a.g.s.l
👑Efsanevi Grafiker👑
- Katılım
- 1 Eki 2008
- Mesajlar
- 2,444
- Tepkime puanı
- 134
BÜYÜK SANATÇILARIN GİZLİ HAYATLARI
Öğretmenlerinizin Size Büyük Ressamlar ve Heykeltraşlar Hakkında Asla Anlatmadığı Şeyler...
Cinayet, Sahtekarlık, Düzenbazlık Ve Büyük Sanat Üzerine Gerçek Hikayeler...
Leonardo'dan (sözde sodomist) tutun da Caravaggio'ya (hüküm yemiş katil) , Edward Hopper'a (karısını dövmekle itham edilir) varana kadar herkes hakkında taşkın anekdotlar sunan Büyük Sanatçıların Gizli Hayatları, büyük ustaların uluslararası sanatının gerisindeki ahlaksızca, buğulu ve gözü kara hikayeleri anlatıyor. Michelangelo'nun vücut kokusu çok kötü olduğu için asistanlarının onunla çalışmaya dayanamadığını; Vincent Van Gogh'un bazen doğrudan doğruya tüpten boya yediğini; ve Georgia O'Keefe'nin çıplak resim yapmaya bayıldığını öğreneceksiniz. İşte asla unutmayacağınız bir sanat tarihi dersi.
Leonardo da Vinci’den Caravaggio’ya, Goya’dan Manet’ye ve Rodin’e, Van Gogh’dan Picasso’ya, Gustav Klimt’den Escher’e, Dali’den Andy Warhol’a uzanan bir yelpaze içinde, Batı dünyasının plastik sanatlarını belirleyen, ekol yaratan otuz beş sanatçının özel hayatlarını kapsıyor. Özellikle kaosun kıyısında yaşamış bu sanatçıların travmatik hayat kesitlerini sergiliyor. Mesela ressam Jacques-Louis David’in, Fransız devrimi sırasında giyotinle karşı karşıya gelmesini, pop sanatçısı Andy Warhol’un, koyu feminist biri tarafından tabancayla vurulmasını, ressam Henry Rousseau’nun suç kayıtlarının hayli yüksek olmasını, Amerikalı ressam Edward Hopper’ın karısına sürekli dayak atan ama aynı zamanda sürekli dayak yiyen biri olmasını, Van Gogh’un hayatının sonuna doğru tüpten boya yemesini ve sonradan bu boyaların arsenik içerdiğinin anlaşılmasını ve ünlü ressamın belki de bu yüzden akli dengesini kaybetmesini, Dali’nin sürrealist bir parti için hayvanat bahçesinden vahşi hayvanlar getirtmesini açığa çıkarıyor.
Bu sanatçıların canı sıkılıyor.. ancak, bu can sıkıntısı bizlerin bilmediği türden bir bunalım doğuruyor; neredeyse delilik diye tanımlanabilecek boyutlara sahip bir bunalım bu.
Genel manada Batı kültürünü belirleyen, özel manada ise Batı sanatını oluşturan bu travmatik irade, sanat eserinin daha iyi okunmasının yanı sıra, bir uygarlığın geçmişi ve geleceğiyle de ilgili anlamlı işaretler taşıyor bence.
Sanat tarihine bir de bu yönden bakmak gerekir belki.
Elizabeth Lunday mimari ve sanat konusunda uzman olan bir gazeteci. Mental Floss dergisinin 'Şaheserler' sütununu yazıyor.
Yazar : Elizabeth Lunday
Çevirmen ; Sevin Okyay
Fiyatı: 20 TL