Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

mesleğimiz ölmek üzere...

grafitunç

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
MERHABA ARKADAŞLAR ANKARADA OTURMAKTAYIM.MESLEK LİSESİNDEN YENİ MEZUN OLDUM.SİZE BAŞIMDAN GEÇEN BİR KAÇ OLAYI ANLATMAK İSTİYORUM.

1.olayım:Geçen günler de bir cafenin el ilanı işi olduğunu duydum.Görüşmeye gittim.5000 adet 10x14 boyutunda tek kırım 170 gr. kağıt üzerinden fiyat aldım.adama fiyatı söyledim.adam demesinmi ben 120 liraya yaptırıyorum.Kan beynime sıçradı.adama dedimki sana yapacağım tasarım sadece senın olacak.o 120 el ilanı ile benim el ilanım arasında dağlar kadar fark var.dedim.adam ben orada değilim ucuz olsn sıradan bi iş dedi ne var sanki şunu yapmayacak dedi.ben o zaman ona yaptırın dedım cıktım.
2.olayımda şöyle oldu: yine bir cafenin işini aldım menü ve kartvizit işi.adama 200 lira sadece a3 300 gr.selefonlu tek kırım 15 adet menü fiyatı verdm.adamla 150 ye diğer bayisininde işlerini almak üzere anlaştım.işin 2 kere maketini çıkardım.götürdüm. işin baskısını ve tasarımını bitirdim teslim etmeye götürdüm.dğer ortağı geldi baktı inceledi.evirdi çevirdi bumu 150 lira dedi.bende evet dedim.altından mı dedi önüme attı.ne demek istiyorsunuz 2 kere maket getirdim size dedim.meğerki bi tabelacı gelmiş adama ben sana 15 tanesini 40 lira ya yaparıdm demiş.o anda çıldırdım.
3.olayım:aynı cafe nin kartvizitini götürdüm.patronu yoktu çalışana teslim ettim parasını ondan aldm.sen nie bu kadar pahalıya çalışıyorsun dedi neresi pahalı dedim.ben geçen kartvizit yaptırdım 15 lira aldılar dedi.şaşırdım yani aniden.size yapılan kartvizit şablondur dedim.ben bu kartviziti buradan başka yere satmam sadece buraya aittir o dedim.ama sizinkini her yerde görebilirsiniz dedim.adam olsn dedi yine de pahalı dedi.

ARKADAŞLAR PİYASADA O KADAR ÇOK UCUZA ÇALIŞAN VARKİ ANLATAMAM.MESLEĞİMİZ AYAKLAR ALTINA ALINIP PİYASAYI ÖLDÜRMEKTEDİRLER.

Benzer konular

irm.art

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Günaydın ve geçmiş olsun...
Bunlar birşey değil daha durun NE YAZIKKİ daha birçok şeyle karşılaşacaksınız ve daha kimbilir karşılaşmadıklarımızla karşılaşacağız...

larana

🏆Pro Tasarımcı🏆
Bu tarz şeylere takılmayın bence. Ben böyle küçük firmalarla çalışmıyorum çünkü böyle küçük firma sahiplerinin beyinleri de küçük oluyor genellikle!!!

özzlemm

♾️Grafik Gurusu♾️
çok güzel bir konuya değinmişsin gerçekten.
sinirlenmemek mümkün değil. baskı merkezlerinde grafiker adıyla geçinen kişiler 1000 adet kartviziti 15 tl yapıyor. baskısı ve tasarımı içinde :( aslında ortada tasarım yok hazır şablona isim ve adres bilgilerini yerleştiriyorlar.
yaptıracak olan kişi de daha ucuz gördüğü için onları tercih ettiriyor. aslında bir kurumun kartviziti broşürü afişi v.s. hepsi o kurumun ciddiyetini gösterir. ama ne yazıkki bunu anlamıyorlar ve ucuz olsun diye seçiyorlar.:( emeğimize saygi kalmadı gerçekten..

aslında birile iş için anlaşmadan önce bu durumu onlara anlatmamız gerekiyor. eğer pahalı bulup ileride sorun çıkartacak olan müşteriyle çalışmamalıyız. tabi ne kadar dinlerler orası şüpheli..

grafitunç

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
hayat bu şekilde devam ederse kısa bir sürede sıradan herkesin yapabildiği saygınlığı olmayn bir meslek olur.buna dur diyebilmeliyiz.

