Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Hades

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
19 Haz 2007
Mesajlar
550
Tepkime puanı
26
Web sitesi
www.artniyetli.net
Metinler

Metinler başta ticari ve bilgi amaçlı siteler olmak üzere neredeyse her tür Web sitesi için büyük önem taşır. Flash, dokümanlarınıza eklediğiniz metinleri kontrol etmenize ve düzenlemenize imkân sağlayan zengin seçeneklere sahiptir. Metinler bir sunucudan yüklenebileceği gibi doğrudan Stage üzerine de yerleştirilebilir. Flash’ta karakter aralıklarını belirleyebilir, metnin konumunu ve rengini değiştirebilir, karakterlerin ekranda daha yumuşak hatlarla görünmesini sağlayabilirsiniz. HTML ya da CSS (Cascading Style Sheets) ile yapamayacağınız birçok metin efektini Flash kullanarak kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz.

41351.JPG

Bu dersimizde dokümanlarımıza metin alanları ekleyip bu alanlar üzerinde çeşitli değişiklikler yapacağız. Statik bir metin alanına nasıl filtre uygulayabileceğimizi ve dokümanın yazım denetimini nasıl yapabileceğimizi de göreceğiz. Metinler ve fontlara ilişkin temel bilgileri öğreneceğimiz bu ders bizi aynı zamanda ilerleyen bölümlerdeki daha kompleks metodlara da hazırlayacak.

Bu derste şunları öğreneceksiniz:


• Text (Metin) aracını kullanmayı ve metin alanları eklemeyi öğreneceğiz.
• Statik metinleri ve aygıt fontlarını tanıyacağız.
• Metnin daha okunabilir olması için metin özelliklerini değiştireceğiz.
• Metin alanlarının Stage üzerindeki yerlerini ayarlamayı öğreneceğiz.
• Font ve karakterleri bir SWF dosyasına eklemeyi öğreneceğiz.
• Metinlere filtre uygulayacağız.
• Dokümanın yazım denetimini yapacağız.
 

Benzer konular

Hades

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
19 Haz 2007
Mesajlar
550
Tepkime puanı
26
Web sitesi
www.artniyetli.net
Text Aracının Kullanılması

Flash 8’de bir metni çeşitli şekillerde kullanabilirsiniz. Statik metin, dinamik metin ve giriş metni olmak üzere tercih edebileceğiniz üç farklı metin türü vardır ve bunların her biri farklı amaçlarla kullanılır. Statik metinler resim ya da grafik gibidir: Stage üzerinde dilediğiniz metni göstermenize imkân verir ve siz onları elle düzenlemedikçe değişmezler. İlgili alandaki metni ActionScript kullanarak değiştirmek (örneğin kullanıcı yanlış bir giriş yaptığında) veya metni bir sunucudan yüklemek istediğinizde ise dinamik metinleri kullanabilirsiniz. Giriş metni ise adından da anlayacağınız gibi son kullanıcının Flash Player’da görüntülenmekte olan SWF dosyasına metin girişi yapmasına olanak verir. Giriş metnini kullanıcıdan çeşitli bilgiler (isim ve adres gibi) almak için kullanabilirsiniz. Girilen metin ActionScript tarafından alınır ve sonra da bir sunucuya gönderilir.

İpucu: Flash Basic 8 ve Flash Professional 8 ile gelen araçları kullanarak bilgi giriş formları veya aşağıya doğru kaydırılabilen uzun metinler oluşturabilirsiniz.

Metinlerin pek çok özelliğini Properties denetçisinden kontrol edebilir ve değiştirebilirsiniz. Fontların tip, renk ve büyüklüğü, karakterler arası mesafe, karakterlerin konum ve hizası, metin alanlarının yönü gibi pek çok özeliği Flash ile düzenleyebilirsiniz. Bunların yanı sıra karakterlerin kalın veya italik olup olmayacağını belirlemek de elinizde. Dahası, okunabilirliği artırmak için font kenarlarını yumuşatma seçeneklerini de kontrol edebilirsiniz. Tools panelinden Text aracını seçerek Properties denetçisindeki metin ayarlarını görebilirsiniz. Aşağıdakine benzer bir sekme görmüyorsanız Stage’e bir kez tıklayın.

66831.JPG

Not: Text type (metin türü) menüsünden yapmış olduğunuz statik metin, dinamik metin ya da giriş metni seçimine göre Properties denetçisindeki seçenekler değişebilir.

Bir FLA dosyasını düzenlenmek üzere başka birine gönderirseniz, dosyada kullanmış olduğunuz fontların o kullanıcının sisteminde de yüklenmiş olması gerekir. Dosyadaki orijinal fontlar diğer kullanıcıda yüklü değilse dosya yine de açılabilir ve düzenlenebilir; ancak orijinal fontlar yeni sistemde yüklü olmadığından bunların yerine o sistemde bulunan alternatif fontlar kullanılır. Dosya, kendisinde kullanılmış olan fontların yüklü olduğu başka bir sistemde ise orijinal fontları aynen korunarak düzenlenebilir.
 

Hades

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
19 Haz 2007
Mesajlar
550
Tepkime puanı
26
Web sitesi
www.artniyetli.net
Statik Metinler ve Aygıt Fontları

Bir FLA dosyasında statik metin kullandığınızda Flash metindeki her karakterin birer taslağını oluşturur ve metni göstermek için bu taslakları kullanır. Seçmiş olduğunuz font ne olursa olsun metni görüntüleyen herkes bu karakterleri aynen Stage üzerinde oldukları gibi görebilir. Bu kullanımın bir dezavantajı ise statik metinlerin SWF dosyasının boyutunu artırmasıdır. Ancak aygıt fontlarını kullanarak bu problemi bertaraf edebilirsiniz. Aygıt fontları metodunda Flash’ın oluşturduğu taslaklar değil dosyanın görüntülendiği sistemde yüklü olan fontlar kullanılır.

