Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

In Design - Full Jpeg dergi yapımı?

myscandium

🌱Yeni Üye🌱
Öncelikle hepinize iyi geceler diliyorum mesajı yazdığım saat dolayısı ile. Merak ettiğim soruya yanıt bulmak için 7 sayfa ilerledim ancak tam yanıtımı alamadım. In Design ile tanışalı birkaç saat oluyor, orta seviyede Photoshop kullanıyorum. Arkadaşlarım amatör bir dergi çıkaracaklar ve yardım etmemi istediler. Kısıtlı bir süre var önümde ve dizgi için In Design'dan faydalanmalıyım. Şunları merak ediyorum;

- Derginin bütün sayfalarını Photoshopta hazırlayıp JPEG yada herhangi bir resim formatında InDEsign'a sıralarsam sıkıntı yaşar mıyım? Çünkü yazıları da Photoshopta yazmayı düşünüyorum. Baskıda net olmasını arzu ediyorum. PDF olarak kaydettiğimde ekranda gayet güzel ancak matbaada bulanık olmasın, yardım edeyim derken masraf çıkarmayayım.

- Sayfa numaralandırma ve üst başlık konusundaki resimlerin linki maalesef ve doğal olarak kırık. Bunların yenilenme şansı varsa çok memnun olurum. ( Edit: Bu sorunumu resimler olmadan da aynı konudan okuyarak hallettim. @Hatice ÇAVDAR 'a teşekkürler. )

- Okuduğum kadarı ile dergi tasarımında kenarda 1cm boş pay bırakmak durumundayım. Oysa InDesign'da bu 4cm olarak ayarlanmış. Sebebi nedir, açıklarsanız sevinirim.

Amatörlüğümü mazur görün, şimdiden teşekkür ederim, saygılar.

Son düzenleme:

mtk

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
www.mtkwerbung.de
Hoca sen ne yaptin yaaa. Bak basina fena halde is alirsin haberin olsun. In Design öyle hemen olacak bir is degil. Kaldi ki dergi tasarlayacaksin matbaya yollayacaksin. Yazi karekterleri alimallah yanarsin. Ayrica Jpeg kalitesi hic bir zaman baskida iyi cikmaz. Hangi programla yaparsan yap. Önemli olan matbaanin istegidir. Sana tavsiyem biraz ögren. Karistir bir kac hata yap sonra basla ise.

poseidon

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
positivedesign.webs.com
JPEG le olmaz bu is. Photoshop`ta yapacaginiz dergiden verim alamazsiniz, hele hele onlari baska bir formata cevirip indesign`a atarsaniz hic olmaz. Yardim edeyim derken masraf cikarmayayim demissiniz ama bu yapacaginiz sey baya masrafa yol acar bence!

kasta095

👑Efsanevi Grafiker👑
birde photoshop programda yazı yazıcağınıza demişsiniz, baskına net çıkmasını düşünuyorsunuz... hiç olmadı... İndesign işte bunun için yapmışlar; kolayca sorunsuz bir dergi kitap vs vs yayıncılık işler için... Photoshop programda resmim üzerine hangi işlme yapmak istiyorsunuz bunu anlamadım:S

dış pay için siz istediğiniz ölçü verebilirsiniz (ilk önce matbaaile görüşmelisiniz, bıcak ayarları nedir)

myscandium

🌱Yeni Üye🌱
Biraz tokat gibi cevaplar gelmiş olsa da açıklayıcı oldu teşekkür ederim. :) Ben sağlı sollu tüm sayfaları photoshopta yapıp InDesign sayesinde de sıralama yapabileceğimi zannediyordum, mümkün değilmiş. Mesela şöyle, sadece bir deneme; ( orijinal çözünürlüğü: 4137x2927 )

https://img10.imageshack.us/img10/7063/86402421.jpg

Yunus PARLAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.evdetasarim.net
Öncelikle şunu belirtmek isterim. Görseller için baskı formatı .jpeg değil .tif dir. Jpeg formatı, .tif formatına göre kalitesiz olduğu kadar yeterli renk doygunluğuna da sahip değildir. İnDesing programı tabanında vektörel bir programdır. Vektörel demek istediğiniz kadar küçültüp büyültebildiğiniz, deforme olmayan bir tabandır. ( genel anlamıyla ) Sizin Photoshop ta tasarladağınız her çalışma pixell tabanlı olup, yeterli dpi değerleri verilmediği taktirde pixelleşme dediğimiz ufak ve kare kare noktalarla ve kalitesiz bir görüntüyle karşılaşılır. Bu sebepledir ki çalışmalar genelde vektörel programda yapılır.

