onruynk
⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Tanımını bulmam gereken bir sürü sanat terimi var bunlardan biride kadraj. İnternette kadrajın ne olduğuna dair bir çok tanımlama var ama çoğu genellikle çerçeveleme diyip bırakmış ve genellikle fotoğrafçılık yönüyle ele almış.
Benim aradığım tanım hem genel anlamda daha çokda resim sanatı yönüyle.
Kadraj kelimesi diğer bütün görsel sanatlardada kullanılırmı ( kullanılır gibime geliyor ama emin olmalıyım)
Kadraj dışında kare olarakda tabir ediliyor hatta günlük konuşmalarda cümle içinde. Sende kadraja gir yerine sende kareye gir, sende poza gir gibi kelimeler kullanılıyor.
Peki kadraj sadece dörtgen mi olmalı ? altıgen veya yuvarlak yada olips olamaz mı?
Kadraj özünde türkçe bir kelime mi ? Dil bilgisi açısından yapısını değerlendirebilir misiniz ? ( kök, ses, şekil yönüyle felan )
İngilizce karşılığı sözlükte frame olarak geliyor. Ad olarak çerçeve yüklem olarakda çerçevelemek tabirinde kullanılıyor.
Madem bu anlamlara geliyor o zaman neden çerçeve değilde kadraj diyoruz?
Neden kadrajlamak değilde çerçevelemek veya kadraja almak diyoruz?
Daha yazarsam iyice uzayacak lafı fazla uzatmak istemiyorum, sizde aklınıza gelen sorular ve cevaplarla (cevap olmasa dahi sorun) bu kelimeyi tanımlamama yardımcı olur musunuz ?..
İlgilenen ve yardımcı olan herkeze şimdiden teşekkürler.
Benim aradığım tanım hem genel anlamda daha çokda resim sanatı yönüyle.
Kadraj kelimesi diğer bütün görsel sanatlardada kullanılırmı ( kullanılır gibime geliyor ama emin olmalıyım)
Kadraj dışında kare olarakda tabir ediliyor hatta günlük konuşmalarda cümle içinde. Sende kadraja gir yerine sende kareye gir, sende poza gir gibi kelimeler kullanılıyor.
Peki kadraj sadece dörtgen mi olmalı ? altıgen veya yuvarlak yada olips olamaz mı?
Kadraj özünde türkçe bir kelime mi ? Dil bilgisi açısından yapısını değerlendirebilir misiniz ? ( kök, ses, şekil yönüyle felan )
İngilizce karşılığı sözlükte frame olarak geliyor. Ad olarak çerçeve yüklem olarakda çerçevelemek tabirinde kullanılıyor.
Madem bu anlamlara geliyor o zaman neden çerçeve değilde kadraj diyoruz?
Neden kadrajlamak değilde çerçevelemek veya kadraja almak diyoruz?
Daha yazarsam iyice uzayacak lafı fazla uzatmak istemiyorum, sizde aklınıza gelen sorular ve cevaplarla (cevap olmasa dahi sorun) bu kelimeyi tanımlamama yardımcı olur musunuz ?..
İlgilenen ve yardımcı olan herkeze şimdiden teşekkürler.
Son düzenleme: