Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Dijital fotoğraf makinesi seçerken bilinmesi gerekenler

Hatice ÇAVDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
16 May 2007
Mesajlar
2,441
Tepkime puanı
46
Web sitesi
www.grafikerler.net
1- Bir makinenin Megapixel değerinin çok büyük olması o makinenin fotoğraf kalitesinin daha iyi olacağı anlamına gelmez.
Megapixel fotoğrafın büyüklüğünü temsil etmektedir, aynı zamanda çekilmiş bir fotoğrafta bulunan pixel sayısının ifadesidir. Daha da açmak gerekirse, fotoğraf pixel dediğimiz çok küçük kareciklerin bir araya gelmesiyle oluşuyor. Bir resmi AcdSee gibi bir programla büyüttüğümüzde fotoğrafın giderek kare kare bir bozulmaya uğradığını farkederiz. İşte bu pixellerin büyütülmesinden kaynakalnıyor. Bir resmin Megapixel değeri ne kadar büyükse büyütüldüğünde kalitesi o kadar az bozulur.

Megapixelin işlevi bir dereceden sonra kullanım alanına göre değişmektedir. Şöyleki aynı fotoğraf karesi bir 5 megapixellik bir de 3.2 megapixellik makinelerle çekildiğinde 5 olanının 3.2 olanından tek farkı ebat olarak daha büyük olmasıdır. Fakat bu büyüklük eğer profesyonel fotoğrafçılıkla uğraşılmıyorsa gereksiz bir büyüklük olabilmektedir.

Bir fotoğrafı baskı almak için fotoğrafçıya götürdüğünüzde kaliteli bir fotoğraf baskısı için fotonun 3 megapixelde çekilmiş olması yeterlidir. Yani 2 megapixelde çekilmiş bir fotoğraf, standart boyuttaki bir kağıda tab edilince kalitesi, 3 megapixelde çekilmiş bir fotoğrafa göre düşük olabilmektedir. Fakat 5 megapixel ile çekilmiş bir fotoğraf, aynı standart boyuttaki bir kağıda tab edildiğinde ise yine 3 megapixellik ile tamamen aynı kalitede olmakta, daha kaliteli olmamaktadır. Bunun nedeni standart büyüklükteki kağıda yapılan baskıda maximum 3 megapixelin kullanılabiliyor olmasıdır.

O nedenle 3.2 den yüksek megapixel değerlerinde çekilen fotoğraflar, eğer çok büyük kağıtlara tab edilmeyecekse (standard büyüklükten daha büyük olan kağıtlara) ekstra hiçbir avantaj sağlamamaktadır. Bunun için 3.2 megapixelden yukarı fotoğraf makinelerine amatör kullanıcıların meyil etmesi yok yere fazladan para ödemekle sonuçlanabilmektedir.

Tabi eğer standard olandan daha büyük fotoğraflar çekip bastırmak istiyorsanız 5 megapixel ve yukarısı makineler burada devreye giriyor ve alınabilir oluyor. Bu nedenle normal kullanıcıdan çok daha özel bir kesime hitap ediyor.

Bu noktada makineyi hangi amaçla kullanıcağınızı bilmeniz ve ona göre bir megapixel büyüklüğü belirlemeniz sizin için avantajlı olacaktır. Eğer normal bir kullanıcı olacak ve sanatsal fotoğraflarla uğraşmayacaksanız 3.2 megapixel çok iyi bir tercih olacaktır.

2- Dijital zoom ile optik zoom aynı işlevi görmez.
Bir makine alacaksanız onun dijital zoomunun kaç X olduğundan ziyade optik zoomunun kaç X olduğuna dikkat edilmelidir. Bu dijital zoom olmasın anlamına da gelmez.

Dijital zoomun tek yaptığı, AcdSee deki bir resmi + tuşuyla büyütmenin yaptığı etkidir. Yani tam olarak yaptığı şey, makinenin arkasında bulunan LCD ekranda zoom yaparak çekilmiş olan resmi büyüterek ayrıntıları görmenizi sağlamaktır. Çünkü makinenin LCD ekranı çok küçüktür ve çekilmiş olan resme tam ekran baktığınızda fotoğraf çok küçük görünmektedir. İşte dijital zoom burda devreye girmekte ve resmin belli bir noktasını daha büyük görebilmenize yardımcı olmaktadır. Bunun dışında hiçbir fonksyonu yoktur. O nedenle sakın digital zoom bilmem kaç X kandırmacasına düşmeyin.

