Söylemiş olduğun tüm bu programlar (fireworks, flash, photoshop vb.) bir site yapabilmen için sadece araç. Yaşını bilmiyorum kardeşim ama öğrenci olduğuna göre 20li yaşların ya başındasın ya da 20 olmak üzeresin. Umarım web tasarım işini ileride yapmak istediğin profesyonel işin olarak seçeceksindir. Eğer değilsende umarım aşağıda yazdıklarım web tasarımcı olmak isteyen diğer arkadaşların işine yarar.
En başta tüm bu programları falan bir kenara bırak ve İlk önce kendine şunu sor.
-Sen iyi bir tasarımcı mı olmak istiyorsun yoksa 250tl'ye site yapan sıradan bir bilgisayarcı (tasarımcı değil) mı olmak istiyorsun?
Eğer cevabın ben 250 tl'ye web sitesi yaparım sonrasınada bakmam diyorsan o zaman o saçma eğitim cd'sinde ki adamın yaptığı yoldan devam et. Alt tarafı hiç okuma bile.
Ama eğer ben bu işin hakkını vererek yapacam dersen o zaman en az bir iki yılını (bir abin olarak affına sığınarak söylüyorum yanlış anlama lütfen amacım sana hakaret etmek değil kardeşim) eşşek gibi çalışman gerekiyor. Bana bunları da keşke senin yaşlarında iken söyleyen biri çıksaydı ne güzel olurdu
İlk önce tasarım kısmı;
Bırak fireworks'u. fireworks'u sadece amatörler kullanır. Fireworks sadece buton yapmaya yarar. Ben 18 yaşında başladım bu işe ve 12 yıldır web sitesi tasarlıyorum. Türkiye'nin en iyi ajanslarındaki bu işin en kral adamları ile çalıştım ve ben fireworks'u kullanarak web sitesi yapan bir adam görmedim. Hemen photoshop'a başla ve devamlı web sitesi template'leri çiz. Kafandan bir şirket kur ona site yap. Tasarımını bitirdiğin işi sonra internette bulduğun kaliteli yabancı veya yerli sitelerle karşılaştır. Sonra ne kadar iğrenç bir tasarım yaptığını göreceksin ama vazgeçmeyeceksin çünkü ileride ne kadar geliştiğini ve önceden yaptığın hataları artık otomatik olarak yapmadığını göreceksin. Adamların tasarım yaparken nelere dikkat ettiğini, hangi renkleri kullandığını, hangi fontları kullandığını incele. Daha birçok konu var dikkat etmen gerekende, onları burada sayamam çünkü vakit yetmez
İnternette en iyi web sitelerini yayınlayan siteler var. Bunları takip et ve hergün en az 50 tane web sitesi gez. Adamların nelere dikkat ettiğine bak. Hangi renklerle hangi renkleri kullanmışlar gibisinden konulara iyice dikkat et.
Sonra kodlama ;
Direk olarak css kodlamayı öğren. Biliyorum CSS kodlama çok kolay değil ama şunu bil ki iyi bir ajansta çalışmak ise hedefin artık table'lar ile kodlama yapan adamların yüzüne bile bakmazlar ki yaptığın işlerle adamların karşına bile çıkamazsın. Dreamweaver senin için en iyisi. Frontpage'i hiç kullanmadım. Ama sana şunu söyleyim ben arada sırada dreamweaver'ı açmaya üşenip bazı ufak tefek css kodlamalarını notepad'te bile yapıyorum. O yüzden program o kadar önemli değil. Ama sana şöyle bir tavsiyede bulunabilirim. Dreamweaver ile başla. Hangi program ile başlarsan onunla devam edersin çünkü program sende alışkanlık yapar. Frontpage en başta amatör iken sana cazip gelebilir ama sen zoru seç ve dreamweaver ile başla. CSS kodlama ile ilgili bir sürü dersler var internette onları takip et. Daha sonrasında ise query veya mootolls gibi javascript kütüphanelerini öğren. Nasıl kullanacağını, yaptığın sayfaya nasıl entegre edeceğini iyice öğren.
Flash meselesine gelince,
Eğer animasyon yapmayacaksan ki web sitelerinde bahsettiğimiz için animasyon yapmayacaksın diye farz ediyorum. Şimdi genç olduğun için kafan zehir gibidir senin. Flash kodlama öğrenmen gerekiyor yoksa Flashta sadece iki tane resim döndürürsün o kadar. Ama bir de full flash site yapman gerektiğinde ne olacak. İşte burada Action Script denilen flash kodlaması devreye giriyor. AS2 ve AS3 denilen iki tane birbirinden tamamen farklı flash kodlama dili vardır. AS2, AS3'e göre oldukça kolaydır ama Sana AS3 kodlamasını öğrenmeni tavsiye edecem çünkü gelecekte AS2'yi Flash programından yavaş yavaş kaldıracaklar diye okumuştum ama ne zaman kaldırırlar onu bilemem. Yani gelecek AS3'te, hem de şimdi Flash'a 3. boyutuda getirdiler ki sadece AS3 ile kodlanabiliyor. AS2'yi öğreneyim sonradan AS3'e geçerim dersen sana hiç bir yararı olmaz çünkü tamamen birbirinden farklılar.
Yukarıda yazdıklarım aslında yapman gerekenlerin kabaca bir özeti. Belki anlattıklarım senin gözünü korkutmuş olabilir. Bu yukarıda yazdıklarım en az 2 yıllık sıkı bir çalışma ile elde edebileceğin bir birikim ve 2 yıl sonra gene iyi bir web tasarımcı olmayacaksın ama diğerlerinden birkaç adım önde olacaksın ve gene çalışmaya devam etmen gerekiyor. Sen çalıştıkça hep bir adım ileriye gideceksin. Çalışmak veya çalışmamak sana kalmış birşey ama çalışarak ve hep en zoru öğrenmeyi isteyerek kaliteli bir web tasarımcı olursun. Gerçek anlamda kendini verip çok çalışmazsan hiçbirşey olamazsın bu işte. Ne kadar azimli bir adam olduğunu bilmiyorum ama azimliysen 5 yıl sonra piyasada sayılı web tasarımcılardan biri olursun. Bir de bu işin yetenek kısmı var ki eğer bir de yetenekli isen kimse seni tutamaz kardeşim. Yani senin anlayacağın senin yapman gereken daha çok şey var ama daha yaşın genç yani gelecek için vaktin çok. Ben senin gibi web tasarımcı olmak isteyen arkadaşlara yardım etmeyi çok seviyorum. Senin gibi nerden baksan 10 tane stajer yetiştirmişimdir ve hepsine şimdi bakıyorumda iyi yerlerdeler. Bende onları gördükçe çok mutlu oluyorum. Allah sana en hayırlısını versin kardeşim. Umarım sana veya web tasarımcı olmak isteyen arkadaşlara yardımcı olabilmişimdir.
Not : Yazılanları okuyabilecek kadar ingilizce öğrenmen şart çünkü internetteki kaliteli derslerin çoğu ingilizce. Ayrıca .net php gibi programlama dillerine hiç girmedim bile. Onlarda ayrı bir konu