Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

İşsizim, karamsarım, hayattan soğudum.

overmars

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
15 Kas 2008
Mesajlar
8
Tepkime puanı
0
Selamlar.

Bir çok kişi bu tarz sorunlar için başlık açmış olabilir fakat gerçekten fikirlerinize çok ihtiyacım var.

Ben özel bir üniversitenin(%50 burslu) 4 senelik grafik tasarım bölümü mezunuyum. Yaşım 27. Askerlik sorunum yok.

İşini iyi yapan, uluslararası firmalarla çalışan, güzel insanların olduğu bir dijital ajansta 6 ay staj yaptım. Tek tecrübem budur. Ha orda da pek bir şey öğrendiğim söylenemez. 1 senedir işsizim, 5-6 yerle görüştüm fakat olumsuz sonuçlandı. Canım o kadar sıkkın ki, iş aramak bile gelmiyor içimden.
2 günlük de bir matbaa tecrübem oldu, karşılıklı olarak anlaşarak ayrıldım.

ilk önce bu matbaa konusundan başlayayım. Bir kere eski patronum fazlasıyla kaba bir adam. Bir site söyledi, ordaki logoyu yap diye emretti. Ardından da bir kalıp attı önüme, bunu baskıya hazırla gibi bir şeyler söyledi. Ben de korka korka ölçtüm biçtim bir şeyler yapmaya çalıştım. Matbaa ile hiç bir alakam olmadığı için doğal olarak pek fazla bilgim de yoktu. Adamın dediği bu işleri 2 günde bitiremedim. Tek başımaydım orda grafiker olarak, o yüzden işleri aksadı. Sağolsun müşteri temsilcisi iyi bir adamdı, oturduk konuştuk, olmayacak dedik ayrıldım. Beni 2 dükkan ötedeki bir yere götürdü işlerin nasıl yapıldığını göstermek için. Benim 2 günde yapamadığım işleri ordaki grafiker (veya ünvanı ne ise) 10 dakikada kusursuz hazırladı, bastı verdi elimize. Benim bozuk olan moralim iyice çöktü. (bu arda daha okulda kullanmadığımız, hiç ilgimi çekmeyen "freehand" kullanılıyordu. illustrator bilgimden yararlanarak kullanmaya çalıştım, fakat haliyle çok zorlandım.)

6 aylık dijital ajansta da zaman alan işlerle uğraştım hep.(İmajları dosyalara ayırma, bazı küçük işlerin düzeltmeleri, genel olarak sıfırdan hiç bir şey yaratmadım.) Bu yüzden pek yararı olmadı bana. Sadece çalışma ortamı deneyimi açısından, sosyal açıdan yararı oldu diyebilirim)

İş görüşmelerinde ise kesinlikle işvereni etkileyemiyorum. Cv'im (portfolyom) da pek cezbedici değil o yüzden 1-0 yenik başlıyorum görüşmelere. Kötü matbaa tecrübesinden sonra da şöyle bir korku başladı; "ya işe alınırsam ve yüzüme gözüme bulaştırırsam." İşsizlik çok kötü bir şey evet ama tabiri caizse beceremeyip işten kovulmak daha da kötü.

Uzun uzun yazıyorum, okuyan fikir veren çıkar umarım.

Biraz da kendimden bahsedeyim ve bitireyim.
- Photoshop, Illustrator programlarını kullanıyorum.
- HTML, Php merak sardım ve onlara çalışıyoum. (internetten uygulamalı)
- İstanbul'da yaşıyorum, ailemle değil. Bu yüzden para kazanmam şart. 1500 lira civarı bir beklentim var, geçinmem için sadece beklenti bu, şu zor durumda asgari ücrete bile çalışırım açıkçası. Derseniz ki kimse bu seviyedeki bir insana para vermez, kendimi geliştirebileceğim bir ajansta (sabah akşam çalışırım yeter ki kendimi geliştireyim) staj yapabilirim.
- Şu sıralar çok boş zamanım var ve en azından bir yere girene kadar bir şeyler daha öğreneyim istiyorum. Hangi programlar benim kariyerime katkıları olur? Ne öğreneyim, nasıl bir yol izleyeyim?

