Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

büyük broşür

amanti

🌱Yeni Üye🌱
Kolay gelsin arkadaşlar. Takıldığım bir kaç soru var matbaa bilgim çok az olduğu için ilgilenirseniz sevinirim.

Büyük ebatta 63x29,7 cm broşür çalışması yaptım. Ancak maliyetin artmaması açısından bu ölçüye en yakın broşür ebatları nedir ve yine bu ölçüye ait bıçak payları ne olmalı?

Basıma gidecek çalışmalarda fiyat almak için mail attığım da 4 renk olarak belirtmiş olmama rağmen renkli mi diye tekrar sormuşlar. Yani 4 renk ile renkli baskı aynı şey değilmidir?

Sticker baskısı için dijital mi yoksa ofset baskı mı daha sağlıklı olur. Çalışmalarda iki tip sticker da var içten ve dıştan yapışkanlı.

Basıma gidecek broşürlerde kırım da var bunları işaretledim ancak bu kırımların ne taraf olacağını nasıl belirliyoruz.

Hazır diplomat zarfa çift yön baskısı da yapılabiliyor mu? yada çift yön olabilmesi için zarfı açık mı çalışmak gerek?

Sorular biraz fazla oldu ama hepsi için ayrı ayrı başlık açmak istemedim :)

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
Kolay gelsin arkadaşlar. Takıldığım bir kaç soru var matbaa bilgim çok az olduğu için ilgilenirseniz sevinirim.

Büyük ebatta 63x29,7 cm broşür çalışması yaptım. Ancak maliyetin artmaması açısından bu ölçüye en yakın broşür ebatları nedir ve yine bu ölçüye ait bıçak payları ne olmalı?

Basıma gidecek çalışmalarda fiyat almak için mail attığım da 4 renk olarak belirtmiş olmama rağmen renkli mi diye tekrar sormuşlar. Yani 4 renk ile renkli baskı aynı şey değilmidir?

Sticker baskısı için dijital mi yoksa ofset baskı mı daha sağlıklı olur. Çalışmalarda iki tip sticker da var içten ve dıştan yapışkanlı.

Basıma gidecek broşürlerde kırım da var bunları işaretledim ancak bu kırımların ne taraf olacağını nasıl belirliyoruz.

Hazır diplomat zarfa çift yön baskısı da yapılabiliyor mu? yada çift yön olabilmesi için zarfı açık mı çalışmak gerek?

Sorular biraz fazla oldu ama hepsi için ayrı ayrı başlık açmak istemedim :)

çalışmanızı (20x28) x3 şeklinde çalışırsanız daha makul bir fiyat alabilirsiniz. taşırma olarak 3'er mm vermeniz yeterlidir. ancak iki kırım yapacağına göre eğer gramajınız yüksek ve iç içe katlanacak ise broşürünüzde içe kırılacak olan sayfaları 2şer mm daha dar çalışmanızda fayda var. bu şekilde katlandığında bombe oluşmaz. Hazır zarflara iki yönde baskı yapılabilmektedir ancak bu çok sağlıklı olmamaktadır. Zarfınızı da eğer hazır zarf baskı için çalışıyorsanız tasarımınızın baskı alanını üst alt ve yanlardan 15 mm boşluk kalacak şekilde çalışmanızda yarar var. Yoksa yapıştırma alanlarına denk gelir ve boyada istenmeyen bir iz meydana gelir. Zarfınızın baskı adedi az ise sıfırdan imalat zarfın maliyeti yüksek olur. 4 renk ile renkli baskı terimleri aynıdır. Ortada bir karışıklık olmuştur. Kırımları içe katlamalı, acordion ya da piramit şeklinde belirtiniz. Sticker baskısı stickerın kullanılacağı alana göre değişir. Nerede kullanılacak bir yapıştırma olduğunu belirtirseniz daha açıklayıcı bir cevap alabilirsiniz. Kolay gelsin iyi çalışmalar.

amanti

🌱Yeni Üye🌱
Cevap için teşekkür ederim gayet aydınlatıcı oldu. Ancak (20x28) x3 ne demek tam anlamadım yani 3 ayrı sayfa şeklinde mi demek istediniz. Yoksa büyük broşürleri tarif ederken kullanılan tabir midir?
Sticker dükkan vitrinlerinde kullanılacak ama isteğe göre içerden yapıştırma isteğe göre dışardan yapıştırma olacak. Dijital mi ofset mi sağlıklı olur ve bu ikisi arasında fiyat farkı nasıldır. Galiba dijital olunca ön yüz yapışkanlımümkün olmuyor.

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
Cevap için teşekkür ederim gayet aydınlatıcı oldu. Ancak (20x28) x3 ne demek tam anlamadım yani 3 ayrı sayfa şeklinde mi demek istediniz. Yoksa büyük broşürleri tarif ederken kullanılan tabir midir?
Sticker dükkan vitrinlerinde kullanılacak ama isteğe göre içerden yapıştırma isteğe göre dışardan yapıştırma olacak. Dijital mi ofset mi sağlıklı olur ve bu ikisi arasında fiyat farkı nasıldır. Galiba dijital olunca ön yüz yapışkanlımümkün olmuyor.

ben onu sizin ebatınızın a4ün 3 katı olduğunu gördüğüm için vermiştim. a4 yerine 20x28 şeklinde olursa daha uygun olur anlamında belirtmiştim. yani 28 x 60 çalışmanız yönünde söylemiştim. önyüz yapışkanlı uygulaması dijitalde şeffaf sticker'a ters baskı yöntemiyle gerçekleştirilmektedir. yani yapıştırma yüzeyiniz yine arka yüzdür ancak baskının ters alındığı için dışarıdan düz okunur. aynı ambulans yazısının dikiz aynasında düz okunması gibidir.adetleriniz düşük ve çeşitli ise dijitalde bu şekilde çözebilirsiniz.

