Matbaacılık ve Kartvizit Terimleri Kartvizit Nedir? Nasıl Yapılır?
Genel Bilgi..
Genel olarak sahibinin adı ve soyadı, bağlı bulunduğu kurum, unvanı ve iletişim bilgilerinin yer aldığı tasarımlardır. Çoğunlukla kartvizit baskıları bristol kartona yapılmaktadır. Kartvizitler için sıklıkla kullanılan ölçüler: eni için 5 - 5,5 cm, boyu için 8-9 cm'dir. Kartvizitler, kurumsal kimliğin ayrılmaz bir parçası olduğu için bu doğrultuda hazırlanması gerekmektedir. Firma logoları için belirlenen renklerin pantone numaraları matbaa ile paylaşılmalıdır. Kartvizitler, profesyonelliğin kısa bir ifadesidir. İş görüşmelerine başlamadan önce kartvizitlerin değişimi son derece önemlidir.
Renkli kartvizit, Basit görünüşünün yanında imaj bakımından etkili bir reklamdır. Günümüzde firmalar tanıtıma ayırdıkları rakamları kıstıkça farkında olmadan piyasalarını rakip firmalara kaptırmaktadırlar. Kriz dönemlerinde reklamdan tasarrufa gitmek isteyen firmalar, kartvizitlerindeki imajlarını düzeltmekle de kendilerini tanıtabilmektedirler. Renkli kartvizitin diğerlerine göre
Renkli olması nedeniyle görsel çekicilik
Kâğıdının iyi kalitede (kuşe) olması
Firma ürünlerinin resimlerle gösterilmesi
Basit kartvizitlerden daha hesaplı olması (toplu basıldığı için)
Arka Baskısının olması
Islanmaması için selefon kaplama olması.
gibi üstünlükleri bulunmaktadır.
Kartvizit ağacı şu şekildedir :
Seri Üretim Kartvizit
Popüler Kartvizit (Resim ağırlıklı, canlı renkler için ideal)
Mat Selefon Kartvizit (Az resimli, logo ve yazıdan oluşan kartlar için ideal)
Fantezi Kartvizit (Resimsiz, logo ve bilgilerden oluşan kartlar için ideal)
Acil Kartvizit
Digital (dijital) Baskı
Ofset Express Baskı
Özel Kartvizitler
2 Renk - Tek yüz
3 Renk - Tek yüz
4 Renk - Tek yüz
Çift yüz
V.I.P Kartvizitler
Gofrelı Kartvizit
Gofrelı Kısmi laklı kartvizit
Kabartma yazılı kartvizit
Kabartma yazılı ve yaldızlı kartvizit
Ekstra Uygulanan İşçilik
Gofre
Varak
Bölgesel parlaklık
Selefon
Özel kesim
Selefon Nedir?
Selefon, basılan ürünleri su, ışık ve diğer dış etkenlerden korumak ve estetik ürünleri ortaya çıkartmak için kullanlıan bir laminasyon yöntemidir. Kısaca ürünlerin üzerine uygulanan çok ince plastik tabakadır. Mat yada parlak olarak uygulanabilir.
Gofre Nedir?
Bir diğer adıyle kabartma baskıdır. Bir klişe yüksek diğer klişe alçaktadır. Dişi adı verilen klişede iş olan yer çukurdur, diğer klişeye erkek klişe adı verilir ve iş olan yerler yüksektedir. Baskı kazanında bulunan erkek klişe ile kalıp kazanında bulunan dişi klişe arasına kağıt yerleştirilir. tümsek olan klişe diğer klişe üzerine baskı yapar ve kağıt kabarmış olur.
Varak Nedir?
Bu iş için kullanılan folyoların mat kısmı baskı materyeline(KAGIT), parlak kısmı klişeye(KALIP) gelecek şekilde takılır. Hangi renk yaldız istersek o renk folyo kullanılır. M e t a l bir klişenin m e t a l klişe altlığına yapıştırılmak suretiyle tipo makinesindeki rezistansın açılmasıyla 80-90°C ısı verilir. Ve böylece ısınan varak istenilen malzemeye ısının yardımıyla yapışmış olur.
Lak Nedir?
Broşür, kitap kapağı, katalog, dosya, davetiye gibi işlerde baskıyı dış etkenlere karşı korumak ve ürüne parlaklık kazandırmak için baskı yüzeyine mürekkep gibi uygulanan bir madde.
Siz tek soru sormuşsunuz ama ben genel bir bilgi vermeye çalıştım umarım işinize yarar.