Beynim durdu şuan tıkantım, cevaplarınıza göre sorularımı genişletebilirim.
İlgilenecek herkese teşekkürler.
 

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
657
Tepkime puanı
26
GRAFİK TASARIMCI KİM DEĞİLDİR?
• Corel Draw ve Photoshop operatörü değildir.
• Web master, coder, yazılımcı ve bilgisayar mühendisi değildir (grafik bölümlerinde programlama dersleri yoktur. Bir tasarımcının, yazılım dillerini öğrenmek zorunda kalmasıyla, mesela bir daireyi grafik programlarında çizmekten vazgeçip, kod yazarak oluşturmaya çalışması arasında hiçbir fark yoktur!).
• Bilgisayar teknik servis elemanı değildir.
• 3D modelleme uzmanı değildir.
• Matbaa ustası değildir.
• Dijital baskı makineleri operatörü değildir.
• Tabelacı, montaj ve kaynak ustası değildir.
• Elektronikçi ve led tabelacı değildir.
• Metin yazarı ve dizgici değildir.
• Sekreter, muhasebeci, çaycı, ofisboy, meydancı, şu, bu hiç değildir!

GRAFİK OPERATÖRÜ (İŞÇİSİ) KİMDİR?
• Grafik tasarımcı değildir... Bir takım teknik detaylar ve angaryalarla boğuşarak vaktini ve eforunu zayi etmemesi için tasarımcıya yardımcı olan teknik/ara elemandır. Çalıştığı mecraya göre, şablonu oluşturulmuş tasarımların tekrar uygulamaları, imaj dekupeleri, baskı hazırlıkları ve dijital montaj gibi uygulamaya dönük işleri yapar. Bu çerçevede, tıpkı doktorun hemşiresi veya mimarın ustası gibi de düşünülebilirler ve çok gereklidirler de. Öyle ya; her besmele çekmeyi bilene alim, her çarpım tablosunu ezberleyebilene matematikçi, her yumurta kırmayı bilene aşçı, her tansiyon ölçebilen veya sunî tenefüs yapabilene doktor ve her cetvelle düz çizgi çizebilene de mimar denilebilseydi, grafik programlarında bir takım şekiller çıkarabilen tiplere de grafik tasarımcı diyebilirdik belki.

İşte tıpkı bir mimarın tuğla örmeye veya sıva yapmaya çalışarak para kazanmaya çalışmasından farksız olmuş yaptığınız. Bu çerçevede, Html ve Php öğrenmeye çalışarak vaktinizi öldürmeniz ise hem çok şaşırtıcı, hem de daha büyük ve vahim bir hata:

Genel olarak bu aralar yayında olan ilanlardan ortak olarak toparlanan başlıklar bunlar, bu 11 maddeden en az 6 yada 7 maddenin bu ilanlarda birarada istenenen özellikler olduğu dikkate alınırsa, gerçektende web ajansları aslında yaratıcı birer arayüz tasarımcısından ziyade, bir İsviçre Çakısı’na sahip olmak istedikleri açık.Ya da düşük bir ihtimalde olsa gerçekten ne istediklerini bilmiyorlar yada bu ilanlarda “O firma öyle vermiş bizde böyle verelim” zihniyeti hakim..

Bir web prodüksiyon departmanındaki ana bölümler ve uzmanlık alanlarına göre personel dağılımı nasıl olmalı sorusuna yanıt ise çok zor değil.

En basit haliye, bir web arayüz tasarımcısı , bir html (css, xhtml, javascript) kodlayıcısı, bir flash uzmanı (Animasyon ve actionscript) , bir web yazılımcısı (asp ve/veya php), bir proje yöneticisi.
Bu uzmanlar ile kurulmuş bir web prodüksiyon ekibinin temel web projeleri üretiminde doğacak ihtiyaçları karşılaması hiçde zor olmayacaktır şüphesiz.

