Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Kütahya Çini Sanatı

Sonay Görkem

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
27 Kas 2007
Mesajlar
3,149
Tepkime puanı
187


1 - Kütahya Çini Sanatı

Kütahyanin simgesi ve onu bütün dünyaya tanıtan "Çinicilik" Kütahya 'da önemli bir sanat olmanın yanında bir geçim koludur da.
Kütahya 'da Friglerle başlayan seramik yapımı Bizans Devri sonuna kadar sürekli gelişme göstermiştir. Kütahya 100 yılı aşkın bir süre Selçuklularla Bizanslılar arasında tampon bölge olarak kalmıştır. Bu devirde çinicilik Bizans ve Selçuklu Sanatının özelliklerini birlikte kullanmıştır. Daha sonra Beylikler Devrine giren Kütahya 'da Osmanlı etkisi görülmeye başlamıştır.
1314 tarihli Vacidiye Medresesindeki Abdülvacit Efendinin Sandukasında 1428 tarihli Yakup Bey Türbesi 'nde ilk Osmanlı Devri renkli sırlı çini tuğlalar kullanıldığı görülmektedir. 15. yy. Osmanlı seramik ve çini sanatı mavi beyaz grubu çinileri ile dikkati çeker. Bu orijinal mavi beyazlar Hisarbey Camii (1487), Kükürt Köyü Camiin (1697) de görülmüştür. 15. yy mavi beyaz çiniler Kütahya 'nın bazı yapıları yanında İstanbul ve Kudüs mimari eserlerinde de kullanılmıştır. 16.yy da Kütahya Çini ve Seramik sanatı faaliyetlerinin yavaşladığı görülmekle beraber İstanbul ve diğer önemli merkezlerde yapılan mimari eserlerde Kütahya çinilerinin kullanıldığı görülür. 1528 - 1529 tarihli Gebze - Çoban Mustafa Paşa Türbesinde, 1522 tarihli Manisa Valide Sultan Camiinde, Topkapı Sarayının çeşitli ünitelerinde Kütahya mavi beyaz çinileri kullanılmıştır.
Günümüzde ihraç malları arasına giren desen ve renk zenginliği kazanan Kütahya Çiniciliği olumlu bir yoldadır. 30 kadar irili ufaklı atölyede yapılan çalışmalar sonucu yapılan çiniler Türkiye ve Dünyanın pek çok eserini süslemektedir.

2- Kütahya 'da Çinicilik Yöntemleri

Çinicilikte kullanılan hammaddeler, Kütahya ve komşu illerden sağlanmaktadır. Bu hammaddeler, plastik ve plastik olmayanlar diye ikiye ayrılır. Plastik hammaddeler grubuna "Kırklar Toprağı", "Gri Bilecik Kili", "Maya" ve "Çamaşır Kili", Plastik olmayan hammaddeler grubuna "Çakmak Taşı", "Beyaz Bilecik Kili" ve "Tebeşir" girmektedir.
Bu hammaddelerin belli oranlarda karıştırılmalarıyla "Çark", "Döküm" ve "Pres" diye adlandırılan üç tür harman hazırlanır. Çark harmanında; düz duvar tabağı, vazo, saksı ve şekerlik, döküm harmanında; biblo, bardak, tabak ve küllük, pres harmanında; düz yada desenli duvar plakaları yapılır. Ocaklardan gelen hammaddeler önce öğütülür, çakmak taşı ile bir değirmende kuru olarak karıştırılır. Plastik hammaddeler harman yapılarak, havuzlarda 1-2 gün bekletildikten sonra elek ya da bezden geçirilerek 20-25 gün dinlendirilir. Plastik olmayan hammaddeler de kaynatılarak süzülür ve harmana eklenir. Dinlendirilmiş harman, kapalı suyu alındıktan sonra alçı kalıplara dökülür yada eski fırın plakaları üzerine yayılır. Böylece, harmanın bileşimindeki su oranı ile plastik maddelerin bileşimindeki su oranı eşitlenir. Döküm harmanı, çoğunlukla imalathanelerdeki çark harmanında hazırlanır. Kimi imalathanelerde, çark harmanına belli oranlarda çakmak taşı eklenir. Pres harmanı ise, kuru olarak hazırlanır.