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Buna dur diyebilmeliyiz tabii ki...

Bu olaylar (fikir ve sanat eseri sahipleri) meslek birliklerinin birinci sırada takip edecekleri türden değildir ama meslek birliklerinin alacağı ilke kararlarıyla tasarıma, tasarımcıya ve sanata hakaret eden böyle şahsiyetler ihtar edilebilir. Gerekirse haklarında dava açılabilir. Ankara'da kurulu bulunan GESAM ile bir görüşün isterseniz.

İkincisi, esaslı bir meslek odası (esnaf ve sanatkârlar federasyonuna bağlı) ile piyasa fiyat ve ücretlerinin bu şekilde dramatik biçimde düşürülmesi önlenebilir. Freelancer'ların esnaf ve sanatkâr odası kuramaması için hiç bir sebep yoktur. Freelance çalışanlar, hem fikir ve sanat eseri sahipleri meslek birliğine, hem işçi sendikasına, hem de meslek odasına üye olabilir.

Freelancer'lar olarak, bu tip örgütlenme girişimleri ile bir SİVİL PLATFORM oluşturamadıktan sonra, sıfır liraya tasarım talepleriyle karşılaşıp, daha sonra da düşman hatlarından su getirme angaryasına koşulmamıza ramak kalmıştır. grafitunç'un endişelerine katılıyorum.

grafikerkartal

👑Efsanevi Grafiker👑
daha büyük kurumlarla çalışrısanız bu gibi sorunlarla karşılaşmazsınız ufak esnafla ufak çantacılar çalışıyro ve dolayısyla fiyatlar işler seviyesiz kalıyor ;)

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Daha büyük kurumlarda da seviyesizlik gördüm ben... Mesele büyük-küçük kuruma çalışma meselesi değildir. Örgütlü ve kararlı şekilde bu toptan seviyesizliğe karşı durulmalıdır.

grafitunç

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
çok güzel bir mesleğimiz var arkadaşlar.bize olan saygıyı sessiz kalarak yitirmemeliyiz.

pokumagaan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
akrdeş merhaba sen daha yeni mezun olmuş ve böyle şeylerle yeni karşılaşmaya başlamışsın ben 16 yıldır bu işi yapıyorum ve bizim mesleğimizi ve sanatımızı küçümseyen saygısızlar çok fazla yıllardan beri piyasa düşmesin diye uğraşıyorduk ama kurstan çıkan ve 2 çizim yapıp grafikerim diye ortaya çıkan insanlar yüzünden bunlar oldu tabii bunlara iş veren işin kalitesinden ve emeğe saygısı olmayan patronlarında bunda faydası çok büyük sonra işler ellerinde patlayınca neden bu şirket batıyuo diye düşünüyorlar ÇOK BASİT: 750-1000 TL UCUZ VE İŞİ BİLMEYEN ELEMAN ALIYORSUNUZ İŞLER FİLMDE, BASKIDA, KIRIMDA, KESİMDE YADA YAPIŞTIRMADA ELİNİZDE KALIYOR SONRA AYNI İŞİ AYNI MASRAFLARLA MÜŞTERİYE 1000 TANE BAHANE UYDURARAK TEKRAR YAPIYORSUNUZ VE ZARARA GİRİYORSUNUZ BU 1-2-3-4-5 DEFA TEKRAR EDİNCE YENİ ADAM BAKIYORSUNUZ AKILLANMAMIŞ OLACAKSINIZ Kİ GENE 750 - 1000 TL ADAM ALIYORSUNUZ VE TARİH TEKERRÜRDEN İBARETTİR MİSALİ GENE AYNI OLAYLARI YAŞIYORSUNUZ... SONRA KAĞITÇIYA BORÇLAR USTALARA BORÇLAR VS. VS... DERKEN BATIYORSUNUZ 2X2=4 İŞ VERENLER UCUZA ADAM ALMAYIN BU DEMEK OLMUYOR Kİ HERKESE 2000-3000 TL VERİN AMA BIRAKIN İŞİ BİLENLER YAPSIN YAKINDA PİYASADA İYİ ELEMAN BULAMAYACAKSINIZ BİRİ GİDER BİRİ GELİR DEMEYİN, USTALAR OLMAYINCA ARKADAN GELENLER BİŞEY BULAMAZ DOĞRU VE TEMEL BİLGİYİ ÖĞRENEMEZLER SONRA HERKES BATAR BEN VE BENİM GİBİLERDE MESLEK BIRAKIR...