Gereken ekstra durumlarda ise (3D Animasyon v.b) ekibin genişletilmesi en mantıklı seçim olacaktır.

Web Tasarımcısının Kariyerinde Yeni Dönem: “All in One!” | Tasarımcının El Çantası | Hasan Yalçın

Meramınızı; derli toplu, noktasına virgülüne dikkat ederek ifade edebiliyor olmanızda üniversite eğitiminin katkısının olduğu açık ama özel üniversitelerin bir çoğunun kuruluşunda, eğitime destek olmak gibi "tamamen duygusal" nedenlerin olmadığını da işbu şikayetleriniz bir kez daha kanıtlanıyor. Nitekim öğrenci seçimi bile paraya bakıyor çoğu kez.

Evet yedi üniversitemiz az zamanda 177'ye çıktı.
Bununla övünelim mi?
İsteyen övünsün.
Bir örnek vereyim de ondan sonra övünsün. Tarih hocası olan oğlum öğretmen odasında otururken yanında yeni mezun bir bayan tarihçi bilmece çözüyormuş. Bir ara oğluma dönüp "Hocam affedersiniz" "muhasara" ne demek? diye sormuş.
Bunu soran yeni mezun bir tarihçi.
Sekiz zayıf ile sınıf geçenlerden olmalı. Mutlaka dizüstü bilgisayarı da vardır.

https://yenisafak.com.tr/Yazarlar/Default.aspx?i=29053&y=MustafaKutlu

İyi eğitim için dört şey gerekli:
Öğrenmek isteyen, iyi öğrenciler
Öğretmek isteyen iyi öğretmenler
Öğrencilerin öğrenmesini isteyen, iyi okullar.
Okulların iyi eğitim vermesini isteyen yöneticiler.
Bunlar zaten olması gereken şeyler diyeceksiniz. Doğru; olması gereken ama her zaman olmayan şeyler. Bazılarının öncelikleri, bu saydıklarımızdan farklı olabilir: Belki de bazı öğrenciler, okula yalnızca diploma almak için geliyorlardır. Bazı öğretmenler, öncelikle kariyerlerinde ilerlemek, bazı okullar, para kazanmak, bazı yöneticiler ise öğrencileri ve öğretmenleri özel okullara ve dershanelere iteleyip, eğitim yükünü devletin sırtından atmak istiyor olabilir. Diğer bazı okullar ise, öğretim kadrolarında tasarımcı olmadığı halde, resim ya da bilgisayar eğitimi verdikleri bölümlerin adını 'grafik bölümü' olarak değiştirip, hem öğrencilerini, hem onların başvurduğu işyeri yöneticilerini hem de kendilerini kandırıyor olabilir. Bilerek ya da bilmeyerek (bazen yalnızca öğrencileri mezun olduktan sonra iş bulabilsinler diye) ülkemizin geleceği için hayati önemi olan tasarım mesleğini yozlaştırabilir, tanınmaz hale getirebilirler.

Paylaşım - Grafik Tasarımcı İlhan BİLGE ile Röportaj | Photoshop Magazin

Kadrosunda grafik tasarımı eğitimi almamış akademisyenlerin olduğu onlarca grafik tasarım bölümü sayabilirim! Bunun nelere mal olduğunu iyi anlamak gerek. Bu durum ahlaki değildir, etik değildir! En iyi eğitim modeli bir şekilde kâğıt üstünde oluşturulabilir, ama asıl mesele eğitimi kimin vereceği, konusunda gerçekten uzman akademisyenin nasıl bulunacağı ya da yetiştirileceği! Yurtdışında tasarım çok spesifikleşti, ancak biz bu “kötü niyetli azınlık” kadrolaşması nedeniyle, daha hâlen tasarımın ABC’sini oluşturmak için mücadele ediyoruz.
GENNARATION – Ömer Durmaz: Kavramsal düşünmeden özgün iş üretilemez

