Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

birkaç sorum var.dergi ve sayfa ayarları ile ilgili

ferhatkanli

🌱Yeni Üye🌱
daha önce de birkaç sorum olmuştu. gelen cevaplar beni daha çok cesaretlendirdi..

bi dergi hazırlıyorum.. 64 sayfa

dergi boyutunu a4 olarak yapıyorum, ayrı ayrı dosyalar halinde, 16 şar sayfa olarak hazırlıyorum.
birer kalıp sayfa hazırladım (her sayfada olması gerekenleri buradan yapıyorum), sayfa kenar boşluklarını üstten - alttan 2cm,
dış kenarlar 3 cm, iç kenarlar 2,5 cm olarak yaptım.

kesim payı falan vermem onu ayarlamam gerekir mi?

sayfanın kenarına sıfıra sıfır olmasını istediğim resimlerde kesim payı için dışarıya taşırmalımıyım?

yeni sayfa boyları ekleme, benim kullanıdığım programda yalnızca letter, legal, a4, b5, tabloid seçenekleri var. bunlara
diğer sayfa boylarını eklemek için ne yapmalıyım, mesela a3, a5, a3+ vs. gibi

son bi sorum daha var (çok oldu galiba) tireleme problemi, daha önce tireleme ile ilgili bi dosya yüklediğimi
hatırlamıyorum, yüklemişte olabilirim ekte ki resimde görüldüğü gibi sola yaslı metinlerde tireleme yapıyo, bunu nasıl
engelleyebilirim, yani tirelememesi için..

tirelemeqm3.jpg

cemilonline

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
www.bilisimtasarim.com
S: kesim payı falan vermem onu ayarlamam gerekir mi?
C: a4'ün bitmiş halinin ölçüsü 195*275 mm olmalı(kesilmiş hali). Sen bu ölçüden pay vermeyi hesaplamalısın. A4'ün normal ölçüsü 210*297 mm dir. O halde bitmiş halinde soldan-sağdan, alttan-üstten ne kadar boşluk vereceğini düşün. Sonra kenarlardan olan ölçüde 15 mm ekle sonra ikiye böl sağa ve sola o payları ver. Aynı şekilde aşağı ve yukarıdan olacak olan boşluğu düşün 12 mm ekle ve ikiye böl. Sonra yukarı ve aşağı o payı ver. Umarım karışık anlatmamışımdır.

S : sayfanın kenarına sıfıra sıfır olmasını istediğim resimlerde kesim payı için dışarıya taşırmalımıyım?
C: Eğer tam a4'e çalışıyorsan taşırmana gerek yok ama bitmiş halinin sağdan 7,5 soldan 7,5 mm olacağını aynı şekilde yukarıdan 6 mm aşağıdan 6 mm olacağını bilmelisin. Aksi halde görselinin bir kısmı bıçakta gider. Hizalamanı ona göre yapmalısın. Bunun için master sayfana klavuz atman yeter. Bilgin yok ise klavuz hakkında sorman yeterli.

S: yeni sayfa boyları ekleme, benim kullanıdığım programda yalnızca letter, legal, a4, b5, tabloid seçenekleri var. bunlara
diğer sayfa boylarını eklemek için ne yapmalıyım, mesela a3, a5, a3+ vs. gibi
C: Herhangi bir sayfa boyutunda iken A3 sayfa ölçüsünü girersen eğer. Otomatik olarak yukarıda custom (Yani senin girdiğin geçerli ölçü) yazar. Tabiki hangi boyutda olmasını istiyorsan direk ölçüyü vermen yeterli. Forumda sayfa boyutları hakkında yeterli bilgi var. Bulamazsan genede sor.

S : son bi sorum daha var (çok oldu galiba) tireleme problemi, daha önce tireleme ile ilgili bi dosya yüklediğimi
hatırlamıyorum, yüklemişte olabilirim ekte ki resimde görüldüğü gibi sola yaslı metinlerde tireleme yapıyo, bunu nasıl
engelleyebilirim, yani tirelememesi için..
C: Problem tirelemede değil. Problem metinlerin hizalamasında. Sen metinleri sola dayalı (Left) yazıyorsun. Yani soldan bloklu. Ama iki tarafa dayalı istiyorsan eğer serbest metini (Justified) Seçmelisin. Style > Alignment > Justified olmalı. Kısayolu yok. Ama mesauruments dediğimi seninde eklediğin resimde aşağıda görünen araç çubuğunda var.

16605356xv8.jpg

Sen sordukça mutlaka cevabını alırsın. Sormaktan çekinme. Kimsenin cevap vermesi için kafasına silah dayanmıyor.

Kolay gelsin yanlışım var ise affola.

ferhatkanli

🌱Yeni Üye🌱
cemilonline kılavuzun ne olduğu konusunda da bilgi verirmisin..

birde daha önceki sorumda ilk paragraf hakkındaki yorumlarını merak ediyorum. sence bu ayarlamalar ve ayrıştırmalar iyimi. doğru yoldamıyım yani.

dergi boyutunu a4 olarak yapıyorum, ayrı ayrı dosyalar halinde, 16 şar sayfa olarak hazırlıyorum. birer kalıp sayfa hazırladım (her sayfada olması gerekenleri buradan yapıyorum), sayfa kenar boşluklarını üstten - alttan 2cm, dış kenarlar 3 cm, iç kenarlar 2,5 cm olarak yaptım.