amanti

🌱Yeni Üye🌱
Çok teşekkür ederim. Unuttuğum ve başımın belası olan bir soru daha sorayım.
Ben illustratorde çalışıyorum ve tabi matbaacılar Corel formatı istiyorlar. Bazı büyük çalışmalar yada geçişli opacity olan çalışmalar corelde büyük hatalar verebiliyor. İllustratorün farklı versiyonlarında kaydedip yada farklı versiyonlarda eps ve pdf olara kayıt etmekte çare olmayabiliyor bazı çalışmalarda. İşte bu yüzden illustratorden 600 dpi çözünürlüklü jpg yada 600 dpi çözünürlüklü tif olarak çıktı alsam ve bu şekilde corele import etsem acaba baskıda sorun yaşarmıyım.

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
Çok teşekkür ederim. Unuttuğum ve başımın belası olan bir soru daha sorayım.
Ben illustratorde çalışıyorum ve tabi matbaacılar Corel formatı istiyorlar. Bazı büyük çalışmalar yada geçişli opacity olan çalışmalar corelde büyük hatalar verebiliyor. İllustratorün farklı versiyonlarında kaydedip yada farklı versiyonlarda eps ve pdf olara kayıt etmekte çare olmayabiliyor bazı çalışmalarda. İşte bu yüzden illustratorden 600 dpi çözünürlüklü jpg yada 600 dpi çözünürlüklü tif olarak çıktı alsam ve bu şekilde corele import etsem acaba baskıda sorun yaşarmıyım.

jpg yerine pdf olarak atarsan corele importlarken sorun yaşamassın. ama 600 dpi ye gerek yok. çünkü baskı çözünürlüğü zaten 1/1 de 342 dpi şeklindedir. genelde kullanılması pek tasvip edilmese de ai 2 formatında kaydederseniz corel'e gelirken hata ile karşılaşılmıyor. eps ise coreli cok zorlayan bir format. tiff yaparsanız daha uygun olur ama dediğim gibi 1/1 olarak export yapıyorsanız 342 dpi yeterli bir çözünürlüktür. matbaaya işlerinizi atarken de corel formatı yerine genelde pdf tercih etmenizi tavsiye ederim. çünkü renk ayrımında bazen işgüzarlık yapıp tasarruf edileceğini düşünerek başka bir işin yanında alıyorlar ve bunun için döndürüyorlar. Bunu yaparken çoğu zaman tram yönlerinizi bozuyorlar ve işiniz hatalı çıkıyor. o yüzden işinizle oynanmasını istemiyorsanız pdf tercih ediniz.

amanti

🌱Yeni Üye🌱
Evet bende öyle yapıyordum ama dediğim gibi bazı çalışmaları pdf olarak alsam bile sorun yaşadım. Yani pdf dosyasında sorun yok tabiki gayet güzel gösteriyor çalışmamı ancak benim pdf olarak aldığım çalışmayı corel ile açmak isteyince kırıklıklar oluyor kaymalar vs türlü türlü hatalar çıkabilir. PDF dosyasını corel e aktarmadan baskı yapılabilir mi ben bunu bilmiyorum eğer bu mümkünse bundan sonra pdf olarak alarım ama gönderdiğim pdf yi corele attıklarında hata ile karşılaşıyorum. Her iş de olmasada zaman zaman yaşıyorum.

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
Evet bende öyle yapıyordum ama dediğim gibi bazı çalışmaları pdf olarak alsam bile sorun yaşadım. Yani pdf dosyasında sorun yok tabiki gayet güzel gösteriyor çalışmamı ancak benim pdf olarak aldığım çalışmayı corel ile açmak isteyince kırıklıklar oluyor kaymalar vs türlü türlü hatalar çıkabilir. PDF dosyasını corel e aktarmadan baskı yapılabilir mi ben bunu bilmiyorum eğer bu mümkünse bundan sonra pdf olarak alarım ama gönderdiğim pdf yi corele attıklarında hata ile karşılaşıyorum. Her iş de olmasada zaman zaman yaşıyorum.

yapılabiliyor merak etmeyin.

amanti

🌱Yeni Üye🌱
yapılabiliyor merak etmeyin.

yani pdf olarak aldığım çalışma matbaaya gönderildiği zaman onlar corel ile açmadan yada corele import etmeden baskı yapabiliyor mu?
Çünkü bazı çalışmalarda pdf yi corel e atsamda kırılmalar oluyor.

armaozcan

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.armaofset.net
33 e 70 cm olarak basılır 1/3 alır 3000 adete kadar ctp dahil 4 kalıp 120 tl tutuyor
ön +arka basılacağı için 240tl baskısı tutar kağıdın ne olacağını bilmediğim için onun fiyatını sen çıkarırsın kırımıda 3000 tanesi 2kırım olursa 100 tutar

Olsinwe

🌟Usta Tasarımcı🌟
Merhaba

yani pdf olarak aldığım çalışma matbaaya gönderildiği zaman onlar corel ile açmadan yada corele import etmeden baskı yapabiliyor mu?
Çünkü bazı çalışmalarda pdf yi corel e atsamda kırılmalar oluyor.

Repcocularun çoğu .Pdf'den direk film çıkış alırlar bazıları .tif formatını kullanırlar CTP/ CTCP çıkışlar için