Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

art direktör kimdir? nedir?

chowzr

🌱Yeni Üye🌱
art direktor( sanat yönetmeni ) kimlerdir ne ler yapar grafikerlerden farkı nedir..
art direktor olan ınsan grafikerlere acınası bır ima ile mi bakar....

ben aradım taradım fakat grafikerlerden( cogu ) bı farkını goremedım.. benı aydınlatırsanız cok sevınırım.....

konu ile ilgili topic bulamadım varsa eger modlardan ve ya adminden rica konuyu silerseniz konu kirliliği olmasın iyi form lar...

foxx_foxx

🏅Acemi Tasarımcı🏅
ben bir art director'um ajansta,atölyede,vs grafikerlerin yaptıkları işleri denetler. aşağılamazlar çünkü onlar da o dönemden geçmişlerdir kimbilir unutmadan küçük bi matbaada fatura çizerek başlayan art directorde gördüm ve şu an yurtdışında meseleğini icra ediyor. ama onların fikirlerine önem vermeyi ihmal etmeyin bu bir gıcıklık savaşı değil fikir alışverişi

N/A1

🏆Pro Tasarımcı🏆
Art Direktör
Kreatif direktörle beraber çalışır. Onu bir üstünden ayıran en önemli fark, art direktörün teknik konuda bilgi ve deneyim sahibi olması zorunluluğu olmamasıdır. Yani art direktör photoshop'ta layout oluşturma veya freehand ile logo tasarımı hazırlamayı bilmese de olur. Onun gücü projeler için ürettiği fikirler ve storyboardlarda yatar. Kreatif direktöre fikir ve projenin görsel akış şemasının üretiminde destek olur.

Alıntıdır...

chowzr

🌱Yeni Üye🌱
degerli cumleleriniz için cok tesekkur edıyorum.ne oldugunu şimdi daha iyi anladım :)

sufyani

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.sufyani.org
Art Director Değil Sanat Yönetmeni

Biz hepimiz türküz ve önce Türkçe konuşalım. Bunun adı Sanat Yönetmeni'dir.

Sanat Yönetmeni, Güzel Sanatlarla ilgili mesleklerde, belirli bir aşamadan geçmiş veya akademik alt yapısı olan, tecrübesiyle ışık, boyut, renk, kadraj, baskı teknikleri (reklamcılık sektörü) gibi mesleki unsurlara tam hakim ve tecrübesiyle ekibini yönetecek bir mesleki ünvandır. Mesleğin bir aşaması olmasıyla birlikte bir meslek adı değildir. Mesleğin asıl adı Grafik Tasarımcı'dır. Yani Grafik Tasarımcı demek Sanat Yönetmeni'nin altında çalışan bir alt ünvan değildir. Çalışılan ortamdaki ekip ve kişilerin mesleki yeterliliğine göre ve işverenin verdiği imkanla Sanat Yönetmeni olunur. Tıpkı Genel Müdürlük gibi. Başka bir kurumda ekibin olmadığı veya daha tecrübeli biri olduğunda Sanat Yönetmeni o kişi olur. Kısacası bu "ünvan" bir meslek değil, kurum içinde verilen bir görevdir. Kişi bir kere Sanat Yönetmeni olup öyle kalmaz. Bu gerçekten komik bir durumdur. Nasıl ömür boyu müdür kalınmayacağı gibi. Büyük üstadlar da bir kurumda çalışmadıkları için kendilerine hala Grafik Tasarımcı derler. Bilgilerinize...

hodjam

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Evet açıklamalar güzel ve aydınlatıcı. Ben de öğrenmiş oldum. Teşekkürler

Semih Taneri

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Foxx_Foxx ve 412 arkadaşlara aynen katılıyorum. Meseleye çok güzel ışık tutmuşsunuz.

Biz hepimiz türküz ve önce Türkçe konuşalım. Bunun adı Sanat Yönetmeni'dir.