Giriş metinleri ve dinamik metinler için varsayılan değer olan aygıt fontları yatay statik metin alanları için de kullanılabilir. Eğer seçmiş olduğunuz font son kullanıcının makinesinde yüklü değilse SWF dosyası Web tarayıcısının varsayılan değeri olan sans fontunu kullanır. Flash’ta üç adet varsayılan aygıt fontu vardır: _sans, _serif ve _typewriter. _sans fontu Arial veya Helvetica’ya, _serif Times New Roman’a ve _typewriter da Courier fontuna benzer.

İpucu: Aygıt fontlarında yumuşatma (anti-alias) yapılamaz, bu da onları küçük boyutlu kullanımlar için uygun bir hale getirir.

Flash 8, font böyundan bağımsız olarak okunabilirliği artırmanızı sağlayacak araçlara sahiptir. Font seçimini zorlu kılan etkenlerden biri de Flash’ın yumuşatma (anti-aliasing) özelliğidir. Statik metinler Flash’ta varsayılan olarak yumuşatılır, bu da özellikle font boyu küçük olduğunda yazıların bulanık görünmelerine yol açar ve okunmalarını zorlaştırır. Geçmiş sürümlerde bu olumsuzluktan kaçınmanın tek yolu ya yumuşatma seçeneğini tümden kapatmak ya da bir aygıt fontu veya dinamik bir metin alanı kullanmaktı. Şimdi ise Properties denetçisindeki Font rendering method (font görüntüleme metodu) menüsünü kullanarak çeşitli alternatifler arasından seçim yapabilirsiniz: Bitmap metin (yumuşatma yapılmaz), Anti-alias for animation (animasyon için yumuşatma), Antialias for readability (okunabilirlik için yumuşatma) ve sadece Flash Professional 8’de bulunan Custom anti-alias (özel yumuşatma).

41002.jpg
95722.JPG
 

Hades

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
19 Haz 2007
Mesajlar
550
Tepkime puanı
26
Web sitesi
www.artniyetli.net
Dokümanlara Statik Metin Eklemek

Flash’ta metinleri etkin bir şekilde kullanmayı öğrenmenin ilk adımı Stage’e basit statik metinler eklemektir. Şimdiki alıştırmamızda FLA dosyasına statik bir metin ekleyeceğiz. Karakterler dosyaya dahil edileceğinden istediğiniz fontu kullanmakta serbestsiniz; siteyi ziyaret eden herkes bu fontları aynen görebilecek.

1. bookstore6.fla dosyasını açın ve bookstore7.fla olarak kaydedin.

2. Statik metin için yeni bir katman ekleyin ve bu katmana page names adını verin. Bir katman klasörü oluşturun ve bunu da text olarak isimlendirin.

graphics katman klasörünü seçin ve onun üzerine yeni bir katman ekleyin; katmana page names adını verin. Bu yeni katmanı seçin ve Layers panelinin sol alt kısmındaki Insert Layer Folder düğmesine tıklayarak yeni bir katman klasörü oluşturun; buna da text adını verin. page names katmanını text klasörüne sürükleyin.

3. Ana dokümanın Timeline’ını 70 kare olarak belirleyin.

Tech Bookstore sitesindeki çeşitli sayfaları ana dokümanın Timeline’ı boyunca organize edeceğiz. Bu sayfaların her birinde sayfanın adını belirten statik bir metin alanı bulunacak.

Not: Şimdi uygulayacağımız prosedür en iyi yöntemlerden biri değilse de öğrenme amaçlı olarak gayet faydalı. Normalde sitenizdeki farklı “sayfaların” her biri, kullanıcıdan gelen istekler doğrultusunda arabirime yüklenen farklı SWF dosyaları olacaktır. Bu yöntemi ilerleyen dersimizde öğreneceğiz ancak şimdilik istediğimiz tek şey metinleri Timeline ile nasıl kullanabileceğimizi görmek.

labels katmanının 70. karesine tıklayın (sadece bu kare seçilmiş olmalı). Shift tuşunu basılı tutun ve background katmanının da 70. karesine tıklayın. Kareleri seçerken Shift tuşunu basılı tutmanız aradaki tüm katmanların da 70. karelerinin seçilmesini sağlar. Şimdi klavyeden F5 tuşuna basarak ya da ana menüden Insert > Timeline > Frame komutunu vererek tüm katmanları aynı anda 70 kareye genişletin.

4. Web sitesinin sayfalarını belirleyecek şekilde katmanları organize edin.

İlk olarak Tech Bookstore Web sitesinin farklı bölümlerini göstermek üzere labels katmanına çeşitli anahtar kareler eklememiz gerekiyor. labels katmanının 10. karesini seçin ve bir anahtar kare eklemek için F6’ya basın. Aynı şekilde 20, 30, 40, 50 ve 60. karelere de birer anahtar kare ekleyin. Bu anahtar karelerin her biri o bölümün başlığıyla etiketlenecektir.

labels katmanının 1. karesi zaten etiketlenmiş durumda (home adıyla). 10. kareyi seçin ve Properties denetçisindeki <Frame Label> metin alanına catalog yazın ve Enter’a basın. Label type (Etiket türü) alanını Name olarak bırakın. Diğer beş anahtar kare için de aynı işlemi yapın ve bunlara sırasıyla reviews, tour, news, feedback ve map isimlerini verin.

