Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Brad Holland ile Röportaj - Interview with Brad Holland

Selim MERCANO

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
2 Tem 2008
Mesajlar
3,346
Tepkime puanı
96
1-) Hayvanları özellikle çok büyük resimlemişsiniz.
Olduğundan büyük hayvanlar sizce neyi ifade ediyor?


Çalışmalarınıza hayvanları insan gibi karakterleştirerek çizersiniz.
Bazıları insanlar gibi davranıyor.
O yüzden onları olduğundan büyük çiziyorum.

2-) Bu sizin sürrealist yanınızı simgeliyor olabilir mi?

Bu kelime bugünlerde çok kullanılıyor. Herhangi birşeyi çoz az gerçekdışıdır.
Buna rağmen teoride, Surriealism sanatçıların rüyarlarını gösterebilselerdi, Dünya hakkındaki gizliliği ortaya çıkarabilecekleri bir inançtı.Ben buna hiç inanmadım.
Her zaman sürralistlerin freud'u çok okuduğunu düşünürdüm. Ve buda hiçkimse için asla iyi değildir.

3-) peki o zaman normalinden daha büyük çizmenizin amacı nedir?

Amacım onları mikroskobun altına koymaktı.

4-) Açıklayabilir misiniz ?

Elbette. Tek bir resim haline getirebilirim. Kariyeriyimin en başlangıcındaki ilk yaptıgım çalışma Playboy içindi. Konuda, bundan sonra Zengin insanların iyi hizmetçilere sahip olamayacaklarını göstermekti.
Editörüm benden zengin adamın şöförü, arabanın içinde rahat bir şekilde otururken zengin adamın limuzinin lastiğini değiştirirken ki halini resmetmemi istedi. Onlara zenginlerin hizmetçilerinin kararkterlerinde bocalarken ki halinin resmini verdim.
Hatta kuklalar gibi onları manupule etmeye çalışıyordu.Bu resimde ne yaptığımı gördüğüm zaman.Farkına vardım ki gerçekliğin gücünü göstermek için
Ölçüleri kullandığımın farkına vardım.

5-) O zaman diğer çalışmalarınızda da bu yöntemi kullandınız ?

Gerçekte göremediğin şeyleri gösterebilmek için kullanışlı bir yöntemdi.

6-) Gustav Klimt, Kokoschka ve Egon Schiele in etkilerini sizde göründüğünü düşünüyorum.Bu kişiler sanatınızda etkilimi?

Klimt ‘ti beğeniyorum. Gençliğimde onun çalışmalarından etkilendim.Schiele ‘de çok beğenirim.Fakat onun birçok resimlerini göremedim.Kokoschka’yı pek beğenmiyorum.Diego Rivera, Gauguin, Kathe Kollwitz, Hokusai ve amerikan artislerinden Ben Shahn ve Leonard Baskin gibi sanatçılar gerçekten etkilendiğim insanlardı.Karikatüristlerden Ronald Searle ve Robert Osborn da dahil edilebilir.

7-) Tüm renkleri uyumlu ve dengeli bir şekilde kullanmışsınız. Renk konusunda bir tutuculuğunuzun olmadığını düşünüyorum ?

Heykeltraş hassasiyetine sahibim. Ilk once modeli düşünürüm.Biçime bakarak renklerimi kullanırım.

:cool: Renk anlayışınızı bize açıklar mısınız?

Fikirlerimi açıklamak icin cizimimi kullanırım. nasıl hissettiğimi açıklamak için boyamı kullanırım. Renkler kendi kendini gösterir.

9-) Biraz açabilir misiniz ?

Uzun zaman once öğrendim ki . Gerçekten bitirdiğiniz çizimlere eklediğiniz renkler sadece çizimi renkli kılıyor.Böyle bir boyama daha fazla şey ifade etmelidir.Boyama öncesi eskizlerini yaparken, Herzaman hissettiklerimi renk olarak dışa vurmak icin yer ayırırım.

10-) Boyama öncesi hangi ölçüde çizim(eskiz) hazırlarsınız?

Önceleri bitmiş çizimler yapardım.Fakat şimdi, Resmin temel dizaynını oluşturmak için zorluca bir eskizle başlarım. Sonra boyama ile detayları çizmeye başlarım.

11-) Renk konusunda armonilerde çeşitlilik varken, çalışmalarınıza gölge ve koyuluklar hâkim, bunun bir nedeni var mı?

Tasarımlardada **stoacılık felsefesine sahibim. Resmimde olması gerekmeyen hiçbirşeyi koymamaya çalışırım.
Stratejik olarak , Duygusal etkiyi betimlemek adına renkleri kullanırım.