Sanat Yönetmeni, Güzel Sanatlarla ilgili mesleklerde, belirli bir aşamadan geçmiş veya akademik alt yapısı olan, tecrübesiyle ışık, boyut, renk, kadraj, baskı teknikleri (reklamcılık sektörü) gibi mesleki unsurlara tam hakim ve tecrübesiyle ekibini yönetecek bir mesleki ünvandır. Mesleğin bir aşaması olmasıyla birlikte bir meslek adı değildir. Mesleğin asıl adı Grafik Tasarımcı'dır. Yani Grafik Tasarımcı demek Sanat Yönetmeni'nin altında çalışan bir alt ünvan değildir. Çalışılan ortamdaki ekip ve kişilerin mesleki yeterliliğine göre ve işverenin verdiği imkanla Sanat Yönetmeni olunur. Tıpkı Genel Müdürlük gibi. Başka bir kurumda ekibin olmadığı veya daha tecrübeli biri olduğunda Sanat Yönetmeni o kişi olur. Kısacası bu "ünvan" bir meslek değil, kurum içinde verilen bir görevdir. Kişi bir kere Sanat Yönetmeni olup öyle kalmaz. Bu gerçekten komik bir durumdur. Nasıl ömür boyu müdür kalınmayacağı gibi. Büyük üstadlar da bir kurumda çalışmadıkları için kendilerine hala Grafik Tasarımcı derler. Bilgilerinize...

Sufyani arkadaşımı ise yaptığı ilave açıklamadan dolayı ayakta alkışlıyorum. :alkis: Evet ünvanlarımız, görevlerimiz zamanla değişebilir ama bizler Grafik Tasarımcılarız.

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.hotali.com.tr
ayrıca, illa ki tasarımcılığı bıraktığınızda patron olmak zorunda değilsiniz, "art director" denilen bir iş tanımı var, güzel bir seçim olabilir

Art diktör nedir? Nerede yetişir Nerede bulunur?
Kime art direktör derler?
Tasarımcı grafiker art direktör müdür?
3 yıl ajans tecrübeli art diretör arıyoruz ifadesi doğru mudur?
Bu ifade 3 yıl ajans tecrübesi aldıktan sonra art directör olmuş kişiyi istiyoruz manasına da gerlrbilir mi?
Yoksa 3 yıldır art direktörlük yapan mı denmesi lazımdır?

Art direktör matbaa da mı olur, ajansta mı?
Yaşlanmış grafikere ayıp olmasın diye art direktör mü denir?

Ajanslar doğru ilan vermesini biliyor mu?

Ajasta tek başına çalışıp, kendi tasarımını kendi yapan, kendi uygulamasını, kendi dekupesini kendi yapan, kendi film yerleşimini kendi montajlayan , emrinde kimsenin bulunmadığı kimseye biraz daha fazla maaş alıyor diye art direktör denir mi?

Art direktörün emrinde ekip olması gerekir mi, ekipsiz tek başına, sap gibi art direktör olur mu?

Nükhet hanımın diğer bir konuda açmış olduğu grafikerler arası uzmanlık durumu ile art direktörün ilşişkisini nasıl kuruyorsunuz?

Art direktör, uzman grafiker midir, yönetici grafiker midir?

Art direktör iş mi yapar, iş mi yaptırır?

Art direktörle kreatif yönetmen (yaratıcı yönetmen) arasında ne fark vardır?

Kreatif yönetmen yaratıcı ise, art direktör yaratıcı değil midir?

2 aylık kurs mezunu "grafiker" kardeşlerimiz bu konularda ne düşünür?

Saygılarımla.
farukcagla

Faruk Bey'in
https://www.grafikerler.net/grafiker-olmanin-yas-siniri-var-midir-t25783p4.html
bölümünde olan yazisini buraya eklemek istedim.
Bu konu yeni bir başlık olacak kadar önemli.
Konu hakkinda yorum yapmak isteyen meklektaslarımı can kulağı ile bekliyorum....

erdemirs

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.re-imagination.com
"Sanat Yönetmenliği" ni kendimce yorumlarsam, bence bir sanat yönetmenin öncelikle bu sanat üzerine bir altyapısının olması gerektiği kanısındayım. Mecburi olmadığı konusunda hem fikirim, fakat bir insan işe ne kadar sahipse yönetici sıfatını o denli daha güçlü taşır kanısındayım. Bunu en basit işlerimizde dahi görüp, yorumlayabiliriz.

