Dokümanlara Statik Metin Eklemek Flash’ta metinleri etkin bir şekilde kullanmayı öğrenmenin ilk adımı Stage’e basit statik metinler eklemektir. Şimdiki alıştırmamızda FLA dosyasına statik bir metin ekleyeceğiz. Karakterler dosyaya dahil edileceğinden istediğiniz fontu kullanmakta serbestsiniz; siteyi ziyaret eden herkes bu fontları aynen görebilecek.
1. bookstore6.fla dosyasını açın ve bookstore7.fla olarak kaydedin. 2. Statik metin için yeni bir katman ekleyin ve bu katmana page names adını verin. Bir katman klasörü oluşturun ve bunu da text olarak isimlendirin. graphics katman klasörünü seçin ve onun üzerine yeni bir katman ekleyin; katmana page names adını verin. Bu yeni katmanı seçin ve Layers panelinin sol alt kısmındaki Insert Layer Folder düğmesine tıklayarak yeni bir katman klasörü oluşturun; buna da text adını verin. page names katmanını text klasörüne sürükleyin.
3. Ana dokümanın Timeline’ını 70 kare olarak belirleyin. Tech Bookstore sitesindeki çeşitli sayfaları ana dokümanın Timeline’ı boyunca organize edeceğiz. Bu sayfaların her birinde sayfanın adını belirten statik bir metin alanı bulunacak.
Not: Şimdi uygulayacağımız prosedür en iyi yöntemlerden biri değilse de öğrenme amaçlı olarak gayet faydalı. Normalde sitenizdeki farklı “sayfaların” her biri, kullanıcıdan gelen istekler doğrultusunda arabirime yüklenen farklı SWF dosyaları olacaktır. Bu yöntemi ilerleyen dersimizde öğreneceğiz ancak şimdilik istediğimiz tek şey metinleri Timeline ile nasıl kullanabileceğimizi görmek.
labels katmanının 70. karesine tıklayın (sadece bu kare seçilmiş olmalı). Shift tuşunu basılı tutun ve background katmanının da 70. karesine tıklayın. Kareleri seçerken Shift tuşunu basılı tutmanız aradaki tüm katmanların da 70. karelerinin seçilmesini sağlar. Şimdi klavyeden F5 tuşuna basarak ya da ana menüden Insert > Timeline > Frame komutunu vererek tüm katmanları aynı anda 70 kareye genişletin.
4. Web sitesinin sayfalarını belirleyecek şekilde katmanları organize edin. İlk olarak Tech Bookstore Web sitesinin farklı bölümlerini göstermek üzere labels katmanına çeşitli anahtar kareler eklememiz gerekiyor. labels katmanının 10. karesini seçin ve bir anahtar kare eklemek için F6’ya basın. Aynı şekilde 20, 30, 40, 50 ve 60. karelere de birer anahtar kare ekleyin. Bu anahtar karelerin her biri o bölümün başlığıyla etiketlenecektir.
labels katmanının 1. karesi zaten etiketlenmiş durumda (home adıyla). 10. kareyi seçin ve Properties denetçisindeki <Frame Label> metin alanına catalog yazın ve Enter’a basın. Label type (Etiket türü) alanını Name olarak bırakın. Diğer beş anahtar kare için de aynı işlemi yapın ve bunlara sırasıyla reviews, tour, news, feedback ve map isimlerini verin.
5. Text aracını seçin ve Properties denetçisinden font özelliklerini değiştirin. Tools panelinden Text aracını seçin. Properties denetçisinde Text type (Metin türü) menüsünden Static Text (Statik Metin) seçimini yapın. Font menüsünden Arial fontunu seçin ve font boyu olarak 12 girin. Text (fill) color (Metin [dolgu] rengi) düğmesine tıklayın ve açılan paletin sol üst köşesindeki hexadecimal alana #666666 değerini girin. Bold (Kalın) düğmesine basın; böylece metnimiz normalden daha kalın olacaktır. Metnin sağa dayalı olmasını istiyoruz, onun için Align Right (Sağa Yasla) düğmesine basın. Diğer ayarları varsayılan değerlerde bırakabilirsiniz. Font rendering method (Font gösterim metodu) menüsünden Anti-alias for readability (Okunabilirlik için yumuşat) seçimini yapın. Yaptığınız tüm bu değişikliklerin ardından Properties denetçiniz aşağıdaki gibi görünüyor olmalıdır.
6. Statik metin kullanarak sitenin her bir alanına sayfa isimlerini ekleyin. Şimdi Stage üzerinde bir metin alanı oluşturacağız. Sayfa isimleri, başlık alanının altında duran çubuk grafiğinin sağ tarafında yer alacak.
page names katmanında 1. kareyi seçin. Metnin sağa dayalı olacağını hatırlayın; bu yüzden Stage üzerinde metnin bitmesini istediğiniz yere tıklayın. Metin alanına
HOME yazın. Ardından Tools panelinden Selection aracını seçin ve henüz oluşturmuş olduğunuz metin alanını sayfa isimlerinin görünmesini istediğiniz yere taşıyın.
