Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Cebinize Özel:Asus Transformer Book T100 {Detaylı inceleme+Foto Galeri}

MstDrsn

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
25 Tem 2011
Mesajlar
17
Tepkime puanı
1
P10504451.jpg


Merhabalar, bugün elimde kısa bir süre önce tanıtılan yüksek pil ve fiyatıyla dikkat çeken Asus Transformer Book T100 var. T100’e genel olarak bakacak olursak hem notebook hem de tablet formunu bize sunuyor, ayrıca dock üzerinde bulunan USB ile birlikte de tablet kategorisindeki rakiplerinin önünde yer alıyor. İsterseniz şimdi Intel’in son nesil Atom işlemcisi ile bezenmiş olan ve f/p konusunda iddialı cihazın incelemesine geçelim.

P10504441.jpg


Tasarım

Intel’in Ultrabook standardı ile birlikte esasında ince ve hafif cihazlara aşinayız. Transformer Book T100 ise ultrabook kategorisinde olmamasına rağmen oldukça taşınabilir bir yapı sunuyor. Cihaz 10.5mm ana kalınlık ve 13.1mm dock kalınlığı ile birlikte bize ultrabookları aratmıyor. Ağırlık konusunda ise T100 yine bizi yormayacak bir ağırlığa sahip, genel olarak dengeli durması açısından tablet ve dockun ağırlı hemen hemen aynı şekilde tasarlanmış; tablet 0.55 dock ise 0.52kg ağırlığında.

Cihazın bütün olarak tasarımını ele alırsak oldukça güzel olduğunu söyleyebilirim, tablet ve dock birbirini tamamlıyor. Özellikle bir tabletin dock kısmının kutu ile birlikte gelmesi tasarım ve mühendislik anlamında çok daha iyi sonuçlar doğuyor.

Tabletin tasarımına bakarsak 263x171x10.5mm boyutlarında olduğunu görüyoruz. Yarım kilo ağırlığıyla bir iPad Air olmasa da rahat bir deneyim sunuyor. Bu ürünü incelerken içinde gerçek bir Windows 8.1 olduğunu ve cep dostu olduğunu unutmamak lazım.

Tabletin ön tarafı oldukça sade tasarlanmış, yatay kullanım senaryosuna göre tasarlanan tabletin üstünde 1.2mp’lik kamera bulunuyor, ekranın sol üstünde ise göze batmayan bir Asus logosu yerleştirilmiş.

Alt tarafta tabletin dock ile bağlantısını yapan pinler bulunuyor, açıkçası bu pinlerin tasarımı bozduğunu söyleyebilirim. Son sayfadaki fotoğraf galerisinden görebileceğiniz üzere pinler oldukça geniş tasarlanmış ve fazlaca yer kaplıyorlar.

Sol tarafta metro ve masaüstü ara yüz arasında geçiş yapabileceğiniz bir tuş ve üstünde ses açma-kapama tuşları bulunuyor.

Üst tarafta bir adet güç düğmesi ve yanında durum ledi bulunurken sağa doğru baktığımızda bir adet mikrofonun olduğunu görüyoruz.

Sağ tarafa ise giriş-çıkış portları yerleştirilmiş. Yukarıdan aşağıya sırası ile microSD yuvası, microSD girişi, microHDMI çıkışı ve 3.5mm JAK girişi bulunuyor.
Arka tarafta yuvarlak desenlere sahip plastik bir kapak bulunuyor, tam ortaya ise Asus logosu yerleştirilmiş.

Dock ünitesinin tasarımına bakacak olursak üzerinde tablet ile dock arasındaki bağlantıyı sağlayan menteşeyi barındırdığını görüyoruz. Klavye de tam Türkçe klavye ve enter tuşu da tam boyutunda. Klavyenin altında ise pek büyük sayılmayan touchpad bulunuyor. Dock’un sağ tarafı boşken sol tarafında USB 3.0 bağlantısı bulunuyor. Alt taraf ise kaymayı önleyen kadifemsi bir kaplama ile kaplanmış, ayrıca dört adet silikon da kaymayı engelliyor.

