çizimlerde farkettiğim, bazı detaylarla çok uğraşırken, diğer detayları görmeyişiniz/göremeyişiniz. sanırım bu da, biraz gözlemle ilgili. tavsiyem etraftaki nesneleri, insan vücudu, duruşlar vs. incelerken daha dikkatli bakmanız, sokakta görseniz bile sanki az sonra cizecekmiş gibi incelemeniz.
çalışmalarda özellikle oranlama hataları göze çarpıyor. bunun için biraz anatomi bilgisine ihtiyacınız var. bol bol insan vücunun duruş şekillerini bulduğunuz internet, ansiklopedi, kitap vs. resimlerinden, iskelet sistemi, kas sistemi ve çıplak insan vücudu halleriyle inceleyin. çizerken bunları aklınızdan çıkarmayın.
çizim yaparken mümkün oldukça büyük kağıtlara çizmeye çalışın. emin olun büyüğü becerdiğiniz zaman, küçük kağıtlara çizmek sizin için hiç zor olmayacaktır.
çok resim ve dolayısı ile çok detay olduğu için, herbiri hakkında yorum yapmak çok zor. ama genel olarak, anatomi dışında, el ve -sizin de belirttiğiniz üzere- göz çizimleriniz sorunlu. bunu geliştirmenin kanımca en kolay yolu, bu tür detay desenleri içeren bir kitap almanız ve bu konuda yapılmış çalışmaları incelemeniz. bir süre sadece bu konu üzerine eğilebilirsiniz. böylece, çalışma sahiplerinin çizimleri nasıl yaptıklarını, olayın püf noktalarını, kolay yollarını vs. kavrar, siz çalışırken bunları hatırlayarak duruşu ve çizimi daha doğru ve kolay bir şekilde yaparsınız.
perspektife biraz daha dikkat etmeniz gerekiyor. özellikle simit satan adamda.
çizim tekniğine gelince, genelde başarılı. form ve 3boyutu gözeterek gölgelendirme yapıyorsunuz, ki bu iyi bir özellik. genelde çalışmalarınızda, kaleminizin ucunun sivriliğini koruyarak çizmeniz yine artı bir özellik.
iyi çalışmalar