Yapmanız gereken çalışmak istediğiniz fotoğrafları .tif olarak kaydederek İnDesing da açmak ve gerekli yerlerine yerleştirerek tasarımı gerçekliştirmek olmalı. Photoshop işte burada devreye girer.... Saygılar.

myscandium

🌱Yeni Üye🌱
Öncelikle şunu belirtmek isterim. Görseller için baskı formatı .jpeg değil .tif dir. Jpeg formatı, .tif formatına göre kalitesiz olduğu kadar yeterli renk doygunluğuna da sahip değildir. İnDesing programı tabanında vektörel bir programdır. Vektörel demek istediğiniz kadar küçültüp büyültebildiğiniz, deforme olmayan bir tabandır. ( genel anlamıyla ) Sizin Photoshop ta tasarladağınız her çalışma pixell tabanlı olup, yeterli dpi değerleri verilmediği taktirde pixelleşme dediğimiz ufak ve kare kare noktalarla ve kalitesiz bir görüntüyle karşılaşılır. Bu sebepledir ki çalışmalar genelde vektörel programda yapılır.

Yapmanız gereken çalışmak istediğiniz fotoğrafları .tif olarak kaydederek İnDesing da açmak ve gerekli yerlerine yerleştirerek tasarımı gerçekliştirmek olmalı. Photoshop işte burada devreye girer.... Saygılar.

Yani Photoshop'ta çalışmamı yapıp kaydederken .tif yaparsam InDesign'da aynı sözünü ettiğim şekilde dizebilir, baskıya gönderebilirim? Yoksa sözünü ettiğiniz dergi sayfasını tasarlarken kullanacağım ufak öğelerin tif formatı olması gerektiği mi ?

Yunus PARLAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.evdetasarim.net
Yani Photoshop'ta çalışmamı yapıp kaydederken .tif yaparsam InDesign'da aynı sözünü ettiğim şekilde dizebilir, baskıya gönderebilirim? Yoksa sözünü ettiğiniz dergi sayfasını tasarlarken kullanacağım ufak öğelerin tif formatı olması gerektiği mi ?

Bakınız İnDesing temelinde vekteröl bir programdır. Photoshop ise pixell. Yani tabanda kullanım amaçları ile farkılıklık içeren programlardır. Siz eğer illa ben Photoshop da çalışmak istiyorum, oradan da İnDesing a atmak istiyorum diyorsanız izlemeniz gereken yol şudur;

Photoshop da dergi sayfasının ölçülerini giriniz. ( taşma ve diğer baskı özellikleri için basacak matbaa ile görüşmelisiniz. ) Çalışmanızı yaptıktan sonra 300 dpi ve .tif formatında kaydederek İnDesing a alabilir, bu şekilde baskıya yollıyabilirsiniz. Fakat dikkat edilmesi gereken husus kullanılacak görsellerin kaliteli olmasıdır. Yani pixelleşmemesidir. Örnek veriyorum dergi boyutu A4 diyelim. Siz Photoshop da A4 sayfasında çalışmayı yaptıkdan sonra .tif olarak kaydedip, İnDesing da sayfaya yerleştirebilirsiniz. Ama tekrar diyorum görsellere ve dpi değerlerine dikkat ediniz!

myscandium

🌱Yeni Üye🌱
Bakınız İnDesing temelinde vekteröl bir programdır. Photoshop ise pixell. Yani tabanda kullanım amaçları ile farkılıklık içeren programlardır. Siz eğer illa ben Photoshop da çalışmak istiyorum, oradan da İnDesing a atmak istiyorum diyorsanız izlemeniz gereken yol şudur;