Aynı zamanda bir üniversitede öğretim görevlisiniz. Yeni neslin sizin çalışmalarınızı algılayabildiğini düşünüyor musunuz?
Hayır algılayamıyorlar. Çok iyi çocuklar ile karşılaşıyorum ama kendilerini geliştirmiyorlar. Biz üniversitedeyken ülke nasıl değişir diye tartışırdık. Ünlü filozofları bilir, felsefe kitabı okurduk. Gerçekten apolitik bir gençlik var. Bu derginin önemini bilmiyorlar. Standart bir şey onlar için. Ancak tarif etmeniz lazım, araştırmıyor yeni gençlik. Eğer televizyonda yayınlanıyorsa onlar için önemli. Okula öğrenmek için değil sadece diploma almaya gelenlerle karşılaşıyorum.

https://pazarvatan.gazetevatan.com/haberdetay.asp?hkat=1&hid=17179

Türkiye'de grafik tasarım/reklam sektörü, bazı çapulcular sayesinde istiab haddini dolduralı hayli zaman oluyor. Sigortasız, mesaisiz, haksız ve hukuksuz ölümüne çalışan/çalıştırılan pek çok cahil ve sahtekârın harala gürelesi arasında güvenli bir yer bulabilmek gerçekten zor.
https://www.grafikerler.net/kanunu-t44313.html

Çok zengin bir adamın Türkiye'de estetik, sanat, kültür kaygısı çok azdır. Yoksul ya da ortahalli Türkün de. Paranın milyon dolarıyla oynayan adamın iyi bir film çekmek, kültür mirasını korumak, kütüphane kurmak gibi derdi yoktur. Müzik aleti çalmaya meraklı değildir. Ama arabalara acayip meraklıdır. Çocuğum dünya çapında icatlar yapsın kaygısı taşımaz. Matematikte süper olsun diye düşünmez.Yani Türkiye'de herkes anı yaşar. Plan yapmaz. Organize olmaz.
Zenginse keyfine bakar, yoksulsa hemen zengin olmaya bakar. Zengin olmak için üretimi değil, en kestirme yolu tercih eder.
Ayrıca her ne kadar eskiye nazaran rakamlar iyi olsa da Türkler kitap okumaz. Hele hele nitelikli kitaplar bizde hiç okunmaz. Türkler dogmatiktir. Sorgulamaz. Kendisine öğretilenden şüphe duymaz.

https://www.haber7.com/cem-kucuk/haber/808571-turkler-yaratici-degildir-cunku

Ancak muvaffakiyetin kuralı kâinat yaratıldığından beri değişmedi:

6. Kesin olarak başarılı olmak istiyorum, ne yapmalıyım?

Bir işi 70 milyon kişiden daha iyi yapın.

Başarı için şaşmaz kural, bir işte açık ara en iyi olmaktır. Bir iş seçin, kafayı o iş ile bozun. İnsanlar dizi izlerken siz o işi daha iyi nasıl yapacağınıza kafa yorun. İnsanlar maç izlerken, siz işinize kafa yorun. İnsanlar siyasi söylenmeler halindeyken, siz mesleğinizdeki ustalığınıza odaklananın.

Önce o işi en iyi bilen olun, sonra da en iyi bilen olarak bilinen. Önce gerçekten en iyi olun. Tost yapıyorsanız, insanlar büfenizin önünde kuyruk olmuyorsa, en iyi değilsinizdir.

Kuyruk oluşması, iyi bir standart yakaladığınızı gösterir. Ondan sonra ölçek genişletip, başarınızın ebatlarını büyütmeniz gerekir.

