Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Freelance Çalışma Süreci İle İlgili Sorular.

eratasarim201

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Web sitesi
eratasarim2012.blogspot.com
Freelance çalışmalarda bazı şeyler aklıma takıldı.

Birincisi iş bağlantısı yaparken karşıdaki müşteriye illa ilk önce para diye diyaloğa girilmiyor. Belki profesyonel olmadığım için böyle

düşünüyorum. Ama bana göre daha nasıl bir çalışma yapacağım, müşteriye kaç tane tasarım örneği sunacağım, bakalım beğenilecek

mi diye düşündüğüm için ve müşteriyi kaçırmamak için tamam hazırlarım sunarım diyorum.

Evet bir iki bu şekilde çalışılsın tamam kabul. Ya daha sonra? Beğenilmediği taktirde grafikerin harcadığı emek ve zaman boşa

gitmeyecek mi?

Bir diğer taraftan müşteriden anlaştığınız miktarın belli bir oranını avans olarak alın deniyor. Beğenmedikleri zaman bu avans ne

olacak? Geri verilecekse neden o kadar emek harcanılsın? Geri verilmeyecekse müşteri beğenmediği tasarıma küçük bir oran da da

olsa para mı verecek?

Freelance çalışanlar nasıl çözüyor bu sorunu.

Bir de anlaştığınızı sandığınız bir müşteri diyor ki yap çalışmanı da görelim, beğenirsek alırız. Ya beğenmezse? Ya da beğenmedim

almıyorum deyip küçük bir yerini değiştirip benim bu çalışma derse. Tamam ana dosya gönderilmiyor ama bu tür şeylerin çok kolay

kopyalanabildiğini hepimiz biliyoruz.

Grafikeri özellikle serbest çalışan grafikeri internet üzerinden güvence altına alan bir e-güvence sistemi var mı?

İlla sonuna kadar güvenmek mi gerekiyor?

Bir de serbest meslek makbuzu sorunu var. Freelance çalışanların çok düzenli bir işi olmamasına rağmen bu belgeyi düzenlemek için

mutlaka vergi mükellefi mi olmalı? Daha hiçbir gelir elde etmeden tahakkuk edecek vergi yükümlülüğüne girmek zor bu sorun nasıl

çözülüyor?

Bilenler, bu tip sorunları yaşayanlar bilmeyenlere anlatabilir mi?

Teşekkürler şimdiden.

irm.art

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Öncelikle müşteri kaybetme korkusu ile bizler ne yazık ki emeğimizi kendi isteğimiz ile sömürtüyoruz. Freelance çalışmalarda olması gerekli olan istenen işe göre logo, kat., kartvizit ne ise daha önce yapmış olduğunuz örnekleri sunarsınız. İşveren tamam tasarımlarınız istediğim çizgide sizinle çalışmaya başlayabilirz dediği andan itibaren anlaştığınız ücretin %50 sini (bu arada ki iletişim ve tanışıklığa göre esnetilebilinir) alırsınız diğer yarısını da iş bitiminde siz tasarımı jpg formatta onaylattıktan sonra alır akabinde dvd olarak işin aslını tarafa ulaştırırsınız. Bu olması gerekli olan çalışma prensibidir. Hem tasarımcılar için hemde iş veren için en makul orta yol budur. Bu şekilde iki tarafta madur duruma düşmez.

Ç@ğl@

🌱Yeni Üye🌱
İşin başında karşıklıklı sözleşme de bir diğer çözüm olabilir sanırım?