graphicturk

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.graphicturk.com
reklamcılık ve grafikerlik tabelacılık ölmez

asla ölmez panik yapmana gerek yok herkeste bir kabiliyet vardır müşteri wordde yapar ben tasarım yaptım getirdim der sende peki güzel olmuş dersin sonra kendin bir tasarım yapar gösterirsin seninkini beğenir onun için ufak şeyleri kafana takma bak ben bu işi 24 senedir yapıyorum organize matbaalar çoğalınca fiyatlar düşüyor küçük tabelacılarda bu işlere bakmaya başlıyor neden 6 liraya kart bastır en ucuz 15 liraya sat şablonları hazır müşteriye gelince onlarda bir yönden haklı sonuçta kart yada ilanı bastırıyor çöpe atılıyor bir de küçük esnaftan bahsetmişiniz arkadaşlar esnafın küçüğü büyüğü olmaz sizin küçük diye küçümsediğiniz çoğu esnaf bazılarımızın belki 100 mislidir müşteri küçükte olsa büyükte olsa müşteridir müşteriyi küçümserseniz aç kalırsınız bu piyasada daha yolun başındasınız durun bakalım şimdiden böyle düşünürseniz ileride çok ah çekersiniz

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Konunuzdaki tüm yorumları okudum..Ama size tek söylemek istediğim şey şudur; tasarım ve matbaa işlerini aynı kefede götürürseniz bu tip yaklaşımlarla karşılaşırsınız. 2 seçenek var:

* Tasarımı yaparım ücretim bu iş şudur (en baştan)
* Tasarımı, baskısını, getirini götürünü faturasına kadar herşeyi hallederim. Ücretim şudur.
(çek, senet, nakit, elden, bankadan, postadan..her yerden tahsilata hazırım..)

Tasarım ve Baskı işlerini birbirinden ayırmassanız ne emeğinizi alırsınız, nede iş yaptırdığınız yerlere borçlanmaktan kaçabilirsiniz.

Başımıza gelmedimi geldi tabiki ama siz sabit fiyatınızı A firmasına da B firmasınada aynı söyleyin.. İş kaçıcak, süt taşıcak, kapı çarpıcak bahaneleriyle uğraştığınız, sinirlendiğiniz hatta bir daha kapısından geçmeye tövbe ettiğiniz 50-100 tl kazanç. Sadece günü kurtarmak amaçlı işler.

Siz sadece ücretinizi ve yaptığınız işlerin portföyünü ön plana çıkarın. Siz onlara değil, onlar size gelsin.

kayra

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Konunuzdaki tüm yorumları okudum..Ama size tek söylemek istediğim şey şudur; tasarım ve matbaa işlerini aynı kefede götürürseniz bu tip yaklaşımlarla karşılaşırsınız. 2 seçenek var:

* Tasarımı yaparım ücretim bu iş şudur (en baştan)
* Tasarımı, baskısını, getirini götürünü faturasına kadar herşeyi hallederim. Ücretim şudur.
(çek, senet, nakit, elden, bankadan, postadan..her yerden tahsilata hazırım..)

Tasarım ve Baskı işlerini birbirinden ayırmassanız ne emeğinizi alırsınız, nede iş yaptırdığınız yerlere borçlanmaktan kaçabilirsiniz.

Başımıza gelmedimi geldi tabiki ama siz sabit fiyatınızı A firmasına da B firmasınada aynı söyleyin.. İş kaçıcak, süt taşıcak, kapı çarpıcak bahaneleriyle uğraştığınız, sinirlendiğiniz hatta bir daha kapısından geçmeye tövbe ettiğiniz 50-100 tl kazanç. Sadece günü kurtarmak amaçlı işler.

Siz sadece ücretinizi ve yaptığınız işlerin portföyünü ön plana çıkarın. Siz onlara değil, onlar size gelsin.