P10504461.jpg


Malzeme Kalitesi

Asus, Transformer Book T100’ü fiyat/performans cihazı olarak konumlandırsa da malzeme kalitesi konusunda çok fazla feragat etmemiş. Cihazı elinize aldığınızda elinizde kalacakmış gibi bir his vermiyor. Malzeme, bütünlük hissiyatını olduğunca yansıtıyor.

Menteşenin kalitesini ise çok beğendim. Bazı marka ikisi bir tabletlerde bu yapı çok kötü oluyor ve kısa sürede bozulabiliyor, T100’ün menteşe mekanizmasının ise kısa sürede bozulacağını sanmıyorum.

P10504491.jpg


Donanım

T100 dediğim gibi fiyatına göre oldukça iyi bir donanım sunuyor. En dikkat çeken nokta ise Intel’in son nesil Bay Trail Atom işlemcisini kullanan ilk cihaz olması. Intel, Bay Trail ile performansı arttırmayı ve enerji verimliliğini maksimize etmeyi hedefliyor. Herhangi bir fan istemeyen Bay Trail Atom 22nm üretim teknolojisi ile üretiliyor ve standart düzeyde 1.3GHz hızında çalışıyor. Intel’in Turbo Boost teknolojisi ile 1.3GHz olan hız 1.9GHz’e kadar çıkıyor. Dört çekirdekli yapısı ile rahat bir Windows deneyimi sunan Intel Atom Z3740, x86 ve x64 yani 32bit ve 64bit yazılım mimarisini destekliyor (T100 32bit Windows 8.1 kullanıyor). T100 2GB RAM kullanırken işlemci RAM tarafında 64-bit dual-channel 533 MHz LPDDR3-1066 (17.1 GB/saniye) desteği sunuyor. LPDDR3 teknolojisi ile enerji tasarrufu artarken 17.1GB/Saniye bant genişliği ile oldukça rahat bir deneyim sunuyor. T100’de kullanılan GPU çözümüne göz atarsak entegre Intel GPU’su olduğunu görüyoruz. Intel’in 7. Nesil Ivy Bridge mimarisini kullanan GPU 311-667MHz frekansında çalışıyor. Tabletin ekran çözünürlüğü 1336x768 böylece GPU fazla zorlanmıyor. Depolama konusunda ise 32 ve 64GB eMMC bulunuyor.

P10504671.jpg


Performans

Dengeli bir şekilde hazırlanan donanımın T100’e yettiğini söyleyebilirim. Genel olarak internet ve öğrenci bilgisayarı olarak düşünülse de bu bilgisayarda RAW dosyalarınızı dönüştürüp üzerinde işlem yapabiliyorsunuz. Oyun konusunda ise basit modern oyunları ve bazı eski nesil oyunları oynayabiliyorsunuz. Örneğin GTA Sanandreas bu cihazla oynanabilecek bir oyunken günümüzün popüler oyunları Dota ve LoL gibi oyunlar da tatminkar bir düzeyde oynanabiliyor. eMMC’nin ve yeni nesil Atom’un gücü ile birlikte uygulama açılış süreleri de oldukça kısa. Aktif bir şekilde kullanırken yeniden başlatma işlemi 45 saniye sürüyor, sıfırdan çalıştırmak ise 15-20 saniye civarında. Üzerinde hareketli bir parça olmaması cihaz adına büyük bir avantaj, hem titreşim yok hem de ses. Her hangi bir aktif soğutma sistemine sahip olmasa da T100 serin çalışmayı başarıyor, Bay Trail görevini layığıyla yapıyor. Medya oynatma testlerimde yüksek bitrate’li 1080p dosyalar rahat bir şekilde oynatıldı, Note 3 ile çekilen 4K video ise kabul edilebilir performansta oynatıldı. İlk nesil Atomların 720p’de bile adam gibi sonuç veremediğini düşünürsek yeni nesil oldukça iddialı. eMMC’nin performansı ise okumada 110mb/s ve yazmada 45mb/s civarında dolaşıyor, bu üst düzey bir HDD’nin performansına denk düşüyor. T100’ün uykudan uyanma süresi ise saniyenin sadece 1/3’ü kadar. iOS ve Android tabletlerden alışık olduğumuz bu hız sonunda Windows’ta da karşımıza çıkıyor ve bizi sevinidiriyor.