Optik zoom ise belirli bir görüntünün fotoğrafını çekerken ona durduğunuz yerden yakınlaşıp uzaklaşarak kareyi istediğiniz ölçüde yakalamanızı sağlayan fonksyondur. Bu fonksyonun işlevi fotoğrafı çekmenize kadar olan sürede geçerlidir. Optik zoom ne kadar fazlaysa sizin için o kadar kullanışlı olacaktır. Bu nedenle fotoğraf kalitesine etkisi vardır ve önemlidir.

3- Bir makinenin fotoğraf kalitesini belirleyen en önemli etmen ise o makinenin kullandığı optik lensin kalitesidir.
Düşünüldüğünün aksine bir makinenin fotoğraf kalitesini, megapixel değerinden ziyade o makinenin kullandığı optik lens belirlemektedir. Bu nedenle seçim yaparken ilkin optik lens olarak önde olan üreticileri tercih etmeniz avantajınızadır. Çünkü çoğu küçük firma çok yüksek özellikler ve nispeten düşük fiyatları ile size cazip görünmesine rağmen, kullandığı optik lensin düşük kalitede olmasıyla sizi hayal kırıklığına uğratabilir. Birçok küçük marka, kasasının haricinde iç yapı olarak birbirinin aynısıdr. Çünkü bütün parçaları piyasadan toplamakta ve yalnızca dış gövdesinde küçük farklılıklara giderek satışa sunmaktadır. Buraya kadar bir sorun yok asıl sorun birbirleri ile fiyatsal rekabete girip bu parçaların kalitesini düşük tutmalarıdır. Tüm bu sebebler ışığında size optik lenslerini bizzat kendileri üreten ve iyi lensleriyle bilinen markaları tercih etmenizi önerebilirim. Lens üreticileri; Canon, Nikon, Sony, Olympus, Kodak, Fuji, Minolta, JVC markalarıdır.

4- Makine seçiminde flaş fonksyonuda önemlidir.

Fotoğraf çekilirken flaş patladığında kuvvetli ışık insan gözünün içinde ve en arkasında bulunana kılcal damarlardan yansıyarak kırmızı bir renk verir. Bu durum fotoğraflara yansır ve kişinin gözü kırmızı çıkar. Bu durum ışık seviyesi yetersiz ortamlarda daha sık meydana gelmektedir. Bunun önüne geçmek için flaşında Red Eye Reduction özelliği olmalıdır. Bu özellik deklanşöre bastığınızda 1 nci ışıklamayı yapar, ardından 2. nci ışıklamayla fotoğrafı çeker böylece göz kendini ışığa göre ayarlamış olur ve kırmızılığın önüne geçilmiş olur. Alacağınız makinede bu özelliğin olması sizi bu dertten kurtaracaktır.

5- Görüntü sensörü de fotoğraf kalitesini doğrudan etkiler.
Mevcut iki adet sensör vardır: CMOS ve CCD sensörü. Bunlardan CMOS eski tip makinelerde kullanılan ve nispeten ucuz olan sensördür. Fakat bazı üst düzey fotoğraf makinelerinde (D-SLR) kullanılmaktadır. CCD ise yeni nesil makinelerde (Compact) sıklıkla kullanılır. CCD sensör kalite bakımından CMOS dan iyidir. Ve nispeten daha pahalıdır. CCD sensörlü makineleri seçmeniz fotoğraf kalitesi bakımından doğru olacaktır.

6- Deklanşör gecikmesi canınızı sıkabilir.
Bir fotoğraf çekimi sırasında gülümsediniz ve poz verdiniz arkadaşınızda deklanşöre bastı. İşte bu basma işleminden fotoğrafın yakalanabilmesine kadar geçen süre deklanşör gecikmesidir. Bu gecikme ne kadar fazla olursa sizde o kadar poz durumunda kalacaksınız. Bu noktada resmin doğallığıda bozulabilmektedir. Bu nedenle deklanşör gecikme süresi 2 saniyeyi geçmeyen makineler iyi bir tercih olacaktır.