Mümin Sekman başarıyla ilgili sorularınızı cevapladı! - MÜMİN SEKMAN

Ayrıca:
https://www.grafikerler.net/freelance-calismadan-once-birkac-soru-t131203.html
 
Son düzenleme:

Bahtınur YILDIZ

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
18 May 2007
Mesajlar
1,384
Tepkime puanı
33
Merhaba,
Yazınızı okudum.

Kim bu mesleğe başladığında PC başına oturur oturmaz iyi işler çıkarmıştır?
Çıkarmışsa da o ben değilim... İşe başladığımın 4.günü işi bırakıyordum. Yapamayacağım, kötü davranıyorlar, beceremem ben MAC nasıl bir bilgisayar gibi tonla bahanem vardı. Ama işe ihtiyacım vardı sabrettim, emek harcadım, İNANDIM...

Şuan 10.yılın içindeyim, mutluyum, işimi seviyorum... Ha! Bu arada okullu değilim, olmayı isterdim.

Sizin hatanız çabuk pes etmek, umutsuzluğa kapılmak, İNANMAMAK.
İstanbulda güzel iş imkanları var, güzelden kastım para olarak değil. Kendini geliştirmek adına sıfırdan başlayıp ardından büyük firmalara uzanan bir yol. Ardından elbette para :)

Muvaffakiyetler...
 

ukayrak

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
2 Nis 2008
Mesajlar
48
Tepkime puanı
0
Selam,

15 yili aşkin bir tecrübe ile hizlica verebilecegim ögütler; Mümkün yapabilecegin kadarini da yapsan olur...
- Bol bol oku ve araştir... her filmi, her olayi, her etkinligi her yeniligi duy ve bil...
- Her gün en az 2 tutorial i kendin bilgisayarda yap...
- Freehand öldü... cok özel bir durum yoksa artik ögrenmene cok gerek yok... Indesign Illustrator ve tabii ki Photoshop...
- Yaptigin, ortaya cikardigin işe aşık olma... hep daha iyisini yapmaya çalış... Hemen beğenme... hemen begenmek seni aşağı ceker...
- üşenme, dekupe gerekiyorsa dekupe et, baştan yapmak gerekiyorsa yap...
- işine saygı duy...
- Ingilizce MUTLAKA öğren, biliyorsan unutma... pratik yap...
- Bambaşka bir hobi edin... iş dışında başka bir hayatin olsun... maketcilik, koleksiyonerlik, dövüş sanatlari, trekking gibi... bu senin karakterini zenginleştirir...
- Her zaman pozitif ve enerji dolu ol... İşe giderken hızlı müzikler dinle... enerjini artır...

Su anki durum icin is basvurusu yapmaktan vazgecme... isi tam olarak bilmedigini girecegin yerde belirt... mutlaka biri olacaktir... Istanbul a insanlar Afrika dan gelip iş buluyor... :) kolay gelsin...
 

ertu83

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
26 Eyl 2010
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
allah yardımcın olsun kardeşim durumlarımız pek farklı sayılmaz. bende inanılmaz sıkıntılı bi süreçten geçiyorum hakkımızda hayırlısı olsun.
 

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
17 Haz 2008
Mesajlar
7,974
Tepkime puanı
104
Çok yazacak konuşacak şey var. Dertsiz tasarımcı yok. Olsaydı tasarım olmazdı.
 

ertu83

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
26 Eyl 2010
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
şarkı sözü yazarları aşık oluyo falan damardan şarkıları yazıyo ya benim tasarımlarda da hep koyu renk hakim :D artık açık tonlar kullanmak istiyorum :D
 

vivalavidaa

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
15 Tem 2013
Mesajlar
56
Tepkime puanı
0
Evet, gerçekleri söylemişsiniz ama bu bakış açısı ile durumunuzu düzeltmeniz biraz zor. Siz sadece sizde olmayanlara odaklanmışsınız. Peki artılarınızı hiç mi görmüyorsunuz? Bir kere bu mesleğin eğitimini almışsınız. Serzenişlerinden birisi olan 1-0 yenik olma durumunuzu burada eşitliyoruz ve 1-1 yapıyoruz hemen.

