Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Kimler serbest tasarımcı olmalı?

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
27 Ocak 2008
Mesajlar
1,139
Tepkime puanı
35
Yaş
51
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Bizler ipini koparan grafikermi oldu diye taşırken, son günlerde sanırım yeni bir konu daha gelişti... Yeterligini bilmedigimiz bir çok grafiker yada grafiker adayı, bilinen tabirle freelance, benim deyimimle serbest tasarımci olarak iş arıyor...
Bu insanlar bu ülkenin kurallarına göremi çalişiyorlar ben merak ediyorum. Kaçi abaca bir vergi mükellefi ve fatura kesiyor... Vergi ödemeden iş yapmakta hırsızlık degilmidir?
Ajanslar kendilerini yok etmeyemi çalişiyor acaba? Bir çok ajans ilani var. Evinden destek vercek grafiker ariyoruz diye... Sigortasını yemek parasini ödemiyecegim ekonomik tasarım yaptiriyorum hesabimi yapıyorlar acaba?
Ben serbest çalışan dostlarıma sormak istiyorum?
Bu şekilde çalışmaya nasıl karar verdiniz?
Müşteriniz sizden memnun mu? Hizli ve başarılı iş sunumu yapabiliyormusunuz?
Paranızı alabiliyormusunuz?
3yillik tecrübe bu şekilde çalışmaya yeter mi?
Bir öğrencini free iş aramasi ne kadar doğrudur?
Serbest çalışmanın riskleri nelerdir?
Yaşamda artilari eksileri nelerdir?
gibi gibi...
Bu sorular çogaltilabilir...
Ben ilerleyen sayfalarda tecrübelerimi yazacacağım...Sizlerde yazarsanız memnun olurum....

Not: İpini koparan deyimimin farklı yorumlara sebebiyet vermesini rica ediyorum. Espirituel bir giriştir...
 
Son düzenleme:

Benzer konular

:::AmbrosiA:::

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
4 Nis 2008
Mesajlar
1,868
Tepkime puanı
27
Yaş
47
serbest tasarımcı olmanın getirdiği sorumlulukları ve zorlukları sanırım ya görmezden geliyorlar ya da hala bunların farkında değiller... çoğu bana göre ne kadar serbest bir çalışma ortamı olsada bununda aslında bir işyeri gibi görülmesi, fatura kesilmesi ve vergi ödenmesinin gerektiğini bilmiyorlar...
genelde evden yapılan işlerde tamamen aldıkları (tabi alabilirlerse) ücretlerin ceplerinde sıcak sıcak durmasından hoşnut oluyorlar ama ya diğer yüzü ? vergi ödemeden yapılan işlerin cezası olduğunun ve farkedildiği takdirde kaç katı ödemeleri gerektiğini araştırdıklarını bile sanmıyorum...
3 senelik bir tecrübeyle yapılan işlerin ne denli amacına uygun ve ne derece kaliteli olacağı tartışılır (bunu tartışalım demiyorum... tartışmaya bile gerek yok lafın gelişi olarak söyledim yanlış anlaşılmasın)
ajansların artık bu tür ilanlarla karşımıza çıkmasında ben kaliteden ödün verip ucuzculuğa doğru yol aldıkları fikrine kapılmaktayım... belkide yanılıyorum bilemiyorum... aramızdaki özellikle bu tür ilanları veren ajans sahipleri bu konu hakkında daha detaylı bir açıklama yapabilir sanırım...
 

shedesign

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
19 Mar 2008
Mesajlar
2,233
Tepkime puanı
104
Web sitesi
www.asigazetesi.com
yıne benden mı etkılendınız nuket hanım :D
şaka bır yana, sureklı pc basında olan ınsanlar olarak ajansara gıderken yol parası stres ile ugrasmak yerıne uzun vadeli yada cok basıt gunluk ısler dısında ıslerde ajanslarında bızlerınde tercıhı bu yonde oluyor.. bız daha az yoruluyoruz onlar da maaş dısında masrafa gırmıyorlar.. bızım aldıgımız ucret yıne aynı iken onlara sigorta, yol, yemek kar ı oluyor.. ben sahsı olarak henuz hıc freelans calısmadım ama cok yakınlarım bunu yapıyor ve bence oldukca rahat..
 