7- Piller ve hafıza ünitesi fotoğrafın kalitesiyle hiçbir ilgisi olmamasına rağmen kullanım açısından önemlidir.
Bir makinenin pil süresinin uzun olması iyi bir özellik olacaktır. Makine alırken en son dikkat edilebilecek özelliklerden biridir. Makinenin şarj edilebilir kalem pille çalışabiliyor olması avantajınızadır. Piller bittiğinde normal kalem pil alıp devam etme imkanınız olur.

Makine ile birlikte gelen hafıza ürününün boyutuda önemlidir. Ne kadar hafıza o kadar fotoğraf kaydı demektir. Bu nedenle yüksek hafızalar avantajlıdır. Ayrıca makinenin PC bağlantısı için USB çıkışının olması olmazsa olmaz bir başka özelliktir.

Alıntıdır...
 

Yasemin

Belgisiz Sıfat
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
14 Ağu 2007
Mesajlar
3,962
Tepkime puanı
175
Yaş
40
Teşekkürler paylaşım için:angel:
 

damla1

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
2 Ağu 2008
Mesajlar
5,055
Tepkime puanı
110
faydalı bilgiler teşekkürler...
 

wwaslıww

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
30 Ara 2008
Mesajlar
2,427
Tepkime puanı
58
paylaşım için teşekkürler
 

logosgrafik

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
24 Eki 2007
Mesajlar
143
Tepkime puanı
1
yararlı bilgiler teşekkür ederim yalnız bir şey sorucam; optik lensin kalitesi derken bunun sayısal bir değeri veya ifadesi varmıdır. eğer varsa optik lens aralığı profesyenel anlamda ne olmalıdır.
 

stillwater

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
20 Kas 2008
Mesajlar
2
Tepkime puanı
0
paylaşım için teşekkürler... Ben fotoğraf makinası alıcak biri olarak bu bilgiler çok işime yaradı neye göre seçim yapabileceğimi anladım... Tekrardan teşekkürler...
 

metsak

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
25 Şub 2010
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
çok yardımcı oldu sonsuz teşekkürler..
 

Hamzaayaz

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
31 Mar 2010
Mesajlar
51
Tepkime puanı
0
çok yararlı bilgiler hele şu günlerde makina almayı düşünüyordum

ellerinize sağlık
 

Tuning_Boy

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
10 Nis 2010
Mesajlar
29
Tepkime puanı
0
Güzel paylaşım teşekkürler bilgiler her zaman lazım olacak...
 

Kasmer

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
6 Şub 2008
Mesajlar
26
Tepkime puanı
0
Teşekkrler bilgi için , ah bir de fiyatlar öğrenci için iyi olsa :)
 

Hokage

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
1 Şub 2009
Mesajlar
5
Tepkime puanı
0
Merhabalar, açıklamalarınız çok güzel ve bilgilendirici yalnız iş makine seçimine geldimi çok fazla ürün olduğundan insanın yinede kafası karışıyor. Ben 3. sınıf grafik öğrencisiyim fotoğraf makinesi almak istiyorum ama haftalardır bakmama rağmen tatmin edici bi sonuca ulaşamadım... Mümkünse bana hem okul hemde ilerde iş için yeterli olabilecek bi kaç makine örneği sunabilirmisiniz aşırı mükemmel bişey olması gerekmesede yinede yarı profesyonel dslr bi makine istiyorum... 1500 lira civarı bütçem var yardım ederseniz çok sevinirim... ( Bütün okul hayatım boyunca sürekli bilgilerinden yararlandığım bu site umarım bu seferde bana yol gösterir :))
 

06ASK

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
23 Eki 2012
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
evet çok faydalı bılgıler sunmuşsun teşekkurler...
 

06ASK

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
23 Eki 2012
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
çok faydalı bılgı sunmuşsun bızlere teşekkur ederız...
 
Üst