Neler yeni

baskıda bu renk değerleri neden sapmış olabilir?

sessizsu

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Aklıma takılan birşey var sizlere sormak istiyorum nerede hata yaptım acaba:

Evimdeki bilgisayarda tek kırım a4 el ilanı tasarladım, freehand kullandım, renk olarak skala kataloğundan bakarak koyu bir yeşil seçtim
100 c / 40 m / 80 y / 0k
ekranımda da koyu görünüyor, gerçi ekran değerlerine hiçbir zaman bakmam ama bu renk skalalarının olduğu kataloğumu yıllardır hep kullanırım ve renkler her zaman seçtiğim tonda çıkmıştır baskı aşamasında. Fakat bu sefer çıkış almaya gittiğimde printerdan bu söylediğim renk değeri fıstık yeşili gibi çıktı, hadi dedim bu printer cmyk basmıyor sonuçta uyduruk bir kırtasiyemsi biryer ayar yapmamışlardır makinalarına dedim, göz kararı bir ayarlama yaptım çıkış için koyulttum rengi vs. ama sonra matbaaya gitti iş, basıldı geldi, gene fıstık yeşil değil ama seçtiğimden çok daha açık, orta ton bir yeşil olarak çıkmış.

Şimdi düşünüp duruyorum bu kadar renk farkı nasıl olmuş olabilr bu verdiğim renk değeri sizin monitörlerinizde de açık mı görünüyor bir deneme yapma imkanınız var mı?
Biliyorum baskı aşamasında pekçok değişken var ama cmyk değeri değişmemesi lazım ekranda mor bile görünse baskıda değerler ne ise onu basması gerek? daha önce başka renklerde hiç sorun yaşamadım bunda neden böyle olmuş olabilir fikri olan?

Onur KARADAĞLI

👑Efsanevi Grafiker👑
Öncelikle verdiğin renk değerlerini kesinlikle koyu... Fıstık yeşiline benzemesi hiç normal değil en az %50 değerinde renk farkı var..

Neden olabileceği sorusuna gelince.. tamamen freehand te yani hazırlık aşamasında bir problem var gibi. Hem çıktı aldığında hem monitörde hemde baskıda çok açık geliyorsa bu renk.. bence programını bir incele.. Belki o nesne üzerinde bir efeckt vardır yada transparan tarzı bir uygulamaya maruz kalmıştır...

Eğer yok dersen. çalışmanı tiff formatla veya eps olarak rapide yükle ve link ver kontrol edelim.

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Scalanızı kontrol ediniz.
İstenilen renkleri trigromde yakalaması zor ise Pantone kullanmanız garanti altına almanız demektir.. Başka bir iş basılacağında işin dışına kullandığınız renkten ufak bir kare koyarsınız..Baskı sonucunda yine ayrı bir renk çıkıyorsa, matbaanızı değiştirmenizi tavsie ederim..
Digital çıkışlarda Fh sürekli olan bir sorun..Ekranda koyu çıkışta açık tonlamalar..PDF kaydetmenizde yarar var.

by_murat

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Baskı

Merhabalar renk dğerlerinizi kontrol ettim açık yeşil olması imkansız ama baskıda da bu kadar oynaması tuhaf isterseniz işinizin renk örneğini yüklerseniz tam yorum yapabilirim. Kolay gelsin

esr@r

🌱Yeni Üye🌱
bir efekte maruz kalmış olabilir. bulunduğun ortamda yazıcı varsa seperasyon basarak kontrol edebilirsin. "her baskı aşamasından önce seperasyon bir çok hatayı önler"

sessizsu

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Merhabalar,

Daha önce cevaplayamadım kusura bakmayın, dediğiniz gibi bir efekte maruz kalmış mı diye kontrol ettim ama herhangi birşey bulamadım zaten bu tip konularda çok titiz çalışırım ama olur ya insanlık hali, bu ihtimal aklıma gelmemişti doğrusu... Benim monitörümde de renk koyu görünüyor..

üstündeki birtakım fazlalıkları aldım bu nasıl tasarım demeyin :)) önemli olan zemin rengi, Rapid share e hem freehand hem de tiff olarak ekledim: tif olan örnekte fotograflar biraz koyu görünüyor bu sizi yanıltmasın basılmış halinde özellikle dikkat ettim resimlerde problem yoktu..

Bu arada en üstte gerçekten açık fıstık yeşili bir bant var onun da değerlerini aynı şekilde skaladan verdim ve o istediğim / beklediğim gibi çıktı...