56313.JPG

5. Text aracını seçin ve Properties denetçisinden font özelliklerini değiştirin.

Tools panelinden Text aracını seçin. Properties denetçisinde Text type (Metin türü) menüsünden Static Text (Statik Metin) seçimini yapın. Font menüsünden Arial fontunu seçin ve font boyu olarak 12 girin. Text (fill) color (Metin [dolgu] rengi) düğmesine tıklayın ve açılan paletin sol üst köşesindeki hexadecimal alana #666666 değerini girin. Bold (Kalın) düğmesine basın; böylece metnimiz normalden daha kalın olacaktır. Metnin sağa dayalı olmasını istiyoruz, onun için Align Right (Sağa Yasla) düğmesine basın. Diğer ayarları varsayılan değerlerde bırakabilirsiniz. Font rendering method (Font gösterim metodu) menüsünden Anti-alias for readability (Okunabilirlik için yumuşat) seçimini yapın. Yaptığınız tüm bu değişikliklerin ardından Properties denetçiniz aşağıdaki gibi görünüyor olmalıdır.

4934.JPG

6. Statik metin kullanarak sitenin her bir alanına sayfa isimlerini ekleyin.

Şimdi Stage üzerinde bir metin alanı oluşturacağız. Sayfa isimleri, başlık alanının altında duran çubuk grafiğinin sağ tarafında yer alacak.

43865.JPG

page names katmanında 1. kareyi seçin. Metnin sağa dayalı olacağını hatırlayın; bu yüzden Stage üzerinde metnin bitmesini istediğiniz yere tıklayın. Metin alanına HOME yazın. Ardından Tools panelinden Selection aracını seçin ve henüz oluşturmuş olduğunuz metin alanını sayfa isimlerinin görünmesini istediğiniz yere taşıyın.

İpucu: Metin alanlarını iki şekilde oluşturabilirsiniz. Siz yazdıkça genişleyen bir metin alanı istiyorsanız tek yapmanız gereken Stage’e tıklamak ve yazmaya başlamak. Böyle bir durumda alanın sağ üst köşesinde gördüğünüz minik beyaz daire metin alanının genişleyebilir olduğunu belirtir. Eğer metin alanınızın sabit bir genişlikte olmasını istiyorsanız Stage’e tıklayın ve Text aracını istediğiniz noktaya kadar sürükleyin. Bu kez sağ üst köşede beyaz bir kare belirecektir; bu da metin alanının sabit genişlikte olduğunu gösterir. Bu daire ve kareyi tutup sürükleyerek metin alanının genişliğini değiştirebilirsiniz.

page names katmanını Timeline’ı genişlettikten sonra eklemiş olduğunuzdan bu katmandaki kareler 70. kareye kadar uzanmış durumdadır. Burada 10. kareyi seçin ve F6 tuşuna basarak bir anahtar kare ekleyin. Anahtar kare ekleme adımını 20, 30, 40, 50 ve 60. karelerde de tekrarlayın.

Şimdi de her sayfaya gerçek isimlerini vermemiz gerekiyor, çünkü şu anda hepsinin ismi HOME. 10. kareye gidin ve HOME olarak gözüken sayfa ismine çift tıklayın. Sayfa ismi olarak CATALOG yazın. Bu esnada Stage üzerindeki metin alanını ya da metinle ilgili değerleri değiştirmemeye dikkat edin, böylece metin alanları her sayfada tutarlı ve aynı görünümde olacaktır.

Aynı adımları diğer sayfalar için de izleyin ve sayfalara 4. adımda kare etiketleri için kullandığınız isimleri verin. Tek yapmanız gereken page names katmanındaki anahtar kareleri tek tek seçmek ve HOME olarak gözüken ismi o anahtar karenin ismiyle değiştirmek. Sayfa isimlerini BÜYÜK harflerle yazın.

Tüm sayfalara isim verdikten sonra page names katmanını kilitleyin. Timeline şu anda biraz önceki gibi görünüyor olmalıdır.

7. Statik metin kullanarak başlık alanının üst kısmına sitenin sloganını yazın.

Şimdi sayfa isimleri için kullandığımız alanın üzerinde bir başka metin alanına ihtiyacımız var. Bunun için öncelikle yeni bir katman oluşturmamız gerekiyor çünkü sayfa isimleri her sayfada farklıyken sloganımız her sayfada aynı olmalı.

page names katmanını seçin ve yeni bir katman ekleyin. Yeni katmana propaganda ismini verin. Katmandaki boş anahtar kare ve diğer kareler 70. kareye kadar uzatılacaktır. Text aracını seçin. Properties denetçisinde daha önceden girilmiş değerlerin çoğunu aynen koruyacağız. Bu kez ayrıca Italic (İtalik) düğmesine de basın ve Text (fill) color değerini #999999 yapın. propaganda katmanında iken, Stage üzerinde logonun yer aldığı başlık bölümüne Text aracı ile tıklayın ve SELLING QUALITY BOOKS about MACROMEDIA SOFTWARE yazın. Tools panelinden Selection aracını kullanarak metni başlık bölümünün sağ alt tarafında uygun bir yere taşıyın. Sloganın sayfa isimleri ile aynı hizada olmasını istiyorsanız dikey bir kılavuz kullanın. Dikey cetvelden bir kılavuz sürükleyin ve onu sayfa isminin sağ tarafı ile aynı hizaya getirin. Ardından sloganı seçin ve metin alanının kılavuza kenetlenmesini sağlayın.

96666.JPG

8. Stage’in altına fontları yumuşatılmamış bir metin ekleyin.

Flash’ta küçük fontların okunması bazen çok zor olabilir; Flash’ın fontlar için taslaklar oluşturması ve yumuşatma (anti-aliasing) yapması fontların bulanık görünmesine yol açar. Properties denetçisindeki Font rendering method (Font görüntüleme metodu) menüsünden Bitmap text (no anti-alias) seçimini yaparak bu bulanıklığı önleyebilirsiniz. Yumuşatma (anti-aliasing) işlemine maruz kalmamış fontlar ekranda daha keskin görünecektir.

Not: Mümkün olduğunca 8 puntodan küçük fontlar kullanmayın. Aksi halde yazılarınızın okunması zorlaşacaktır. 8 puntodan daha küçük bir değer kullanmaya mecbur kaldıysanız mutlaka Bitmap text seçimini yapın.

