Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

2.el Objektif satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

poseidon

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
24 May 2007
Mesajlar
434
Tepkime puanı
19
Web sitesi
positivedesign.webs.com
2.el Objektif satın alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Birçoğumuz düşük fiyatlarından dolayı, bazen de aradığımız modelin yenisinin bulunamadığı hatta üretimden kalktığı için ikinci el objektiflere yöneliyoruz. Tüm 2.el ürünlerde olduğu gibi, objektiflerde de satınalma sonrası beklenmeyen sorunlarla karşılaşmak olası, bunun yanında yeni ürünler gibi garanti kapsamında olmamaları ya da çok kısıtlı bir garanti sunmaları nedeniyle, alışveriş sonrası farkettiğiniz bir sorunda ürünü geri değiştirmek ya da tamir ettirmek çoğu zaman satıcının insafına bağlı.

Bu bakımdan, olası sorunları satınalmadan önce bulabilmenize yardımcı olmak adına, objektif satın alırken dikkat edilmesi gereken 9 noktayı sizin için derledik.

İlk olarak objektifi makinemize takmadan önce yapmamız gereken kontrolleri sıralayalım:

1- Objektifin gövdesi üzerinde çizik ve ezikler olup olmadığını dikkatle kontrol edin. Bu çizikler ve ezilmeler objektifin düşme ve çarpma gibi darbelere maruz kaldığını, daha da önemlisi eski sahibi tarafından muhtemelen pek de özenli bakılmadığını gösterir.

dsc01203.jpg


2- Objektifin makine bağlantı noktalarını ve yüzeyini kontrol edin. Ucuz lenslerde bu bölüm daha zayıf olabilir.

3- Ön ve arka lensleri kontrol edin. Üzerinde çizik ve aşınma olmadığına emin olun. Kirli olan arka camlar, objektifin kapakları takılmadan muhafaza edildiğinin işareti olabilir.

4- Zoom ve Fokus halkalarını bir uçtan diğer uca kadar çevirerek kontrol edin. Halkaların çevrilmesinde zorluk, boşluk ve takılmalar olmadığına emin olun. Eğer objektifin üzerinde diyafram halkası varsa bunu da ayn şekilde kontrol edin.

5- Objektifin üzerinde eksik ya da tam oturmamış, zorlanmış vida olup olmadığını kontrol edin. Bunlar objektifin içinin açılıp muhtemelen tamir gördüğünün işaretidir.

Buradan itibaren objektifi fotoğraf makinemize takarak kontrollere devam edebiliriz.

6- Objektifin zorlama gerektirmeksizin fotoğraf makinenize monte edilebildiğinden emin olun.

7- Lensin bütün aralıklarda otomatik fokus yapıp yapmadığını kontrol edin. Sırayla yakın bir objeye, orta uzaklığa, sonsuza ve sonra tekrar ters yöne doğru fokuslayın. Kapalı ve ufak bir ortamdaysanız geniş bir yere çıkıp deneme yapmanızı tavsiye ederim.

33.jpg


Bununla ilgili yakın zamanda başımdan geçen bir olayı paylaşmak istiyorum: Birkaç ay önce Hayyam Pasajında bulduğum ve deneyerek -ya da denediğimi sanarak- satın aldığım Minolta 50mm F/1.7 lensimin aslında sonsuza odaklanamadığını ancak ertesi gün farkedebilmiştim. Çünkü dükkan çok küçüktü ve ben fokus testini tam yapmamıştım. Lens için nispeten düşük bir para verdiğimden (ucuzluğundan şüphelenmeliydim) ve satıcıya geri gitmeye üşendiğimden, internetten bu modelin manuel’ini bulduktan sonra içini açıp uzun bir uğraştan sonra ve vidalardan birini kaybetmek pahasına tamir edebildim. Objektifin belli ki daha önceden başkası tarafından açılmış ve bazı bileşenleri yanlış bir şekilde monte edilerek kapanmıştı. Belki de şanslıydım, siz tamir etmek yerine satıcıya göstermeyi tercih edin.

8- Makinenizi en yüksek f değerine getirip diyaframın rahatlıkla açılıp kapandığını kontrol edin. Objektifin üzerinde diyafram halkası yoksa diyafram sadece çekim sırasında kapanır. Bu yüzden, makinenizi bulb moduna getirip deklanşöre bastıktan sonra rahatlıkla kontrolü yapabilirsiniz. Diyaframın metal yaprakları üzerinde yağ ya da boyasında çizikler olmadığından emin olun.

9- Son olarak da satınalma sırasında imkanınız varsa, çektiğiniz fotoğrafları makineniz dijital ise bilgisayara aktararak büyük ekranda inceleyin. Daha önce gözle kontrol sırasında ya da makinenizin ufak LCD ekranında farkedemediğiniz kusurlar bilgisayar ekranında ortaya çıkabilir.
 
Üst