Harmana "Çark", "Torna", "Döküm" ya da "Pres" ile biçim verilir. Çarkların çoğu ayak ile işletilir. Pres kalıplarının çoğu ahşaptır. Alçı kalıplarında kullanılan alçının niteliği çok düşük ve teknoloji ilkeldir.
Kurutma, kışın kapalı yerlerdeki raflarda, yazın ise açık havada yapılır. Plakalar püskürtme, diğer ürünler daldırma yoluyla sırlanır.
Değişik büyüklükte tuğlaların dizilmesi ile silindir biçiminde yapılan fırınlar, ateş hane ve pişirme bölümlerinden oluşur. Pişirme bölümünde raflar kurutulmuştur. Ateş hane bölümünün her iki yanında, sırçanın pişirildiği, pişirme bölümünün "Göz" penceresinden kontrol edilir. Pişirme sıcaklığı 11-14 saatte 800 - 950 dereceye ulaşır. İlki daha düşük ısıda olmak üzere "Çift Pişirme" uygulanır. Çini yapımında kullanılan boyalar yerli ve yabancı kaynaklardan sağlanır.

n7gd9.jpg


ÇİNİ DESENLERİNİN YAPILMASINDA BAŞLICA YÖNTEMLER

Sır Altı Tekniği
Kapların fırınlanmadan önce bezenmesine dayanan teknik. Bu teknikte bezeme, yüksek ısıya dayanıklı boyalarla doğrudan kabın üzerine yapılır. Daha sonra üzerine sır çekilen kap, yüksek ısıda fırınlanır. Fırınlama sırasında sır saydamlaşır ve altındaki bezeme ortaya çıkar. Kobalt mavisi, yüksek ısıya en dayanıklı renk olduğu için sır altı bezemede en çok kullanılan renk olmuştur. Bu teknik daha çok Osmanlılar’ca kullanılmıştır.

Sır Üstü Tekniği

Kapların fırınlandıktan sonra bezenmesine dayalı tekniktir. Genellikle saydam olmayan sırlar kullanılır. Sırın üzerine bezeme yapıldıktan sonra kap, düşük ısıda bir kez daha fırınlanır. Fırınlama sırasında desenler ısıyla yumuşayan sırın altına geçer. Bu teknik daha çok Selçuklular’ca kullanılmıştır.

Minai tekniği
Sır altı ve sır üstü tekniklerinin birlikte kullanılmasıdır ve daha çok İran’da yaygındır.


Çini Müzesi

Avukat S.Sadık ATAKAN 'ın babası Hacı Bahattin ATAKAN 'dan kalma, Kütahya 'nın ilk Defterdarının oturduğu elli yıllık ev "S.Sadık ATAKAN Özel Çini Müzesi" olarak ziyarete açıldı. Müzede son ikiyüzelli yılın en güzel çini örneklerini görmek mümkün. En iyi çini ustalarının eserlerinden oluşan binlerce eser, uzun yılların sonunda toplanmış. Ayrıca müzede bir çok antika eşyayı da görmek mümkün. Mutfak eşyaları, Kütahya 'ya gelen ilk radyo, ilk daktilo, dikiş makinası ve mutfak gereçlerini izleyenler nostaljik bir ortamın içinde buluyor kendisini. Ücret ödemeden gezilebilen ve geçmiş ile gelecek arasında bir köprü olan bu ilk özel çini müzesi yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı haline gelmiştir.

sunbulvazo001ax1.jpg


 

Benzer konular

donie

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
5 Ara 2007
Mesajlar
386
Tepkime puanı
12
Bize özgü bu sanat dallarından bir çoğu yitip gitmekte zamanla paylaştığın ve hatırlattığın için teşekkürler ,yararlı bilgiler var bayağı eline sağlık sonay.

:iloveyou:
 

yaavuz90

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
29 Ara 2008
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
bunlar mükemmel..böyle bir kültüre sahip olmak güzel.. bu sanatı icra eden herkese saygılar.....
 

MGTR

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
20 Nis 2008
Mesajlar
3
Tepkime puanı
0
Bir Kütahya'lı olarak ben de teşekkür ederim, zamanında çiniciliği öğrenmeyi çok istedim ama olmadı.
 

ALOR

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
10 Ara 2008
Mesajlar
301
Tepkime puanı
4
Yaş
63
Kobalt mavisiz bir kütahya çinisi yada vazosu düşünemiyorum,adeta neredeyse hepsinde var ve çok'ta yakışıyor,bu paylaşımın için teşekkür ediyorum.
 

irm.art

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
11 Eyl 2008
Mesajlar
5,655
Tepkime puanı
111
Şahsen tekniklerini bilmiyordum ben :S Bilgilendirici teşekkürler sonay
 

grafikçe_

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
24 Ocak 2009
Mesajlar
1,091
Tepkime puanı
66
bir kütahyalı olarak ben de tşk ediyorm arkadaşım:)
 

dinosaur

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
24 Kas 2008
Mesajlar
58
Tepkime puanı
1
Web sitesi
www.erdalakyol.com
no panic

Bize özgü bu sanat dallarından bir çoğu yitip gitmekte zamanla paylaştığın ve hatırlattığın için teşekkürler ,yararlı bilgiler var bayağı eline sağlık sonay.