RapidShare: Easy Filehosting
RapidShare: Easy Filehosting

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
tiff olan yeşile photoshoptan baktım: koyu yeşilin renk değeri;c90 m40 y78 k36
freehand dökumanınızda renk değeri; c100 m40 y80 k0
skalanızdan tekrar kontrol etseniz... içinde hiç siyah yok. Tamam koyu bir yeşil ancak yeterince değil. Ben ekranımda sizin açık dediğiniz yeşili görüyorum açıkçası. Bundan eminim, çünkü fıstık yeşili de değil; koyu da değil... ancak tiff teki yeşil hem değer hem görüntü olarak doğru bence. Freehendde renkler farklı görülebilir ancak değerler tüm programlarda aynıdır. Sorun büyük ihtimal skalanızda. İsterseniz onun sadece kullandığınız rengin olduğu kısmı taratın ve değerlerine bakın... Kolay gelsin, iyi çalışmalar.

mhmt şhn

🏆Pro Tasarımcı🏆
bence magentaya verdiğin değeri siyaha versen istediğin sonucu alırdın ekranda irde öyle dene ve baskıya verilirken skalndaki rengi basan arkadaşa verseydin onu yakalama şansı olurdu çünkü son sitem makinalarda renk değerlerini az ve çok verme imkanları çok yüksek :)

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Freehand'in color control bölümündeki C M Y K değerleri, manuel ayarlanabilyor. Yalnış hatırlamıyorsam Custom seçeneğiyle, yine hazır renk skalalarından bazıları bozulup burda alışık olduğumuz temel renklerin tonlarını bozabiliyor. ,yani temelde basit bir lens efektini ps yapamayan freehandin oldukça komplike ve gelişmiş renk ayar modülü var. Bana göre senin sorunun burda. Sen cmyk nı veriyorsun ama freehandinin c si c değil, m si m değil... Ha diyorsan Freehandimin renk düzeninden eminim. Git matbaaya vermiyorum len paranızı de. Aç dökümanı göster, bu renkler nasıl böyle fıstık yeşilinin biraz koyusu çıkıyor kardeşim diye hesap sor. Hakkındır.
bunun başka bir açıklaması varsa ben bilmiyorum.

illustrator kullanın başınız böyle ağrılar çekmez. Kullandım rahat ettim XD

Önder Adem

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.istanbulletiket.com
Bir rengi koyulaştırmak için verilecek üçüncü renk değeri özel bir durum olmadığı sürece siyah olmalıdır... (40 magenta yerine 40 Black gibi)... Sorun yüksek ihtimalle baskı ile ilgili, Magenta baskıda biraz zayıf basılmıştır...

Zynopsis

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bormat.net
Hangi tür makinede basıldı acaba tek renk çift renk alkollü veya sulu nemlendirme ?? Ona göre cevap verebilirim. Bide film faktörü var tabiki?

sessizsu

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Merhabalar,

Her zaman en iyi yöntem grafikerin de matbaaya gitmesi ve işin başında durmasıdır böyle düşünürüm ve giderim ama farklı ve uzak bir şehirde basıldığı için bu sefer müdahale edemedim. Aslında burada gene de hatalıyım matbaayı arayıp kontrol etmeliydim ama orta ton bir yeşil çıkacağına ihtimal vermedim, gene de bir faciaya yol açmadı durum.. hani görünmeyen hata derler ya.. işte aynen öyle. Yazılar gene okunuyordu okunmasına başkası baksa hata bile bulamaz ama tasarlayan için işler öyle değil işte :)

freehandde renk ayarı yapıldığını biliyorum. Tabi ki ayarlarım yapılı durumda her zaman. Illustratorda renk ayarları daha mı sağlam? O zaman yaptığım işleri en son bir de illustratorda baksam olabilecek sorunları önleyebilir miyim sizce?

Bu kadar zaman bu skala ayarlarını kullandım ve hiçbir sorun çıkmadı ancak yakın bir zamanda ekranımın renk kalibrasyonuyla oynadım ve baskıya giden işte yanlışlık oldu. Acaba bu da hataya zemin hazırlamış olabilir mi? Monitörüm LG Flatron color menüsünde temp 6500k ve 9300k var. Ben 9300 ü değiştirerek 6500 yapmıştım.

ozguryemen

🌱Yeni Üye🌱
Ekranlar RGB çalışır. Tam değerleri basılmadan veya renk kataloğuna bakmadan anlayamazsın. CMYK görüntüsünü renk kataloğundaki gibi gösteren monitrlerden alırsan sorunun çözülür.

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
cmyk ekranlar fiyat konusunda kasabilir bir miktar... siz alışık olduğunuz ekrana dönün değer olarak. :)

bay-jjj

🌱Yeni Üye🌱
yeşil istedigin yeri ayrı çalış bence maliyeti olur bunun için mbaskıda ayrı kalıp gerekkir bunu da söliim.sonra da baskı yaptıracagın matbaaya gittiğinde al pantone kataloğunu eline ; yüzde yüz gör rengi deki ustaya hah işte bu renk olacak o da o pantone degerinde baskısını yapsın ;) 15 lira falza para ver ama yuzd yuz istedigin rengi al derim ben :D