P10504561.jpg


Ekran

T100’de 1336x768 çözünürlüğünde bir ekran olduğunu söylemiştim, bu ekranın tipi ise IPS. Böylece çok düşük açılardan bile renk kaybı olmadan görüntü alabiliyorsunuz. 10.1” ekran beş parmağa kadar çoklu dokunmatiği destekliyor, böylece multi-touch gerektiren oyunları da oynayabileceksiniz. Ekranın çok fazla parmak izi tuttuğunu belirteyim, özellikle bu, dokunmatik özellikli ve tablet ağırlıklı bir cihazda can sıkıcı bir durum. Ekranın parlaklığı aşırı olmasa da iyi bir düzeyde olduğunu söylemek mümkün.

P10504511.jpg


Klavye-TouchPad


Cihazı ilk kullanmaya başladığımda beni en çok rahatsız eden nokta klavye oldu. Özellikle klavyenin ucuz olması için üretildiği çok belli oluyor. Kaliteli bir laptop klavyesinden T100’e geçtiğinizde tuşların sanki garip bir yüzeye vuruyormuşçasına ses çıkarttığını hissediyorsunuz. Fakat bu pek problem değil çünkü bir süre sonra buna alışıyorsunuz ve eskisi gibi kullanmaya devam ediyorsunuz. Touchpad ise pek hassas değil. Önceki Asus laptop deneyimlerimde touchpadlerin daha hassas olduğunu görmüştüm, fakat yine şöyle bir şey var ki çok kısa sürede buna da alışıyorsunuz. Klavye konusunda belirtmek istediğim son nokta ise tüm Türkçe karakterleri içermesi ve enter tuşunun tam boyutlu olması. İngilizce versiyonda enter tuşu ufak olarak tasarlanmış, bazı sitelerde bu nokta atlanmış siz dikkat edin.

Hafıza

T100 yurt dışında 32 ve 64GB hafızalı olmak üzere iki model olarak satılıyor. Ülkemizde ise sadece Türk Telekom ile birlikte 32GB satılıyor ve resmi olarak 64GB model bulunmuyor. Tabii bu hiç gelmeyecek demek değil, belki ileride 64GB model de ülkemize gelir. 32GB’ın 15-16GB’ı bize kullanılabilir alan olarak geliyor. 15GB hafıza tabletine film, müzik, oyun, program atmak isteyenleri üzecek cinsten zira çabucak doluyor. Bir süre sonra kendinizi günde iki-üç kez çöp kutusunu boşaltırken buluyorsunuz. Genişletme olanağı ise microSD üzerinden sağlanıyor, 64GB bir microSD ile tabletinizin hafızasını genişletebilirsiniz. Bunun yanı sıra dock ünitesinde bulunan USB 3.0 üzerinden hardiskinizi hızlı bir şekilde bağlayabilirsiniz. Fakat sürekli bir harici disk ile dolaşmak sizi zorlayabilir.

Bağlantı

Dock ile tableti birleştirdiğimizde elimizde beş adet bağlantı arabirimi bulunuyor. Bunlar; USB 3.0, microSD, microUSB, microHDMI ve 3.5mm JAK olarak sıralanıyor. Benim bu konudaki tek sıkıntım USB sayısının yetersiz oluşuydu, keşke fiyatın üzerine birkaç dolar daha eklenerek bir tane daha USB konsaymış. Cihazı kullanırken türlü cambazlıklar içerisine girebiliyorsunuz. Ayrıca bağlantı konusunda bir sorun yaşamamak için şu resimdeki aparatları kullanabilirsiniz.

