaşım yok hiç.. sıkıntıdan patlıyorum tüm gün..

Ömer GÖKYAR

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.youtube.com
Bu yazıda ki saptamalar yazar sahibinin kendi görüşüdür ve kesinlikle tartışmaya açıktır. Dışarıda bir iş 10bin dolara da yapılır 100bin dolara da; Burada rakamların büyüklüğü kadar vergiler,faturalar yazılım lisansları,kullanılan teçhizatlardan tutunda; verilen kira,işçilerin maaşları v.b kesinlikle göz önünde bulundurulmalıdır. Avrupa'da her ne kadar yaygında olsa Türkiye'de güven ortamı henüz yukarıda ki yazıda olduğu kadar gelişmemiştir. Bugün bu işi evinden yapan hiç bir grafiker makbuz kesememekte yada fatura verememektedir. Buda işverenlere ne kadar güven verir tartışılır. Yada ben kendi görüşümü yazayım kesinlikle bir ajans (ajans dediysem tekel shopu olup da parası bol olan ve ajans açanları ayrı tutalım) ile bir freelance çalışan aynı kefeye konmamalıdır. Bu işlerde devamlılık çok önemlidir. Evinizde çok çabuk bir işten sıyrılabilir yada başınızdan defedebilir. Hatta parayı alıp kaçabilirsiniz bile, ama bir ajans,atölye mutlaka süreklilik ve disiplin gerektirmektedir. Eş,dost,akraba mutlaka bir şekilde yabancıya gitmemesi için işi size verir. Ancak ciddi ciddi bu işin gerekliliğini düşünen kişi yada şahıslar freelance iş yaptırmazlar. Ayrıca bugün her programda basit şablonlar vardır ve buda ucuz işçiliğin kapılarını aralamıştır. Sektörde ajanslarında ne kadar gerekli olduğunu gün geçtikçe açığa vurmaktadır. Kötüler olmasaydı sanırım iyilerin değerini anlayamazdık bile :)

Yazıma grafik yada pc sektörünü baz alarak başladım ve öyle de bitireyim. Gerçekten bu işi hakkıyla yapanlar var; ancak bu işte her iş gibi alaylı yada mektepli olmaktan geçer. Mutlaka vaktinizi ve ömrünüzü buna harcamış olmanız gerekmektedir. İsmek 'in kurslarında ömrü billah photoshop açmamış, dreamweaver kullanmamış,php nedir, notepad html yazar mı bilmeyen kişiler kendilerine freelance diyorlarsa eğer; sektörde profosyenellerin değerini bilmek hiçte zor olmaz. Ee ne demişler;

Sütten ağzı yanan, yoğurdu üfleyerek yer ;)

3 kuruş kar yapayım derken, 5 kuruş zarar etmeyin.

muratiff

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Kısaca gerçek Türkçe mealini yazıyorum.
Freelance designer = İş bulana kadar kendini bu isimle avutan grafiker.

damla1

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
paylaşım için teşekkürler