Örnek vermek gerekirse, benim nacizhane uzmanlığım web sitesi tasarımı üzerine. Şimdi efendim, herkes web tasarımı yapabilir, kimileri fena halde etkileyici tasarımlar da çıkarabilirler, ancak siz daha o web sitesini tasarlarken, HTML ve CSS'e dair en ufak bir bilgiye sahip değilseniz, sitenin nasıl ve ne şekilde kodlanacağını bilemezsiniz, bu da size gereğinden fazla özgür davranma hissiyatı verecektir. Tasarımın güzel olanı, itiraz etmeyeceğinize ihtimal vererek, hem güzel, hem de kullanışlı olanıdır. Bu sebeple en rahat biçimde tasarladığınız web sitesi kodlanırken sıkıntı yaratabilir, resim dosyaları, arkaplanlar yüzlerce kb tutabilir ve bu siteyi ziyaret edecek insanlar için pekte kullanışlı olmayacağı gibi kodlayacak kişiler için de sıkıntı yaratabilir. Demek istediğim temel ve çevresel etkenler hakkında bilgi sahibi olmak işinizde sizi her zaman daha üst seviyeye taşıyacak, o işe daha da hakim olmanızı sağlayacaktır.

Sanat Yönetmenliği sıfatınıda, uğraştığı alanla daha önce haşır neşir olmuş, gerek bunun sıkıntılarını çekmiş, gerekse çok fazlaca araştırmak, öğrenmek zorunda kalmış birinin taşıması bence daha uygundur. Öne çıkan noktaları için, tecrübe, sanat yetisi, doğru-yanlış ayrımı ve teknolojilerinden haberdar olunmasını sunabilirim.

Yazıma dair elbet eksik/yanlış birşeyler olabilir. Sadece görüşlerimi paylaşmak istedim. Teşekkür ederim.

farukcagla

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.fcagla.com
Art Direktör
Kreatif direktörle beraber çalışır. Onu bir üstünden ayıran en önemli fark, art direktörün teknik konuda bilgi ve deneyim sahibi olması zorunluluğu olmamasıdır. Yani art direktör photoshop'ta layout oluşturma veya freehand ile logo tasarımı hazırlamayı bilmese de olur. Onun gücü projeler için ürettiği fikirler ve storyboardlarda yatar. Kreatif direktöre fikir ve projenin görsel akış şemasının üretiminde destek olur.

Alıntıdır...

Bu art direktör tanımını nereden alıntı yaptınız?

Melek*

🌱Yeni Üye🌱
mrb:)
bana okul ödevim için bir grafikerle veya art directorle röportaj gerek bulabilmem mümkünmü?çok acil.yardımcı olursanız sevinirim..:)

dinosaur

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.erdalakyol.com
sufyani : "Biz hepimiz türküz ve önce Türkçe konuşalım. Bunun adı Sanat Yönetmeni'dir." diyor, Semih Taneri'de üşenmiyor ayağa kalkarak alkışlıyor. ikisi de az sonra "grafik tasarımcılarız" diyor. ben de gülüyorum. niçün? çünkü : dilimiz maalesef öz değildir! iletişiminde hızı nedeniyle yabancı kökenli bir çok sözcük günlük konuşmalarımızın vazgeçilmezi olmuştur. sizin de kullandığınız gibi "grafik" kelimesi bile türkçe kökenli değildir. ilk kez Mehmet Bahaettin (Toven) 1924 yılında Yeni Türkçe Lugat'ına almıştır. sözcük fransızca "graphique"; (yani çizime ilişkin, çizim sanatı) Yunanca "grafikós" gibi akrabalarından gelmektedir. yani işkembeden "türküz türkü söyleyelim" demekle olmuyormuş dii mi canlarım. bizim gibi sektörlerde bazen bir lisan başka bir lisanın yerini dolduramaz. bir sürü örnek verebilirsiniz buna. ne bileyim, mesela yine meslekten vereyim. illustratörün yerine türkçe bir kelime koyamazsınız. koyarsanız o meslek erbabına haksızlık etmiş olabilirsiniz. ressam deseniz olmaz. resimci desen olsan. desenci desen olmaz. o illustratördür. bitmiştir. o kadar. illustrasyon sözcüğü o meslek erbabanı yeterince anlatır. illustrasyon da fransızca kökenli bir sözcüktür. resmetmek, bezemek anlamlarını taşır. ingilizcesi "illustration" dur. yazılışları fark etse de söyleniş tarzları hemen hemen aynıdır. çağımızın grafik tasarımcıları artık bir şeyleri aşmış olmalıdır. daha global olmalıdır. daha kültürlü, daha bilgili olmalıdır. hiç unutmuyorum; yıllarını mönü lere harcamış yetişkin bir grafiker (!) hanım arkadaşımızla sohbet esnasında steven spielberg'in bahsi geçti. (bahseden benim tabii ki) "o da kim?" diye sordu. o an sustum ve sohbeti kestim. hadi bunu da geçtim ama "apastrof" (bir noktalama işareti, kesme işareti) kelimesinin de orta halli grafikerlerce bilinmeyişine tanık dumur nedenlerimden olmuştu.
sonuç olarak sanat yönetmeni ya da art director, kreatif (creative) yönetmen ya da yaratıcı yönetmen. hangisini kullanırsan kullan. o kadar da dert değil. faruk çağla beyin de dediği gibi "2 aylık kurs mezunu "grafiker" kardeşlerimiz bu konularda ne düşünür?" önemli olan bu... :)
ben kıllarımı ağartmışım, yıllarımı vermişim, yalamış yutmuşum ama ne gam... sonuçta "bin liraya he diyon mu hocam?" sorusuyla özetleniyor tüm yaşam. gerisi hikaye...
*unutmadan melek hanım aşağıdaki linkler işinizi görür umarım:
Art direktör ne iş yapar? - UZMAN TV
Creative direktör ne iş yapar? - UZMAN TV