aLcaK

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
30 Tem 2007
Mesajlar
564
Tepkime puanı
8
Freelance çalışan pek çok arkadaşımızdan, kazancın faturalandırılması ve vergilendirilmesi konusunda sorular alıyoruz. Biz de bu konuda biraz araştırma yapıp sizlerle paylaşmaya karar verdik. Danıştığımız Mali Müşavir, bize bu konuda epey bilgi verdi. Yalnız şunu da belirtmek gerekir ki bu konular belirli kanun maddelerine bağlanmış olsa da, uygulama da farklılık gösterebilen konular. Bizim edindiğimiz bilgilere göre, freelance denilen kazanç ile elde edilen kazancın arızi kazanç olması gerekir. Yani sürekli elde edilen bir kazanç değil tesadüfen ya da belli şartların oluşması ile meydana gelen kazanç. O zaman bazı sınırları aştığı taktirde, gelir vergisi ödenir. Örneğin dairesini 100.000 e alan biri, 4 yıl geçmeden 110.000'e satarsa, kazancı 6.800 lirayı geçtiği için vergi öder. Arızi kazanç, o çalışma tanımına uyan bir başka örnekte olabilir. Bir de mesela temizlik yapanlar, ya da sürekli bir iş sözleşmesi ile bağlı olmayan geçici işçiler (mesela hamal, boyacı, sıvacı) var. Tabii bu konudaki çalışmalarının (hizmetçiler dışında) sürekli olmaması lazım, yoksa gelir vergisi mükellefi olup fatura yazmaları ya da iş kanununa bağlı çalışmaları gerekir. Ama bu işi zaman zaman yapıyorlarsa, Gelir Vergisi Kanunun 94. maddesinde yazılı oranlarda kendilerinden vergi kesilerek ödeme yapılır. Onların ayrıca beyanname vermelerine gerek yoktur. Şimdi sizi en çok ilgilendirdiğini sandığımız bölüme geçelim.. Gelir Vergisi Kanunu 18. maddesinde yazılı işleri yapanlara olan ödemeler. Yani telif hakları, bilgisayar programcılarına, sanat ve fikir eseri sahiplerine yapılan ödemeler.

Özgün bir eser meydana getirenlerin, bu eseri satmak veya yaymakla ilgili faaliyetleri bu madde kapsamına girer. Bu tür kazançlar vergiden muaftır. Yani bu kazançları elde edenler ayrıca vergilendirilmez, sadece yine gelir vergisi kanunu 94. maddesine göre ödeme yapılırken, kaynakta vergi kesilir. Bu verginin oranı %17'dir. Diyelim yazılım yapan biri, 100 liraya anlaştı. Ya gider makbuzu düzenlenerek ona 100-17=83 lira ödenir ya da 120,48 YTL kadar ödeme yapılmış gösterilerek bu miktardan % 17 düştükten sonra, kalan 100 lira kendisine ödenir ve 20,48 YTL lira tutacak olan % 17 ayrıca devlete ödenir. Bakılması gereken kanun maddeleri, Gelir Vergisi Kanunu 18. madde ve 94. maddeleri. Sanırım bu blogu ziyaret edenleri ilgilendiren kanun, Gelir Vergisi Kanunu 18. maddesinde düzenlenen telif kazançları ile ilgili. Ancak telif kazancının tanımlanması gerekir. Kanun metni şu şekildedir:

"Müellif, mütercim, heykeltraş, hattat, ressam, bestekâr, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisinden müstesnadır.(*)

Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.

Yukarıda yazılı kazançların arızî olarak elde edilmesi, istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

Serbest meslek kazançları istisnasının, bu Kanunun 94 üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur.(**)"

Şimdi burada önemli olan, satılan hizmetin fikir ya da sanat eseri olması gerekir. Yoksa tercüme bu kazanç kapsamında yer almaz. Editörlük için ise, olur ya da olmaz demek zor. Yoruma tabi. Burada eserin özgünlüğü kıstas. Mesela TV sunucularının yaptığı iş, 18. madde kapsamında değerlendirilmedi. Gerekirse tebliğlere ya da yargı kararlarına bakılmalı.