Photoshop da dergi sayfasının ölçülerini giriniz. ( taşma ve diğer baskı özellikleri için basacak matbaa ile görüşmelisiniz. ) Çalışmanızı yaptıktan sonra 300 dpi ve .tif formatında kaydederek İnDesing a alabilir, bu şekilde baskıya yollıyabilirsiniz. Fakat dikkat edilmesi gereken husus kullanılacak görsellerin kaliteli olmasıdır. Yani pixelleşmemesidir. Örnek veriyorum dergi boyutu A4 diyelim. Siz Photoshop da A4 sayfasında çalışmayı yaptıkdan sonra .tif olarak kaydedip, İnDesing da sayfaya yerleştirebilirsiniz. Ama tekrar diyorum görsellere ve dpi değerlerine dikkat ediniz!

Anladım, aydınlatıcı anlatımınız için çok teşekkür ediyorum. Şu anda görsel videoları izliyorum. Tamamladığımda geldiğim noktanın yeterliliğine göre tercihimi yapacam.

Tekrar teşekkür ederim.

totti26

🌱Yeni Üye🌱
konudan büyük oranda bende faydalandım teşekkürler photoshop u bırakıp illustrator e gecsek daha iyi olucak sanırım vektörel anlamda.

myscandium

🌱Yeni Üye🌱
Şimdi ben büyük ölçüde aydınlanmıştım. Hatta Photoshoptan ilk tiff uzantılı resmimi yapıp yazılarını InDesign'dan yazdım. Ancak matbaa ile konuşan arkadaşıma oradaki kişi şunları bir kağıda yazıp vermiş, buna uygun olsun manasında:

"yazılar yüzde yüz siyah , pds formadı photo shop a4 ebatlarında 300 dpi"

A4 ebatı tamam, 300dpi'a çevirmek tamam ( Alt+Ctrl+I --> Resolution 300pixel/inch --> Resample Image'daki tıkı kaldır. Yanlışım varsa düzeltin lütfen. 200x200logoda yaptım, şekil küçülmedi, bir miktar küçülmesini bekliyordum oysa mantıken. )

Ancak şunları anlamadım, yüzde yüz siyah. Kastettiği opacity değeri mi? Yani eğer buysa bir insan dergide yazı yazarken neden saydamlık kullansın ki? Eğer opacity ise bunda da sorun yok.

En çok kafama takılan nokta PSD istemesi. Benim InDesign'dan yaptıklarımı PDF olarak kaydetmem gerekmiyor muydu? InDesing'ı hangi aşamada kullanacağım yani bu isteğe göre. Çünkü iki gündür pek çok şey izledim, okudum. Sayfa ölçüleri, bleed değeri(3mm), margins(12mm) vs. Yada kendisi mi dizecektir sizce?

myscandium

🌱Yeni Üye🌱
Bu arada Photoshopta brush kullanırken swatches'ten Pantone Solid To Process EURO'yu seçtim. Renkleri oradaki paletten seçtim yani. Bu forumda okumuştum bunu ancak InDesign için bir öneriydi. Ben Photoshopta da kullandım. Zaten döküman açarken de CMYK olarak açmıştım. Yanlış yaptığım noktaları belirtirseniz sevinirim.

totti26

🌱Yeni Üye🌱
arkdas ps de cok denedim bence ne yolla olurursa olsun bozulma oluyor. ps kullanan adobenin diger grafik programlarını daha cabuk ögrene bilir bence program degiştir işini sansa bırakma derim.

myscandium

🌱Yeni Üye🌱
arkdas ps de cok denedim bence ne yolla olurursa olsun bozulma oluyor. ps kullanan adobenin diger grafik programlarını daha cabuk ögrene bilir bence program degiştir işini sansa bırakma derim.