Şimdi propaganda katmanına biraz daha metin ekleyeceğiz. Sayfanın sonunda telif ve irtibat bilgileri bulunmalı. Bu bilgileri küçük fontlarla vereceğiz çünkü fazla dikkat dağıtıcı olmalarını istemiyoruz.

Text aracını seçin. Properties denetçisinde font yine Arial olarak kalsın. Ancak font boyunu 10 yapın ve Text (fill) color değerini yine #666666 olarak belirleyin. Bold ve Italic bu kez seçili olmasın. Font rendering method menüsünden Bitmap text (no anti-aliasing) seçimini yapın, böylece yazılarımız Stage üzerinde daha rahat okunabilir bir durumda olacak. Text aracı ile Stage’in altında yer alan çubuğun ortasına tıklayın ve Tech Bookstore © 2006 yazın.

İpucu: OS X altında © sembolünü yazmak için Option+G tuşlarını kullanabilirsiniz. Windows altında ise Başlat > Programlar > Donatılar > Sistem Araçları > Karakter Eşlem (Start > Programs > Accessories > System Tools > Character Map) uygulamasını açarak sembolü buradan kopyalayabilirsiniz.

Aynı çubukta ikinci bir metin alanı açın. Şimdi ekleyeceğimiz metin alanı da az önce eklediğimiz alanla aynı özelliklere sahip olduğundan Properties denetçisinde herhangi bir değişiklik yapmamıza lüzum yok. Stage’e tıklayın ve info@grafikerler.net adresini yazın.

29187.JPG

9. Align panelini kullanarak Stage’deki küçük metinleri hizalayın.

Her iki test alanını da oluşturduktan sonra Selection aracını seçin ve Align panelini açın. To stage: düğmesinin basılı (parlak) olmasına dikkat edin. Oluşturduğunuz ilk metin alanına tıklayın ve sonra da Align horizontal center düğmesine basın; böylece metin alanı Stage’in tam ortasına yerleştirilir. Metnin çubuktaki dikey konumunu ortalamak içinse klavyenizden aşağı ve yukarı ok tuşlarını kullanın.

99058.JPG

E-posta adresinin yazılı olduğu ikinci metin alanını seçin ve Align panelinde Align right edge düğmesine basın. Bu işlem sonunda metin alanı Stage’in en sağ kenarına yaslanacaktır. Eğer metin alanının çok fazla sağa kaydığını düşünüyorsanız alanı seçin ve sol ok tuşuyla biraz sola taşıyın.

Şimdi de bu iki metin alanının birbirlerine göre yatay olarak hizalandığından emin olalım. Selection aracı ile alanlardan birini seçin. Ardından Shift tuşunu basılı tutarak diğer alanı da seçin. Align panelinde To stage: düğmesine bir kez tıklayarak onu basılı olmayan duruma getirin. Son olarak Align vertical center düğmesine basarak alanların yatay olarak aynı hizada olmalarını sağlayın.

10. Properties denetçisindeki URL link alanını kullanarak sitenin e-posta adresine bir linke dönüştürün.

Bazen bir metnin aynı zamanda bir URL linki gibi çalışmasını isteyebilirsiniz. Bunu yapmanın bir yolu metnin üzerine görünmez bir düğme yerleştirmek ve sonra da bu görünmez düğmeye URL linkini çağıran bir işlev yüklemektir. Diğer bir yöntemse şimdi burada yapacağımız gibi metne doğrudan bir URL linki uygulamak.

Not: HTML’den farklı olarak Flash’ta yapacağımız URL verme işlemi metnin altını çizmez ve mavi renkli olmasını sağlamaz. Yani ziyaretçilerinizin o metni bir link olarak algılamalarını sağlamak sizin ayrıca yapacağınız diğer biçimlendirmelere kalıyor.

69129.JPG

E-posta adresini içeren metin alanını seçin ve Properties denetçisindeki URL link alanına mailto:info@trainingfromthesource.com?subject=TechBookstore yazın. Bu işlemin ardından metin alanının altında o bölgeye bir link verilmiş olduğunu belirtmek için noktalar belirecektir.

İpucu: E-posta!nın sonuna bir soru işareti eklemek ve “subject=Tech Bookstore” yazmak mesajın konu kısmının otomatik olarak doldurulmasını sağlar. Elbette ki son kullanıcı dilerse mesajında bu kısmı değiştirebilir.

İpucu: Tüm kullanıcıların makinelerinde bir e-posta istemcisi bulunmayabileceğini veya varolan e-posta istemcisini kullanmak istemeyebileceklerini (örneğin paylaşılan bir bilgisayar kullanıyor olabilirler) unutmayın. O yüzden biz kullanıcı soru ya da görüşlerini almak için Web sitemizde bir form kullanacağız.

Bir ziyaretçi bu linke tıkladığında varsayılan e-mail istemcisi açılır, istemciye mesajın gideceği adres olarak info@grafikerler.net, mesajın konusu olarak da Tech Bookstore otomatik olarak yazılır. İşiniz bittiğinde propaganda katmanını kilitleyin, böylece yanlışlıkla bir şeyler eklenmez veya silinmez.

11. bookstore7.fla dosyasında yapmış olduğunuz değişiklikleri kaydedin.

File > Save veya Ctrl+S ile dokümanınızı kaydetmeyi unutmayın.
 

Hades

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
19 Haz 2007
Mesajlar
550
Tepkime puanı
26
Web sitesi
www.artniyetli.net
Gömülü Fontların Kullanımı

Statik metinlerin aksine, dinamik metinler ve giriş metinleri varsayılan olarak aygıt fontlarını kullanırlar. Dinamik ve giriş metinlerinizin görünümleri üzerinde daha fazla kontrole sahip olmak istiyorsanız fontlarınızı dokümana gömülü hale getirebilirsiniz. Dinamik metinler ve giriş metinleri, tasarlandıkları makinede kullanılmış olan sistem fontlarının diğer makinelerde de bulunmasını gerektirir. Eğer bir son kullanıcının makinesinde bu sistem fontları yoksa dokümandaki metinler düzgün görünmeyebilir ve kullanıcıda bulunan başka bir fontla durum idare edilir. Fontlarınızı dokümanlara gömmek bu sorunu kökten çözer.

