Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Bilimtey bilim günleri afiş çalışması

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
bilimgnleri.jpg

yorumlar için şimdiden teşekkürler

aliyimben

🌱Yeni Üye🌱
B İ İ İ M günleri gibi okunmakta. L harfi kesinlikle okunmuyor. Ayrıca Gelişimle başlayan cümlenin harf aralıklarını açman gerekiyor.

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
B İ İ İ M günleri gibi okunmakta. L harfi kesinlikle okunmuyor. Ayrıca Gelişimle başlayan cümlenin harf aralıklarını açman gerekiyor.

Sevgili öğrenci arkadaşım yorumun için sağol. Aşağıda yazdıklarımı yoruma eleştiri olarak değil sadece bilgilendirme amaçlı yazıyorum. Yani yerdiğimi düşünerek sakın yanlış bir hissiyat içinde bulunmayın. Kesinlikle görmediğin bir şeydeki L harfini görebilmişsin ki mesele olmamış ve yorumunda görünmediğini belirtebilmişsin. Yani kesinlikle görülmüyor yorumunu kendi kendine çürütmüşsün. Önemli olan algıda seçicilik kuralına göre değerlendirmek. Bakmak ve görmek arasındaki farkı dayalı olarak yaklaşmak. Yoksa yaptığımız logo ya da logottypelar yerine "yaz - geç" şeklinde çalışmamız gerekir. Tipografi güzel yazı yazma ya da artistik şekilde betimle yapmaktan ibaret olmayip; Türkçe'yi değil tüm dilleri kapsayan ve bilimsel olarak kanıtlanmış olan eksikleri tamamlar yapıda algılama sistemlerine dayalı olarak gelişmiştir. Yorumlarınızda ve çalışmalarınızda bunları da dikkate almanızda yarar vardır.

bu elimize aldığımız bir el ilanı değil. 70x100 ebatlarında basılacak olan bir afiş sonuçta. doğal olarak şu anda ekranda görülen harf aralıkları ortalama 1 cm'den fazla ki bu da afişteki konuya ilgisi olan kişinin yaklaştığında 1 m. mesafeden gözde karışıklık yaratmadan okumasına elverişli bir boyut.

Çalışmalarında ve eğitiminde başarılar ve yorumun için tekrar teşekkürler.

aliyimben

🌱Yeni Üye🌱
Sevgili öğrenci arkadaşım yorumun için sağol. Aşağıda yazdıklarımı yoruma eleştiri olarak değil sadece bilgilendirme amaçlı yazıyorum. Yani yerdiğimi düşünerek sakın yanlış bir hissiyat içinde bulunmayın. Kesinlikle görmediğin bir şeydeki L harfini görebilmişsin ki mesele olmamış ve yorumunda görünmediğini belirtebilmişsin. Yani kesinlikle görülmüyor yorumunu kendi kendine çürütmüşsün. Önemli olan algıda seçicilik kuralına göre değerlendirmek. Bakmak ve görmek arasındaki farkı dayalı olarak yaklaşmak. Yoksa yaptığımız logo ya da logottypelar yerine "yaz - geç" şeklinde çalışmamız gerekir. Tipografi güzel yazı yazma ya da artistik şekilde betimle yapmaktan ibaret olmayip; Türkçe'yi değil tüm dilleri kapsayan ve bilimsel olarak kanıtlanmış olan eksikleri tamamlar yapıda algılama sistemlerine dayalı olarak gelişmiştir. Yorumlarınızda ve çalışmalarınızda bunları da dikkate almanızda yarar vardır.

bu elimize aldığımız bir el ilanı değil. 70x100 ebatlarında basılacak olan bir afiş sonuçta. doğal olarak şu anda ekranda görülen harf aralıkları ortalama 1 cm'den fazla ki bu da afişteki konuya ilgisi olan kişinin yaklaştığında 1 m. mesafeden gözde karışıklık yaratmadan okumasına elverişli bir boyut.