Bu kazançlar arızi ya da devamlı olabilir her şekilde vergiden müstesnadır. Ancak bu şahıslara ödeme yapan vergi mükellefleri yaptıkları ödemelerden %17 gelir vergisi keserek, vergi dairesine yatırırlar. Eser sahibinin ise beyanname ya da vergi vermesi gerekmez, sorumluluğu da yoktur. Sorumluluk ödeme yapan vergi mükellefine aittir. Bunlara yapılan ödemelerden kesilecek vergileri Gelir Vergisi kanununun 94. maddesi düzenler. 94. maddenin bu konu ile ilgili kısmı ise:

a) 18'inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden, (2003/6577 sayılı B.K.K. ile % 17 Yürürlük; 1.1.2004)(2)

Şimdi telif kazancına yani 18. madde kapsamına girmeyen tercüme belki editörlük gibi konulara değinecek olursak, ferdin kabiliyetleri ve emek ağırlıklı olarak yapmış olduğu bu türlü işler, diğer serbest meslek kazancı ismini alır ve kanun bu kazancı şöyle tarif ediyor:

Kanun Adı

GELİR VERGİSİ KANUNU

Madde No: 65

Kapsam


(202 sayılı Kanunun 31'inci maddesiyle değişen madde) Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır.

Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmıyan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.

Tahkim işleri dolayısiyle hakemlerin aldıkları ücretler ile kollektif, adi komandit ve adi şirketler tarafından yapılan serbest meslek faaliyeti neticesinde doğan kazançlar da, serbest meslek kazancıdır.

Yani bu işler serbest meslek kazancıdır ve sürekli yapanlar doğrudan vergi ödevlisi olmalıdırlar. Bu konuda muafiyet için, gelir vergisi kanunun 9. maddesinde yazılı işler yine o madde sınırları çerçevesinde yapılmalıdır. Bunların vergi muafiyeti 94. madde kapsamında ödemeyi yapan vergi mükellefinin aşağıda yazılı bent uyarınca

b) Diğerlerinden, (2006/11449 sayılı B.K.K. ile %20 Yürürlük:; 01.01.2007)(3)

%20 vergi kesintisi yapmasını gerektirir. Şimdi bu kesinti için işi yaptıran vergi mükellefi, yapan ise vergiden muaf esnaf ya da fikir ya da sanat eseri sahibiolmalıdır. Taraflardan hiçbiri vergi mükellefi değilse, o zaman 94. madde kapsamında bir kesinti yapmaya gerek olmaz.

Özetle yazar, şair, programcı gibi telif kazancı olarak adlandırılan kazanç elde edenlerle, boyacı tesisetçı hizmetçi gibi konularda çalışan ve Gelir Vergisi Kanunu 9. Maddesi uyarınca esnaf muafiyetine giren i konularda freelance çalışanların vergi mükellefiyeti yoktur. Onlara ödeme yapan vergi mükellefleri, gider makbuzu imzalatarak 94. madde hükümlerine göre kesinti yaparlar. İşi yaptıran vergi mükellefi değilse, vergi ile ilgili bir konu doğmaz. Yani vergiyi doğuran olay meydana gelmez.
Kaynak

Freelance olarak çalışanlardan biride bendim. Müşterilerden hak ettiğimi alamadım ve bıraktım. Konuyla beraber tekrar vergi konusunu araştırdım ve bunu buldum. İnşallah arkadaşlara bir yol gösterici olur.
 

afidanci66

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
19 Tem 2007
Mesajlar
229
Tepkime puanı
3
Nükhet çek elini yarama basıyorsun:(
Öncelikle serbest meslek grafiker yani genel deyimiyle çantacılık kadar rezil bir meslek yok. Git gel ayrı bir sorun, yaptığınız iş hakkında firma yada ajansların direkt olarak yanlış yorum yaparak işin karşılığını almanıza etki etmeleri bu işin en güç yönü. Yine kendi kendimizi bıçaklıyoruz. Bir kişi zorunlu olmadıkça çantacılık yapmaz. Ama çantacılık yapıyor diye ajansların bu kişileri dışlamaları daha da yanlış. Hele hele biz daha iyi yapardık ama ucuz etin yahnisi gibi sözler kırıyor insanı, hatta işi bırakmasına dahi sebep oluyor. Kişilerin ekmekleriyle oynamaya kimsenin hakkı yok diye düşünüyorum ben.
 

GRAFİMERVE

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
18 Nis 2008
Mesajlar
1,554
Tepkime puanı
41
Yaş
35
bende çalışıyordum ama bugün artık pes ettirdiler çalışmıycam bu şekilde
araç giydirme,
iş yeri için one way vision (CAMA)
broşür,
başvuru formu,
pankart,
afiş,
bunlar için
iki stajyer ücretlerini bilen varsa o kadara yapmamı istediler.
belki profesyonel değilim ama emeğe saygı olması lazım değil mi?
 

aLcaK

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
30 Tem 2007
Mesajlar
564
Tepkime puanı
8
bende çalışıyordum ama bugün artık pes ettirdiler çalışmıycam bu şekilde
araç giydirme,
iş yeri için one way vision (CAMA)
broşür,
başvuru formu,
pankart,
afiş,
bunlar için
iki stajyer ücretlerini bilen varsa o kadara yapmamı istediler.
belki profesyonel değilim ama emeğe saygı olması lazım değil mi?

