Grafik Tasarımda yetenegin önemini merak ediyorum..herkez yapamaz deniyor ama meraklı olsamda çizim yeteneğim zayıfsa seçmem yerinde olurmu merak ediyorum.? herkezin yardımları için şimdiden teşekürler.
Grafik tasarım yapabilmek için iyi bir çizim yeteneği olması şart değildir. Bunun gerekli olmadığını gösteren tasarımcılar yetiştirdim.
Tasarım yapabilmenin bazı ihtiyaçları vardır. Bunlardan ilki görsel zekaya sahip olmaktır. Bunu nasıl anlarsınız. Görselliğe olan merakınız, görsel objeleri toplamanız, görsel yayınlara ilginiz, grafikten keyif almak, tasarım ürünlerine ilgi duymak ve bunun gibi şeyler zaten bunu belli eder. Bundan sonra tasarım yapabilmek için önce gözünüzü geliştirmeniz gerekir. Bu da çok bakarak, inceleyerek olur. Zaten ilginiz varsa bunu hep yapıyorsunuzdur. Fakat biraz daha neden - sonuç ilişkisini düşünerek incelemek gerekir. Gözü geliştirmek tıpkı kas geliştirmek gibidir. Beyinde çalışan bölgeler gelişir. Görsel düşünmek ve görselle ilgilenmek gözünüzü eğitir. Yani sadece bakmak yetmiyor. Görsel düşünmek...
Buraya kadar olan kısım sizi sadece tasarımcı adayı yapar. Bundan sonrası da eğitimsiz olmaz. Her tasarım dalı analitik düşünce ile oluşturulur. Türkiye'de din nedeni ile yasaklanmış olan resim yüzünden süsleme sanatları gelişmiştir. İnsanımızın en büyük eğilimi tasarımı süsleme ile karıştırmasıdır. Güzel görselleri bir araya getirerek tasarım yapılmıyor. Tasarım bir sorunun çözümüdür. Ortada sorular vardır. Tasarım bu sorulara cevaptır. Bir derde deva olur. Grafik tasarımcı olmanın en zor noktası burası ile ilgilidir. Eğitimsiz olarak bu noktayı aşmak zordur. Bu eğitimin okulda olması şart değilse de doğruların öğrenileceği bir yerden eğitim almak şarttır. Emin olun ki bu doğru yerler "Grafik tasarım kursları" değildir. Oralarda sadece yazılımı kullanmayı öğretirler, bazı örneklemeler yapılır. Bu kursların adının değiştirilmesi gerekir. Henüz bildiğim kadarı ile tasarım öğreten bir kurs açılmadı. Bu kurs mezunları piyasa da "operatör" denilen kişilerdir. Operatörler tasarımcıların ürettiği fikri teknik anlamda hazırlarlar.
Çizim yeteneği nerede gerekiyor. İllüstrator yani çizer olmak için çizim yeteneği gerekiyor. Eski yıllarda fotoğrafın yaygın olmadığı zamanlarda tasarımcılar görselleri çizmek zorundaydılar ve bunun için iyi bir çizim yeteneğine sahip olmaları gerekirdi. Bakınız İhap Hulusi. Bugün ise piyasa (tüm dünyada) iş hayatı boyunca hiç çizim yapmayan insanlarla doludur. Bakınız Bülent Erkmen. Bülent beyin hiç bir çizimine rastladınız mı?
Yine de çizim yeteneği olan bir tasarımcı olmayandan daha üstündür. Bu yetenek işlerine de yansır. Aranacak asıl üstünlük zekadır. Tasarımda en çok bu işe yarar.
Eğitim şarttır fakat eğitimin bünyede verdiği reaksiyon herkese göre değişmektedir..
.
Üstün zekadan hiç bahsetmedim. Güzel Sanatlar mezunlarının üstün zekalı olduğunu da söylemedim. Güzel Sanatlar'dan mezun olmak gerektiğini söylemedim. Bu işleri en iyi güzel sanatlar mezunlarının yapabildiğini de söylemedim. Tam tersine çizim yeteneği olmayan kişilerin de tasarımcı olabileceklerini söyledim. Hatta eğitim alınacaksa bu eğitim Güzel Sanatlar Fakültelerinde olmasının da şart olmadığını söyledim.
"Grafik tasarım yapabilmek için iyi bir çizim yeteneği olması şart değildir. Bunun gerekli olmadığını gösteren tasarımcılar yetiştirdim." cümlesinden bunu anlamak gerekiyor. Bu kişiler güzel sanatlara girmemiş kişilerdi. Bazıları operatördü ve tasarımcı olarak işlerine devam ediyorlar.
Operatörlüğü küçümsemedim. Operatörlük bir seviyedir. İsteyen istediği ya da becerebildiği seviyeye çıkar. İyi bir operatör, kötü bir tasarımcıdan çok daha hayırlıdır. Her seviye için, her meslek için aynı şeyi söyleyebilirsiniz.
Okullar öğrencilerini usta tasarımcı olarak mezun etmezler. Onlara belli bir formasyon verirler. Ustalaşmak ancak iş başında gerçekleşir. Çok çalışma ustalık getirir.
"Güzel sanatlar fakültesinde 300 kişiden 270 inin çöpten adam çizemediği"ni belirtmişsiniz. Bu bilgiye nasıl ulaştınız? Benim bildiğim kadarı ile Güzel Sanatlar fakültelerine binlerce aday başvurur ve bunların içinden mümkün olduğunca en iyileri seçilir. Yani gelenlerden en iyileri bunlar. Bunlar dışında bir yerlerde gizlice yaşayan ve harika yetenekleri olan birileri var mıdır?