Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Indesign'da türkçe karakter sorunsalı..

BRUMAC

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar yardım ederseniz çok sevinirim. Indesign'da türkçe karakter sorunsalı yaşıyorum. Indesign'ın içindeki fontlar klasörüne bana gerekli olan bir kaç font koydum. Bazılarında türkçe karakter sorunum ortadan kalktı. Türkçe karakter sorunu yaşamadığımın uzantısı .dfont (datafork trueType font)
Diğerlerini de kullanmak için ne yapmam gerekiyor?:worried:

Benzer konular

Safari

♾️Grafik Gurusu♾️
Font düzenleyici program edinip kendiniz çevirebilirsiniz..

BRUMAC

🌱Yeni Üye🌱
Yani Indesign'da sürekli olarak bu problem mi yaşanıyo. İnsanlar bu programı nasıl kullanıyolar. Hiç kullanışlı değil öyleyse. Font düzenleyici program Mac-Os için var mıdır?

rokozay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Genelde fontlarda sizin gibi türkçe karakter sorunu yaşamayız..
yaşadığımız ve kullanmak zorunda olduğumuz fontlarıda Muhammet'in dediği gibi herhangi bir font editör programı ile türkçeleştiririz..
Eğer acemi iseniz önce bir fontun nasıl oluşturulduğunuz/düzenlendiğini araştırıp öğrenin ondan sonra font düzenleyici ile fontlar ile uğraşın..
İnternette ve bu sitete hayli bilgi var bu konuda..
fontlab
fontographer
fontstudio
fonteditor
fontcreator..

gibi isimlerle pek çok font programı var..

font düzenlemek önce çok zor gelebilir.. Ancak gerekli araçları ve bilgileri edindikten sonra var olan bir fontu düzenlemek 5 dk ...
yeni bir font yaratmak ise 6 dk... ama belki 5 yıl + 6 dakka.. :)

BRUMAC

🌱Yeni Üye🌱
Genelde fontlarda sizin gibi türkçe karakter sorunu yaşamayız..

Evet normalde bende yaşamıyorum. Freehand'de mesela. Sorunsuz olarak kullandığım truetype fontum indesign'de sorun çıkarıyo. Indesign'ı pratik yapıyorum.

Benim gibi türkçe karakter sorunu nasıl yaşamıyorsunuz? Bu çok değerli bir bilgi sanırım çünkü kimse söylemiyor.:sadsmile: Yani indesign için özel bir font klasörü mü oluşturmam lazım. Opentype fontlardan oluşan ama bu da adobenin pro uzantısı ilen biten fontlarıysa eğer ve pc ve mac de sorunsuz kullanılan. Çok hadım kalıyo. Yani bu kadar zor olmamalı.:sadsmile:

seabis

🌟Usta Tasarımcı🌟
Evet Indesgin ve diğer Adobe programları Opentype font ile sorunsuz çalışır. Adobe Opentype pro fontlar ile. Konu hakkında hem google da aratırsanız hem forum içerisinde bir çok destekleyici makaleye rastlayabilirsiniz. En azından Font Türkçeleştirme için Fontlarımıza Türkçe Öğretelim kitapçığı vardır PDF olarak onu edinerek bilgiye ulaşabilirsiniz. Çok uğraşmayım diyorsanız iliteşime geçin, size font göndereyim.

rokozay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
.
..
....

Son düzenleme:

rokozay

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Benim gibi türkçe karakter sorunu nasıl yaşamıyorsunuz? Bu çok değerli bir bilgi sanırım çünkü kimse söylemiyor.:sadsmile: Yani indesign için özel bir font klasörü mü oluşturmam lazım. Opentype fontlardan oluşan ama bu da adobenin pro uzantısı ilen biten fontlarıysa eğer ve pc ve mac de sorunsuz kullanılan. Çok hadım kalıyo. Yani bu kadar zor olmamalı.:sadsmile:

Evet bizler ayrıcalıklı elit bir grubuz.. garip ritüellerimiz var.. fontları kullanırken gizli bir ayin düzenliyoruz.. :)

yok öyle bişey...
gizli bilgi falan yok..
aslında zaman içinde oluşan refleks gibi bir durum.. yada bilgisayar kullanma alışkanlığı diyelim.
Bendeki durum şu ;
zaman içinde çok çeşitli yerlerden toplanmış bir kamyon font var. Ama bunların hepsini kullanmıyorum doğal olarak. Bir fontu beğendiğimde özel bir klasöre atıyorum. Eğer bu fontda türkçe karakter sorunu var ise o klasörün içinde de bir klasöre atıyorum. Zaman ve fırsat buldukça o fontu tükçeleştiriyorum yada başka yerden türkçesini bulursam onu siliyor türkçesini koyuyorum özel klasör içine..
Böylece diğer fontlardan ayrı, hiç bir programda sorun çıkartmayan temiz fontlar bir klasörde toplanmış oluyor. Bunlarında çok kullanabileceklerimi sisteme koyuyorum.
Diğer taraftan sayısını bilmediğim ama 50 bin civarında diye tahmin ettiğim font yığını var. Bunların çoğu birbirine benziyor. çoğuda opentype.. bunların işime yarayanını font editör programı ile trutype yada gereken formata çeviriyorum.

tüm bu bilginin nesi gizli olabilir ki ?

BRUMAC

🌱Yeni Üye🌱
Bi an ümitsizliğe kapılmıştım arkadaşlar. İlgilenen herkese çok teşekkür ederim.

BRUMAC

🌱Yeni Üye🌱
iletişime geçemiyorum ne yazık ki bazı forum kurallarından dolayı. Ama eğer fontları paylaşırsanız çok sevinirim.