Bir font dinamik veya giriş metin alanına gömüldüğünde Flash tarafından oluşturulan font taslakları SWF dokümanı içerisinde saklanır. Bu sayede doküman görüntülendiği makinedeki fontlara bağlı kalmaz ve her makinede orijinal tasarım fontlarıyla gösterilebilir. Gömülü fontların tek dezavantajı dosya boyutunu artımalarıdır. Bu artışın miktarı kullandığınız karakter ve biçimlendirmelerin sayısına göre değişebilir.

Şimdiki uygulamamızda dinamik bir metin alanı oluşturacak ve içine bir font gömeceğiz.

1. Dinamik bir metin alanı oluşturun.

propaganda katmanının kilidini açın ve 1. kareyi seçin. Text aracını seçin ve Text type menüsünden Dynamic Text seçimini yapın. Stage üzerinde bir yere tıklayın ve metin alanına Fareler ve İnsanlar yazın. (Sadece deneme amaçlı bir çalışma yapıyoruz, bu metni daha sonra sileceğiz.)

2. Character Embedding penceresini açın.

Metin alanını seçin ve Properties denetçisindeki Embed düğmesine basın. Character Embedding (Karakter Gömme) ekranı açılacaktır. Bu ekranda dokümana gömmek istediğiniz karakter ya da karakter gruplarını seçebilirsiniz. Embed düğmesine yanlışlıkla tıkladıysanız Cancel veya Don’t Embed düğmesine basarak Character Embedding iletişim kutusunu kapatabilirsiniz.

51791.jpg

3. Gömmek istediğiniz karakterleri Windows altında Control, OS X altında Command tuşu ile birlikte tıklayarak seçin.

Dosya boyutunun haddinden fazla büyümesine engel olmak için tüm karakterlerin değil sadece belli bir karakter grubunun gömülmesini isteyebilirsiniz. Gömmek istediğiniz karakter gruplarına tıklarken Ctrl veya Command tuşlarını basılı tutun, böylece birden fazla grubu aynı anda seçebilirsiniz.

İpucu: Bir karakter grubu belirlemek kullanılacak karakterleri sınırlamak istediğinizde (örneğin sadece sayılar gibi) gayet faydalı olabilir.

Not: Sadece belli uzunlukta bir karakter dizisi gösterecekseniz (örneğin A’dan M’ye kadar olan harfler gibi) bir karakter grubu seçmeyin, bunun yerine karakterleri Include these characters (Bu karakterleri dahil et) alanına yazın.

4. Cancel düğmesine basın ve metin alanını silin.

Character Embedding ekranının altındaki Cancel düğmesine basarak ekrandan çıkın. Ardından Stage üzerindeki dinamik metin alanını silin ve propaganda katmanını yeniden kilitleyin.
 

Hades

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
19 Haz 2007
Mesajlar
550
Tepkime puanı
26
Web sitesi
www.artniyetli.net
Font Özellikleri

Flash’ta metinlerinizin görünümünü dilediğiniz şekle sokmak için kullanabileceğiniz çok sayıda biçimlendirme seçeneği mevcuttur. Şu ana kadar bu seçeneklerin sadece en temel ve yaygın olanlarını kullandık. Şimdiki uygulamamızda yeni font özellikleri ile tanışacak ve bunların Flash’ta nasıl kullanıldıklarını öğreneceğiz. Çalışma dokümanımız yine bookstore7.fla olacak.

1. Harita sayfasına statik metin ekleyin ve Properties denetçisinden metin özelliklerini belirleyin.

Sitemizdeki harita sayfasında bir başlık ve adres bilgisi bulunacak. Haritanın veya genel olarak bir içeriğin bir SWF dosyasına nasıl yükleneceğini altıncı dersimizde göreceğiz. Ancak başlık ve adres bilgisini şimdi oluşturacağız.

Properties denetçisinde Text type menüsünden statik metni seçin. Font Arial, font boyu 12, renk de siyah olsun. Align Center düğmesine basın; böylece metin alanına gireceğimiz karakterler ortaya hizalanacaktır. Font görüntüleme metodu olarak Anti-alias for readability seçimini yapın.

Kerning, karakterler arası mesafeyle ilgili bir ayardır ancak A\V düğmesiyle belirtilen karakter aralığı gibi sabit değildir. Kerning değeri fonta dahil edilir ve iki harfin yan yana nasıl bir aralıkla yazılacağını belirler. Örneğin bazı harfler şekillerine bağlı olarak birbirlerine daha yakın bir şekilde yazılabilir; W karakteri ile A karakteri arasındaki mesafe W ile O arasındaki mesafeden daha dardır. Kerning ayarı, harflerin arasındaki mesafeyi harflerin şekillerine göre düzenler ve yazıların daha düzgün bir şekilde görünmesini sağlar. Properties denetçisindeki Auto kern kutusunun işaretlendiğinden emin olun.

2. Adres bilgisini girin ve Stage’e yerleştirin.

graphics klasörünü seçin, yeni bir katman ekleyin ve bu katmana map adını verin. labels katmanında da ismi map olan 60. kareye tıklayın (map katmanında iken) ve F6 ile bir anahtar kare ekleyin. Text aracını seçin ve Stage üzerinde sürükle-bırak yaparak sabit genişlikli bir metin alanı açın. Alana aşağıdaki şekilde gördüğünüz metni girin, yeni satırlar için Enter tuşunu kullanın.

