Arkadaşım ben sana katılmıyorum. Piyasa gerçekten kötü. Ben samsunda yaşıyorum, sen eğer bir kaç iş yapabiliyorsan ne mutlu sana otur şükret,
Bu zamanda artık:
--Müşteri Bulmak SORUN
--Müşteri Buldun İş Yapmak SORUN
--İş Yaptın Paranı Almak SORUN
Benim bu işte 11. yılım eskiden nasıldı şimdi nasıl çok iyi biliyorum.
Sizce ben 2 aylık grafiker miyim?
Ben de 9 senedir bu piyasanın içindeyim. Ama sizin benden önce başladığınız 2 sene zarfında bir şeyler kaçırdıysam onu bilemeyeceğim tabi...
Yukarda yazdıklarımın arkasındayım... eğer müşteriye "bu benim işim" meselesini hissettirebiliyorsanız. Bunun ayrı bir iş olduğunu anlatabiliyorsanız. En önemlisi de (bence yapılan en büyük hatadır.) Müşterinin yanınıza oturup, "şunu şöyle yap, bunu böyle yap, hmm böyle olmadı o zemini yeşil yapalım vs." gibi sizi bir tasarımcı olmaktan çıkarıp bir operatör seviyesine indirgeyen hem de müşteride "bu işte ne var ki programı bilsem ben de yaparım." hissiyatının oluşmasına müsaade etmiyosanız. Ağzınızdan çıkan her türlü ücret ve şart onlar için çok da abartı olmuyor.
Bir de maddi açıdan sıkışan grafiker arkadaşlara bir önerim var. Bence tasarımı yapılacak müşteri bulmak yerine grafiker çalıştıracak çapta olmayan ama kendilerinin de altından kalkamayacakları grafik işlerini de zaman zaman basmak isteyecek bir sürü matbaa vardır illaki her şehirde. Bence onlardan 2-3 ünü bulmak daha mantıklı. Çünkü matbaacı sizi müşteriye grafiker olarak lanse ettiği anda zaten 1-0 önde başlıyorsununuz meseleye. Ben bu şekilde 3 farklı matbaanın işlerini de yürütüyorum burada ve gerçek anlamda iş akış sürecinde ve müşterinin bilinçlenmesi noktasında çok rahatladığımızı söylemem gerek. Yani matbaacı baskı fiyatında anlaştıktan sonra "tasarımı biz yapmıyoruz bir arkadaşımız var tasarım ücretini ve diğer meseleleri kendisiyle görüşün" deyip size işi paslıyor. Siz de gidip görüşmenizi yapıyorsunuz. Ön hazırlığın nasıl olması gerektiğini anlatıyorsunuz.
Tasarım süreciyle uğraşmak zorunda kalmayan matbaacı arkadaşların da işine geliyor bu yöntem.
Ayrıca müşteriye tasarım sattığınız için ihtimal kitahsilat yapamadığınız durumlarda da kimseye borçlanmamış oluyorsunuz en azından... Zaten matbaanın faturasına ekletiyorum ben tasarım ücretini. Kayıt dışı da olmuyor böylece...
Bir kaç ince nokta daha var şimdi uzatmamak için yazmıyorum ama genel itibariyle işleyen bir yöntem oldu benim civarımda.
Ama temel kural müşteriyi yanınıza oturtmamak bence. Etrafımda gördüğüm kadarıyla pek çok matbaa ve ajans bu hataya düşüyor. Zaten ücret talep edemedikleri tasarım işleri için çok fazla zaman harcamış oluyorlar... Ben kendi adıma bu konuda ısrar eden ve "bi baksaydık, ben geleyim beraber yapalım tasarımı" falan diyen müşterilere kibarca anlatmaya çalışıyorum. Şu ana kadar da vazgeçiremediğim hiç olmadı. İş akışını rahatlatabilmek adına bende işe yarayan bir çözüm. Belki başka arkadaşların da işine yarar...