Söylediklerinize aynen katılıyorum. Çok haklısınız. Bende aynı şekilde hareket edip taviz vermemeye çalışıyorum ama durumumun da pek iç açıcı olduğu söylenemez. Siz bu şekilde hele ki İzmir gibi bir şehirde ne kadar iş yapabiliyorsunuz ve bu yaptıklarınız maddi açıdan size yetiyormu merak ediyorum. Lütfen beni yanlış anlamayın tekrar söylüyorum çok haklısınız ama daha ne kadar direnip ayakta kalacağız bilemiyorum.

grafitunç

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
şimdi söyleyin bana.adamın biri iş yaptıracak fiyat alıyo normal fiyat zaten bellidir.üstüne çıkarsanız işi kaybetme ihtimaliniz vardı.altına düşerseniz alma şansınız yükselir.örnek olarak: diyeli kartvizi istedi.bende diyelim 60 lira dedim.piyasada bunu 15-20 liraya yapanlar var.ben bu 15-20 liranın altına düşersem ne olur peki.
1.az kazanırım
2.emeğime yazık olur.
3.sürekli müşterim olur,ama az paraya herşeyi yaptırmak ister.
4.çevresiyle belki irtibata geçer ben daha çok iş alırım,ama piyasayı öldürür hakkım olanı alamadığım içinde içim huzursuz olur.başkalarının hakkını yediğim için uyuyamam.dürüst bi insana yakışmaz.
5.adımı duyururum ama "ucuz yapan bir yer var" firmalarına dönerim.
ve daha bir sürü "..... ama" cümleleri kurmamız mümkün.
bu işi yıllardın yapan kişiler iyi bilirler.şu anki kazandığınız iş le 10-20 yıl önce kazandığınız ne kadar.kendini bilmeyen sadece kendi kazancını düşünen insanlar yüzünden kazancımız düşmekte ve mesleğimiz herkesin yapabileceği işe dönüşmektedir.herkesin yapabildiği iş demek ölmüş bir iş demek az para kazancı demek. yanlışsam yanlış deyin lütfen...

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Söylediklerinize aynen katılıyorum. Çok haklısınız. Bende aynı şekilde hareket edip taviz vermemeye çalışıyorum ama durumumun da pek iç açıcı olduğu söylenemez. Siz bu şekilde hele ki İzmir gibi bir şehirde ne kadar iş yapabiliyorsunuz ve bu yaptıklarınız maddi açıdan size yetiyormu merak ediyorum. Lütfen beni yanlış anlamayın tekrar söylüyorum çok haklısınız ama daha ne kadar direnip ayakta kalacağız bilemiyorum.

Yaptığım işlerden kazanıyorum evet. Freelance (serbest çalışma) olarakta, normal çalışma sürecinizdede kendinizi tanıyorsanız ortada zaten bir fiyatınız oluşur. Bir iş görüşmesine gittiğinizde sıradan bir grafiker ile tasarımcı grafiker arasındaki fark; sizin zaten fiyatlandırdığınız işlerdeki müşteri memnuniyetini sağlamakla beraber aynı zamanda dik bir şekilde işlerinizin devamlılığınıda sağlar.

Grafikerlik evet ayağa düşmüş durumda..Reklamcılık sektörü genişledi, eskisi gibi kazanan firmalar azaldı, rekabet çoğaldı vb. klişe laflarla zaten 1-0 yenik başlamış olursunuz. Bulunduğu durumu beğenmeyen, hafiftende aç gözlü İskender dünyaya hükmetmeye kalktı..Ama sonuç? sadece isimsel hatırlanıyor..
1 noktadan hareket etmek için ayağı kaldırmak değil, tam anlamıyla basılacak noktayı bilmek gerekiyor..

Lafı dolandırmak istemiyorum ama sürekli olara gündem de olan bir konu. Ve tavsiyem sadece genel anlamda operatörlük tarzı (al bas geç) veya yeni nesil grafiker tarzı (hazır vektörel, hazır psdler..) kullanımlarda değilseniz zaten bir şeyler yapmaya çalışıyorsunuzdur. Ve kazanmak için iyi birde pazarlamacı olmalısınız.

