Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

2 renk baskı

amanti

🌱Yeni Üye🌱
2 renk baskıdan kasıt cmyk renklerden sadece ikisini kullanarak oluşturulmuış baskı çeşidi midir. yada tek renk baskı cmyk dan sadece bir tanesini kullaranak oluşturulmuş baskımıdır örnek verecek olursam
c:0
m:0
y:56
k:0 bu tekrenk baskı mıdır. Beyaz renk olarak görülmüyor mu?
yada
c:89
m:0
y:0
k:67 bu da iki renk baskı mıdır. Bir logo baskısı var ve ben normal çalıştım ama 2 renk baskıda maliyetin düşeceği söylendi 2 renge düşürmem lazım.

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
Beyaz hiç bir zaman renk olarak kabul edilmez. Beyaz- siyah aralığı sadece rengin tramıdır. Zaten renk değeri verirken de gri olarak görmezsiniz % cinsinden siyah oranı olarak rengi görürsünüz ve evet ikinci yazdığınız da iki renkten çıkan bir baskıdır. oluşturduğunuz renk iki renkte elde ediliyor ise iki renk baskı olarak geçer. Ancak genel olarak bu şekilde yapılması yerine diyelimki bir logo da iki renk var. Eğer renklerinizi %100 olarak kullanıyorsanız çalışma kroslanır ve iki ayrı renk için ayrı ayrı film hazırlanır. Renkler matbaada elle karıştırılarak hazırlanır ve baskı hazır renk ile basılır. Yani verdiğiniz pantoneye göre %100 olarak basılır. Ancak bu hallerde renginizin tam karşılığını almama ihtimaliniz yüksektir. Bu uygulama genelde ana renklerde kullanır. Pantoneler ile çalışılacak ise de pantone boya direkt olarak temin edilir ki renklerde sorun yaşanmasın. (Genelde eski tip tek renk gestetner tarzı makinelerde baskıda bu yöntem uygulanır)

amanti

🌱Yeni Üye🌱
Beyaz hiç bir zaman renk olarak kabul edilmez. Beyaz- siyah aralığı sadece rengin tramıdır. Zaten renk değeri verirken de gri olarak görmezsiniz % cinsinden siyah oranı olarak rengi görürsünüz ve evet ikinci yazdığınız da iki renkten çıkan bir baskıdır. oluşturduğunuz renk iki renkte elde ediliyor ise iki renk baskı olarak geçer. Ancak genel olarak bu şekilde yapılması yerine diyelimki bir logo da iki renk var. Eğer renklerinizi %100 olarak kullanıyorsanız çalışma kroslanır ve iki ayrı renk için ayrı ayrı film hazırlanır. Renkler matbaada elle karıştırılarak hazırlanır ve baskı hazır renk ile basılır. Yani verdiğiniz pantoneye göre %100 olarak basılır. Ancak bu hallerde renginizin tam karşılığını almama ihtimaliniz yüksektir. Bu uygulama genelde ana renklerde kullanır. Pantoneler ile çalışılacak ise de pantone boya direkt olarak temin edilir ki renklerde sorun yaşanmasın. (Genelde eski tip tek renk gestetner tarzı makinelerde baskıda bu yöntem uygulanır)

Şimdi tam olarak rengi yanstımayabilir orası tamam.
ben pantone katologlarından herhangi bir seride bir renk seçtiğimde bu tek renk mi olmuş oluyor. Yani pantoneler hazır bulundurulduğu için mi?
eğer öyleyse çıktıyı nasıl almam gerekecek cmyk olarak kaydedemem dimi?

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
dosyanızı bir linke upload edin ben ayrımı yapıp size geri atayim daha rahat algılarsınız iş üzerinde görürseniz.

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆

SADECE İKİ RENK OLARAK YOLLAYACAKSANIZ VE RENK AYRIMI İLE UĞRAŞMAK İSTEMİYORSANIZ RENKLERDEN BİRİNDE M=100 diğerlerini 0 Diğerinde K=100 diğerlerini 0 yapın kroslarda da M=100 K=100 yapın diğerlerini 0 olarak girin seperation (renk ayrımı ekranı) ekranında bu şekilde renk ayrımı gerçekleştirmiş olursunuz. İki rengi iç içe kullanmak istediğinizde ise ilk değerleri iki renk cinsinden verebilirsiniz ancak dediğim gibi iki renkli işlerde genelde bu tür uygulamalar pek tercih edilmez. Genelde bu şekilde ayrı çalışmalar tercih edilir.

