shedesign
👑Efsanevi Grafiker👑
Bir mürekkep kutusunun etiketine baktığımızda mürekkeple ilgili pek çok bilginin üzerinde yeraldığını rahatlıkla görebiliriz.
Yukarıdaki fotoğrafa bakacak olursak:
1-Baskı tekniği: mürekkebin uygun olduğu baskı tekniğini belirtir. Sheet-fed ofset tabaka beslemeli ofset baskı anlamında bildiğimiz konvansiyonel ofsettir.
2-Kuruma süresi: Mürekkebin, mürekkep haznesinde kurumadan kalabileceği süreyi gösterir. Bu süre mürekkebin türüne göre değişmekle birlikte 72 saate kadar(katkı maddeleri ile bu süre arttırılabilir) uzayabilmektedir. Yukarıda yeralan mürekkep 12 saat kurumadan haznede kalabilmektedir.
3-Işık haslığı: :Bu değer mürekkebimizin güneş ışığına maruz kaldığında solmaya karşı gösterdiği dirençtir. 1 ile 8 arasında değerler ile ifade edilir. 1 mürekkebin solmaya karşı direncinin çok az olduğunu, 8 ise en dayanıklı mürekkebi ifade eder. Yukarıda yeralan mürekkebin ışık haslığı 5 tir. Bu sarı ve magenta renkler için(güneş ışığına aşırı maruz kalmayacaklar ise) normal bir değerdir.
4-Örtücülük: Mürekkepler transparan ve opak olmak üzere ikiye ayrılırlar. Trikromi baskıda CMYK dan diğer renklerin oluşabilmesi için mürekkebin transparan olması gerekir. Opak olur ise tramların üst üste geldiği bölümlerde en üstteki tram noktası alttaki rengin tramını kapatacağından renk oluşumunu engeller. Yukarıda içi boş kare, transparan mürekkebi simgelemektedir.
5-Kuruma: Mürekkepler üç farklı şekilde kurur.
-Oksidatif
-Emilip oksidatif
-Emilip
Oksidatif kuruma mürekkebin havadaki oksijen ile tepkimeye girmesiyle gerçekleşir. Emilme ise mürekkebin, kağıt içine nüfuz ederek kuruması biçiminde açıklanabilir.
Yukarıda yeralan mürekkebin kuruma biçimi emilip oksidatif olarak 2 koduyla belirtilmiştir.
1-Mürekkep kodu: Her mürekkep üreticisi firma ürettiği mürekkep serilerini özel kodlarla numaralandırır. Kodlamada kullanılan sistemde firmalar arasında bir birliktelik olmadığı için ortak bir açıklama yapmak mümkün değil.
2-Üretim tarihi: Bazı mürekkepler için (örneğin; UV mürekkepler) üretim tarihi çok önemlidir. Çünkü uzun süre saklanmaları/depolanmaları mümkün değildir(UV mürekkep için ortalama 1 yıl).
3-Kutu ağırlığı: Mürekkep kutusunun net ağırlığını belirtir. Tabaka ofsette genel olarak 1 ve 2,5 kg lık kutular tercih edilmektedir. Ancak bu değerler bir standart değildir. Özel siparişler ile (örneğin; varilde) mürekkep almak mümkündür.
4-Alkol dayanıklılığı: Mürekkebin, hazne suyuna alkol ilavesi yapılan makinelerde(alkollü ofset baskı makineleri) kullanıma uygunluğunu belirtir. + kullanılabileceği, - kullanılamayacağını, alkole dayanıklı olmadığını gösterik.
5-Nitro dayanıklılığı: Mürekkebin, lak ve selefon tutkalı gibi kimyasallara dayanıklılığını gösterir. Baskı sonrası yapılacak işlemlere göre dikkat edilmesi gereken bir husustur.
6-Alkali dayanıklılığı: Mürekkebin, alkali(baz veya genel olarak sabunlara) maddelere dayanıklılığını gösterir. Özellikle ambalaj baskılarında veya deterjan, sabun benzeri temizleyicilerle temas etmesi muhtemel işlerde kullanılır.
7-Saklama süresi; Mürekkebin tazeliğini ve özelliklerini koruyabildiği süreyi gösterir. Yukarıdaki mürekkep kutusu limit vermemiş ancak mürekkeplerin tazeliklerini çok uzun süre koruyamadıkları bir gerçek.
6-Kuruma Süresi: Kuruma süresi mürekkebin mürekkep haznesi ve merdaneler üzerinde kurumadan kalabileceği süreyi gösterir.
Farklı bir üreticiye ait mürekkep kutusu. Yine kutu etiketinden birçok bilgiye ulaşmak mümkün.
6-Mürekkep kodu: İlk fotoğraftaki kodlama sistemi ile bu fotoğraftakine bakarsanız, her üretici firmanın farklı bir yöntem kullandığını görebilirsiniz.
...alıntı...