İpucu: Metin alanlarını iki şekilde oluşturabilirsiniz. Siz yazdıkça genişleyen bir metin alanı istiyorsanız tek yapmanız gereken Stage’e tıklamak ve yazmaya başlamak. Böyle bir durumda alanın sağ üst köşesinde gördüğünüz minik beyaz daire metin alanının genişleyebilir olduğunu belirtir. Eğer metin alanınızın sabit bir genişlikte olmasını istiyorsanız Stage’e tıklayın ve Text aracını istediğiniz noktaya kadar sürükleyin. Bu kez sağ üst köşede beyaz bir kare belirecektir; bu da metin alanının sabit genişlikte olduğunu gösterir. Bu daire ve kareyi tutup sürükleyerek metin alanının genişliğini değiştirebilirsiniz.
page names katmanını Timeline’ı genişlettikten sonra eklemiş olduğunuzdan bu katmandaki kareler 70. kareye kadar uzanmış durumdadır. Burada 10. kareyi seçin ve F6 tuşuna basarak bir anahtar kare ekleyin. Anahtar kare ekleme adımını 20, 30, 40, 50 ve 60. karelerde de tekrarlayın.
Şimdi de her sayfaya gerçek isimlerini vermemiz gerekiyor, çünkü şu anda hepsinin ismi HOME. 10. kareye gidin ve HOME olarak gözüken sayfa ismine çift tıklayın. Sayfa ismi olarak
CATALOG yazın. Bu esnada Stage üzerindeki metin alanını ya da metinle ilgili değerleri değiştirmemeye dikkat edin, böylece metin alanları her sayfada tutarlı ve aynı görünümde olacaktır.
Aynı adımları diğer sayfalar için de izleyin ve sayfalara 4. adımda kare etiketleri için kullandığınız isimleri verin. Tek yapmanız gereken page names katmanındaki anahtar kareleri tek tek seçmek ve HOME olarak gözüken ismi o anahtar karenin ismiyle değiştirmek. Sayfa isimlerini BÜYÜK harflerle yazın.
Tüm sayfalara isim verdikten sonra page names katmanını kilitleyin. Timeline şu anda biraz önceki gibi görünüyor olmalıdır.
7. Statik metin kullanarak başlık alanının üst kısmına sitenin sloganını yazın. Şimdi sayfa isimleri için kullandığımız alanın üzerinde bir başka metin alanına ihtiyacımız var. Bunun için öncelikle yeni bir katman oluşturmamız gerekiyor çünkü sayfa isimleri her sayfada farklıyken sloganımız her sayfada aynı olmalı.
page names katmanını seçin ve yeni bir katman ekleyin. Yeni katmana propaganda ismini verin. Katmandaki boş anahtar kare ve diğer kareler 70. kareye kadar uzatılacaktır. Text aracını seçin. Properties denetçisinde daha önceden girilmiş değerlerin çoğunu aynen koruyacağız. Bu kez ayrıca Italic (İtalik) düğmesine de basın ve Text (fill) color değerini #999999 yapın. propaganda katmanında iken, Stage üzerinde logonun yer aldığı başlık bölümüne Text aracı ile tıklayın ve
SELLING QUALITY BOOKS about MACROMEDIA SOFTWARE yazın. Tools panelinden Selection aracını kullanarak metni başlık bölümünün sağ alt tarafında uygun bir yere taşıyın. Sloganın sayfa isimleri ile aynı hizada olmasını istiyorsanız dikey bir kılavuz kullanın. Dikey cetvelden bir kılavuz sürükleyin ve onu sayfa isminin sağ tarafı ile aynı hizaya getirin. Ardından sloganı seçin ve metin alanının kılavuza kenetlenmesini sağlayın.
8. Stage’in altına fontları yumuşatılmamış bir metin ekleyin. Flash’ta küçük fontların okunması bazen çok zor olabilir; Flash’ın fontlar için taslaklar oluşturması ve yumuşatma (anti-aliasing) yapması fontların bulanık görünmesine yol açar. Properties denetçisindeki Font rendering method (Font görüntüleme metodu) menüsünden Bitmap text (no anti-alias) seçimini yaparak bu bulanıklığı önleyebilirsiniz. Yumuşatma (anti-aliasing) işlemine maruz kalmamış fontlar ekranda daha keskin görünecektir.
Not: Mümkün olduğunca 8 puntodan küçük fontlar kullanmayın. Aksi halde yazılarınızın okunması zorlaşacaktır. 8 puntodan daha küçük bir değer kullanmaya mecbur kaldıysanız mutlaka Bitmap text seçimini yapın.
Şimdi propaganda katmanına biraz daha metin ekleyeceğiz. Sayfanın sonunda telif ve irtibat bilgileri bulunmalı. Bu bilgileri küçük fontlarla vereceğiz çünkü fazla dikkat dağıtıcı olmalarını istemiyoruz.