vatandas2009

🌟Usta Tasarımcı🌟
Polemik yaratmak içinmi açıyorsunuz bu tarz konuları anlamıyorum doğrusu.Art direktör dediğin le grafiker arasında öyle kocaman bir uçurum yok. Ayrıca bu devirde kimse şah değil padişah değil:smile: kimse kimseye acıyarak gözle baksın.

mrt4628

🌱Yeni Üye🌱
Selamlar, Konuyla ilgili olduğu için buraya yazmak istedim.Bizimde bir Art direktöre ihtiyacımız var.Daha çok reklam sektörüne çalışıyoruz.İlgilenen arkadaşlar cv sini gönderirse sevinirim. info@telesine.net

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
şimdi arkadaşlar; kardeşler, ağabeyler.... burada doğru olarak nitelendirilebilecek tek bir tanım yok...

Şimdi belgesel tadında tarih öncesi ajans yapılanmasına bir göz atalım;

Trafiker; Bu arkadaş, çıktısı alıncak ya da basımı yapılacak işleri ajanstan alıp matbaaya ulaştıran ve süreçleri takip ederek yapılan işleri müşteriye teslim eden kişidir. Grafik tasarım bilmez, ama matbaanın nerdeyse her aşamasına hakimdir...

Operatör; Çok iyi bilgisayar ve çok iyi program bilirler. Yeteneksiz insanlardır ama aşırı zekiidirler. Sistem bilgileri o kadar gelişmiştir ki gördükleri her işi kopya edebilir ve bunları hiç sorunsuz baskıya gönderebilirler... en kalabalık ajanslarda bile 1-3 arasındadır sayıları... Ama eğer bakacağınız yer matbaalar ise, burada çoğunluk operatörlerdedir... art direktör bulunmadığı gibi, grafiker bulunma olasılığı da oldukça düşüktür...

Grafiker; Operatörlerden tek farkları aynı zamanda yetenekli de oluşlarıdır. Bir fikir oluşturup o fikri tasarlayabilirler... Daha önce Art directorler tarafından tamamlanmış bir kampanyanın rutin işlerini veya hazır olan bir konseptin varyasyonlarını hazırlamak gibi rutin ama eğitici ve keyifli bir işleri vardır... Aslında işin kaymağı burasıdır, ne sattım satamadım stresi vardır, ne de bastım basamadım... velhasıl ajansın belkemiğidirler de aynı zamanda... Asıl parayı getiren alt uygulamalar tamamen bu arkadaşların elindedir. Genel olarak Art director bir kampanyayı çizip sattıktan sonra detaylara bulaşmak istemez...