:iloveyou:

yitip gittiği falan yok, merak etme. :smile: ben geçen hafta kütahya'daydım. maşallah herkes neredeyse bu işle ilgileniyor. şehrin en büyük geçim kaynağı. yüzlerce çalışanı var sektörün...
yalnızzzz, yozlaşma dersen, eh...inceden bi uçuş ve geçiş var. bu da her sektörde olduğu gibi çinicilik işininde başıboş bırakılmasından kaynaklanıyor.örneğin, sen de git, bi dükkan aç, çinicilik yap.bi Allah'ın kulu karışmaz.böylece sen de istediğin gibi yaparsın.bi bakarsın ki bi kaç yıl sonra ortada ne kütahya işi motif kalmış ne de desen.arap işi yazma bozmalar sarmış.düşün ben viking gemisi gördüm tabakta yaaa...olacak işmi? amcam karınca duası yapmış.bi başkası başka bişey.eee, nereye gider bu böyle.bizim meslekte de öyle değil mi? benim bi kaç iş önceki patronum muhasebe emeklisi idi.birbirimize üç ay dayanabildik.kadın bana "seni internete girerken gördüm" dedi yaa...hepsi denetimsizlik ve başıboşluk.bi kaç meslek hariç (tıp doktorluğu, avukatlık, eczacılık... vb.) hepsinde dilediğin gibi at oynatabilirsin.bak muhabbet nereye sardı. :) adam kurs veriyor.ilanlar, bilboardlar...ne o : grafik kursu. nasıl veriyor? bi kaç program öğretiyor.öğrendin mi? tamam.grafiker oldun...ahahahaha...sonra sen istersen bi yerini yırt.onlar 400 tl ye çalışıyorlar.ne yani sen mum mu dikiyorsun.amcam bi kaç resim çakıyor.bi iki photoshop efekti.bi de metin kakaladı mı. tamam.bitmiştir. yok yaaa, konuştukça ayarım kaçıyor... saygılarımla...
 
Son düzenleme:

bymiroğlu

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
22 Ağu 2007
Mesajlar
13
Tepkime puanı
1
arkadaşlar bende çiniciyim ve bu vazoları kimin yaptığını bile biliyorum tahriri işçiliği gerçekten güzel eline sağlık abimin.bende resim koymayı düşünüyorum....
 
Son düzenleme:

bymiroğlu

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
22 Ağu 2007
Mesajlar
13
Tepkime puanı
1
arkadaşlar umarım beğenirsiniz daha birçok aptığm resmi paylaşmak istiyorum inşaalah.
 

Sonay Görkem

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
27 Kas 2007
Mesajlar
3,149
Tepkime puanı
187
Bizimle bunları paylaştığınız için teşekkürler.

Fakat birden fazla flood yapmışsınız eklerken birlikte ekleyip yorumlarıda aynı mesajda dile getirin lütfen. yada düzelt kısmından düzeltin. Bu yaptığınız forum kurallarına aykırıdır.

İyi forumlar..
 

NOKTA_BOYAMA

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
25 May 2009
Mesajlar
4
Tepkime puanı
0
Bir milletin elde edilemeyen tek kalesi sanat ...demisti birisi , nerde hatirlamiyorum.Hakikaten de motifler figurler kaybolmuyor.Tarihimize biraz bakildiginda da bunu cok net goruyoruz.
Keske yetisen sanatcilarimiz halk ile daha ic ice olsa, kulturumuzun derinliklerini kesfetmeye yonlendirilse , bizi biz yapanlari yenileyerek ekleyerek kesfetmeye yaratmaya devam etse.

Sevgiler
 

Baterist

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
28 Mar 2009
Mesajlar
201
Tepkime puanı
5
Teşekkür ederiz.
Bir an kendimi okulda sandım.
Kütahya Çinisi.
Çini Kırmızıs.
Ve Seramik Dersimiz.
Paylaşım için sağolun.
 

wed-design

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
2 May 2009
Mesajlar
289
Tepkime puanı
1
Bir Kütahyalı olarak paylaşım için çok teşekkür ediyorum.
 
Üst