Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Neden Ekip Olamıyoruz?

ertancn

🌱Yeni Üye🌱
Merhabalar,

Ekip olamama durumu aslında kişiden kişiye göre değişebilecek bir durum, bunun farkındayım ancak uzun süre hem burda hem çevremde bir freelance ekip kurma çabasındaydım. Ne yazıkki çalışmalarım boşa gitti ve gereken kişileri ortak bir payda da buluşturamadım. Şimdi aslında şunu merak ediyorum, bu insanlarımızın birbirine hiç güvenmemesinden mi kaynaklanıyor, yoksa paylaşmayı sevmememiz yüzünden mi? Bunu anlamış değilim...

Birazda kurmak istediğim ancak başarılı olamadığım ekipden bahsedeyim. Nasıl bir projeydi, ne gibi şeyler yaşadım kısaca değinmek istiyorum. Belki böylece sizlerinde fikirlerini alabilirim.

Graphicriver ve Themeforest sitesini duymayan pek yoktur sanırım. Ben bu site için tasarımlar üretecek bir ekip kurmak istiyordum. Graphicriver sitesine iş yapılmadığında piyasadan bulunacak müşterilere iş yapılacaktı. Kişileri tamamıyla gruba bağlayan bir bağ olmayacaktır. Herşey karşılıklı güven çerçevesinde yürümeliydi. Herkes kendi başına işler yapabilir, ancak grubun yaptığı bir projeyi kopyalamamalı yada kendine çekmemeliydi. Herşey baştan çok açık ve net olmalıydı. Aslında kendi başlarına bile bu sitede tasarım satabilecek bireyler birlikte yapacakları işlerle daha güçlü olacak ve daha kısa sürede daha fazla para kazanabilecekti...Ama olmadı...

Şimdi elbette bundan benimde payım olmalı. Bir şeyi yapamıyorsan sadece karşı tarafı suçlayamazsın. Ancak ben şunu bir türlü anlamıyorum, bir insana güvenmek, bir ekip için çalışmak ve bunu hiç bir zorunluluk olmadan yapmak bu kadar zor mu? Tek başına uyanıklık yaparak köşeyi dönen hiç bir örnek yokken, neden "paylaşmak yerine kendim alırım, ben salak mıyım" deriz...Yada başka birinin bu şekil yönlendirmesine izin veririz...

Herneyse belkide doğru kişilerle karşılaşmadım :) Sadece içimi dökmek istedim biraz..Ve görüşlerinizi almak istiyorum...

Benzer konular

ertancn

🌱Yeni Üye🌱
Ve..

Ve görüyorumki birilerine sataşmadan, bir kuruma, bir siteye bir meslek grubuna laf atmadan kimse kimseyle konuşmuyor. Tartışmayı kavga etmek olarak anlayan bir toplumdan başka ne beklenebilirdi bilmiyorum...((uppss yoksa bu cümleyle birilerine sataştım mı???))

Takım olmak sağlam bir ekip olmak bizlerin hiçbir zaman olamayacağı bir şey...Neden mi? Çünkü kolay yönden para kazanmayı seviyoruz...Çünkü bir ajansta çalışırken "Bana onlarca iş yükediler, ben sadece grafik tasarımcıyım" deriz...Ancak 2 yıl sonra kendimiz bir ajans kurduğumuzda çalışanlarımızdan aynısını bekleriz...Yada bir ekip kurduğumuzda işleyen çalışan ekibin tamda yükselme döneminde bi anda "yaw ben neden parayı paylaşayım ki? Zaten işin çoğunu ben yapıuyorum, onun yaptıklarıında yapıuyorum" diyerek ekibi dağıtırız...:) Ve sonra herşeyi yine biz yapmaya başlarız..Ne kadar garip, ne kadar saçma, ne kadar aptalca...((upps yine birilerine sataştım mı?))

Beni boşverin, ben elbette bir gün Türkiye'den yada dışarıdan birilerini bulup, o hep hayalini kurduğum ekibi oluşturucam...Ama biraz kendinize bir bakın, "bi elin nesi var iki elin sesi var" cümlesiyle gaza gelip bi ekip kurarken "kurdun ensesi kendi işini yaptığ için kalındır" cümlesi arkasından geldiğinde şaşırmayın...Şaşırıp ekibi dağıtmayın...Eğitim sistemimiz nasıl biri olmamazı istedi hiç bir zaman bilemedik...Birey olmayı öğrenmeyi abaratıp bencil olmayı öğrendik...Kimseye güvenmemeyi, her an kazık yenebileceğini öğrendik...Bi karmaşa içinde geçiyor ömrümüz...Basit olanı değil zor olanı yapıyoruz..Zor olanı yapıp tek başımıza bir şey başarabileceğimiz sanıyoruz...