12-) “stratejik olarak renkleri kullanmak” derken neyi kast ediyorsunuz ?

Vermeer’in mavileri ve sarıları iyi bir örnek olurdu. Çok kısıtlı ama çok etkileyici.
Çünkü etrafları grilerle çevrili.Yada bazende güçlü bir renk ile değişik zıt yaklaşımlarla resime doygunluk verebilirsiniz. Daha renkli bir resimden daha etkili olabilir.Psikolojik olarak estetikten daha etkilidir.

13-) Çalışmalarınızda çok çeşitli çizim ve stiller hâkim,
bu sizin sanat hayatınızdaki evreler mi yoksa aynı dönemde farklı stil denemelerimi yaptınız?


Ben gençken, Düşündüğüm herşeyi resmime koymaya çalışmıştım.Ama bunu yapamassın.Resim bir pizza değildir. her bir resmi Olması gerekeni yapmasına izin veriyorum.Sonunda Eğer uzun sure yaşarsan.Tahmin ediyorum tüm resimler bir mozaik haline gelir.

14-) Bazı çalışmalarınızda empresyonist izler olduğu görülmekte.
Özellikle Lautrec, Monet gibi… Yoksa yanılıyor muyuz?


Sanırım kalem ve mürekkeple çok fazla çalışmaktan geliyor.Bir kalem ile karışım yapamassın, O zaman çapraz efek ve renk tonu yaparsın. Boyama da aynısı yaparım.Fırçayı kalem gibi kullanırım.

15-) Çalışmalarınızdaki fantastik yaklaşımın nedenini bizimle paylaşırsanız seviniriz.

Daha güzel sunmak için Fantastik, güzel bir yoldur.Başladığım zaman bazı insanlar
Kaptanların çapaya zincirlenmiş resimlerini görmeye veya başlarında büyük sorunlar olan insanlar görmeye alışık olmadıklarından dolayı grotesk figür diye adlandırdılar.
Fikirleri çizmeye çalışıyordum ve bu ağaç çizmekten çok farklı.Fikirler gerçek ağaçlar gibidir.Fakat onlar görünmez, bu yüzden görünmeyenleri göstermek için görünenleri tekrar düzenlemek zorundasın.

16-) Ve Çalışmalarınızdaki çocuksu yaklaşımın nedeni ?

Sanırım Pastelde yaptığım karalamalardan bahsediyorsunuz.Yaptığım ilk eskizlerim bunlara benzer.Fikirlerime bolca eskiz yaparım sonra onları boyayarak geliştirirm.Buna rağmen bazen ilk yaptığım eskiz hiç gelişme göstermiyor.Bütün boyamayı yaptım.Bazen çok büyüklerinide yaptım. – ilk yaptığım ezkiz kadar etkili olmadı- böylece birkaç yıl once, pastel eskizlerinde değişik varyasyonlar yapmaya başladım.Bu yolla Çalışmana direk çizimler elde edebiliyorsun.Bir çeşit elyazısı gibi.

17-) Portre çalışmalarınızda bile aşırı mesaj yüklemesi var,
Mesaj vermek karikatürist tarafınızla mı ilgili?


Öyle sanıyorum, kendimi neşeli olması gerekmiyen bir komedyen olarak görüyorum.

1:cool: Karikatür sizin için ne ifade ediyor?

İki çeşit karikatür var değil mi ? bir tanesi Daumier gibi, biriyle alay etmek adına o kişinin özelliğini abartarak göstermek. Zaman zaman bende yapıyorum.Fakat coğunlukla beni biraz zorlar.Alay ettiğim insanlardan daha iyi olduğumu göstermek gerekir.Diğerlerini Kötü göstermek herşeye burnunu sokmamak anlamına gelir.Daha sonra sanata dönüşebilecek olan bir çok tecrübeler bırakır.Diğer çeşit karikatürler ise Cervantes veya Bruegel gibidir. İnsan komedisinin anlık resmidir. Kendi dünyanı yaratıyorsun. Kendi başına kalıyorsun. Fakat Bir sanatçı olarak daha geniş görüş alanı açar.

19-) Yaşınız ve yetiştiğiniz çağ itibarı ile bazı etkilenmeler mutlaka vardır,
Merak ediyoruz… Acaba sizi en çok neler etkilemiş olabilir?


Modernism tarafından oluşturulan gelecegin sanatına inanmamak benim kararımdı. Ben çocukken bütün gelecekti bütün sanatın sayutlanacağını söylüyorlardı.Şimdi buna inanması çok güç.Fakat çok önceleri yenilikçi düşünenlerin içinde gospelde dahildir.Eğer bu gerçek olsaydı sanatçı olmamayı tercih ederdim. Böylece Doğru olmadığını düşünerek hareket etmeye kararverdim. Bu benim içinde etki yapan buydu. Çünkü kendi yolunda gitmek istiyorsan bundan etkilelenen biri olmamalısın.