Yorum için teşekkürler öncelikle. Matbaanın PSD olarak istemesi beni bir arayışa sürükledi ancak sanırım kendi çapımda bir çıkar yol buldum. Öncelikle InDesign'da tüm sayfalarımı açtım, üst bilgi, sayfa numaralarını yazdım. Ve bunların tamamını EPS olarak kaydettim. Ardından Photoshop'a geçip EPS'yi açtım ve açarken 300dpi seçtim. Üzerine 10mm içerde olacak şekilde bir layer daha ekledim. Güvenli çalışma alanım belli olsun diye. İçerik belli olunca böyle yapacağım. Yani yazıları ve ufak görselleri ( yerine göre ) InDesign'da atıp EPS şeklinde PS'ye geçecem, orada büyük görselleri ve kesimleri yapıp PSD kaydedecem. Gerisini matbaaya bırakacam.

poseidon

🌟Usta Tasarımcı🌟
Web sitesi
positivedesign.webs.com
Şimdi ben büyük ölçüde aydınlanmıştım. Hatta Photoshoptan ilk tiff uzantılı resmimi yapıp yazılarını InDesign'dan yazdım. Ancak matbaa ile konuşan arkadaşıma oradaki kişi şunları bir kağıda yazıp vermiş, buna uygun olsun manasında:

"yazılar yüzde yüz siyah , pds formadı photo shop a4 ebatlarında 300 dpi"

A4 ebatı tamam, 300dpi'a çevirmek tamam ( Alt+Ctrl+I --> Resolution 300pixel/inch --> Resample Image'daki tıkı kaldır. Yanlışım varsa düzeltin lütfen. 200x200logoda yaptım, şekil küçülmedi, bir miktar küçülmesini bekliyordum oysa mantıken. )

Ancak şunları anlamadım, yüzde yüz siyah. Kastettiği opacity değeri mi? Yani eğer buysa bir insan dergide yazı yazarken neden saydamlık kullansın ki? Eğer opacity ise bunda da sorun yok.

En çok kafama takılan nokta PSD istemesi. Benim InDesign'dan yaptıklarımı PDF olarak kaydetmem gerekmiyor muydu? InDesing'ı hangi aşamada kullanacağım yani bu isteğe göre. Çünkü iki gündür pek çok şey izledim, okudum. Sayfa ölçüleri, bleed değeri(3mm), margins(12mm) vs. Yada kendisi mi dizecektir sizce?

Yuzde yuz siyahtan kasti kullandigin siyah rengin tam siyah olmasi. Mesela photoshop`ta siyah renk kullanacaksan CMYK ayarlarindan bakarak C:0 M:0 Y:0 K:100 olmasina dikkat etmen gerek. Sanirim PSD istemesinin nedeni Indesign`a gonderdigin dosyayi istedigin kadar buyutup kucultebilmen, PDF olarak gonderdigin sayfayi editleyemezsin ama PSD olarak gonderdigin sayfayi editleme sansin var. Tam emin degilim ama PSD den kastettigi bu. Yine de uzman arkadaslar daha iyi bi yorum yaparlar sanirim.

Yorum için teşekkürler öncelikle. Matbaanın PSD olarak istemesi beni bir arayışa sürükledi ancak sanırım kendi çapımda bir çıkar yol buldum. Öncelikle InDesign'da tüm sayfalarımı açtım, üst bilgi, sayfa numaralarını yazdım. Ve bunların tamamını EPS olarak kaydettim. Ardından Photoshop'a geçip EPS'yi açtım ve açarken 300dpi seçtim. Üzerine 10mm içerde olacak şekilde bir layer daha ekledim. Güvenli çalışma alanım belli olsun diye. İçerik belli olunca böyle yapacağım. Yani yazıları ve ufak görselleri ( yerine göre ) InDesign'da atıp EPS şeklinde PS'ye geçecem, orada büyük görselleri ve kesimleri yapıp PSD kaydedecem. Gerisini matbaaya bırakacam.

Cok ugrasmissin ya ordan oraya, ordan oraya:) keske hepsini Indesign`da direk olarak yapabilsen.. Neyse artik sen burdan bizi bilgilendir bizler de yardimci olamaya calisalim elimizden geldigince.

mutlum75

🌱Yeni Üye🌱
Süper yardımcı oldu bu konu bana..Teşekkür ederim bende.Ayrıca ben de bir soru eklemek istiyorum. ben bir öğretmenim ve matematik ve Türkçe konularının yer aldığı bir çalışma kitabı hazırlayacağım.Ben de mi aynı yolları izleyeceğim.çünkü aynı şekilde ben de ps 3 kullanıyorum..