55982.jpg

3. Adres metnini biçimlendirin.

Metin alanını yeniden boyutlandırmak için alanın köşelerindeki kare kontrolleri kullanabilirsiniz. Metni düzenlemek için alana Selection aracıyla iki veya Text aracıyla bir kez tıklayabilirsiniz. Şimdi ilk satırı seçin. Properties denetçisinden Bold düğmesine basın ve Text (fill) renk paletinden koyu gri bir renk seçin. Bu adımı metin alanındaki diğer başlıklar için de tekrarlayın.

Adresi seçilebilir yapmanız da önemlidir. Bazı ziyaretçiler adresi kopyalayıp başka bir yere yapıştırmak veya göndermek isteyebilirler. Bunun için Selection aracı ile metin alanını seçin ve Properties denetçisindeki Selectable (Seçilebilir) düğmesine basın. Böylece ziyaretçiler adresi seçip kopyalayabilirler.

58163.JPG

4. Properties denetçisinden Bitmap text seçimini yapın.

Anti-aliasing (yumuşatma) yapılmamış bir öğe sert ve kesin tanımlı hatlara, çıkıntılı gözüken kıvrımlara sahiptir. Yumuşatma uyguladığımız zaman hatlar daha akıcı ve gölgeli bir hale gelir, kenarlardaki keskinlik azalır. Anti-aliasing Web grafikleri için çoğu zaman gayet iyi bir seçenek olsa da özellikle küçük metinlere uygulanması her zaman doğru olmayabilir; yumuşatılmış küçük metinlerin netliği kaybolabilir ve okunması zorlaşabilir. Font rendering method menüsünden Bitmap text seçimini yaptığınızda metne hiç yumuşatma uygulanmaz.

3. adımda oluşturmuş olduğunuz metin alanını seçin. Properties denetçisinde Font rendering menüsünden Bitmap text’i seçin. metnin görünümünün nasıl değiştiğini hemen fark edeceksiniz. Metin alanı için yeniden Anti-alias for readability seçimini yapın.

83144.JPG

5. Properties denetçisinden harita başlığının özelliklerini değiştirin.

Font özelliklerini yine değiştirmek için Properties denetçisini büyütün. Bu sefer daha uzun metinler kullanacaksınız.

Properties denetçisinde font türü yine Arial olarak kalsın, rengimiz siyah olacak. Bu kez büyük bir font kullanıyoruz, font boyunu 26 yapın. Bold ve Italic düğmelerini de seçin. Auto kern kutucuğu işaretli veya işaretsiz olabilir, bir sonraki adımda karakter aralığı ile oynayacağımız için burada çok önemli değil.

6. Harita başlığı için bir metin girin ve metnin Stage üzerindeki konumunu ayarlayın.

Stage üzerinde statik bir metin alanı açın ve içine şunu yazın: How to find us.

Metnin tam konumunu daha sonra sayfaya harita eklendiği zaman ayarlayabiliriz, şimdilik Properties denetçisinden x ve y koordinatları olarak 70 ve 470 girin.

4865.JPG

7. Karakter aralığı değerini 2 yapın.

Bir metnin karakter aralığını değiştirdiğinizde o metindeki her bir karakter eşit aralıklarla yeniden yazılır. Karakterleri birbirlerinden uzaklaştırmak için pozitif değerler, birbirlerine yaklaştırmak içinse negatif değerler kullanabilirsiniz. Henüz oluşturmuş olduğunuz metin alanını seçin ve Letter spacing (karakter aralığı) alanına 2 girin. Karakter diziliminin nasıl değiştiğini inceleyin ve size en uygun gelen sıkıştırma ya da açma değerini girin.

İpucu: Bu noktada Properties denetçisindeki diğer seçeneklere de göz atmak isteyebilirsiniz; metnin font boyu büyük olduğundan yaptığınız bir değişikliğin etkisini kolayca görmeniz mümkün. Selection aracı ile metin alanına çift tıklayın ve karakterlerin yarısını seçin. Yapacağınız değişiklikleri sadece metnin seçmiş olduğunuz yarısına uygulayın. Bir sonraki adıma geçmeden önce metni yine eski halinde getirmeyi unutmayın.

8. Çalışmanızı kaydedin.
 

Hades

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
19 Haz 2007
Mesajlar
550
Tepkime puanı
26
Web sitesi
www.artniyetli.net
Metin Alanına Timeline Efektleri Eklemek

Timeline efektleri Flash’taki çeşitli öğelere görsel zenginlik katmak için kullanılır. Flash’ı kurduğunuz zaman Macromedia tarafından yazılmış çeşitli Timeline efektleri de sisteminize yüklenir. Ancak Web’de ya da Macromedia Exchange gibi yerlerde bol miktarda başka Timeline efekti de bulabilirsiniz.

24626.JPG

Timeline efektleri Insert > Timeline Effects komutu ile uygulanır. Herhangi bir şeye Timeline efekti eklemek istediğinizde önce öğeyi seçin ve ardından Insert > Timeline Effects > Effects yolunu takip ederek vermek istediğiniz efekti belirleyin. Efekt seçimi yaptığınızda bir ön izleme ekranı açılır. Bu ekranda hem efektin ilgili öğeyi nasıl etkileyeceğini görebilir hem de efekte ilişkin çeşitli ayarlar yapabilirsiniz.

33127.JPG

1. 1 no’lu karedeki home sayfası için yeni bir katman ve katman klasörü oluşturun.

