Eğer reklamcılık deneyiminiz varsa ve sağlam ekip kurabilecekseniz bence deneyin. Ama eğer reklamcılık, müşteriyi yönlendirme, medya planlama gibi şeylerden bihaberseniz bu işden uzak durun en azından bu kavramları öğrenesiye kadar.
Piyasanın bozulmasıyla kavramlar birbirine girdi. Tabela yapan, grafik yapan kendine reklamcı-ajans demeye başladı. Eğer müşterilerinize neyin ne olduğunu anlatıp yönlendiremiyorsanız, sadece baskı işlerini alıp bi yere bastırıp üstüne kar koyuyorsanız zaten o açtığınız ajans değildir. Yaptığınız işte reklamcılık hiç değildir.
Ben uzun süre düşündüm bu işin adı ne diye matbaa komisyonculuğu olabilir diye bir fikre vardım.
Bakın internettenn sıradan bi ajans tarifi buldum:
Reklam ajansı, yaratıcılığa, planlamaya ve tanıtım yönetimine dayalı, bağımsız ve ticari bir hizmet sektörüne bağlıdır. Bir ajans, müşterisine pazarlama ve iletişim konularında referanslar göstermeli, değişik teknikleri kullanarak basın yoluyla yayılmayı sağlamalı ve bu tanıtım yolunu kullanırken uygun fiyat için yönetenlerle anlaşma yapabilmelidir.
Bir Reklam ajansı müşterilerinden ve müşterileri adına iş ilişkisi içinde olduğu medya araçlarından ve tanıtım yöneticilerinden bağımsız olmalıdır. Buna rağmen medya ajansı müşterisi adına çalışır, kendi adını kullansa bile müşterisinin adına iş yapar. Tanıtım ajansı, pek çok meslek dalında konusunda uzman olan kişilerden oluşur. Ajanslar, bir tanıtımın oluşumundan reklamın müşteriye geri dönüşüne kadar tüm aşamaların yönlendirilmesi ve kontrolünden sorumludur.
Bu kavramın dışında açacağınız bi yer ya matbaa komisyoncusu olacaktır. Bu işyerinin ömürü maksimum 2-3 sene olacaktır. Örneklerle sabittir. Yada ücretleri çok çok aşağı çekerek daha uzun yaşamaya çalışılabilir.
Yada işi sıkıya alır sağlam tasarımcı ve makinalar vb alırsanız tasarım ofisi açabilirsiniz. Ben ajans açabilecek gücü olmayan kişilere, tasarım ofisi kurmalarını öneririm. Tasarım ofisinde tasarım ve sanat tarafı ağır bir şekilde çalışılırsa temiz ve güzel bir şekilde ilerlenilebilir.