Anladığım kadarıyla siz grafik tasarımı hobi olarak yapmaya çalışıyorsunuz ve sanırım grafiker olma gibi bir iddianız yok. O halde bundan sonra söyleyeceklerimi lütfen üzerinize alınmayın, ilgili olanlar sözlerimden kendilerine ait paydaları çıkaracaklardır. Ülkemizdeki insanların grafik sanatlara bakışını biraz irdeleyeceğim, Grafik tasarım; plastik sanatların endüstriyle entegre olmuş bir alanıdır, dolayısıyla ticari alanda yoğun talep gören olmazsa olmazları arasına girmiştir. Bu durum yoğun bir talep doğurmuş, grafikle ilgili programların gelişmesi üzerine, grafik tasarımcı olabilmek için geçirilmesi gereken süreçler yok sayılmış, herkes kendisinin grafik tasarımcı olabileceği yanılgısı içinde bulmuştur. Tabiiki bu alanda eğitim verdiklerini iddia eden bir takım kuruluşlarda bu durumun farkına vardıkları için, ülkemizde her zaman olduğu gibi insanları sömürmeye başlamışlar, işin acı yönüde ülkemizde grafik tasarıma sahip çıktıklarını ifade eden bir takım grafik meslek kuruluşlarıda bu çarka destek olmuşlardır. O halde nedir grafikerlik ne yapmalı? İlkönce aldığımız sertifika ve diplomaları bir defa bir kenara bırakıp bu mesleğin bize getirdiği yükümlülüklere uyalım. Nedir bunlar? Olmazsa olmazlardan biri tecrübedir, eğitim önemlidir ama şahsi fikrim olarak ben tecrübeyi bir numara olarak görüyorum. Çünkü bu meslek herşeyden önce bir süreçten geçmeyi gerektirir, bu süreçlerden geçmeden ben grafikerim deyip o payeyi hemen omzumuza takmayalım. Bu herşeyden önce yıllarını bu mesleğe vermiş insanlara karşı büyük bir saygısızlık, bugün tarlaya domates dikip yarın domatesi toplamaya gitmekle, grafikle ilgili bir işte çalışıp ertesi gün ben grafikerim diye dolaşmak aynı şey benim mantığımda. Bu alanda isim yapmak isteyen ve ben grafikerim diyebilmek isteyen birisi bu alanda uzun bir süre çalışmayı göze almalıdır.
Konunu böldüm özür dilerim ama önemliydi.