Timeline’daki oynatım kafasını home etiketli 1. kareye geri getirin. map katmanını seçin, yeni bir katman ekleyin ve bu katmana home adını verin. home katmanı seçili iken yeni bir katman klasörü ekleyin ve klasöre pages ismini verin. home ve bir önceki uygulamada oluşturduğunuz map katmanını bu klasöre taşıyın. pages klasörü sitedeki her sayfa için oluşturacağımız katmanlara ev sahipliği yapacaktır.

home katmanını seçin. Katmandaki en son karenin hemen sağına tıklayın ve fare imlecini 10. kareye kadar geriye sürükleyin. Fare tuşunu bıraktığınızda 70. kareden 10. kareye kadar olan tüm kareler seçilecektir. Seçili alana sağ tıklayın ve Remove Frames (Kareleri Kaldır) komutunu verin. home sayfasının içeriği Timeline’ın sadece ilk 10 karesinde gösterileceği için bu katmandaki diğer
karelere ihtiyacımız olmayacak.

2. Statik bir metin alanı oluşturun ve içine Featured Book yazın.

Properties denetçisini açın. Metin türümüz statik, fontumuz yine Arial. Font rengini #CCCCCC olarak değiştirin. Font boyunu da 14 yapın. Bold ve Italic düğmeleri de önceki örnekte olduğu gibi basılı olsun. Font görüntüleme metodu olarak yine Anti-alias for readability seçimini kullanacağız. Karakter aralığı değerini yeniden 0 yapın. Auto kern kutusu işaretli değilse işaretleyin. home katmanı seçili durumdayken Stage’e tıklayın ve statik metin alanına FEATURED BOOK yazın. Metin alanını aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi Stage’in sağ üst tarafına, HOME yazsının altına yerleştirin.

70388.JPG

3. Metin alanına bir Timeline efekti ekleyin.

Henüz oluşturmuş olduğunuz metin alanını seçin ve Insert > Timeline Effects > Effects > Drop Shadow komutunu verin.

Drop Shadow ön izleme ekranındaki ayarlarla oynayarak hoşunuza giden bir görünüm bulun. Bu ekranda yeni değerler girdikten sonra Update Preview düğmesine basarak efektin o değerlerle nasıl görüneceğini izleyin. Yaptığınız değişiklikleri etkin kılıp Drop Shadow ekranını kapatmak için OK düğmesine basın. Bu işlem neticesinde kütüphanenizde Drop Shadow 1 adlı bir grafik sembolü oluşturulur. Bir sonraki dersimizde sembolleri detaylı olarak inceleyeceğiz, şimdilik sadece böyle bir sembolün eklendiğini bilmeniz yeterli.

75209.JPG

İpucu: Timeline efektini beğenmediyseniz Modify > Timeline Effects > Remove Effect komutuyla efekti kaldırabilirsiniz.

Not: Tasarımcıların çoğu çeşitli filtre ve efektleri ayrı bir resim işleme programında uygulamakta ve sonra da çalışmalarını Flash’a aktarmaktadır. Bu sayede dokümanlarınızdaki metinler Flash’ta elde edemeyeceğiniz kompleks görünümlere sahip olabilir.

4. home katmanını kilitleyin ve çalışmanızı kaydedin.
 

Hades

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
19 Haz 2007
Mesajlar
550
Tepkime puanı
26
Web sitesi
www.artniyetli.net
Yazım Denetimi Yapmak

Flash’taki yazım denetim aracı FLA dosyanızdaki tüm metinlerin yazım denetimini yapmanızı sağlar. Yazım denetimi alışkanlığı kazanmanız yayınlayacağınız FLA dosyasının daha özenli ve temiz görünmesi bakımından büyük önem taşır. Flash’ta FLA dosyalarının nasıl denetlenebileceği üzerinde geniş bir kontrolünüz vardır. Metin alanlarını, katman isimlerini veya ActionScript kodunu denetleyebilirsiniz. Buraya kadar dokümanımıza bol miktarda metin eklediğimiz için şimdi bu metinlerin yazım denetimini yapmanın tam zamanı.

Not: Bu kitabın Türkçe basımının editörü olarak Flash’ta (ve diğer Macromedia yazılımlarında) Türkçe yazım danatimi özelliğinin olmadığını belirtmem gerekiyor.

1. Spelling Setup ekranından ayarlarınızı seçin.

Yazım denetimini ilk kez kullanacaksak öncelikle Text > Spelling Setup komutunu vermeli ve denetim ayarlarını gireceğimiz ekranı açmalıyız. Daha önce yazım denetimini kullanmışsanız da Spelling Setup ekranındaki seçenekleri incelemek faydalı olacaktır. Ekranın Document options (Doküman seçenekleri) başlıklı bölümünde FLA dosyasındaki hangi metinlerin yazım denetimine tâbi tutulacağını görüyorsunuz. Checking options (Denetim seçenekleri) kısmında ise denetim esnasında bakılacak ya da ihmal edilecek yazım ve değişiklik tipleri yer alır. Spelling Setup ekranındaki seçenekleri aşağıdaki şekilde görüldüğü gibi düzenleyin.

Eğer istiyorsanız başka seçimler de yapabilirsiniz. Fare imlecini seçeneklerin üzerinde kısa bir süre bekletirseniz o seçeneği daha detaylı açıklayan bir ipucu metni görüntülenecektir. Burada yaptığınız seçimleri dilediğiniz zaman değiştirebilirsiniz.

2. Check Spelling iletişim kutusunu kullanarak yazım denetimi yapın.

Text > Check Spelling komutuyla Check Spelling ekranını açın ve yazım denetçisini çalıştırın. Yazım denetçisi gerçekte doğru olan bir kelimeyi tanımıyorsa bu uyarıyı ihmal edebilir (Ignore) veya Add to Personal düğmesine basarak kelimeyi kendi sözlüğünüze ekleyebilirsiniz.

810110.JPG

Yazım denetimi sona erdiğinde küçük bir mesaj penceresi ile bu durum size bildirilir. OK düğmesine tıklayarak yazım denetçisinden çıkabilirsiniz.

3. Çalışmanızı bookstore7.fla adıyla kaydedin.

Çalışmanızı sabit diskinizdeki TechBookstore klasörüne kaydedin.
 

