Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Ders - XHTML Nedir?

Ali Emre

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
30 Tem 2007
Mesajlar
2,141
Tepkime puanı
85
Web sitesi
gncart.com
Öncelikle biraz HTML ‘den bahsetmek istiyorum. HTML ismi Hyper Text Markup Language kelimlerinin başharflerinden meydana gelmektedir. Yani Türkçe karşılığı; Hareketli Metin İşaretleme Dili ‘dir. HTML için web sayfasının çatısı diyebiliriz, belli başlı tag ‘lardan oluşur ve dinamik bir yapıya sahip değildir.

HTML hakkında bu kadar bilgiden sonra şimdi XHTML ‘ye geçebiliriz. Aslında XHTML 2000 yılında W3C tarafından kabul edilmiş tüm internet tarayıcıları ve Gsm Telefonları tarafından standart olarak kabul edilmiştir. HTML biraz daha derlenip, geliştirilip ve belli bir standarta geçirilip XHTML olmuşturulmuştur. XHTML kullanmanın en temel amaçlarından birisi farklı tarayıcılarda sorun çıkarmamasıdır, bunun yanında tarayılar kodu daha çabuk algılar ve web sayfası HTML ‘ya göre daha hızlı çalışır. Bir diğer avantajı ise başta Google olamak üzere başlıca arama motorları XHTML standarlarına uygun yazılmış siteye tam not veriller ve arama motorlarında kötü kodlanmış rakip sitelere göre üst sıralara yükselir.

XHTML Extensible Hyper Text Markup Language , Türkçe karşılığı Esnetilebilir Hareketli Metin İşaretleme Dili anlamındadır. Her ne kadar Esnetilebilir denilsede bu esneklik kodlayan programcılar değil XHTML ‘yi geliştiren programcılar için geçerli olduğunu düşünüyorum zira XML yapısında var olan söz dizimi ifadelerini bünyesine alan bir dildir. XML ’de var olan sıkı ve uyulması gereken şartlar XHTML ‘de de geçerlidir. Bu doğrultuda XML ’de olan extensible ifadesini bünyesine almıştır.

XHTML kodlama mantığı?

İlk olarak bilmeniz gereken şey XHTML hiyerarşik bir yapıya sahiptir kodlar birbirlerini kapsarlar.

Örneğin ;

<html>
<body>
<div>Merhaba Dünya</div>
</body>
</html>

Ayrıca yukarıdaki örnektede farkettiğiniz üzere <….> şeklinde taglar açılır ve kesinlikle kapatılması gerekmektedir. Kapatılırken de </…..> şeklinde kapatılır.

Bilmeniz gereken bir diğer önemli husus ise XHTML tagları iki ana bölümden oluşur bunlar <head> ve <body> taglarıdır.

Head -> Sayfanın bilgilerini tarayıcıya, arama motorlarına bildirir ve gerekli Css veya js kodlarını import eder. Örneğin site başlığı, arama motorları için taglar, dil ayarları, gibi bilgiler bu alana yazılır ve Head bölümüne yazılan kadlar ziyaretçi tarafından görülmez.

Body -> Bu bölüm ise ziyaretçinin gördüğü bölümdür, sayfanın içeriği bu alana yazılır.

Şimdi en sade haliyle bir XHTML kodu yazalım;

<html>
<head></head>
<body></body>
</html>

Herhangi bir editörle hatta her bilgisayar da yeralan text editor ile bile bu kodu yazıp .html olarak kaydedebilirsiniz. Yukarıdaki kod bir XHTML dosyasının en yalın halidir.

Şimdi biraz dosyamızın içine birşeyler ekliyelim;

<html>
<head>
<title>İlk Deneme</title>
</head>
<body>
Merhaba Dünya
</body>
</html>

Umarım XHML kodlama mantığını kavramışsınızdır.
 

Bayfresh

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
24 Haz 2009
Mesajlar
147
Tepkime puanı
5
Ali Emre arkadasi paylasmis oldugu bilgi icin tesekkur ederiyorum..

Browserin xHTML oldugunu bilmesi icin <!DOCTYPE> kodlamayi sitenin en ustune koymasi lazim.

ornek:

Kod:
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "https://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="https://www.w3.org/1999/xhtml">

Ayrica Turkce karekter dogru cikmasi icin UTF8 kodlamasini kullanmak lazim:

Kod:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=utf-8" />
 
Üst