Text aracını seçin. Properties denetçisinde font yine Arial olarak kalsın. Ancak font boyunu 10 yapın ve Text (fill) color değerini yine #666666 olarak belirleyin. Bold ve Italic bu kez seçili olmasın. Font rendering method menüsünden Bitmap text (no anti-aliasing) seçimini yapın, böylece yazılarımız Stage üzerinde daha rahat okunabilir bir durumda olacak. Text aracı ile Stage’in altında yer alan çubuğun ortasına tıklayın ve
Tech Bookstore © 2006 yazın.
İpucu: OS X altında © sembolünü yazmak için Option+G tuşlarını kullanabilirsiniz. Windows altında ise Başlat > Programlar > Donatılar > Sistem Araçları > Karakter Eşlem (Start > Programs > Accessories > System Tools > Character Map) uygulamasını açarak sembolü buradan kopyalayabilirsiniz.
Aynı çubukta ikinci bir metin alanı açın. Şimdi ekleyeceğimiz metin alanı da az önce eklediğimiz alanla aynı özelliklere sahip olduğundan Properties denetçisinde herhangi bir değişiklik yapmamıza lüzum yok. Stage’e tıklayın ve
info@grafikerler.net adresini yazın.
9. Align panelini kullanarak Stage’deki küçük metinleri hizalayın. Her iki test alanını da oluşturduktan sonra Selection aracını seçin ve Align panelini açın. To stage: düğmesinin basılı (parlak) olmasına dikkat edin. Oluşturduğunuz ilk metin alanına tıklayın ve sonra da Align horizontal center düğmesine basın; böylece metin alanı Stage’in tam ortasına yerleştirilir. Metnin çubuktaki dikey konumunu ortalamak içinse klavyenizden aşağı ve yukarı ok tuşlarını kullanın.
E-posta adresinin yazılı olduğu ikinci metin alanını seçin ve Align panelinde Align right edge düğmesine basın. Bu işlem sonunda metin alanı Stage’in en sağ kenarına yaslanacaktır. Eğer metin alanının çok fazla sağa kaydığını düşünüyorsanız alanı seçin ve sol ok tuşuyla biraz sola taşıyın.
Şimdi de bu iki metin alanının birbirlerine göre yatay olarak hizalandığından emin olalım. Selection aracı ile alanlardan birini seçin. Ardından Shift tuşunu basılı tutarak diğer alanı da seçin. Align panelinde To stage: düğmesine bir kez tıklayarak onu basılı olmayan duruma getirin. Son olarak Align vertical center düğmesine basarak alanların yatay olarak aynı hizada olmalarını sağlayın.
10. Properties denetçisindeki URL link alanını kullanarak sitenin e-posta adresine bir linke dönüştürün. Bazen bir metnin aynı zamanda bir URL linki gibi çalışmasını isteyebilirsiniz. Bunu yapmanın bir yolu metnin üzerine görünmez bir düğme yerleştirmek ve sonra da bu görünmez düğmeye URL linkini çağıran bir işlev yüklemektir. Diğer bir yöntemse şimdi burada yapacağımız gibi metne doğrudan bir URL linki uygulamak.
Not: HTML’den farklı olarak Flash’ta yapacağımız URL verme işlemi metnin altını çizmez ve mavi renkli olmasını sağlamaz. Yani ziyaretçilerinizin o metni bir link olarak algılamalarını sağlamak sizin ayrıca yapacağınız diğer biçimlendirmelere kalıyor.
E-posta adresini içeren metin alanını seçin ve Properties denetçisindeki URL link alanına
mailto:info@trainingfromthesource.com?subject=TechBookstore yazın. Bu işlemin ardından metin alanının altında o bölgeye bir link verilmiş olduğunu belirtmek için noktalar belirecektir.
İpucu: E-posta!nın sonuna bir soru işareti eklemek ve “subject=Tech Bookstore” yazmak mesajın konu kısmının otomatik olarak doldurulmasını sağlar. Elbette ki son kullanıcı dilerse mesajında bu kısmı değiştirebilir.
İpucu: Tüm kullanıcıların makinelerinde bir e-posta istemcisi bulunmayabileceğini veya varolan e-posta istemcisini kullanmak istemeyebileceklerini (örneğin paylaşılan bir bilgisayar kullanıyor olabilirler) unutmayın. O yüzden biz kullanıcı soru ya da görüşlerini almak için Web sitemizde bir form kullanacağız.
Bir ziyaretçi bu linke tıkladığında varsayılan e-mail istemcisi açılır, istemciye mesajın gideceği adres olarak
info@grafikerler.net, mesajın konusu olarak da Tech Bookstore otomatik olarak yazılır. İşiniz bittiğinde propaganda katmanını kilitleyin, böylece yanlışlıkla bir şeyler eklenmez veya silinmez.
11. bookstore7.fla dosyasında yapmış olduğunuz değişiklikleri kaydedin. File > Save veya Ctrl+S ile dokümanınızı kaydetmeyi unutmayın.