Hades

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
19 Haz 2007
Mesajlar
550
Tepkime puanı
26
Web sitesi
www.artniyetli.net
Metin Tabanlı Bileşenlerin Kullanımı

İlerleyen derslerde Tech Bookstore sitesine çeşitli yazılar eklemek için metin bileşenleri kullanacağız. Metin bileşenleri TextArea ve TextInput bileşenlerini içerir. TextArea, aşağı ya da yukarı kaydırılabilen geniş yazı bloklarına ihtiyaç duyduğumuz anlarda kullanılır. TextInput ise kullanıcıların metin alanlarına giriş yapmasını ve bu bilgilerin toplanmasını istediğiniz zaman faydalıdır. Bu iki bileşen dinamik metinlerin ve giriş metinlerinin yerine kullanılabilir. Ancak bu kullanım dosya boyutunun artmasına yol açar. Metnin istediğiniz şekilde görüntülenebilmesi için daha fazla ActionScript koduna ihtiyaç duyabilecek olmanız da bir başka dezavantajdır. TextArea ve TextInput’un en büyük avantajları ise zengin düzenleme seçeneklerine sahip olmaları ve kaydırma çubuklarının metin alanlarına otomatik olarak eklenmesini sağlamalarıdır.

Not: İçeriğin bu bileşenlere yüklenmesini sağlayan kodla 9. ve 10. derslerimizde tanışacağız. Şimdilik bileşenler hakkında çok genel bir bilgiye sahip olmanız yeterli. İlerleyen sayfalarda Web sitesindeki bir geri bildirim formuna TextInput alanları ekleyeceğiz. Kullanıcılar geri bildirim formuna bilgi girecek ve bu bilgiler bir XML dosyasında saklanacak.
 

Hades

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
19 Haz 2007
Mesajlar
550
Tepkime puanı
26
Web sitesi
www.artniyetli.net
Dinamik Metin Alanları

Dinamik metinler ve giriş metinleri, statik metinlerden çok farklıdır. Dinamik metin ve giriş metni alanları daha zorlu metin yapılarıyla başa çıkabilirler. Bu alanlara metinler yükleyebilir, SWF dosyası görüntüleniyorken çeşitli hareket ya da eylemlere bağlı olarak yüklenmiş olan metinlerin değişmesini sağlayabilirsiniz.

Bu alanlar aynı zamanda HTML olarak formatlanmış metinleri de tanıyabilirler. Yani bu alanlara koyacağınız metinlerde HTML etiketleri kullanabilirsiniz; Flash fontların görünümünü metnin içindeki etiketlere göre ayarlayabilir. Örneğin metinde <b> etiketleri kullanırsanız Flash ilgili fontları kalınlaştıracaktır. Yine HTML etiketlerini kullanarak dinamik metin alanlarına URL linkleri, imajlar ve paragraflar da yerleştirebilirsiniz. Bu teknikleri bir TextArea bileşeni kullanacağımız 9. dersimizde daha yakından göreceğiz.


Bu derste şunları öğrendiniz:

• Text aracını tanıdık.
• Statik metinleri ve aygıt fontlarını gördük.
• Fontları bir SWF dosyasına gömmeyi öğrendik.
• Properties denetçisindeki kontrolleri kullanarak metin özelliklerini değiştirmeyi öğrendik.
• Statik bir metin alanına efekt uyguladık.
• Yazım denetiminin nasıl yapılabileceğini gördük.
• Metin tabanlı bileşenler ve dinamik metin alanları hakkında bilgi aldık.
 

tozko

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
27 Eyl 2007
Mesajlar
60
Tepkime puanı
0
cok tesekkurler Hades.bu ders kendımı gelıstırmem acısından baya bı onem tasıyor. cok saol. :)
 

design_er

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
1 Şub 2008
Mesajlar
6
Tepkime puanı
0
Merhaba Hades

Öncelikle dersler için çok teşekkürler. Gerçekten iyi ve açık bir şekilde anlatılmış. Bence bir çok kişi için çok faydalı olacak.

Benim flashla ilgili bir problemim var. Yardımcı olabilirsen çok sevinirim.
Ben flashda bir animasyon hazırladım. Animasyon bir çok layerdan ve her bir layer da bir çok parçadan oluşuyor. Ben bu animasyonun boyutlarını ve konumunu düzenlemek istiyorum. Ancak yapamıyorum. Bunu yapmam mümkün mü ve nasıl yapabilirim? umarım derdimi anlatabilmişimdir.

Teşekkürler...
 

imhoteph

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
24 Mar 2008
Mesajlar
18
Tepkime puanı
0
Harikasın

Tek kelimeyle ellerine sağlık.
 

harunk46

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
17 Ara 2007
Mesajlar
12
Tepkime puanı
0
Web sitesi
www.harunkarabulut.com
gerçekten yeni flash öğrenenler için çok faydalı bir kaynak bu eğitim serisinin devam etmesi çok faydalı olur. Özellikle hazır flash templateleri editlemede büyük zorluklar yaşıyordum. örneğin hazır bi flash resim galerisine yeni kategori ekleme gibi şeyleri yapmakta zorlanıyordum. hazır flash template editleme olayına da gerçekten değinirseniz çok faydalı olacaktır. teşekkürler.
 

ems117

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
10 Eki 2008
Mesajlar
7
Tepkime puanı
0
Eline Saglık Arkadasım Anlattığın Konularda REsimler Gittmiş Buna Bir çare Bulursan Sevinirim Bilgilendirdiğin için Saol
 

poisson_kubi

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
10 May 2010
Mesajlar
1
Tepkime puanı
0
6 hakkında..

Arkadaşlar hala şu 6 dosyanın linklerine ulaşamıyoruz. Bu dosyalar olmadan devam edemiyoruz.

LÜTFEN İLGİLENİRMİSİNİZ !
 
Üst