##Resimi görüntülemek için burayı ziyaret edin##

Pil

T100’ün en öne çıkan özelliklerin birisi de pil süresi. İdeal koşullarda T100 11 saat kadar pil ömrü sunabiliyor ki bu içinde gerçek bir Windows çalışan, Atom işlemcisi olan bir cihaz için inanın çok iyi bir süre. Tabii bu süreyi Asus ürünü “ideal koşullarda” test ettiği için yakalamış, ben ise günlük yaşam testimde 6-7 saati gördüm. Akşam full şarj ile elime aldığım T100’ün pil yüzdesi yoğun kullanımdan (Video izleme, fotoğraf düzenleme, internet gezintisi) sonra %10 seviyelerine düşmüştü, test ettiğim saat aralığı ise 17.30 ile 23.30’du. T100 ile bir otobüs yolculuğunu veya bir gezintiyi çok rahat bir şekilde çıkartabilirsiniz. Pil konusundaki tek eksi yan dock üzerinde ek bir batarya bulunmaması. Bunun nedenini de dockun sadece 50$ olması olarak gösterebiliriz. Buna rağmen cihazın pil performansı göz kamaştırıcı.

Ses

Beni en çok şaşırtan nokta T100’ün sesi oldu, ürünü elime aldığımda hiç bu kadar yüksek ses vereceğini tahmin etmiyordum. T100’ün üzerinde bulunan Sonic Master Stereo hoparlörler sayesinde yüksek bir performans alabiliyorsunuz. Ses düzeyi HTC One’ın çok çok ilerisinde.

Kamera

Tabletin üzerinde görüntülü görüşme yapabileceğiniz 1.2mp çözünürlüğünde kamera bulunuyor, T100’ün en büyük zaaflarından birisi bu kamera zira çok kalitesiz bir yapıda. Sadece olsun diye konulmuş bir kalite sunuyor, çok daha iyi sonuçlar için harici çözümlere yönelmek gerekiyor.

Yazılım

Yazının önceki bölümlerinde birkaç kez belirttiğim gibi T100’ün üzerinde gerçek bir Windows çalışıyor ve cihaz Windows 8.1 yüklü olarak geliyor. Bunun yanı sıra kutudan bir adet de Office 2013 Student sürümü çıkıyor ki bu konu da beni şaşırttı. Fiyat kaygısı olan bir ürün ile ücretli ve çok iş gören, alanında liderliğe oynayan dört adet (Office, Excel, PowerPoint, OneNote) yazılımın gelmesi çok iyi olmuş.

Değerlendirme

Öncelikle değerlendirmeyi fiyata göre yapacağımı belirteyim. Bu cihaz TTnet ile birlikte 24x49 (1176TL) ve 36x36 (1296TL) opsiyonu ile satılıyor. An itibari ile farklı bir satış kanalı da bulunmuyor. Fakat daha sonra Türk Telekom hariç 950TL civarında satılacağını da belirteyim. Bu bağlamda T100 benim gözümde çok iyi bir yerde bulunuyor. Render veya yüksek düzeyde oyun oynama haricinde pek çok işleminizi yapabileceğiniz, tablet olarak kullanabileceğiniz ve 11 saate kadar kullanabileceğiniz bir cihaz için bence bu fiyatlar çok uygun. Özellikle klavyesi ile birlikte satılması sizi çok rahatlatacak ve yanınızda ek bir klavye-fare taşıma derdinden kurtaracak. Benden geçer not aldığını söyleyebilirim.

Teknik Detaylar

İşlemci Intel Bay Trail Atom Z3740
GPU 7. Nesil Intel HD Graphics
RAM 2GB LPDDR3
Depolama 32GB dahili+64GB microSD
Bağlantı USB 3.0, microSD, microUSB, microHDMI, 3.5mm JAK
Ekran 10.1”,1336x768, IPS
Kamera 1.2mp
Bağlanabilirlik Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.0
Pil Li-Po, 31Whr
Boyutlar Tablet: 10.4” x 6.7” x 0.41”
Dock: 10.4” x 6.7” x 0.51”
Ağırlık Tablet:0.55kg
Dock:0.52kg
Kutu İçeriği Tablet, dock, USB kablo, 2 amper adaptör, Office 2013
Yazılım Windows 8.1+Office 2013

Foto Galeri

##Fotoğraf Galerisi İçin Burayı Ziyaret Edin##

Kaynak: www.İyisimi.Org
 
Üst