Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Freelance bir işe bakış açısı.

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Bu bana gelen freelance bir işin maili:

işlerimizin bazı bölümlerini bu şekilde internet üzerinden arkadaşlarla yapmaktayız
broşür, el ilanı, dergi , kurumsal kimlik vs..
çalışmayı hazırlayacak arkadaşlara firma ile ilgili bilgiyi ölçüleri logo ve firma ile ilgili resimleri gönderiyoruz onaylanan tasarım üzerinden ödemesini yapıyoruz

Bu da cevabım:

İlginizden ötürü teşekkür ederim, ancak çalışma sisteminiz benimkinden biraz farklı. Ben bir işi aldığım zaman ödemenin yarısını peşin alıyorum. Tasarımlarımın beğenilmemesi gibi bir durumla hiç karşılaşmadım Allaha şükür. İşime saygı duyduğum için de bu tip istekler beni bir hayli hayal kırıklığına sürüklüyor. Bu işe emek veriliyor nihayetinde ihale usulü gibi oturup sadece fiyat verilmiyor. Olması gereken başta tek bir kişiyle anlaşmanız, işi beğenilmezse değişİklik isteme hakkı var nihayetinde müşterinizin. Kimse yarış atı değil. Üslübum sert olduysa kusura bakmayın. Lütfen sisteminizi gözden geçirin.

İyi çalışmalar, Deniz

ma®tin

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
cuk diye oturmuş cevabınız harikasınız
bunlar menajer galiba
Allahım ne günlere kaldık bu adamlara iş yaptıran da vardır
söyledikleriniz az bile

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Noktasına ve virgülüne kadar katılıyorum.
Artık freelance işverenler ihale usulüyle çalışıyor.Bir işi 3-5 kişiye aynı anda verip içlerinden beğendiklerini seçiyor.Haliyle diğer emek sarfedenler ise biraz amiyane tabir olacak ama avuçlarını yalıyor.Kimse kusura bakmasın ama hakediyorlar.
Dediğiniz gibi bana da bir iki teklif geldi böyle.Aynı cevabı bende verdim.Bundan sonra da verecem.
Ama maalesef bazı kişiler ( ben bunlara grafiker demiyorum.çünkü uzaktan yakından alakaları yok ) bu şekilde davranarak işvereni bu sisteme çekiyorlar.

Bazen öyle işlerle karşılaşıyorum ki hayretler içinde kalıyorum.Geçen elime bir el ilanı geçti.Belki inandırıcı olmayacak ama inanın o el ilanını 9 yaşındaki kızıma versem paintte yarım saatte hazırlar.
İşte bu tip iş çıkaranların sistemidir ihale usulü çalışmak.Yaptıkları iş ortada.

damla1

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Harika bir cevap olmuş canım :alkis::alkis::alkis:

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Desteğiniz için teşekkür ederim. Bu bakış açısı "iş" bilincinin bile alt üst olmasına sebep oluyor. Sanıyorum televizyonda çarkıfelek tarzı "ya tutarsa" tarzı çok şey var. Bilinçlere işlemiş, ondan oluyor bu... Şu anda tüm sektörler zor günler geçiriyor olabilir. Ama bu her işin prensiplerden kopuk, hatta onursuzca olacağı anlamına da gelmiyor. Umuyorum, herkes hak ettiği işverini-işi bulur. Bence herkesin "hayır" deme hakkı, şansı var. Böylelikle hak edilen işe "evet" denmiş oluyor aslında.

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Gelen cevap arkadaşlar,

ne yapmak istediğinizi nede söylemek istediğinizi alamadım kimseyi yarıştırmak değil niyetimiz ticaret ediyoruz işi beğenip beğenmemek bizim tercih hakkımız değil
biz sadece ofisdeki arkadalarımızın yetişemediği işler için böyle bir yol tercih ettik ilan verdik siz cevap yazdınız biz çalışma şeklimizi söyledik kabul edip etmemek sizin tercihiniz sitede yazadığınız cevabı bize yazmamanız sizin biraz havadan gittiğinizi açıkça bize anlatıyor.iş aslında çok basit teklif ve tercih yaptığınızı kendini beğenmişlik ve terbiyesizlik olarak sayıyorum.bunun cevabınıda sitede yayınlayın oradan okuruz biz

Benim cevabım:

Karşınızdaki insanların çoğu çoluk çocuk değil; ev geçindiren insanlar. Atıyorum bir kurumsal için gerçekten çalışmak ne demek biliyor musunuz? Benim gibi terbiyesizler işlerini ciddiye aldıklarından tüm zamanını o tasarıma verirler. Başka iş almazlar. Sıfırdan yaratmaktır tam anlamıyla. Ama sizin gibi terbiyeli insanlar o kadar basite alır ki bunu, haydi çocuklar buyrun yarışın derler. Bakalım hanginizinki güzel olmuş. Çok ayıp. Kötü bir şey demedim size, linki de yolladım arkanızdan konuşmuş olmayayım diye. Belki kafanıza düşen tuğla gibi şimşek çakar da hatasını anlar dedim sizin için. Ajans olarak hizmet veriyor olmalısınız müşteriniz size "ben 5 tane ajansla anlaştım. Buyrun yapın hangisini beğenecem bakalım?" dese dalga geçiyor olmalı demelisiniz. Dalga geçiyor olmalı çünkü. Düşünün grafikere para veriyorsunuz, elektirik var, işyeri giderleri var, var var var... Bunu demekle de kendinizi beğenmişlik etmezsiniz emin olun, ben de etmedim. Bizim de emeğimiz var, PC bedava çalışmıyor, internet bedava değil, çocuğuma ekmeği bak amcalar benimkini beğenmiş diyerek yedirecek ya da tüh bak kızım amcalar başkasını beğenmiş diyerek yediremeyecek halim yok! Müşterinin beğenmeme hakkı var, sizin de çalıştığınız o tek grafiker her kimse şurasını değiştir ya da farklı bir şey yap deme şansınız var. Bu işler böyle yürür. Ama sizin işinizin nasıl yürüyeceği kimin umrunda? Nasıl biliyorsanız öyle yapın layığını bulur herkes. Hakaretlerinizi iade ederdim ama beni sizden ayıran farklar var. Onlardan koptuğum an insanlığımdan şüphe ederim. Sizden de şüphe ettim bu yanıtınızdan dolayı.Evet sitede yayınlıyorum, kurallara aykırı olmasaydı bakın bu derdim, Yazık! yapamıyorum.

Başka mail gelirse yayınlamayacağım, cevap da yazmayacağım.

Son düzenleme:

wildturk1

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
arkadaşlar olayları biraz abartiyorsunuz bence grafiker olarak bu işi hakkıyla yapan arkadaşlarımız farklarını yaptıkları çalışmalarla ortaya koymalıdır iş verenlere bu şekilde verilen cevaplarla değil

sitede aşaği yukarı iş taleplerine bu şekilde verilmiş bir sürü cevap okudum bende size anlatayim bir iş verenin grafikerim diyen arkadaşlarin ellerinden cektiklerini :) yada anlatmayayım

insanlar kavun değilki koklayip bilgi ve becerilerini anlayasiniz işe ilk başlayan grafikerin sağlam olarak tam tamına bir hafta çalışıyor bir hafta sonra sağdan soldan arakladiği üretim ve kendi emeği olmayan tasarimlari bitince şiştim diyor cekiliyor kenara :)

bir hafta sonra hiç bir iş gününde yetişmiyor
bir hafta sonra grafiker arkadaşlarin zaman ve mekan özgürlüğü tanindiği için işlerinde büronun yolunu unutuyor aradiğinizda hastayim yastayim diyor :)

bende bir sürü böyle şeyler sayabilirim çünkü hepimizin üç aşaği beş yukari yaşadiği şeyler bunlar

fiyatlandirma ve üçretlendirme kısmına gelince iş veren kişi kurum yada kuruluşlardan bir grafikerin ağzi ne kadar yanmışsa yaptiği işten hakkını alamamasından dolayi bir iş vereninde ayni ölçüde kaptirdiği paranin haddi hesabi yok

malesef aşaği tükürsek sakal yukari tükürsek bıyık olayi tam olarak iş verenlerle grafikerler arasindaki olayin tanimi gibi bence :)

not: bu yazdiğim yaziyi lütfen yukardaki konuyla bağdaştirmayin bağimsiz bir yazi olarak yazmak isterdim ama buraya denk geldi

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Bağdaştırmak değil de... İşin özü ne biliyor musunuz? Herkes biraz durup kendini her bir yere koyup düşünmeli... Grafiker olarak ben, beni düşünmeliyim önce, işvereni düşünmeliyim bir de kesinlikle! İlk olarak kabul edilmesi gereken şey, çalışan-çalıştıran birbirlerinin geçim kaynağıdır. Kim ne derse desin ikisinin de birbirine ihtiyacı var. Kimse bir diğerinin üzerinde senin bende alternatifin var baskısı oluşturma hakkına sahip değil. ...Ve yine hiç kimse de tek değil. Kimsenin hakkı yenmeden basit bir çok çözüm üretebilir. Arada bir sözleşme olabilir mesala, free grafikeri de işvereni de güvence altına alır bu. Daha başka şeyler olabilir ne bileyim. Hiç bir şey yoksa referanslar sorgulanmalı... İnsan kendine, işine, karşısındakine saygı duyarsa; ona da saygı duyan gelecektir, saygı duymuyorsa karşısındakinin saygısını da yerle bir edebilir; bu çok kolay oluyor gözlemlerime göre.