Access’te Formül Kullanma
Microsoft Access tablo değerleri üzerinde toplama, çıkarma, çarpma gibi matematiksel işlemler yapılabileceği gibi karşılaştırmalar veya metin birleştirme işlemleri de gerçekleştirilebilir. Formül öğeleri üzerinde gerçekleştirilmek istenen hesap tipini işleçler belirler. Formül öğeleri dört tür hesaplama işleci içerir. Bunlar: Aritmetik, karşılaştırma, metin ve başvurudur.
Aritmetik İşleçler: Toplama, çıkarma, çarpma ve bölme gibi temel matematiksel işleçleri gerçekleştirmek, sayıları birleştirmek ve sayısal sonuçlar üretmek için aşağıdaki aritmetik işleçler kullanılır.
Aritmetik İşleç
Anlamı
Örnek
+
Toplama
7+3
-
Çıkarma
10-4
*
Çarpma
4*4
/
Bölme
25/5
%
Yüzde
18%
^
Üslü hesaplama
4^2
Karşılaştırma İşleçleri: Bu işleçler kullanılarak iki değer karşılaştırıldığında, sonucu YANLIŞ veya DOĞRU olan mantıksal bir değer elde edilir.
Metin Birleştirme İşleci: Bir veya daha çok metin karakter dizisini birleştirmek veya tek bir parça metin oluşturmak için (&) işareti kullanılır.
Başvuru İşleçleri: Hesaplamalarda hücre aralıklarını birleştirmede kullanılır.
Formül kullanarak hesaplama yapmayı gösteren örnek bir tablo oluşturalım.
Tablo oluşturulduktan sonra form oluşturmak için Veritabanı penceresinden düğmesine tıklanarak Yeni Form penceresine ulaşılır.
Yeni Form penceresinden Form Sihirbazı seçilir. Nesne verisinin alındığı tablo “SATIŞ” (oluşturulan tablo) olarak belirlenir. Tamam düğmesine tıklanır.
Yukarıdaki Form Sihirbazı penceresinde, Kullanılabilir Alanlar içerisinden, kullanıcı tarafından istenilen alanlar düğmesi ile Seçili Alanlar kısmına gönderilir. İleri düğmesi tıklanarak aşağıdaki Form Sihirbazı penceresine ulaşılır. Aşağıdaki Form Sihirbazı penceresinde oluşturulacak olan form alanlarının yerleşimi için Sütunlu, Sekmeli, Veri Sayfası, Dayalı seçeneklerinden bir tanesi seçilerek İleri düğmesi tıklanır.
Aşağıdaki Form Sihirbazı penceresinde oluşturulacak olan formun zemininde kullanılacak stil (Seyahat) seçilir. İleri düğmesi tıklanır.
Yukarıdaki Form Sihirbazı penceresinde, form başlığı için isim belirtilir. Form başlığı yazıldıktan sonra Son düğmesine tıklanır. SATIŞ isimli bir form açılmış olur.
Yukarıdaki SATIŞ form penceresinde ÜRÜNÜN FİYATI ile ADET alanları için çarpma işlemi kullanarak sonucu TUTAR alanına yazdırmak istersek
(TUTAR=ÜRÜNÜN FİYATI * ADET formülünü oluşturmak için):
TUTAR alanı seçilir. Mouse’un sağ düğmesine tıklanılarak yandaki pencereye ulaşılır. Yandaki pencereden Özellikler düğmesi tıklandığında aşağıdaki metin kutusu penceresine ulaşılır.
Özellikler düğmesi tıklandıktan sonra Metin Kutusu penceresinden Veri sekmesi içinde bulunan Denetim Kaynağı, deyiminin önüne, Alan isimleri köşeli parantez “[]” içinde yazılmak şartıyla aşağıdaki formül,
=[ÜRÜN FİYATI]*[ADET] yazılıp ENTER tuşuna basılır.
Veritabanı Form penceresinde KDV DURUMU onay kutusu işaretlendiğinde TOPLAM TUTAR alanına %18 KDV eklemek istersek, IIF işlev deyimi kullanılarak formülün genel yazım formatı aşağıdaki şekilde olur.
=IIF([Şart];[Doğru Kısım];[Yanlış Kısım]
=IIF([KDV DURUMU];([TUTAR]+[TUTAR]*0,18);[TOPLAM TUTAR])
formülü yazılır ve ENTER tuşuna basılır. Bütün formüller bu şekilde girildikten sonra metin kutusu penceresinden kapat işaretine tıklanarak,
form “SATIŞ” tasarım değişikliğini kaydetmek için düğmesi tıklanarak form oluşturulmuş olur.
İşleçler sekmesi kullanarak formül oluşturmak istenildiğinde,
Özellikler düğmesi tıklandıktan sonra metin kutusu penceresinden veri sekmesi içinde bulunan Denetim Kaynağı, deyiminin önündeki düğme tıklanılarak aşağıdaki Deyim Oluşturucu penceresindeki işleçler sekmesi tıklanılarak formül seçenekleri görüntülenir.
Yukarıdaki İşleçler sekmesine bağlı olarak Aritmetiksel, Mantıksal ve Karşılaştırma türünden formül oluşturulabilir. Oluşturduğumuz formu görüntülemek için Veritabanı penceresindeki Formlar kısmından SATIŞ isimli form seçilir. düğmesine tıklanarak Satış formu çağrılmış olur.
SATIŞ veri giriş formunda bilgiler girilerek, ekranın alt kısmındaki sağ ve sol ok tuşları kullanılarak, kayıtlar arası gezinti ve yeni kayıt girme olanağı gerçekleştirilebilir.
not : alıntıdır. bu anlatımın resim url lerini alamadığım için ekliyemedim. Resimli anlatımını görmek için google den "access te hesaplama" diye aratırsanız en baştaki link e tıklamanız yeterlidir. iyi çalışmalar.