Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

eps ps ve ai formatları nedir ?

güneş gün

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
12 Mar 2008
Mesajlar
327
Tepkime puanı
3
arkadaşlar eps ps ve ai formatları ne oluyor birileri bana bilgi verebilir mi? ben bu bölümden pek çok vektör indirdim ama jasc paint shop pro 9 diye bi program kurulu bende kullanmayı da pek bilmiyorum .. eps ps ai formatlarından bazıları açılıyor bazıları ise açılmıyor...hemde tek tek ancak bakabiliyorum ard arda bakamıyorum.. yani aslında ben resim ve fask görüntüleyicide ard arda resimlere bakmak istiyorum ama olmuyor ne yapmam lazım:angel::angel:
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

kasta095

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
23 Mar 2008
Mesajlar
4,835
Tepkime puanı
173
Adobe Illustrator (AI), Adobe firmasının geliştirdiği vektörel çizim yazılımıdır. Formatları: ai, eps, pdf ve svg.

Gelişmiş vektörel grafik çizim özellikleri ile öne çıkan bir yazılım olan Illustrator, QuarkXPress'in de olduğu gibi endüstri standardıdır. En güçlü rakibi Macromedia firmasınca geliştirilmiş olan Freehand adlı programdır. Ancak Macromedia'nın 2005 yılında Adobe tarafından satın alınmasıyla ve Adobe'nin Freehand'i geliştirmeyi sürdürmeyeceği yolundaki genel kanı, profesyonelleri Illustrator'a yönlendirmeye başlamıştır. Hem Mac OS, hem de Windows sürümleri bulunmakta olup, Adobe Creative Suite paketiyle sunulmaktadır. Paket içinde bulunan Photoshop, InDesign ve Acrobat Professional ile mükemmel bir uyum içindedir.

Corel firmasının ürettiği Corel Draw yazılımı ise, Illustrator'ın Freehand'den sonraki en önemli rakibi olmakla birlikte genel olarak Windows ortamında tercih edilir ve Türkiye'de çoğunlukla etiket, bayrak, kartvizit, davetiye gibi baskılı işleri üreten firmalarca kullanılır. Illustrator ise, bir endüstri standardı olması nedeniyle tasarım profesyonellerince ve çoğunlukla Mac OS ortamında tercih edilir.

Türkiye'de Freehand'in Illustrator'a üstünlüğü sürmektedir. Illustrator, halühazırda az sayıda profesyonel tarafından kullanılıyor olmasına rağmen, Freehand'den Illustrator'a doğru hızlı bir geçiş yaşanmaktadır.

Adobe firması, Bilkom ile yaptığı çözüm ortaklığı anlaşması sonrası, Türk kullanıcılar için Illustrator'ın da içinde bulunduğu Adobe Creative Suite paketini Türkçeleştirme çalışmalarını sürdürmektedir.

Illustrator'ın kullanımda olan son sürümü, Adobe CS3 ile gelen 13'tür.

alıntı


.EPS uzantalı dosya İllustrator / Corel Draw programlarda çabilirsiniz. .Ai dosya sadece İllustratorda açabilirsiniz.
 

:::AmbrosiA:::

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
4 Nis 2008
Mesajlar
1,868
Tepkime puanı
27
Yaş
47
ps dediğimizde photoshop'un kısaltılmış adını söylüyoruz... bunun dışında ps'yi uzantı olarak sorarsanız postscript dediğimiz portatif döküman oluşturma anlamındadır... bu yaptığımız bir işi filme gönderirken hem önizleme yapıp kontrol etmemizi, hemde filme düzgün bir şekilde işi göndermemizi sağlar... eps photoshop formatıdır... tıpkı tif ve jpeg gibi... ai ise adobe illustrator uzantısıdır ve bu vektörel bir programdır... resim ve faks görüntüleyicide jpeg, eps, ve tif uzantılı resimleri arka arkaya görebilirsiniz... yanlış bir bilgilendirme yaptıysam düzeltilsin lütfen...


haklı olarak biraz önce bir uyarı aldım ve bunu belirtmekte fayda görüyorum... eps sadece photoshop uzantısı olmayıp diğer vektörel programlarda da eps kayıt etmek mümkündür... bu konuda gösterdiği hassasiyetten dolayı ve beni uyardığı için kasta'ya teşekkür ediyorum...
 
