geçen gün yaşadığım birşey var onu paylaşmak istiyorum ve düşünceleri merak ediyorum açıkcası ,fakültede bir tartışma başlatmıştık''grafik tasarım''diyoruz,peki grafiği sanat dalı altında toplayabilir miyiz?
Not:grafik tasarımda ki amaç kitleye doğru bir şekilde ulaşmak ise yapılan çalışmalar net ve sorgu sual içermiyor ise,sanata ne kadar yakınız.
Siz fakültede onu tartışırken biz de sınıfda Neden güzel sanatlar fakültesi sanatın çirkini veya kötüsü mü var diye tartışıyorduk,
sanat zaten güzel değilmidir,
neden başına güzel kelimesi getirilmiş,
güzel sanatların varlığından bahsediliyorsa bunun güzel olmayanıda olmalı gibi bir mantık(akıl yürütme) ortaya çıkıyordu.
Bende bu tanımlandırmayı mantıksız buldum şahsen...
içlemi büyük olan türler olarak görsel, biçimsel sanatlar tanımlamaları doğruda hani, güzel sanatlarda neyin nesi?..
sanat tarihi dersinde, yine ayrı bir tartışmada sanat ne içindir sorusuna her kafadan ayrı bir cevap geldi,
kimisi toplum için, kimisi sanat için ve abuk subuk bir çok fikir ancak sanat tarihi öğretmenimizin cevabı beni biraz düşündürdü...
"Günümüzde sanat para içindir" dedi.
sanatçı olarak nitelendirdiğimiz eski ressamlardan birçoğu bile sipariş üzerine resim çizmişdir.
Sanatçı ve sanat olgusunu geçen zamanla birlikde kazandığı anlamlar doğrultusunda değerlendirmek gerekir.
Çünkü her şey gibi sanat ve sanatçı kelimelerinin dildeki karşılığı-anlam kümesi geçen zamanla değişmişdir.