Temeliniz sağlam, tecrübe dediğimiz şey yanlışlardan elde edilir. Hata yapmadan doğrusunu göremezsiniz ki. Korkmayın, sıkılmayın. Bir iki yer olmadı diye hiçbir yer olmayacak diye bir kural yok. Girdiğiniz yerde öğreniyorsanız kalın, öğrenmiyorsanız ve orada kaldığınız zamana değmediğini düşünüyorsanız hemen ayrılın. İstanbul iş olanakları bakımından çok geniş bir şehir. Bunu kesinlikle değerlendirin.
 

lapindori

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
overmars ile tıpatıp aynı durumda olduğum için siteye üye oldum ve söyleyecek 2-3 lafım var.

Geçen sene şaka gibi bir paraya zar zor girdiğim yerde şöförlük bile yaptırttıkları -sözüm ona- güzel bir ajansta çalışıyordum (ismini söylemeyeceğim). En son, 3 hafta boyunca -haftasonları da dahil- sabah 8,en erken gece 2 de işten çıktığım için oradan ayrılma kararı verdim. Ocak ayında askerliğimi bitirip başvurulara başladım.

Girdiğim yerlerde de tembel tasarımcıların yarım bıraktıkları veya 2-3 satır yalandan yaptıkları tasarımları bitirdim. O yüzden portfolyom boş kaldı fakat, firmaların ajansların telaffuz etmeye yüzlerinin olmadığı 'tecrübeli tecrübesiz' kriterine uyuyorum. Nereden baksanız 20-25 yere başvurdum görüşmek için dönen 2-3 yer oldu, onlarda bedavaya isviçre çakısı arıyorlardı.

Hele en son iş görüşmesine gittiğim yer şaka gibiydi.

Adamların ilanda yazdıkları ;
En az bir yıl iş tecrübesi
Master collection bilgisi

Görüşmede benden ilandakilerin yanında istedikleri
ActionScript, HTML, CSS bilgisi
ASP.NET bilgisi
Müşteri yönetimi
Sosyal medya yönetimi
Facebook application hazırlanması (Sıfırdan)
Müşteri sitelerinin içeriğinin yönetimi
vs.

daha devam ediyor ama beni şaşırtanlar bunlardı. kodlama ile sorunum yok ama adamlar tasarımcı, front-end developer, sosyal medya eksperti ve müşteri temsilciği yapabilecek ultimate bir adam arıyorlar. üstelik bu adamın tecrübesiz olmasını ve 2000 tl nin 'çok altında' çalışmasını istiyorlar.
Yani eğer böyle bir adam var sa bende o adamı 1000 tl ye maaş bağlayıp şirket açacağım.

Eğerki bir firma 'tecrübesiz' insan arıyorsa neden 'piyasada çok işin yok' yada 'işlerin çok iyi değil' der? 5-6 yıllık iş tecrübesi olan stajer ilanları gördüm. yanlış ilan verdiniz sanırım diye başvurdum, gerçekmiş. 5-6 yıllık deneyimi olan insanı bedavaya çalıştırmak istiyorlarmış.

Şu ana kadar toplam 3 yerde çalıştım. 3ünde de hep milletin içine edip yarım bıraktığı işleri en kısa zamanda yaptım. Fırsatı verilse kendini beğenmiş 20 yıllık iş tecrübesi olan adamlardan daha iş çıkartacağıma inanıyorum. En azından 5 dakikada bir facebook kontrol etmeğimi biliyorum. Çünkü sadece 'tanıdık'larla tasarım olduğunu, alt tarafı photoshop da 2 klikle yapılan boş bir meslek olduğu zannediliyor. Artık tasarıma karşı hevesim ve saygım çok azaldı.

Zaten böyle bir düşüncenin yaygın olması etraftaki tasarımlardan, reklamlardan, dandik sokak tabelalarının renklerinden bile belli.
 
Üst