Şimdi belki bi ihtimal birileri diycek ki...Ben tek başıma şunları yapıyorum bunları yapıyorum..Kendime göre başarılıyım...Bi sürü tasarım yaptım falan filan...Tebrik ediyorum kardeşim, başarın için, azmin için...Ama şunu asla unutma bulunduğun nokta en başarılı olduğun nokta asla değildir...Bir adım sonrası her zaman vardır....

Yazınca rahatlıyorum ama..şimdi onu farkettim...okuduğunuz için teşekkürler...saygılar...

Ultio

Magic & Mayhem
♾️Grafik Gurusu♾️
Herhangi bir işin ticaretini yapmak ayrıdır, işin mutfağında olmak farklıdır.
Ticari bir işin içine duygusallık katarsanız, bir iş planı yapmadan şu olurda bunu yaparız sen şöyle yaparsan budur, bende bunu yaparım diyerek askıda kalan bir yapı sergilerseniz kaybedersiniz ve bu şekilde serzenişleriniz sürekli olur.

Yaptığınız her şeye profesyonelce bakın.
Ekibi siz oluşturuyorsanız duygusallığı bir yana bırakarak liderliğinizi gösterin ki, sizi takip edecekler için amaç (maddi manevi kazanç) olsun.

İkinci mesajınızdan sonra beraber çalıştıklarınızın neden bu işi ben tek başıma yapmıyorum kısmını basitçe anlayabilirdiniz.

ertancn

🌱Yeni Üye🌱
sonuda...

Öncelikle cevap yazdığın için teşekkürler...

Şimdi gelelim yanıtının kendimce analizine :)

İşin mutfağında olmak ve ticari açıdan yürütmek farklıdır. Bunu biliyorum, çünkü aynı zamanda restoran işletiyorum. :) Ancak bu iş ile grafik ve web işlerini karıştırmamak lazım. Hemen herkes reklam ajanslarındaki patronlardan şikayetçi iken tasarım işinin ticari boyutu olduğunu söylemek çokda doğru olmasa gerek. En azından Türkiye'de yapıldığı şekilde. Şimdi ben soruyorum, kim isterki müşteri böyle istiyor bu işin ticari boyutu var oğlum, sen şu rengi değiştir bakiim, sen şunuda şuraya koy..hahh tamam şimdi ticari oldu :) ben tüm bunları aşmak istiyorum, bu iş asla ticari değildir...bu iş yapan için değil bu iş müşteri için ticaridir, müşteri herşeyi ajansa bıraksa, ajans o müşteriye ticari başarılar kazanacağı şeyler yapar :) ama ne yazıkkki ajansın ticari kaygıları ülkemizde başarılı işlerin az olmasını neden olur.

İş planından bahsetmişsin...Burda tam bir iş planı yazmam mümkün değil. Burda ancak kazanılma şansı olan paradan, paranın nasıl paylaşılacağından, ekipte olması gereken kişilerden bahsedebilirim. Ardından iletişime geçenler ile ayrıntılı konuşuyorum tabi bazılarıyla başlıyoruz bazılarıda tabiki yapmıyor...Elbette güven oluşturmak zor, ancak herşeye kapalı olmakta ne kadar doğru tartışılır...

yazdıklarını çürütmek yada cevap olsun diye yazmıyorum...sadece kendi düşüncelerim...ben şikayet ettiklerimizi aslında ne kadar çok istediğimiz anlamıyorum sadece...ukala bi art direcktor yada en basitinden işveren ne kadar çok canınızı sıkıyorken, patronun olduğu bir sistem pek akla yatmıyor gibi görünüyor...ama gerçekten öyle mi? Böyle bir ajans mümkün mü? Herkesin eşit olduğu, para akışını bu işin profesyonelleri, tasarım akışını bu işin profesyonelleri, fotoğrafları bu işin profesyonellerinin çektiği veya yaptığı bir ajans mümkün mü? ekip liderinin aslında sadece bir ekip üyesi olduğu...yoksa deil mi? :)) yoksa ben saçmalıyor muyum? :))