Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Helvetica

yolyorgunu

🌱Yeni Üye🌱
Merhaba,
Helvetica'nin ne yaman turkiyede yaygin olarak kullanildigini, turkce destegin ne zaman ortaya cikarildigini, ve turkce karakterleri destekleyen fontlar arasinda hangilerinin en yaygin olarak kullanildigi, hangilerinin ise kullanilan ilk fontlardan oldugunu bilen birileri varmi??

Benzer konular

Hepyek

👑Efsanevi Grafiker👑
Konuyla ilgili derin bilgim yok fakat ben bildim bileli:
Helvetica (HelveticaTürk), Times(TimesTürk), Palatino(PalatinoTürk), Futura(Türk), Garamand(Türk) kitap islerinde hep varolan fontlardir.
Bilgisayarla varolmus gibiler :)

ufukdural

♾️Grafik Gurusu♾️
İsmi geçen fontlar bilgisayarlar ile değil
Letraset denilen, elle tasarım ve grafik sanatını gerçekleştiren sanatçılar tarafından da kullanılıyordu..
yanlış hatırlamıyorsam Letraset'in Türkiye'ye gelişi 1970'lerin sonuydu..
saygılarımla

yolyorgunu

🌱Yeni Üye🌱
peki helvetica turkiyede yayginmi? kolayca bulunabiliyormu?

ufukdural

♾️Grafik Gurusu♾️
elbette..
bütün bilgisayarlarda helvetica fontu vardır, olmazsa olmazlar arasındadır, ve en geniş font ailesine sahiptir.

saygılarımla

Hande DEMİR

♾️Grafik Gurusu♾️
Helvetica tüm zamanların en popüler font tiplerinden birisidir. 1957 yılında Max Miedinger tarafından İsviçre Haas dökümhanesi için dizayn edilmiştir. Fontun ismi İsviçre dilinde İsviçre manasına gelen Helvetia'dan alınmıştır.

Bu dizayn 19. yüzyıl grostek'lerine uygundur fakat yeni düzenlemeler onu neo-grostek'ler içindeki bir sans serif alt kategorisine yerleştirmiştir. Daha sonra Stempel dökümhanesi orjinal Helvetica'yı satın alarak ondan bir dizi değişik ağırlıklara sahip yeni fontlar üretti.

1960'larda alignment (hizalama) standartları değişmiş olan Amerika'ya geldi; Mergenthaler, Linotype Stempel serisini kopyaladı ve dizayna pek çok yeni versiyon ekledi.

Helvetica herhangi bir mesajı okunaklı ve verimli bir şekilde sunan çok amaçlı bir font tipidir. Kısıtlanmış ve sıkıştırılmış Helvetica dizaynları gazete, ilan tahtası ve reklam gibi gösterim uygulamaları için oldukça uygundur.

(google'da küçük bir araştırma sonucu bulduğum bilgidir.)

Hepyek

👑Efsanevi Grafiker👑
Sevgili Handemir'in bu bilgiyi bize ulastirmak için gösterdigi çabayi alkisliyorum.

yolyorgunu

🌱Yeni Üye🌱
Bu konuyla ilgileniyorsaniy Gary Hustwit'in cok guzel bir belgeseli var tavsiye ederim.
Peki ama Helveticanin ne zaman turkiyeye geldigini ve turkcelestirildigini bilen biri yokmu??

ufukdural

♾️Grafik Gurusu♾️
bildiklerimizi sana aktardık dilimiz döndüğünce, daha da bilgisi olan akradaşım da paylaşacaktır elbette.
bence handemir arkadaşımızın az önce örnekleyerek yaptığı gibi google dan da yardım alırsan çözüme ulaşacağından eminim..

saygılarımla

yolyorgunu

🌱Yeni Üye🌱
googleda sadece handemir arkadasimizin soyledikleri gibi bir bilgi var ne yazikki turkiye ile ilgili birsey yok.. :(

Hepyek

👑Efsanevi Grafiker👑
Egeer bu bilgi çok gerekliyse, araştirma yapman gerekir.
Yazilim sirketleri, bilgisayar sistem kuruculariyla felan baglantiya geçersen sana bilgi verebilirler.

Üstelik bilgisayar olayi hep yurtdisina bagli biliyorsunuz ki, parça vs. gibi.

O yüzden türkiye gelmiştir bir vakit ama türkçe eklentiler disinda önemli geliştirmeler oldugunu sanmiyorum.

Özellikle Fontlar konusunda.

yolyorgunu

🌱Yeni Üye🌱
baska bir sorum daha olacak.
turkiyede font/tipografi tasarimi diye birsey soz konusu mu ? yoksa ezelden beri batida icat edilen fontlari alip turkcelestirmekle mi yetiniliyor?

oppose

🏅Acemi Tasarımcı🏅
tam olarak tr ye çevrilmiş helvetica bulmak çok zor onun yerin 00209 - 00999 bilmemne gibi isimlendirilmiş tr ye çevrilmiş herkesde olan karakterlerden benzerine bakarsan 1-2 tane çok yakınını bulabilirsin helveticanın.

benim elimde biraz tr helvetica var ama onlarda tüm programlarla uyumlu değil malesf ps de çalışanı fh de çalışmıyo corel hiç görmüyo bilmem ne.. böle salak bi durum işte

tabi bu sölediklerim Win kullananlar için | Mac kullanıyorsan default olarak helvetica geliyor zaten..

kasta095

👑Efsanevi Grafiker👑
helvatica fontu turkçesi var, fakat macin helvatikaya hiç benzemiyor:( ozaman pc kendi helvatica msc kendi helvtika ve onlar bir birine karıştırmasın:)) mac belki grafik tasarım için uygalandı ama pc dan ben vaz geçmem:)

splendors

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
www.gorkemsezer.com
ilovecinema.jpg

sadece helvetica kullanarak yaptığım bi çalışma.
başlığı görmüşken eklemek istedim :)

sonsiyu

🌱Yeni Üye🌱
Merhabalar,
00209 ve Theme for Murder fontlarını gönderebilecek arkadaşlar var mı?
Teşekkürler,
Ercan

Baterist

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
bu fontu çok sevenler veya hiç sevmeyenler olsa da hayatımızın içindedir bir kere.