20-) O zaman kendinizi post modern sanatçısı olarak mı görüyorsunuz ?

Kendimi misafir sanatçısı gibi görüyorum.

21-) Bunu bize açıklayabilir misiniz ?

Kendimi Çok derin düşünen bir sanatçı olarak görmüyorum. Herhangi birşeye kapılmadan tamamen kendi zamanınını yaşayan biri ise modern olacağına inanıyorum.

Resim sanatçısı olmak yerine grafik tasarımını neden tercih ettiniz ?[/COLOR]

Çünkü Basın için yapılan sanat popüler sanattır. Bu sanatı gören insanlar Senin sanatını görmek için sanat galerisine hiç gitmeyen insanlar. Bunun içindir ki Shakespeare’in tiyatro için yazmasıda bundan dolayıdır.Kraliçenin etrafındaki insanlar için şiirlerden daha hızlı bir gösterim yöntemiydi.

23-) Çalışmalarınızda bazı nesnelerin abartılı büyüklükleri dikkat çekiyor.
Amaç dikkati belirtmek istediğiniz nesnede yoğunlaştırmak mı, yoksa bu sizin üslubunuzla mı ilgili?


Bazen bir kediyle oynarken , Ona faremiymişim gibi bakardım. Bunu yaptığın zaman Kedi sana daha farklı görünüyor.Sanırım ben bir resim yaparken aynı şeyi yapıyorum.
Buda o anki durumları tekrar düzenler.

24-) Detaylandırabilir misiniz?

Ben cocukken hatırlıyabiliyorum , evin arkasındaki su deposunda otururken, karıncalara çekiçle vuruyordum.Sonrasında kendimi bir karınca gibi hayal etmeye çalışmıştım.O sadece boş bir düşünceydi, Fakat aniden kendimi büyükannemin okuduğu masallardaki devler gibi hissettim.sıkıldığım için canlıları yok etmiştim.Bu düşüncelerimi değiştirdi.Daha farklı düşüncelere itti.

25-) Yaptığınız çalışmalarda güncel olaylardan faydalanıyor ya da etkileniyor musunuz?

Tabiyki , magazin için sanat yapıyorsanız bu bir zorunluluktur.Fakat Konu olarak arzu etmiyorum.
Herzaman düşümdümki bir takvim içinde yaşıyan sanatçı o takvim içinde ölür.

26-) Çalışmalarınızda nelere yoğunluk vermeyi seviyorsunuz?

Yayınlar için çalışırken en çok sevdiğim şeylerden birtanesi , Değişik çözümler üretmek adına müşterilerin değişik problemlerle sahip olması .Bunu seviyorum.özel konularla ilgilenen, Bale yada uçandaire gibi veya ilgi çekmek için sanatı kullanan sanatçılardan değilim. Elbette Insanları vazolardan ve meyve tabaklarından daha çok tercih ederim. Fakat tecrübeler denizinden çizmeye çalışırım.

27-) Sizce bir sanatçı neleri temel alarak kendini eğitmelidir?

Hayat, sanattır.Hayata dair bir sanatçı olarak değerli birşey yapmak için , hayatı bilmelisin vede birazda yeteneğin olması gerekir.

2:cool: Türkiye ziyaretlerinizde ülkemiz ile ilgili olarak sosyal ve sanat anlamdaki izlenimlerinizi merak ediyoruz.
Bizimle ülkemiz hakkındaki görüş ve deneyimlerinizi paylaşır mısınız?


Türkiyeye iki defa geldim.Toplamda bir ay kaldım. Çoğunlukla istanbulda ve akdeniz kıyısında antalyadan kaşa kadar olan kısımlarda. yıllar once İlk antalya’ya gitmiştim Rusların gelip oteller inşa etmeden once..Bir kız arkadaş ile gitmiştim.Çok gezindik.Sonuç olarak türkiye’yi seviyorum. İstanbul benim favori birkaç şehrimden bir tanesidir. Kültürlerin birlikte yaşadığı birleşme noktası.Orada çok güzel sanatçılarlada tanıştım. Türk , iranlı , Doğu avrupalı. Onlarda benim gibi çalışmalarında fikirlerini ifade etmeye çalışıyorlardı. Türkiye’de ki benim tanıtımıma Aydın DOĞAN vakfına borçluğum. Veya aslında onlardan once hürriyet gazetesine borçluyum.Doksanlı yılların başlarında hürriyet gazetesi beni istanbul’daki çizgi film sergisine uzman juri olarak davet etmişti. Ondan sonra Doğan vakfı bu yarışmayı satın aldıktan sonra tekrar gelmem için davet etti.Düşünüyorum ki onların sergisi sanat ve sanatçılar için daha verimliydi. Her zaman harika politik başarı hikayeleri ile dolu olan bir Modern Türkiye ‘de özgürce düşüncelerini ifade etmekten korkan insanların olmasını görmekten üzüntü duyuyorum.