Emeğe saygı evet. Firma sahipleri bizim iki çizik atıp bıraktığımızı ve kendilerininde yapabileceklerini iddia ettikleri için istediğimiz miktar fazla gelir. Saygı gösterip veren yok mu? Var tabiki de. Ama daha öncede konuştuğumuz gibi minimum seviyede.
 

GRAFİMERVE

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
18 Nis 2008
Mesajlar
1,554
Tepkime puanı
41
Yaş
35
yaptığım çalışmayı beğendi sonra fiyata gelince size iyi bir referans oluruz
başka firmalarda olacak şunu 300 e yapalım
yok kardeşim sen ilk önce kendi işini yaptır sonra başkasına karış.
 

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
27 Ocak 2008
Mesajlar
1,139
Tepkime puanı
35
Yaş
51
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Ben serbest tasarimci olmak için oldukça profesyonel olmak gerek diye düşünüyorum.
Benim aslinada aradim sorular ve soruların cevapları bambaşka serbest çalışmak için yeterlilik ölçütlerini acaba oluşturabilirmiyiz?
 

GRAFİMERVE

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
18 Nis 2008
Mesajlar
1,554
Tepkime puanı
41
Yaş
35
Ben serbest tasarimci olmak için oldukça profesyonel olmak gerek diye düşünüyorum.
Benim aslinada aradim sorular ve soruların cevapları bambaşka serbest çalışmak için yeterlilik ölçütlerini acaba oluşturabilirmiyiz?

işte bende belki bir örneğimdir yaterli değil.
ama ben okulum olduğu için bir yere bağlı çalışmıyordum bu benim seçimim,
profesyonel olmak gerekir mi gerekmez mi tartışılır zaten konu açılmış.
birde şu var serbest tasarimci olmak için oldukça profesyonel olmak gerekir katılıyorum yoksa benim gibi hak ettiğinizi alamzsınız:)
 

troyali

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
10 Haz 2009
Mesajlar
110
Tepkime puanı
3
Yaş
49
Ben 6 yıl bir ajansta çalıştım ve sonunda kendi ajansımı açtım. Ancak serbest tasarımcılarla hiç çalışmadım gerçi bana böyle bir teklifle gelen olmadı. Ben de kimseye gel bana çalış demedim ancak daha yeni açtığım ajansımda işlerim biraz daha rayına oturduğunda bir grafiker arkadaşı yanıma alıcam bu kesin ancak zaman sorunu var.

Ayrıca yıllık geliri 6.000 Türk Lirası nın altında olanlar vergiden muaflar bunu biliyorum. Serbest tasarımcılar ne kadar ücret talep ediyorlar bir fikrim yok ancak yıllık kazançları 6.000 TL nin altındaysa muaf, değilseler vergi ödemek ve vergi mükellefi olmak zorundalar.

Ayrıca serbest tasarımcılara iş yaptıran arkadaşlara bir tavsiye de verebilirim. Bu kişilere yaptık ödemeleri gider pusulası hazırlayarak yapsınlar çünkü gider pusulasında bu ödemeye ait kdv, gelir vergisi, stopaj keserler. Böylece hem bu kişileri vergilendirmiş olurlar hem de kendileri için bir gider kalemi oluşturmuş olurlar.

Babam mali müşavirdir.
 

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
1,209
Tepkime puanı
38
Web sitesi
www.grafink.org
Freelancerlar, dededen kalma usül olan kaporalı çalışmayı kanun olarak kabul ederlerse,

işe başından ortalama %40 civarı para vermek zorunda olan müşteri, çok iyi araştırmak ve grafik tasarımın ne olduğunu anlamak zorunda kalacaktır. İllaki portfolyo isteyecek illaki para vereceği insanın backgroundunu iyi tahlil etmek zorunda kalacaktır. Bu yeteneği olmayan müşteriler ise mecburen ajanslar ile çalışacaktır. Bu da yeterliliği olmayan freelancerları otomatikman eleyecektir.

