sansiri Adlı arkadaşımızın sitemizin logosu ile ilgili eleştirileri nedeniyle aşağıdaki açıklamayı yapma gereği duydum. Kesinlikle düşüncenizi saygısızlık olarak algılamadım Ayrıca bu arkadaşımız vesilesi ile eleştirisini ve beğenisini sunan herkese teşekkür ederim.
sansiri' Alıntı:ellerinize sağlık .
fakat bu logoyu ben ilk gördüğüm andan beri pek beğenmedm bunu lütfen saygısızlık olarak aldılamayın, daha iyisini yaparımda demiyorum ama üzerinde son bir kez düşünülmesi gereken bir logo.
lisedeyken defter ve kitap kenarlarına çalıştığımız çini desenleri andırıyor.
sanki burayı ve sizin gibi ustaları daha iyi yansıtacak daha grafiksel bir logotype lazım.
saygılar.
Bu logo ilk defa sizin tarafınızdan eleştirildi. Eleştirilmesinede sevindim. Bu logonun tasarlanmasının arkasında birçok neden ve fikir var logoda gördüğün tüm ayrıntıların bir anlamı ve mesajı var. Örneğin burda sadece bir tanesini açıklıyorum. İlk olarak insanların dikkatini ölçtük. sol tarafta altta küçük bir örnek koyduk. Orada kasıtlı olarak, orjinal logonun baş harfi G ile yanlış logonun G harfi arasında farklılıklar yarattık. Buraya girip inceleyenlerin farketmelerini ve eleştirmelerini istedik. (Tabii kimse farketmedi ayrı mesele) Bu logo sanıldığının aksine, çok ince eleklerden ve filtrelerden geçmiştir. Aşağıda bu logonun tasarım aşamaları ve amaçları hakkında kısa bir sunum bulacaksınız ama tüm sorulara cevap vermeyeceğim.
- Bu çalışmada hiçkimse şunu farketmedi. Farkedilmeyende şu: Bu logo bitmiş bir logo değil ve hiçbir zamanda bitmeyecek.
- Bu logoda kasıtlı çirkinlikler vardır, örneğin net ibaresinde yer alan e harfi gibi. Burada amaç grafik tasarımdaki fikir çeşitliliğini simgelemek ve uyumsuz bir parçanın ana gövde kompozisyonuna başarıyla entegre edilebileceğini göstermektir.
- Grafik tasarım tamamen kültür işidir, tasarım yapıbilmek için kültür ne kadar gerekliyse, işleri anlamak içinde belli bir kültür seviyesi şarttır. Bu logoda kullanılan tüm biçimlerde, sezgisel anlamda bir gönderme ve mesaj vardır. Eğer bu mesajı sezemediyseniz, bu tamamen sizin kültürel birikiminizle alakalı bir olgudur.
- Bu çalışma ticari bir çalışma değil tamamen sanatsal bir çalışmadır. Bu nedenle, çalışmayı arçelik veya SONY nin logosu gibi değerlendirirsen aşırı derecede yanılırsın.
- Bu çalışma bir anlamda protest özellikler gösteren bir çalışmadır. Bu çalışmada 3 farklı r, 3 farklı e vardır. Hem kural, hemde kuralsızlık, hem uyum, hem uyumsuzluk, bir arada kullanılarak bazı kesimlere bazı mesajlar verilmiştir. Örneğin yatay düzlemdeki açısal eğim tüm tipolojide aynıdır.
- Bu logotype'da hiçbir hazır öge (font vs) kullanılmamıştır. Tüm ögeler tarafımca çizilip tasarlanmıştır. Bu yönüyle hiçbir logotype ile benzerlik göstermez. Verilen mesajlardan biride şudur. "Özgünlük için gerekirse, başka olgulardan taviz vereceksin."
- Bir tasarımcı özgür olmalıdır, yaptığınız işi herkese beğendiremezsiniz. Bu nedenle içinden geldiği gibi hareket etmelidir.
- Grafik tasarımcı yaptığı işlerle eğitici olmalıdır. Eserler üreterek toplumu eğitmelidir. Bu grafik tasarımcının en büyük işlevlerinden biridir. Umarım bu logotype sayesinde öğrendiğiniz şeylerin, özgün ve özgür tasarımcı olma yolunda size faydası dokunur.
Bu logo hakkında bir kitap dolusu düşünce yazabilirim. Çünkü bu logonun tasarımı için en az 200 tane taslak yaptım. Çıkan sonuçtan gayet memnunum, çünkü logotypemiz yaptığımız işi çok iyi ifade eden bir logotypedir. Farklı bir noktada bu çalışma sadece benim düşüncem değildir ben sadece hareket verdim, bu harekete ivmeyi Gökhan ve Volkan sağladı. Bu logonun arkasındaki felsefeyi sezememeniz tamamen sizinle ilgili birşey.
Bir sanat eserini incelerken bir benzerliğe takılırsanız, sonuçta "beğenmedim ama neden?" gibi kısır bir sonuç çıkar.