şimdi söyleyin bana.adamın biri iş yaptıracak fiyat alıyo normal fiyat zaten bellidir.üstüne çıkarsanız işi kaybetme ihtimaliniz vardı.altına düşerseniz alma şansınız yükselir.örnek olarak: diyeli kartvizi istedi.bende diyelim 60 lira dedim.piyasada bunu 15-20 liraya yapanlar var.ben bu 15-20 liranın altına düşersem ne olur peki.
1.az kazanırım
2.emeğime yazık olur.
3.sürekli müşterim olur,ama az paraya herşeyi yaptırmak ister.
4.çevresiyle belki irtibata geçer ben daha çok iş alırım,ama piyasayı öldürür hakkım olanı alamadığım içinde içim huzursuz olur.başkalarının hakkını yediğim için uyuyamam.dürüst bi insana yakışmaz.
5.adımı duyururum ama "ucuz yapan bir yer var" firmalarına dönerim.
ve daha bir sürü "..... ama" cümleleri kurmamız mümkün.
bu işi yıllardın yapan kişiler iyi bilirler.şu anki kazandığınız iş le 10-20 yıl önce kazandığınız ne kadar.kendini bilmeyen sadece kendi kazancını düşünen insanlar yüzünden kazancımız düşmekte ve mesleğimiz herkesin yapabileceği işe dönüşmektedir.herkesin yapabildiği iş demek ölmüş bir iş demek az para kazancı demek. yanlışsam yanlış deyin lütfen...

15-20 yıl öncesini bilmiyorum ama şuan piyasada herkes kazanmak için ucuza çalışıyor zaten. Tamam birileri işleri box etmiş olabilir ama sonuuç itibariyle adam kart topluyor ve toplu bastırıyor. O grafiker değil sadece pazarlamacı.

İşi yapan kişinin tasarım ücretini belirlemesini bu yüzden söylemiştim ama konu gittikçe gider..

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Daha nelerle karşılaşacaksın dur bakalım.Hemen ilk işte böyle yelkenleri indirirsen bu mesleği yapamazsın.

Ferhat07

🌟Usta Tasarımcı🌟
Arkadaşlar bu iş ayağa düştü dışardan 2 saat kurs alan grafikerim diyor diye yakınıyoruz iyi hoşta bu kursları verenlerde kendi aramızda değilmi ? Burda özel ders duyuruları yapılmıyormu bu ne kısır döngüdür anlamadım...

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Arkadaşlar bu iş ayağa düştü dışardan 2 saat kurs alan grafikerim diyor diye yakınıyoruz iyi hoşta bu kursları verenlerde kendi aramızda değilmi ? Burda özel ders duyuruları yapılmıyormu bu ne kısır döngüdür anlamadım...

Anlaşılmayacak bir şey yok..Lidyalılar buldu mertlik bozuldu durumu.

kocagöz

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
arkadaşım 1000 kartviziti 15 e yapar oldular sen daha pek bi şey yaşamamışsın ben

fotoğrafçı da albüm hazırladım tam10 gün 40 pozu işledim en yüksek albümnü seçtiler ne var ne yok var yan ialbümde bi tane de 50x60 (çok büyük) çerçeveli resimleri olacak . adamlara yaptım bilgisayarda 40 kere büyütüp gösterdim büyük boy resminiz bu olacak diye adamlar çok güzel eline sağlık filan dediler.

baskıdan çıktı 50x60 ı poşete koydum gfilan adam evine götürdü 5 gün sonra geri geldi komşuları senini ayağın ne den yukarda demişmimiş :mad: inanın aynı seviye cetvellerle çalışan birisiyim kadınla eşit seviyede adam tutturdu bu fotoyu geri alın baştan yapın diye mecbur baştan yaptık. çıkarkende ağzından kaçırdı. başka fotoğrafçı demiş onlar ,lk yaptıklarında malzemeden yani renklerden kaçırıyorlar sen bana digitalini getir ben ayarlarım diye adama hem 50x60 verdim hemde digitalini verdim hayatımda ilk defa bi digital verdim o da başka fotocu dediği için miş .

tersime giden deseydi baştan bana digitalini verin diye verseydim de tekrar dan beni 70 tl lik bir foto masrafına sokmasaydı.

bu anlattığım olay müşterilerin iş beğenmemezliği ile ilgiliydi.

ama ben koca bi set yapıyordum oanjuruna kadar 550 tl alıyordum düşünün fiyatı..