amanti

🌱Yeni Üye🌱
baskı konusunda temelim olmadığı için zorlanıyorum biraz kusura bakmayın.
Dediğiniz gibi seperation penceresini açtım ve renkleri tek tek kapatarak hangi renk hakim onu gördüm. ve anladığım kadarıyla aslında benim logo 4 renk yazı ise 3 renk olarak tasarlanmış. Bunu iki renge düşürünce hiç alakasız renkler çıkıyor:)
peki pentone katalogundan renk seçsem bu kaç renk olmuş oluyor hazır renk olduğu için tek renk mi yoksa o rengin karşımında ne kullanıldıysa o kadar renk mi.
Tam olarak yaptığımı yazayım ki daha iyi anlatabileyim hem benim gibi olanlarada yol göstermiş olursunuz.
Bu durumda ben pentone katalogundan "pentone solid uncoted" pentone orange 021 U rengi seçtim. En yakın bu renk olduğu için. Birebir renk olması o kadar da önemli değil ama yakın rek olmasıda önemli tabi. Bu renk orange 021 U tek renk mi olacak. Eğer öyle ise kaydederken ne olarak kaydetmem gerek cmyk dediğim anda 2 renge çıkıyor çünkü başka yerde K:100 de kullandım ve renk de bozuluyor.

amanti

🌱Yeni Üye🌱
bişey daha demeyi unuttum. bunu öğrenmek açısından soruyorum.
CMYK renklerden sadece birisini kullanarak ve bunuda misal y:53 değerinde kullanarak renk oluştursam. bu rengi elde etmek içn tam yeşil rengi beyazla mı karıştırıp elde ediliyor.

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
bişey daha demeyi unuttum. bunu öğrenmek açısından soruyorum.
CMYK renklerden sadece birisini kullanarak ve bunuda misal y:53 değerinde kullanarak renk oluştursam. bu rengi elde etmek içn tam yeşil rengi beyazla mı karıştırıp elde ediliyor.

Beyazla tam yeşil karışımı diye birşey olmuyor seçtiğiniz rengin pozlamada değeri açık olarak çıkacağı için tram baskı şeklinde olacaktır. Şöyle düşünün elinizde bir sprey boya var ve rengi yeşil ama siz o rengi açık olarak kullanmak istiyorsunuz. haliyle beyaz yüzeye daha az püskürtme yaparak açık görünmesini sağlıyorsunuz. Baskı sistemi de aynıdır. Rengin açılması aslında bir pixele düşen noktacık sayısının yoğunluğunun azalması veya çoğalması ile elde edilmektedir. Hani renk körlüğü testlerindeki noktacık kartelaları vardır bilirsiniz. Aynı onlar gibi gözlerimiz sadece yoğunluğundan ötürü rengi koyu ya da açık olarak ya da ayrı renk olarak algılar. Baskı sisteminde de uygulanan yöntem bununla aynıdır. Pantone renklere gelince eğer pantone ile baskı alıyorsanız tek renkten baskı yaptırmış oluyorsunuz.

amanti

🌱Yeni Üye🌱
Şimdi anladım gibi biraz sizide uğraştırdım gerçi.
Şimdi ben C:0 M:0 Y:53 K:0 olarak bir renk oluştursam bu tek renk baskı olacak ama tramlı.
Pentone kataloğundan seçtiğim her renk yada diğer kataloklardan seçtiğim her renk acaba tüm matbaalarda mevcutmudur. ve ben bozulmalar oluyor diye çalışmayı önce jpg olarak yüksek çözünürlüklü kaydediyor sonra corele atıp corel formatında gönderiyorum. Bu şekilde olunca benim seçtiğim renk yine pentone kataloğundan gözükecek yada tek renk oalcak şekilde anlaşılabilir mi? Yani sonra adam bana jpg ye çevirdiğim için senin çalışman 3 renk yada 4 renk deme ihtimali var mı?

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
Şimdi ben C:0 M:0 Y:53 K:0 olarak bir renk oluştursam bu tek renk baskı olacak ama tramlı.
Pentone kataloğundan seçtiğim her renk yada diğer kataloklardan seçtiğim her renk acaba tüm matbaalarda mevcutmudur. ve ben bozulmalar oluyor diye çalışmayı önce jpg olarak yüksek çözünürlüklü kaydediyor sonra corele atıp corel formatında gönderiyorum. Bu şekilde olunca benim seçtiğim renk yine pentone kataloğundan gözükecek yada tek renk oalcak şekilde anlaşılabilir mi? Yani sonra adam bana jpg ye çevirdiğim için senin çalışman 3 renk yada 4 renk deme ihtimali var mı?

jpeg yaparsanız resim formatına cevirdiğiniz için otomatik olarak 3-4 renge dönüşür renginiz. Matbaaya işinizi renk ayrımı yapıp istediğiniz renk tonunu da jpeg olarak atarsanız ayarlarlar. yada çalışma orjinalini atıp renk ayrımını ayrıca yanında gösterin. her renk matbaada bulunmaz pantone renkler için genelde matbaalarda boya imalatçılarından talepte bulunurlar ya da ellerindeki pantone katoloğuna göre rengi karıştırarak yaparlar.

amanti

🌱Yeni Üye🌱