gafiker grafi tasarımcı kelimesinin almancasıdır, yani almanlar grafiker diyor, ingilizler graphic designeer bizde grafik tasarımcı dememiz gerekirken grafiker diyoruz. başka da bir fark yok aralarında... Grafiker olmak için en önemli şey, yetenek ki bu yeteneği de leke algısı, derinlik algısı ve renk algısı yönünde inceleyebilirsin. Bir Gsf fakültesi öğrencilerinde bu üç yeteneğin var olup olmadığını ve eğer varsa grafik bölümü için bunu ne çeşit bir yaratıcılık ile sergilediğini merak eder. Ancak sınavlar kara kalem ve desen bilgisi üzerinedir, yani önce bir modeli çizmeni isterler bunu geçersen eğer, bir konu verirler ve o konu hakkında çizmeni isterler... Bunun sonucunda da bir puan alırsın ve bu puana göre gsf altındaki bölümlerden birine yerleşirsin. Bir grafiker olman için en iyi yol GSF den geçmektedir. Ancak bir çok alaylı ( mesela ben ) yada MSÜ mezunu arkadaş ta bu işi gayet iyi yapabilmektedirler. Yani herşey özünde yetenek, istek ve kararlılık üzerine gelişir.
Aynen Grafink'e katılıyorum.
Ektra olarak şunlarıda ekliyorum eğer bu işe yatkınsan yeni bir şeyler kafanda canlandırabiliyorsan bir kağıt kalem aldığında kağıda kalemle insanların beğenisini kazanabileceğin objeler, kişiler, entresan şeyler çizebiliyorsan ve renklerin uyumunu algılayabiliyorsan ve kendinide bu işe yatkın olduğunu görebiliyorsan mesleğin bu dalda olabilir ama insanların söylemleriyle heves ederek iyi iş, güzel iştir çok para kazanılan sektör diyerek bu işe kalkışırsan ilerdeki zamanlarda baya sıkıntı çekersin.
Bunlar nasıl sıkıntılar
1. Okulu bitirirsin bir işe girmek istersin sana göre iş yoktur çünkü yaratıcı sürekli elinden iş çıkarabilen insan isterler ajanslar, ofsetciler, tabelacılar,
vs. vs. ve yaratıcılık payın yok sadece program biliyorum dersende sadece oparatör olarak iş bulabilirsinki oda askeri ücret sigortan yatırılmaz vs. vs.
2. Okulu bitirdiğinde sadece okulu bitirmen yetmicek tecrübe isteyecekler. Referanslar isteyecekler bunlarıda ayrıyeten.
3. Akıllı zeki olman gerekecek çünkü grafiker demek tasarımcı demek sürekli kendini iş temposuna göre çevirebilmelidir. Ne nasıl ne zaman nerde ne olcak neler bitmiş neler gelmiş bunlarıda bilmen ektrası
Daha konu olacak bir sürü konu var ama kısaca sana özetlemeye çalıştım bundan 7 - 8 yıl öncesinde sadece program bilmen uygun maaş ve her yerde iş bulma avantajlarına daha açıktı ama günümüzde sadece okul bitirip özünde tasarım kabiliyeti olmayan ve bu sektörde olup açlık içinde kıvranan bir sürü insan olduğunuda belirtirim.
Umarım sana baya bir açıklayıcı yanıt olmuştur.
Rep vereceğim demende gerekmezdi aslında burası paylaşım portalı bizler yardımcı olmak için varız.
Yinede ince nezaketinden dolayı teşekürler ben sana +rep verdim