Jr. Art director; Aşağıda anlatacağım art director'un çırağıdır, Grafikerlerin de şamar oğlanıdır. Başında Jr. kalkana kadar ayak işlerini ona verirler... Yine başlarındaki Jr. ünvanının kalkması kendi başarılarına bağlıdır...

veee Art director; Size patron tarafından verilen bir "sırt sıvazı" değil tamamen bir meslektir. Görevi ajans bünyesindeki grafikerlerin işlerini denetlemek ve bu işlerin önce grafik sanatı, sonra trendlere uygunluk açısından denetleyen kişi veya kişilerin adıdır. Grafikerin ürettiği fikre "olum bu ne lan, nerenden uyduruyon bunları?" gibi tepkiler verme yetkisi, tüm işi baştan yeniden yaptırma yetkisi vardır... Çoğu zaman sadece taslak olarak kağıda/tahtaya ya da o yılların teknik imkansızlıkları yüzünden 72 dpi çizdiği bir işi, Grafikere aynen uygulatır. "Abi işte çizgileri biraz daha etli yap ama, kağıda bağlı kalma, baskıda iyi çıksın" falan derler... ve üstü olan eski ismi ile; ajans başkanı, şimdiki trend ismi ile Creative Director'e ben yaptım diye sunar... Haklıdır da, işi o tasarlamıştır... grafiker sadece görevini yapmıştır. Kısaca Ajans başkanının tanıdığı adamdır, sorumluluk onun veya proje bazında onların üzerindedir. bi iş iyi olursa ikramiye alabilirler ama bir iş batarsa işlerini kaybetme riskleri her zaman vardır...

Creative Director; Ajans Başkanı, bu kişi bazen ajansı kuran kişidir, ama genelde para sahibi yatırımcıların al sana ajans, yıllık şu kadar kar bekliyoruz, bu da çok sıfırlı maaşın dediği kişidir... Bir müşteri bir kampanya istediğinde bu kişi ile görüşür, Sonra bu kişi art direktörlerini yaratıcı ekibim diye müşteriye lanse eder, Müşteri bu arkadaşlara "Brief" verir... Sonra ajans bünyesinde yaratıcı toplantılar başlar ki bu topğlantıya ajansın temizlikçisinden, başkanına tüm elemanları katılır... Keza akıl akıldan üstündür prensibi benimsenmiştir... Akabinde bu toplantılar sonucunda ard directorler taslak ve story board ları ile Başkana projelerini açıklar, Başkan hadi len olmaz bu, bu gece sabahlayın yarına yenilerini bekliyorum diyebilir... Ya da süper olmuş ama işler çok sıcak biraz daha soğutun, "cool" görünsünler ya da stam tersini söylebilir... Sonuç olarak taslak çalışmalar oluşunca bunları müşteriye sunacak olan ve ajansı satacak olan kişi Creative Director'dür...

Şimdi bu yukarıda gördüğünüz her eleman 1999 krizinden öncesi için mükemmel bir ortamda yaşıyordu. Ancak bu tarihten sonra bunların hepsi bir kişi oldu... Adına da ilan verenler;

Tasarımcı grafiker dedi...

Yani art direktörüm ben, şöleyim böleyim diye istediğiniz kadar konuşabilirsiniz, ama eski günleri bilen bizler sadece güleriz...

Mesleğimiz tamamen budanmış, ve elemanlarından ayıklanmıştır... Teknoloji ve mali sıkıntıların artması nedeni ile, hepimiz bir çok meziyeti barındırmak zorunda kaldık. ve kendi elimizle kendi hiyerarşimizi öldürdük... Yeniler asla bu mesleğin ne kadar eğlenceli olabileceğini bilemeyecek, onlar adına üzgünüm...

Şu an sanat yönetmeni ya da Art direktör dediğimiz şey sadece Prodüksüyon şirketlerinde ya da dizi yapım firmalarında mevcuttur... Bizim alanımızda ömrünü tamamlamış tatlı bir anıdan başka birşey değildir... Keza art director astları ve üstleri olan bir konumdur... üst ya da astlarını ortadan kaldırdığınız anda yaşayacak ortam bulamaz ve ölür...

brkylmz

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.burakyilmaz.com.tr
mesleki hiyerarşinin ustten 2. sırasında olan, va tabi ki tasarım programlarına hakim olma şartı aranan, insiyatif alabilen ve proje liderliği yapabilen kişilerdir.

her grafiker tabi ki art direktor olamaz kaldı ki yaşlanan grafikerlere sunulan bir ünvan hiç değildir.