nasıl ki bir belediye, yol asfaltlatacaksa ihaleye katılan firmalara bir teknik şartname veriyorsa, sektör de kurumunun kıyafetini sergilemek için aynı anlamda teknik şartnameye mecbur kalacaktır.
 

baranbeyy

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
17 Ara 2007
Mesajlar
472
Tepkime puanı
7
Tek kelime ile hırsızlıktır.
Ajansım var. 4 tane çalışanım var aylık dükkan giderim 6000 i geçiyor. hem bana yazık hem yanımda iş yapan arkadaşlara yazık. bırakın herkes işini yapsın. Ben vergimi ssk mı bağkurumu yatırken yıllık milyarlaca para masraf yaparken adamaların öyle iş yapması beni deli ediyor.

eline t.......n kataloğunu alan reklamcı tasarımcı veya grafiker oluyor. en basiti 10 tl ye kartvizit yapıyorlar. Bakkal hesabı günde 10 kartvizit alsam 4 tl kar kalsa 40 tl Yapar aylık 1600 yapar aptal mantığı. Yazık düştüğümüz durumlara.
 

Nüket HOTALI

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
27 Ocak 2008
Mesajlar
1,139
Tepkime puanı
35
Yaş
51
Web sitesi
www.hotali.com.tr
Tek kelime ile hırsızlıktır.
Ajansım var. 4 tane çalışanım var aylık dükkan giderim 6000 i geçiyor. hem bana yazık hem yanımda iş yapan arkadaşlara yazık. bırakın herkes işini yapsın. Ben vergimi ssk mı bağkurumu yatırken yıllık milyarlaca para masraf yaparken adamaların öyle iş yapması beni deli ediyor.

eline t.......n kataloğunu alan reklamcı tasarımcı veya grafiker oluyor. en basiti 10 tl ye kartvizit yapıyorlar. Bakkal hesabı günde 10 kartvizit alsam 4 tl kar kalsa 40 tl Yapar aylık 1600 yapar aptal mantığı. Yazık düştüğümüz durumlara.


Bakkalar yok oldu ya, benzer durum gibi:) çok kızmışsınız. Dünya dönüyor ve degisiyor.
 

denizcem

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
20 May 2011
Mesajlar
722
Tepkime puanı
19
Dünya değişiyor elbette ama vergilendirilmiş kazanç kutsaldır.
Bu nedenle kazancınızı hangi mesleği ve ne şekilde yapıyor olursanız olun vergi yükümlülüklerini yerine getiriyorsanız o zaman doğru yapıyorsunuz demektir.

Üzülerek söylüyorum ki gerisi korsan çalışmadır.
 

screwshell

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
16 Ocak 2008
Mesajlar
133
Tepkime puanı
2
freelance bu mesleğin olmazsa olmazı bence. ne yaparsanız yapın bide iyi iş çıkartıyosanız mutlaka size tasarım konusunda bir teklif geliyor.

Vergi konusu garip bir konu. tasarımı fiyatlandırmak ayrı bir konu. Bu fiyatı neye göre veriyoruz acaba. Tasarımı ölçüp biçemeyiz metrekaresini çıkartamayız öyle değilmi. Sonuçta yaptığımız tasarım ( gerçek bir tasarımdan bahsediyorsak) firmaya özel bişey olmalı. (Not: Sadece Tasarımdan bahsediyorum! Bir işi baskısını yapıp üzerine kar koyup satmaktan değil!) Bunuda aslında sanat olarak değerlendirebiliriz. Sonuçta sıfırdan bişeyler üretiyoruz. O işe harcadığımız zaman, emek içtiğimiz sigara patlattığımız kafa. Ve en önemlisi bence bu meslekte geçirdiğimiz zaman ve verilen emekler. Bunların her biri önemli değilmidir ? Fiyatıda o anki şartlara göre veriyoruz. Şimdi bunu nasıl resmi bir boyuta getirebiliriz bunu bilemiyorum doğrusu. Bir yolunu bulan bana mutlaka haber versin...

Emeğinin karşılığını (freelance olarak) alamayan arkadaşlar. Kesimlikle para almadan kılınızı kıpırtatmayın. Ben İşin boyutuna göre örneğin kurumsal kimlik çalışacaksam çalışmaya başlamadan 500 TL yi hesabımda görmeden işe başlamam. Gerisi allah kerim. :)
Çalışmam bittiğinde çıktılarını alıp müşteriye sunarım. Beğenirse eğer parada anlaşıp işimi öyle teslim ediyorum... Geçmişte çok sıkıntı çektim. Şuan bi sıkıntım yok...
 

turguts

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
5 Eki 2007
Mesajlar
29
Tepkime puanı
0
Yaş
43
Baran beyy'e cevap...