**Stoacılık: Stoacılar doğaya uygun yaşamayı felsefi olarak benisemişler ve dünya vatandaşlığını savunmuşlardır. Mutluluk dış koşullara bağlı olmamalıdır önermesini dile getirmişlerdir.


Brad Holland Kimdir ? - Who is Brad Holland ?


For English Interview ->





Soruların hazırlanmasında yardımcı olan Cahit GÜLDEN hocamıza teşekkür ederiz...
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Mustafa KÜÇÜK

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
16 Ağu 2007
Mesajlar
1,270
Tepkime puanı
45
Yaş
41
Web sitesi
www.mustafakucuk.org
Röpörtajların adamı selim, yine iyi iş çıkarmışsın :)
En son kullandığı cümle ile olayı bitirmiş zaten, dışardaki bir insanın bile bunu rahatça görüyor olması ama bizim görememiz, yada görüpde görmemezlikden gelmemiz ne kadar acı...
 

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
17 Haz 2008
Mesajlar
7,974
Tepkime puanı
104
Güzel röportaj selimcim..Sana ve emeği geçen herkese teşekkürler..Brad Holland'a da nazik cevaplarından dolayı ayrıca teşekkürler. Kırmamış ilgi göstermiş gerçekten..
 

the_one

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
17 Şub 2008
Mesajlar
1,864
Tepkime puanı
83
"Fikirlerimi açıklamak icin cizimimi kullanırım. nasıl hissettiğimi açıklamak için boyamı kullanırım. Renkler kendi kendini gösterir."

Emeklerinize sağlık Selim Abi ve Cahit Hocam.
Çok faydalı, doyurucu bir iş çıkarmışsınız.
 

MiRaY GÜÇLÜ

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
13 May 2008
Mesajlar
2,356
Tepkime puanı
104
Selİmcim gayet başarılı bir Röportaj oldu.Çeviriler için Cahit Hoca ve Sana teşekkürlerimi sunuyorum.
 

grafikerkartal

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
5 Ocak 2008
Mesajlar
2,593
Tepkime puanı
80
Bu kadar yoğun tempoda çalışmana rağmen bizler için zaman ayırman gerçekten takdire layık, öncelikle sana ve emeği geçenlere içten teşekkürler.
 

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
2 Nis 2008
Mesajlar
4,184
Tepkime puanı
132
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Harika! tamamını okuyamadım şu an için çok yoğunum göz gezdirebildim sadece. İlk fırsatta tekrar tekrar okuyacağım. Elinize, dilinize sağlık.
 

Yasemin

Belgisiz Sıfat
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
14 Ağu 2007
Mesajlar
3,962
Tepkime puanı
175
Yaş
40
20-) O zaman kendinizi post modern sanatçısı olarak mı görüyorsunuz ?

Kendimi misafir sanatçısı gibi görüyorum.

21-) Bunu bize açıklayabilir misiniz ?

Kendimi Çok derin düşünen bir sanatçı olarak görmüyorum. Herhangi birşeye kapılmadan tamamen kendi zamanınını yaşayan biri ise modern olacağına inanıyorum.

Güzel röportaj Selim
Emeğin için teşekkürler.
 

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
657
Tepkime puanı
26
...Veya aslında onlardan once hürriyet gazetesine borçluyum.Doksanlı yılların başlarında hürriyet gazetesi beni istanbul’daki çizgi film sergisine uzman juri olarak davet etmişti. Ondan sonra İki once Doğan vakfı bu yarışmayı satın aldıktan sonra tekrar gelmem için davet etti.


Yer yer tercüme hatalarından kaynaklanan anlatım bozuklukları ve anlam kaymaları olsa da Holland gibi bir ustayla röportaj yapmak çok yerinde olmuş, teşekkürler. Mesela yukarıda bahsettiği çizgi film değil karikatür sergisidir:

Hürriyet invited me to Istanbul to judge one of their international "cartoon" exhibitions.

İki -yıl- önce(2006) davet alıp ikinci kez uzman juri başkanlığında bulunduğu yarışma hakkında:

Aydın Doğan’da birincilik Polonyalı’nın
 
Son düzenleme:
Üst