Merhaba öncelikle üstadlar,grafiker arkadaslar ve adaylar... Benim şöyle bir sorunum var forumlardan ve grafik ajanslarından edindiğim izlenimlere göre iş imkanı son derece kısıtlı hatta vasat bir hale gelmiş gibi duruyor... Ben suan istanbulda grafik tasarım 1.sınıf öğrencisiyim bu işe bilerek ve isteyerek girdim,ancak suanki duyduğum ve gördüğüm manzara hiç iç açıcı gelmiyor ve beni tedirgin ediyor... Sonuç olarak tek bir sorum olucak;
Grafikerlik mesleği şuan ne durumda? ve önümüzdeki 2-3 yıl ne durumda olacak?
Bunların cevabı benim için gerçekten çok önemli ve lütfen bu işte gerçekten var olan grafiker üstadlardan arkadaşlarımdan cevaplar bekliyorum..Saygılar.
Kısırdöngüye girmiş durumda.
2 Ay kursa giden dalıyor piyasaya grafikerim ben diye.
Öyle veya böyle ( genelde fazla maaş talep edemezler bu bakımdan ) bir işe girerler, işyerinde verimli olamazlar, bir kaç işi batırırlar ve ayrılmak zorunda kalırlar...
Şimdi sonuç:
İşverenin müşteri ilişkileri zedelendi ve bazen bitti bile...
İşveren hem o batırılan işden zarar gördü, hemde ucuz etin yahnisi diye bu kursdan çıkma grafikere bir kaç zaman boşuna yatırım yaptı.
İşveren yeni personel arayışında ama işleri azaldığından veya müşteri memnuniyetsizliğinden artık daha az kazanır oldu.
Ve yine el mecbur belki biraz daha tecrübeli sandığı kursdan çıkma grafiker aldı.
Alışmış kudurmuşdan beterdir ama bu atasözü hiç aklına gelmez...
Eleman yeni iş arayışında ama az da olsa tecrübeli, cv sini daha bi doldurup yeni iş aramaya başladı... Yeni iş başvurusunda birazda uçabiliyor artık, onu yaptım bunu yaptım. Yeni işvereni hoop diye alıverdi işe...
İşte aynen böyle devam eden bir kısırdögü.
Ara Not: drummer91 seni tebrik ediyorum, bir grafiker adayı olarak bu işin okulunda okumana rağmen avatarında GRAFİKER yazmadığı için.
Yukarıdaki kısırdöngüde gün geçtikçe vasat veya klon işler çıkıyor. Sebebi yukarıdaki gerçekler...
Bu gün 4/4 lük bir grafikerin ( Okullu ve en az 2-3 Sene ajans tecrübeli ) maaşı 2500-12000 arası değişiyor. Ama bu rakkamlar sizi pek heveslendirmesin, bu tip maaşları alan sayısı ve bu maaşları verecek işveren o kadar da fazla değil.
" Ucuz et peşinde işverenler " olduğu sürece
" 2-3 ayda grafik eğitimi " verdiğini iddia eden şaşkın ve paragöz kurslar olduğu sürece;
böyle gelmedi ama böyle devam eder gider...