Sevgili öğrenci arkadaşım diye başlayan bir cümlenin gerisinden bu şekilde bi savunma geleceğinden emin olarak okudum yazdıklarınızı. L harfi konusunda söylediklerimin arkasındayım.. Oradaki L harfini nekadar saklarsan sakla hatta en iyi yapabiliceğin Gestalt'ıda yapsan ben ordaki L harfini seçip okuyabilirim. Ama yaptığınız çalışmanın her yaş gurubu insanın, hiç grafik yada orta okul bile eğitimi almamış bir insanın okuyacağını unutmamak gerektiğini düşünüorum. İlk bakışta okunmakta sıkıntı olduğunun farkında olmanız için söyledim. Bu afişi yolda görürken 1 saniyelik gören bi insanın okuyamamasından bahsediyorum.

Espas konusundada sınırlarında kelimesindeki r ve l nin okadar yakın olması rahatszlk vermedimi size.. biraz daha ferah, rahat okunan tasarımlar herzaman daha geçerlidir. Fontları klavyede yazdığımız gibi kullanmaktansa en azından espas değerini 5 girmek çok zor olmamalı.

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
ya neyse fazla savunmaya girmeye gerek duymadan direk yazayim arkadaşım afişin konusu ve hitap ettiği kesimin ne olduğunu incelersen iyi olur. iddiana devam etmende sakınca yok. zaten bitmiş bir işin polemiğinde değilim. ama egonu tatmin edecekse dur istediğin cevap cinsinden yazayım. :haklısın dikkat etmemişim, dediğini yapayim, özür dilerim, sen daha iyisin, ustalardan öğrencez,bi daha espaslara özen gösteririm, nasil da görememeişim. tüh . artik seçersin begendiğini.

suk3b3

🏅Acemi Tasarımcı🏅

özgüven haddinden fazla..öğretmen -belletmen okutman doç prof dr falan olabilirsin ama insanların göz zevkine hitap ediyorsunuz..beğenmedim değil aslnda ama uzaktan gören orda ne yazıyor dicektir.biiim gibi bencede.elinize sağlık vesselam

suk3b3

🏅Acemi Tasarımcı🏅
B İ İ ve M yi kaldır ordan.ordaki tüp ün L oldunu anlıcak delikanlının 40 yıl kölesi oluurm :D

aliyimben

🌱Yeni Üye🌱
ya neyse fazla savunmaya girmeye gerek duymadan direk yazayim arkadaşım afişin konusu ve hitap ettiği kesimin ne olduğunu incelersen iyi olur. iddiana devam etmende sakınca yok. zaten bitmiş bir işin polemiğinde değilim. ama egonu tatmin edecekse dur istediğin cevap cinsinden yazayım. :haklısın dikkat etmemişim, dediğini yapayim, özür dilerim, sen daha iyisin, ustalardan öğrencez,bi daha espaslara özen gösteririm, nasil da görememeişim. tüh . artik seçersin begendiğini.

bu kafadaki ' grafik tasarımcılara ' bayılıyoruz. iyi çalışmalar.

özgüll

👑Efsanevi Grafiker👑
"L" nin okunmadığı fikirlerine katılıyorum. Orada ne yazdığını anlamak için, konuyu açarken hiç dikkat etmediğimi farkettiğim "konu başlığına" bakmak zorunda kaldım.

Şöyle de düşünebiliriz tabi ki, bu afişin hitap ettiği kesim belli. Afişteki diğer öğelere bakarak pekala ana elemanı tahmin edebilir. Bu da bir olasılık.:) Fakat ilk bakışta çözmek varken niye ikinci bir adım daha atılsın?

Sorunlu harf dışında gayet güzel bir afiş, iyi çalışmalar dilerim.

Not: Mesleğimde yazan "hiçbiri" ibaresinden, az önce öğrenci sıfatıyla yorum yazan arkadaşa gösterdiğiniz asabiyetin aynısını bana da göstermemenizi, buraya yapılan yorumların da konulan çalışmaların da tamamen gelişim amaçlı olduğunu unutmamanızı umarım.