Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Gazete manşetlerde kullanılabilecek fontlar

canem72

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
8 Şub 2008
Mesajlar
135
Tepkime puanı
0
Web sitesi
www.batmanpostasigazetesi.com
Merhaba ustalar. Yerel gazete mizanpajını yapıyorum. Bana manşetlerde kullanabileceğim font önerileri paylaşırmısınız. Elinde olan varsa linkle beraber paylaşırsa sevinirim. Özellikle bildiğimiz fontların dışında önerilerinizi bekliyorum. İyi forumlar...
 

karakayasulo

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
21 Eyl 2009
Mesajlar
274
Tepkime puanı
3
Neo Sans TR font ailesine bir bak... Ben bu fontu kullanıyorum
 

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
657
Tepkime puanı
26
PM: Gazetenizde kullandığınız fontların seçimi konusunda çok özenli davrandığınızı görüyoruz. Font seçiminizi neye göre yapıyorsunuz? Karakterin haberi mi yoksa görselleri mi desteklemesi daha önemli sizce?

FY: Fontu içeriğe göre seçiyoruz. Magazinse daha magazin bir font, çocukla ilgiliyse daha neşeli neşeli fontlar kullanıyoruz. Genelde ana gazetenin başlıkları tırnaklı. Çünkü tırnaklı font insanlarda ciddi bir hava uyandırıyor. Mesela New York Times'ın birinci sayfası çok monotondur. Ama ekleri harikadır. Çünkü içerik müsait. Ama birinci sayfa çok hassastır. Helvetica kullandığın zaman otomatikman biraz magazinleşiyor. Mesela burada tırnaklı bir font kullandık (Gazeteyi gösteriyor). Aslında tırnaksız bir fontu tırnaklı hale getirdik. Bu bir font değil, ama yola çıkışımız Copperplate. Copperplate'in tırnakları, iç kısımları ovaldir. Beğenmediğimiz kısımlarını atıyoruz. Düzeltmeler yaptık. Sonra tırnakları ekledik.

PM: Sizin en çok beğendiğiniz ve çalışmalarınızda özellikle kullandığınız fontlar nelerdir?

FY: Konudan konuya değişiyor. Mesela Din güzel. Yeni bir tırnaklı font tespit ettim, onu adapte etmeye çalışıyorum. Cecilia'yı severim. Son zamanlarda Helvetica'nın Ultra Light'ı hoşuma gidiyor. Modaya çok güzel gidiyor. Ama bir de şu var; fazla font kullanmamak gerekiyor, insanın gözünü alıyor. Temel kural budur; aynı alanda fazlaca font kullanmamak gerekiyor. Bir fontun ailesini kullanmak daha iyi. Bizim metin fontumuz Palatino. Palatino'yu aldık, sonra Zaman Palatino yaptık. Böyle bir uygulama var; mesela alırsın Times'ı, sevmediğin yerini değiştirirsin ve ismini değiştirirsin. Mesela benim bir saplantım var. Karakterleri Türkçeye çevirirken kanca koyarlar. Bunu hiç sevmem. Çünkü tek kalınlıklı bir yazıya çift kalınlıklı bir kanca koyarlar. Güzel bir çözüm değil. Bunlar hep dikkati dağıtan unsurlar. Çok alengirli, klasik bir konuysa Mason gibi fontlar da kullanabiliyoruz. Çok manevi bir sayfa yapıyorsanız, Bernhard Modern koyabilirsiniz.

Dergi April 2006 Sayısı - Fevzi Yazıcı | Photoshop Magazin

" Şüphesiz konu yazıtipi tasarlamaya geldiğinde okunurluk, denge ve anatomi göz ardı edilmemeli. Harfleri oluşturan şekillerin yüzyıllar içinde evrildiğini ve bugünkü hâllerine geldiğini unutmamamız lazım. Diğer yandan geleneklere aşırı bağlı kaldığınızda da tasarım, ruhunu kaybeder. Bazen alışılagelmiş yollardan ayrılmak gerekebilir. Bir yazıtipinin belirli bir kişiliğe sahip olması gerektiğine inanıyorum. Bazı durumlarda daha az okunurluğa sahip bir font, mesajı dengesi iyi ayarlanmış ve rahat okunan bir fonttan daha iyi iletebilir. "
GMK - Peter Brugger ile Tipografi ve Tasarım ÃÅ“zerine

- Tasarımı yazı karakteri ve tipografik üslup gibi yüzeysel etkilerden arındırmak,
- Tasarım sorunlarının yazı karakteri seçimiyle çözülemeyeceğine inanmak,

elmaaltshift: Bir Neo-Modernist Manifesto

https://instagram.com/socratesdergi/
Düşünen Spor Dergisi Socrates * Bigumigu

https://www.grafikerler.net/tipografi-nedir-corel-drawda-nasil-yapilir-t172961.html
 
Son düzenleme:

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
657
Tepkime puanı
26
https://behance.net/gallery/15328251/Turkey-Home-Press-Release

da042f15328251.5628f8705c5d5.jpg


63d2cf15328251.5628f9cfd8e55.jpg
 
Son düzenleme:
Üst