Tek kelime ile hırsızlıktır.
Ajansım var. 4 tane çalışanım var aylık dükkan giderim 6000 i geçiyor. hem bana yazık hem yanımda iş yapan arkadaşlara yazık. bırakın herkes işini yapsın. Ben vergimi ssk mı bağkurumu yatırken yıllık milyarlaca para masraf yaparken adamaların öyle iş yapması beni deli ediyor.

eline t.......n kataloğunu alan reklamcı tasarımcı veya grafiker oluyor. en basiti 10 tl ye kartvizit yapıyorlar. Bakkal hesabı günde 10 kartvizit alsam 4 tl kar kalsa 40 tl Yapar aylık 1600 yapar aptal mantığı. Yazık düştüğümüz durumlara.

Merhaba arkadaşlar, konuyu geç farkettim kusura bakmayın yaklaşık 15 yıldır bu mesleğin içerisindeyim... her aşamasında çalıştım... firma sahibi olarak bazı arkadaşlarımızın kızması gayet doğal fakat hırsızlıkla itham etmesi ayıp ve yakışı kalmaz diye düşünüyorum ... baran beyin 4 çalışanı olmasına rağmen 6000 tl gibi komik bir giderinin olması bana tuhaf geldi çalışanlarınız yetersiz mi yeterlide siz mi hakettiklerini vermiyorsunuz merak ettim. ben son çalıştığım firmadan yaklaşık 4 sene önce 1500 TL. maaşla ayrıldım. ve piyasada artık beni iş ve maaş yönünden tatmin edecek bir firmanın kalmadığını gördüm. ben şimdi size gelsem desem ki ben 15 yıllık tecrübesi olan bir tasarımcıyım bana aylık 2000 tl maaş verin sigorta primlerimide yatırın yemeğim ve yol masrafımı karşılayın birde mümkünse mesayi kavramıyla uğraştırmayın beni termin verin sadece ben o termine kadar istediğim saatte yapayım işimi ne dersiniz? tahmin edildiği üzere bir çok ajansçıktan aldığım cevap sizin aklınızdan geçenle aynıydı. bu durmda benim sizin rahat çalışmanız için sanırım 15 yıllık tecrübemi çöpe atmam gerekiyor. hayır elbette atmıyorum ve inanın çok daha rahat ve çok daha fazla gelirle ama düzensiz bir gelirle düzensiz bir ama mutlu bir hayat yaşıyorum. Mesela sırf patronum benim maaşımı çokartsın diye fatura, kartvizit gibi kıytırık işlerle uğraşmıyorum... onları sizin gibi firmalara bıraktım mesela... kampanya görselleri, kurumsal kimlik manuelleri, imaj katalogları, firma lansmanları gibi işleri de 4 personel maaşı+ssk+kdv+kira+yemek+muhasebe+muhtasar vb. sadece 6000 tl tutan firmaların yapamaycakları işleri de ben yapıyorum... umarım aydınlatıcı olmuştur. yani sizin işlerinizi yapmıyorum ben sizde benim işlerimi... kimse kimseden çalmıyor. Konunun asıl cevabına gelince bence yeteneklerini ajanslarda değerlendiremeyen bunun yanında ticari faaliyetlerle uğraşamayan anlamayan rahat olmayı seven ama sözünde durabilecek arkadaşlar freelance olmalı...
 

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
14 Eyl 2007
Mesajlar
1,209
Tepkime puanı
38
Web sitesi
www.grafink.org
mesleğin tanımı ve uygulanış biçimi değişiyor arkadaşlar, dünyaca tanınmış yerli ve yabancı, isim odaklı ajansların çoğu freelance çalıştırma yöntemine geçti, Tabi evden çalışcak adam arıyorum gibi değil; serverları kurup, bulut tipi yazılımlarla freelancer ları bu sisteme bağlayıp, yapılan işleri burda kayıt altına almak ve o kayıtlardaki çalışma saatine göre ücretlendirmek biçminde... özellikle sigorta yükü olmadığı için bu tip çalışma sistemi yükselen bir trend halinde şu an. yakın zamanda mesleğin tanımı kökten değişmek üzere...
 
Üst