Son düzenleme:

kasta095

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
23 Mar 2008
Mesajlar
4,835
Tepkime puanı
173
EPS formatı hemen hemen bütün çizim ve sayfa düzenleme programları tarafından desteklenir. Photoshop programında, döküman Bitmap modunda kaydedilirken Transparen Whites (Beyazları transparan yap) seçeneği işaretlenerek kaydelirse dosyada beyaz alanları şeffaf tanımlayabilmesidir. Renkli bir döküman EPS olarak kaydedilecekse olası baskı problemlerini önlemek için CMYK moduna geçirilmiş olmalıdır.

Kaydederken karşınıza çıkan dialog kutusunda;

Preview: EPS dosyanızı diğer programlarda kullanırken resmin nasıl göründüğüne dair bir öngörüntüdür. Bu sayede resmi istediğiniz kadraja yerleştirebilirsiniz. Bu menüdeki Macintosh seçeneği bütün programların kullanabileceği bir PICT öngörüntü oluşturur. Dosyanızın öngörüntüsünü TIFF seçerseniz bu dosyayı IBM uyumlu bilgisayarlarda da kullanabilirsiniz.
Encoding: Bilgilerin dosya içinde ASCII yada Binary şeklinde saklanmasını isteyebilirsiniz. Binary kodlama ASCII'nin yarısı kadar yer tutar. Genellikle Binary kullanılır fakat bazı PostScript hatalarını resim dosyalarını ASCII kaydederek önlemeyi deneyebilirsiniz.
Clipping Paths: Photoshop 4,0 versiyonunda görüntü dosyanız üzerinde dekupe etmek istediğiniz bölgeyi kapsayan path'i seçeceğiniz bölümdür. Photoshop 5,5 versiyonu, eğer kaydet komutunuzdan önce path penceresinden çizimi clipping etmişseniz otomatik olarak dekupe edilmiş görüntüyü dosya içine yazar.


TIFF formatı
bilgisayarlar arası ortak bir dosya formatıdır. Tüm programlar tarafından desteklenir. Bu formatta kayıtlı dosyalar, herhangi bir uygulama programının sayfa içine alındığında görüntü ve zeminin renk değerlerini azaltma ve değiştirme olanağı verir. Örneğin farklı farklı renklerde kullanacağımız bir görüntü yada logoyu TIFF formatla kaydadip sayfaya yapıştırdığımızda renklerini değiştirebiliriz. Bu yolla her renk değişikliğinde onu yaratan uygulama programını açıp yeniden renk verip yeni dosyalar yaratmamış oluruz.

Kayıt sırasında LWZ seceneği dosyayı sıkıştırarak kayıt edilmesini sağlar ancak, bu seçenekle kayıtlı dosyaları film baskı araçları desteklemez. Bu kayıt biçimiyle gönderdiğiniz dosyaları, film servisinize bildirirseniz doğacak sorunları baştan halletmeş olursunuz.

Photoshop Document (PSD) Photoshop uygulamasına özel bir formattır. PSD çok sayıda alfa kanalını, path'ı ve katmanı desteklemektedir. PSD dosyaları ikili dosya, indekslenmiş renk, gerçek renk RGB, CMYK, Lab biçimlerini destekler. Çalışma yaptığınız işlerin PSD'sini saklamayı alışkanlık haline getirmeniz, daha sonra yapıcak düzeltmelerde çok işinize yarayacaktır.


Post-Script dosyaları niçin gereklidir?

Post-Script .ps özel formatında belgelerin biçimlendirmesi kağıda basıma uygun olarak belirlenir. Post-Script türünün avantajı kurulu donanımdan bağımsız oluşu. Kayıt ve basma işlemleri için kullanılan bilgisayarlar birbirinden farklıysa bile her yazıcı bir Post-Script dosyasında mevcut grafik ve yazıları kaydettiğiniz haline uygun olarak aynı şekilde kağıda geçirir.
Bu nedenle Postscript her şeyden önce profesyonel baskı firmaları tarafından kullanılır. Bir post-Script dosyasının ayarlanması genelde sadece özel bir DTP veya grafik programıyla mümkündür.


Saskın köfte, yok uyarı değil, ben kendim merak ettım onun için sormuştum:utann:




Hangi Uzantılı Dosya Hangi Programda Çalışır?
 
Son düzenleme:

güneş gün

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
12 Mar 2008
Mesajlar
327
Tepkime puanı
3
ben değerli bilgileriniz için teşşekür ederim bişey daha sormak istiyorum bu indirdiğim resimleri kullanabilmek için kendi formatına uygun olan programı yüklemem mi gerekiyor doğru mu anladım.
 

sh3yth4n

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
18 Haz 2008
Mesajlar
55
Tepkime puanı
0
Kendi programlarında açmak en doğrusu olur. Alternatif olarak aynı formatları destekleyen farklı programlarıda kullanabilirsiniz. Normal bir kullanıcı iseniz ACDSEE isimli programın deneme sürümünü internetten edinebilirsiniz. Birçok resim formatını desteklemektedir(Photoshop yüklemeden PSD dosyalarını goruntuleyebilirsiniz).
arkadaslar verdiğiniz bilgiler icin tesekkurler.
 

uxexex

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
15 Ocak 2009
Mesajlar
18
Tepkime puanı
1
değerli bilgiler için teşekkürler.
EPS; içinde hem raster hem de vektör bilgileri aynı anda barındırabilen, vektör tabanlı ve piksel tabanlı programlar arasında ORTAK formatlardan biri diye biliyorum.
 

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
1,209
Tepkime puanı
38
Web sitesi
www.grafink.org
PS : PostScript ( adobe firmasının keşfetteği ve geliştirdiği şu an tüm dünyada standart haline gelmiş printing yazılım dilidir)

Eps: Encapsulated Post Script ( kullanım açısından kolaylaşmış PS diye tanımlanabilir )

Ai: Vektörel yazılım dilidir, Bu da Adobe tarafından geliştirilmiştir.


Jpg, tif, Png ne kullanırsanız kullanın siz print dedikten sonra bu dosyaların hepsi kullanılan arayüz ve programlar vasıtası ile PS ye dönüştürülerek yazdıracak olan donanıma aktarılmaktadır...

Adobe programlarının diğer programlara göre özellikle renkler üzerinde daha başarılı olmalarının temelinde bu sektörün tüm alt yapısını kendilerinin kurmuş olmaları yatmaktadır.
 

kerim9967

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
21 Kas 2007
Mesajlar
26
Tepkime puanı
0
Adobe Bridge i incelemenizi tavsiye ederim. Adobe nin explorer ı desek yanlış olmaz. Bu tür dosyaları istediğiniz gibi görüntüleyebilir. Yalnız piyasada tek başına satılmaz, tek veya paket halinde satılan Adobe ürünleriyle birlikte gelir. (Photoshop, illustrator, master collection v.s. gibi)
 

izge

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
22 Tem 2010
Mesajlar
139
Tepkime puanı
0
bunları yapmaya çalışman lazım..biraz daha uğraş..uğraş..uğraş. sevgi li gün eş bu formatlar unut sen YA DA masaüstünden hallet ne hallediceksen..sana bu yakışır;)
 

güneş gün

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
12 Mar 2008
Mesajlar
327
Tepkime puanı
3
:) teşekkürler... çok öncelerde açmıştım bu konuyu
 
Üst